Zaterdag 2 ontsnapt in Vlaardingen: “There are no easy games in football”

Het miste vandaag aan pit om de hekkensluiter met grote cijfers te verslaan, maar eindigde de dag toch positief; met drie punten en de gehele concurrentie die punten verspeelden.

Met ‘slechts’ 14 spelers (waarvan 2 keepers) en zonder verzorger Michel van Leeuwen ging coach Piet van Veen met zijn ploeg naar Zwaluwen in Vlaardingen. Omdat Zwaluwen zonder punten én zonder doelpunten én 20 doelpunten tegen (in 3 duels) onderaan stond op de ranglijst was er niemand die zich daar druk overmaakte. Was dat niet ook het uiteindelijke probleem van deze middag? Dacht iedereen niet teveel: "dat doen we wel even”?

Want wat een belabberde wedstrijd (vooral eerste helft) speelde Neptunus-Schiebroek in Vlaardingen. Het creëerde niet alleen nauwelijks kansen, maar liep ook tegen een achterstand aan. Zaterdag 2 liet zich intimideren door de agressiviteit van de tegenstander. In eerste instantie ontsnapte het nog omdat de spits van Zwaluwen hands maakte bij de balaanname en hiervoor geel kreeg (de inzet was overigens wel uitstekend ingeschoten waarbij doelman Mitchell Romijn kansloos was). En alsof het matige spel nog niet voldoende was viel spits Matty Häupler uit met een blessure en kwam zijn broer Tim hem vervangen. Scheidsrechter Den Dulk hielp de thuisploeg ook nog een handje door voor het licht hinderen van de tegenstander (mag dat dan ook niet meer?) door David Stolk een strafschop toe te kennen aan Zwaluwen. De linksback, Carlo Meerman (toevallig een bekende), verzilverde de strafschop en maakte daarmee het eerste Zwaluwse doelpunt deze competitie, 1-0.

De rest van de eerste helft is het nauwelijks waard om te vermelden. Bij de rust met 1-0 achter tegen de hekkensluiter. Niemand zegt dat dit soort potjes makkelijk zijn, maar Zaterdag 2 zou in de tweede helft toch echt een andere koers moeten varen. Dat was ook de boodschap van Piet van Veen in de rust na de eerste 45 minuten.

Wat je had kunnen verwachten gebeurde ook in de tweede helft, Zwaluwen trok zich massaal terug op de eigen helft en probeerde de krachten te sparen voor snelle counters. Met anti-voetbal (KNVB wat doen dit soort ploegen toch in de A-categorie?) verdedigde Zwaluwen met man en macht de 1-0 voorsprong. Neptunus-Schiebroek kwam de tweede helft iets beter voor de dag, maar miste de inspiratie om het de tegenstander écht lastig te maken. Na een uur spelen was er dan eindelijk een licht puntje. Linksback Rutger van de Ree gaf een goede voorzet die door spits Tim van der Velde op waarde werd geschat en hij dan eindelijk de gelijkmaker tegen de touwen werkte, 1-1.

Het bleef echter wel oppassen geblazen als de tegenstander eruit kwam, maar de ingevallen doelman Ashwin Meijer hield zijn doel schoon. Enkele minuten later moest linksback Rutger van de Ree het veld met een hamstring blessure verlaten en werd vervangen door de lichtgeblesseerde Maarten Maissan en zodoende waren alle wissels opgebruikt.

Een kwartier voor tijd had Neptunus-Schiebroek de individuele kwaliteiten van twee spelers nodig om een eind te maken aan de twijfel of er vandaag wel drie punten gehaald zouden worden. Youngster Freek van ’t Land gaf een geniale steekpass op leermeester Mike Fredriks die de zestienmeter in soleerde en het verlossende tweede doelpunt maakte. De ontlading was groot in Vlaardingen, 1-2!

Neptunus-Schiebroek kreeg nog mogelijkheden om de score verder uit te breiden. Tim Häupler kwam op snelheid de zestienmeter in en ging daarbij over het been van de verdediger. Het was wel weer erg makkelijk gegeven, maar aanvoerder Daniël Baars kreeg de kans om aan alle onzekerheid een eind te maken. Daniël schoot echter op de paal en scoorde daarna alsnog toen de teruggekomen bal weer bij hem terecht kwam, maar dat mag echter niet en dus mocht Zwaluwen een vrije trap nemen. Spelregel 14 vermeld: "Hij speelt de bal niet voor de tweede keer voordat deze is geraakt door een andere speler.”

Vlak voor tijd werd Tim Häupler nog onterecht terug gefloten voor buitenspel. Het was namelijk Tim van der Velde die buitenspel stond. Hierdoor werd er niet nog een kans verkregen op de 1-3. Ook was de van een blessure terug gekeerde Thomas van Kan nog dicht bij een doelpunt, maar zijn schot ging rakelings naast het Zwaluwse doel. De bal viel ook voor de gastheren niet meer op de juiste plaats en dus ontsnapte Zaterdag 2 in Vlaardingen met een 1-2 winst.

Ondanks de moeizame wedstrijd was er toch reden om tevreden te zijn na deze zaterdagmiddag. Zelf werden er 3 punten behaald en de concurrentie verspeelden allemaal punten. CION verloor bij Barendrecht (4-2). MSV’71 verloor thuis verrassend met 1-4 van VVK en de topper tussen Leonidas en Victoria’04 eindigde in 2-2. Hierdoor staat Neptunus-Schiebroek nu op slechts 1 punt achter Leonidas op de tweede plaats. Volgende week zal er uit een ander vaatje getapt moeten worden als er een bezoek wordt gebracht aan Victoria’04 in, jawel, Vlaardingen. Op sportpark Broekpolder wordt er om 11.00 uur afgetrapt.

Opstelling: Romijn (Meijer ’45); Van Kan, Stolk, Van den Berg, Van de Ree (Maissan ’63); Baars, Van ’t Land, Fredriks, Tanaskovic; Van der Velde en M. Häupler (T. Häupler ’32).