Zaterdag 2, een teleurstellende derby

In de derde competitie wedstrijd speelde Zaterdag 2 op eigen veld een teleurstellende derby. Er werd simpelweg te weinig gebracht om het dit Leonidas moeilijk te maken.

Overal ter wereld worden ze gespeeld, derby’s. Celtic - Rangers (voorlopig niet meer helaas), Boca Juniors - River Plate, Inter - Milan, maar ook IJsselmeervogels - Spakenburg. Van oudsher twee teams uit dezelfde stad of streek tegenover elkaar. Vooral de competitie derby’s zijn altijd extra beladen ondanks de stand op de ranglijst. Ook wij hebben ze, échte derby’s! Bij de jeugd zijn het vooral de wedstrijden tegen VOC, maar vanaf de senioren worden dat meer de duels tegen Leonidas. Het is weer tijd voor een ouderwetse derby day!

Omdat Neptunus-Schiebroek 2 en Leonidas 3 ook nog eens samen aan kop gaan is het duel ook voor de stand weer extra belangrijk. De winnaar gaat immers ongeslagen door in de 1e periode. Ook vorig seizoen waren de derby’s tegen Leonidas beladen wedstrijden. De toenmalige koploper Leonidas moest aan de Hazelaarweg een 2-1 nederlaag slikken en zag zo Neptunus-Schiebroek 2 dichterbij komen op de ranglijst. In de allerlaatste (competitie) speelronde van het vorige seizoen werd er gespeeld aan het Erasmuspad. Leonidas eindigde die wedstrijd met 8 man, maar de eindstand werd gelijk, 4-4. In een derby kan van alles gebeuren! Overigens had Neptunus-Schiebroek 2 toen ruim voldoende aan dat gelijke spel om de 2e periode over te nemen van kampioen Maense en daardoor zich te plaatsen voor de nacompetitie.

De verwachtingen waren hoog gespannen na de uitstekende competitie start en met veel goede moed werd er om 12.00 uur op eigen veld afgetrapt tegen Leonidas 3. Het duel stond onder leiding van scheidsrechter Selderijk, die in de tweede minuut meteen zijn stempel op de wedstrijd drukte door een geïrriteerde speler van Leonidas meteen een gele kaart te tonen omdat hij Mark van Leeuwen bij het opstaan weer omver duwde. De bezoekers praatte in de openingsfase ook voortdurend tegen de goed leidende scheidsrechter en moest dit bekopen met een indirecte vrije trap tegen én nog een gele kaart. De thuisploeg kreeg in de openingsfase een grote kans om de score te openen. Mark van Leeuwen mocht alleen door op de doelman, maar wist het net helaas niet te vinden. Ondanks dat er dat gaatje werd gevonden vond de Leonidas-coach dat één van zijn verdedigers goed geïntervenieerd (Van Dale: ingegrepen) had. Tja.. ook de dure Leonidas bank moest even achter de oren krabben…

Na 20 minuten spelen kreeg Leonidas een terechte strafschop en verzilverde deze, 0-1. De thuisploeg was het vervolgens helemaal kwijt. Zaterdag 2 liet zich overrompelen door de bezoekers en praatte zichzelf uit de wedstrijd. Na bijna een half uur spelen verdubbelde de bezoekers de voorsprong en ging met die 0-2 ruststand de kleedkamers opzoeken.

In de rust werd een aangepast strijdplan bedacht, maar al na 6 minuten kreeg een Leonidasser vrije doortocht richting het doel van Ashwin Meijer en scoorde de 0-3. Een ongekende achterstand gezien de laatste weken. De vermoeide bezoekers zakten in en Zaterdag 2 probeerde het wel, maar kon nooit echt een vuist maken in deze derby. Uiteraard, zoals elke derby tegen Leonidas, waren er weer enkele kleine en grotere opstootjes die vakkundig werden opgelost door de nog steeds goed leidende scheidsrechter Selderijk.

Na een forse overtreding op Freek van ’t Land mocht een verdediger van Leonidas met zijn tweede gele kaart naar de kleedkamer vertrekken en werd er de laatste tien minuten tegen 10 man verder gespeeld. De druk op het Leonidas doel nam weliswaar toe, maar de gasten zijn nooit echt in de problemen geweest. Het duurde tot 2 minuten in blessuretijd dat Melvin Lieven, na pass van Daniël Baars en een (overigens) uitstekende individuele actie, tot score kwam en bepaalde daarmee de eindstand op 1-3.

Zaterdag 2 maakt nu even pas op de plaats en staat met beide benen weer op de grond. Volgende week wordt er een bezoek gebracht aan hekkensluiter Zwaluwen 4. Een ideale mogelijkheid om weer aan het zelfvertrouwen te werken. De wedstrijd in Vlaardingen begint om 12.45 uur.

Opstelling: Meijer; Stolk, Häupler, Van den Berg, Maissan; Van ’t Land, Baars, Van Leeuwen, Fredriks; Lieven en Hoeneveld.