Comedy Capers op Thurlede

Het had zomaar een aflevering kunnen zijn van Comedy Capers (comedy serie uit 1961) met in de hoofdrol, de minstens net zo oude scheidsrechter, Cor Demmer. Binnenkort in Man Bijt Hond…

Ondanks de gevallen regen en de, zoals algemeen bekent, matige velden bij PPSC op Sportpark Thurlede ging Zaterdag 2 met de meest goede moed richting Schiedam om het op te nemen tegen PPSC 3 (derde van onderen). De door blessures geteisterde selectie moest ook nu weer spelers afleveren aan het eerste elftal en daarbij kwam nog de blessure van David Stolk. Hierdoor kon trainer Piet van Veen beschikken over slechts 10 spelers. Alvin Berchoux (3e), Martin Stolk (4e), Simon Koeleman en Jeffrey Vos (beide A1) werden bereid gevonden om voor aanvulling te zorgen.

Bij aankomst op het complex werden de handen geschut in de commissiekamer. De oudste stelde zich voor als scheidsrechter, waarvan eerder verwacht werd dat het een oud-bestuurslid van PPSC zou zijn (niets ten nadele overigens van de vrijwilligers van PPSC!).

Comedy Capers was begonnen! Comedy Capers, een Amerikaanse TV serie uit de jaren 60 met een mix van "slapsticks", zwart / wit films waarin weinig gesproken wordt (!!). Het eerste film tijdperk, met vele bekende namen, als: Charly Chaplin, Laurel & Hardy en vele anderen.
 

Laurel & Hardy vragen om stilte, net als scheidsrechter Demmer.

Scheidsrechter Demmer had op vrijdagmiddag zijn aanstelling van de bond pas ontvangen, want de beste man heeft geen computer. Tijdens de warming-up werd hij herkend als de scheidsrechter van ’s Gravenzande uit, vorig seizoen (niet tegen praten, want dat levert je geel op of minimaal een indirecte vrije trap tegen). Een lichtelijk voordeel, want de thuisploeg was niet bekend met deze leidsman net als Uw Verslaggever. Tijdens de warming-up maken we natuurlijk een praatje met de scheidsrechter, zoals altijd… hierin kondigde hij vol trots aan dat hij binnenkort een hele dag gevolgd gaat worden door Man Bijt Hond, omdat hij al 40 jaar wedstrijden fluit voor de bond (respect voor dat, maar wellicht iets te lang!). Helaas heeft hij niet door dat hij niet gevolgd wordt omdat hij zo goed is…

Vanaf de aftrap om 12.00 uur regende het met enige regelmaat fors in Schiedam. De bezoekers hadden moeite om het spel te maken in de eerste twintig minuten, maar kwamen toch regelmatig met dreiging voor het doel van PPSC. Echte kansen waren er niet veel. Invalspits Alvin Berchoux was dicht bij het eerste doelpunt, maar zijn inzet trof slechts de paal. Na ongeveer 20 minuten spelen kwam PPSC er ook een keer uit en kon de naar buiten gedreven spits alleen door op doelman Ashwin Meijer. De doelman gleed naar de grond en de scheidsrechter was van grote afstand onverbiddelijk. Een gele kaart en een strafschop. De strafschop werd verzilverd en dus stonden we opnieuw door een strafschop uit bij een laagvlieger op achterstand, 1-0.

Neptunus-Schiebroek nam ook na de tegentreffer het initiatief, maar kon nooit tot hele grote kansen komen. De scheidsrechter ging een steeds dominantere rol spelen, door een aantal keer voor praten zomaar de bal de andere kant op te geven. Zelfs toen de aanvoerder van PPSC zijn eigen spelers coachte kreeg hij een vrije trap tegen. Even later kwam er een kans door een vrije trap na een lichte overtreding net buiten de zestienmeter. Alvin Berchoux nam plaats achter de bal en schoot de bal richting het doel. De doelman keerde de bal op onverklaarbare wijze met zijn voeten en ook in de rebound had hij zijn voet ertussen zitten.

