Gelijkspel in Gouda, teleurstelling overheerst

Zaterdag 2 ontsnapte in Gouda tegen Jodan Boys van een pijnlijke nederlaag, maar toch overheerste na afloop de teleurstelling van twee verloren winstpunten.

De, deze week, vakantievierende trainer Piet van Veen miste de topper bij Jodan Boys. Hij werd vervangen door verzorger Michel van Leeuwen in samenwerking met grensrechter Wilko Poulie en elftalbegeleider Wesley Banis. De Goudse ploeg had na de eerste speelronden alleen maar goede resultaten geboekt. Aan de Hazelaarweg werd de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen nog met 4-0 gewonnen. Als gevolg van die goede resultaten daarna is Jodan Boys de huidige koploper in de tweede periode. De bezoekers wisten dus wat hen te wachten stond.

Ondanks de afwezigheid van enkele spelers bij de A-selectie kon er een alleraardigst team worden geformeerd door de gelegenheid coaches. De routiniers Nenad Tanaskovic en Mike Fredriks begonnen als gevolg van een gebrek aan trainingsarbeid op de reserve bank. Het decor voor de topper tegen Jodan Boys was het hoofdveld van de topklasser. Het laagstaande zonnetje verwarmde iets, maar de kon niet op tegen de koude winterse temperaturen.

De bezoekers namen na de speech van aanvoerder Daniël Baars aan zijn hand meteen het heft in handen. De captain zette na 5 minuten spelen zelf een aanval op na een onderschepping. Hij speelde David van Dijk aan een kreeg de bal mee. Het doelpunt werd al geteld, maar Daniël raakte de paal. Meteen na die enorme mogelijkheid moest Neptunus-Schiebroek achteruit en had doelman Ashwin Meijer een geweldige redding in huis om een achterstand te voorkomen.

Neptunus-Schiebroek had een veldoverwicht, maar was net als vorige week slordig in de eindpass. De crossballen waren te kort, te zacht of soms gewoon slecht. Het lukte niet zoals we gewend zijn. Na een kwartier spelen mocht spits Melvin Lieven alleen door op de doelman. De spits maakte een beweging richting de buitenkant en de uitgekomen doelman torpedeerde Melvin buiten de zestienmeter. Omdat Melvin naar buiten bewoog en de kans op een doelpunt minimaal zou worden, besloot scheidsrechter Virancikli tot slechts een gele kaart. De vrije trap ging over.

Het spel werd gemaakt door de bezoekers en de thuisploeg liep achter de feiten aan. Op de middenlijn verslikten enkele Schiebroekenaren zich in het duel en kon de spits van Jodan Boys alleen af het doel van Ashwin. De doelman kwam goed uit en maakte de 1-op-1 onschadelijk. Met de brilstand op het bord werden de warme kleedkamers opgezocht. Alwaar coach Michel de spelersgroep toesprak en duidelijk maakte dat hier geen vuiltje aan de lucht zou zijn als we wat minder slordig waren.

De thuisploeg kwam furieus uit de startblokken en zette meteen druk na het eerste fluitsignaal. Na enkele minuten in de tweede helft kreeg Jodan Boys een enorme kans doormiddel van een afstandsschot. Het schot werd door Ashwin uitstekend uit de linkerbenedenhoek gehaald. Neptunus-Schiebroek schrok wakker en pakte het goede spel van de eerste helft weer op.  Freek van ’t Land gaf de pass op, de in de basis gestarte, Matty Häupler. Het lukte de spits niet om na bijna 55 minuten spelen het openingsdoelpunt te maken.

Middenvelder Mark van Leeuwen moest na bijna een uur spelen duizelig van het veld en werd vervangen door Nenad Tanaskovic. Bijna alle spelers bevonden zich op de helft van Jodan Boys als de gastheren de bal onderscheppen en snel een nieuwe aanval opzetten. Een diepe bal wordt gespeeld op de eenzame spits en Freek moet in de achtervolging. Ashwin komt uit en raakt de bal half. De twee spelers komen met elkaar in botsing en de spits kan scoren in het lege doel. Elk scenario was wenselijk geweest in deze situatie, behalve deze, 1-0 achter tegen alle verhoudingen in.