Tien minuten voor rust kwam rechtsback Thomas van Kan mee op en passeerde zijn tegenstander. Deze haalde hem neer.  Thomas ging gewillig naar de grond (Déjà Vu!) en de scheidsrechter wees weer naar de elfmeterstip. Alvin nam plaats achter de bal en schoot deze feilloos tegen de touwen, 1-1.

Met deze gelijke stand werd ook de rust ingegaan. Uiteraard was er met nog 45 minuten te spelen nog niet veel aan de hand, maar echt heel tevreden kon er toch niet worden terug gekeken op de eerste helft. Er was te weinig rendement gehaald uit het verkregen veldoverwicht.

Onder toeziend oog van een behoorlijk grote eigen supportersschare (zeker gezien de uitwedstrijd én het slechte weer) begon de tweede helft met hetzelfde spelbeeld als de eerste. Neptunus-Schiebroek viel aan en de thuisploeg hield tegen. In het eerste kwartier van de tweede helft liep de thuisploeg tegen twee keer geel aan vanwege praten. De scheidsrechter die de hele wedstrijd door zijn broek ophaalde en minimaal een minuut nodig had om de administratie bij te werken had het niet meer in de hand. De twee ploegen legden elkaar niet het vuur aan de schenen om het duel te laten escaleren en dus kon het duel gewoon uitgespeeld worden.

Beide teams kwamen niet tot echte kansen en het duel dat zich vooral afspeelde op de helft van PPSC wist zich niet te ontbranden. Neptunus-Schiebroek begon zich af te vragen of er vandaag nog wel een winst in zou zitten. Thomas van Kan was met een schot van afstand nog het meest dicht bij een doelpunt, maar zijn schot ging rakelings naast het PPSC doel.

De ergernissen over het fluiten van scheidsrechter Demmer liepen steeds hoger op en de klok tikte naar het einde van de wedstrijd. De bezoekers lieten zich dit keer echter niet teveel uit het spel halen door een scheidsrechter en liep verder dan ook niet tegen onnodige kaarten aan.
 
 Een kansloze bal richting de achterlijn op het spekgladde en modderige veld leek twee minuten voor tijd op niets uit te lopen. De enige die nog iets zag hierin was middenvelder Freek van ’t Land. Hij hield de bal binnen en gaf een perfecte voorzet op maat. Nenad Tanaskovic bleef op 8 meter van doel zeer koelbloedig en schoot de bal tegendraads tegen de touwen, 1-2! Een zucht van opluchting ging door alle Schiebroekenaren.

In een verder saai duel op deze troosteloze zaterdagmiddag met een nar van een scheidsrechter was voor de supporters misschien de halve uitglijder van grensrechter Wilko Poulie wel het hoogtepunt van de wedstrijd, maar werden er gelukkig toch weer 3 punten meegenomen naar de Hazelaarweg.

Na afloop van de wedstrijd maakte de aanvoerder van PPSC de leidsman nog even duidelijk dat hij zijn zaterdag had verziekt (dat kwam dus niet door de nederlaag) en kreeg als dank ook nog een gele kaart voorgeschoteld. En dat allemaal in de week van de scheidsrechter… KNVB doe hier wat aan, bescherm dit soort mensen tegen zichzelf en haal ze van het veld!

Volgende week zaterdag wordt de koploper uit de reserve tweede klasse C ontvangen aan de Hazelaarweg. In de tweede ronde van de beker ontmoet Zaterdag 2, in een streekderby, BVCB 2. BVCB wist afgelopen zaterdag de eerste periode te pakken en heerst mogelijk nog in feeststemming als er om 12.00 uur wordt afgetrapt. Er zal in ieder geval uit een ander vaatje getapt moeten worden…

Opstelling: Meijer; Van Kan, Van Dijk, Van den Berg, Maissan; Fredriks, Baars, Häupler, Van ’t Land; Tanaskovic en Berchoux.