Matty Häupler wordt vervangen door Mike Fredriks en we gaan proberen om meer druk te zetten op het doel van Jodan Boys. Dat lukt! Bijna alle Goudse spelers moeten terug in het eigen zestienmeter gebied, maar krijgen elke keer een voet of lichaamsdeel reglementair tegen de bal. Na een hoekschop bakkeleien Melvin en een Jodan Boys-verdediger wat met elkaar. De goedleidende scheidsrechter gaf beide kemphanen meteen een gele kaart. Hij had dat ook kunnen afdoen met een mondelinge waarschuwing in dit zeer sportieve duel.

Neptunus-Schiebroek kreeg een indirecte vrije trap in de zestienmeter omdat de Jodan Boys keeper de bal voor de tweede keer zou hebben opgepakt. De eerste keer sloeg hij de bal echter weg en had hij hem niets vast. Hij deed dit bewust was het oordeel van de leidsman na afloop, maar als dat al zo is dan vergat hij hem wel zijn tweede gele kaart te tonen. De vrije trap leverde weer niets op.

De klok tikt door en 10 minuten voor het eindsignaal komt Melvin in balbezit rond de middenlijn op de helft van Jodan Boys. Hij wordt vastgehouden en maakt zich los door te draaien. De scheidsrechter fluit en werkelijk iedereen (niets van gelogen!) op- en rond het veld denkt aan een vrije trap voor Neptunus-Schiebroek. De Goudse spelers stappen achteruit en wij leggen de bal al klaar voor het nemen van de vrije trap. Als enige had de scheidsrechter een vermeende elleboog gezien en stuurde Melvin met direct rood van het veld. Verbazing en verbijstering alom!

Laatste man Tim Häupler werd naar voren gestuurd, waardoor verdedigers Martijn van den Berg, Thomas van Kan en David Stolk 1-op-1 kwamen te spelen. De druk van Neptunus-Schiebroek bleef toenemen, maar met een man minder bleef het oppassen. We zette vanaf eigen helft een nieuwe aanval op en daarbij werd Freek hard naar de grond gehaald (de eerste felle overtreding van de wedstrijd) en de nummer 5 (die eerder geel kreeg na het ruzie maken met Melvin) kreeg daardoor zijn tweede gele kaart. De vrije trap die hierop volgde van Nenad Tanaskovic leek vanaf de zijlijn op niets uit te draaien. Maar de bal viel precies goed en de inlopende David van Dijk kreeg de bal precies op zijn linkerschoen. Per ongeluk, maar de middenvelder deed de bal dusdanig van richting veranderen dat de bal bij de eerste paal in het netje viel, 1-1!

Grote opluchting bij de bezoekers, maar hier punten verliezen was heel de wedstrijd al niet nodig en dus ging Neptunus-Schiebroek in de slotfase op zoek naar het verdiende winnende doelpunt. Freek kreeg een enorme kans nadat hij door de verdediging brak, maar via de scrimmage ging de bal niet over de lijn. In de rebound kon Daniël vanuit een moeilijke hoek nog een enorme mogelijkheid creëren, maar zijn inzet eindigde op de lat. Na slechts een minuutje blessuretijd (er was ook geen reden om langer te spelen) floot de scheidsrechter af en stortte enkele Schiebroekenaren teleurgesteld op de Goudse kunstgrasmat.

Tijdens het napraten met de scheidsrechter bleef de leidsman bij zijn standpunten, maar cruciale fouten waren zijn deel in een duel dat hij overigens prima leidde, maar bij het geven van kaarten had hij andere beslissingen kunnen en misschien wel moeten nemen. Met gedeelde punten kon Zaterdag 2 Gouda verlaten en daarmee verlaat het ook tijdelijk de koppositie. Victoria’04 (won 0-1 bij MSV’71) neemt met een wedstrijd meer gespeeld de leiding over met een voorsprong van 2 punten. Volgende week wordt hekkensluiter Zuiderpark aan de Hazelaarweg ontvangen. Aftrap is dan, zoals gebruikelijk, om 12.00 uur.

Opstelling: Meijer; Van Kan, T. Häupler, Van den Berg, Stolk; Van Dijk, Baars, Van Leeuwen (Tanaskovic ’58), Van ’t Land; M. Häupler (Fredriks ’67) en Lieven.