Zaterdag 2 in slotfase alsnog voorbij taai VVOR

Een gedwongen nieuw spitsenduo maakt, na wat warm draaien in de ijzige kou, de spitsenstatus waar. Een luxe probleem op komst.

Na drie wedstrijden zonder overwinning (2 voor en 1 na de winterstop) moest coach Piet van Veen vandaag richting Sportpark de Venhoeve om te spelen tegen VVOR 4. In de thuiswedstrijd bleek VVOR al een stugge tegenstander. De taaie 30/40-plussers zorgden ook vandaag weer voor de nodige kopzorgen.

Warming-up op het hoofdveld van VVOR.

Dit begon natuurlijk al eerder. De selectieteams speelden dit weekend tegelijkertijd en dus een volle bank bij het eerste die niet konden uitkomen voor het tweede. Nog steeds vanwege dat Reeuwijk incident. Daarnaast meldden zich twee spelers (Mitch Hoeneveld en Karim el Mahjoubi) zich op het laatste moment ziek, ging Mike Fredriks liever carnaval vieren en kwam Rutger van de Ree helemaal niet opdagen. A1 speler Jurriën Minke was al bereid gevonden op de bank plaats te nemen en op het laatst werden daar Stefan Boers en Simon Koeleman nog aan toegevoegd. Waardoor de bank vanmiddag bestond uit 3 A junioren.

Coach Piet van Veen waarschuwt voor de taaie tegenstander.

Ondanks de waarschuwing vooraf begon Zaterdag 2 sloom aan de wedstrijd. Precies datgene wat de thuisploeg in de kaart speelt. Het hoge tempo kunnen ze niet meer aan, maar rustig de bal rondspelen kunnen ze prima belopen. Het gebeurde dan ook op onverklaarbare wijze dat door een dekkingsfout de thuisploeg een voorsprong nam na nog geen tien minuten voetbal, 1-0. VVOR trok zich terug en verdedigde compact op eigen helft, waardoor er bijna geen doorkomen aan was. Net als in de thuiswedstrijd maakte VVOR irritante en soms gemene overtredingen. De scheidsrechter van vanmiddag had er uitstekend oog voor en zorgde er al pratend voor dat er niet teveel schade werd opgelopen.

Na bijna een half uur spelen kwam Neptunus-Schiebroek iets meer los en meteen kon de ervaren spits Tim van der Velde de achterlijn halen. Met een uitstekende voorzet gaf hij de bal goed voor en stond youngster Patrick van der Gaauw op de juiste plaats en zette zijn nieuwe team op een gelijke stand tegen zijn oude club, 1-1. Even later was het bijna andersom een geweldige voorzet van Patrick werd door Tim gevolleyd richting doel, maar deze inzet ging helaas over het VVOR-doel.

Het ging moeizaam in de eerste helft. Zo moeizaam dat de geblesseerde Thomas van Kan zich hardop afvroeg of coach Piet van Veen niet moest gaan warmlopen toen de trainer alvast richting kleedkamer liep op slag van rust. Even daarvoor trof VVOR de paal en ontsnapte Zaterdag 2 aan een achterstand vlak voor de thee. De warme thee smaakte goed op deze ijzig koude zaterdagmiddag. Piet van Veen deed het gebruikelijke praatje. In de rust werd er nog niet gewisseld. Spits Tim, die eigenlijk had aangegeven geen hele wedstrijd te kunnen spelen, mocht blijven staan en dat bleek een juiste keuze.

De verdediging met (vlnr) David Stolk, Daniël Baars, Tim Maat en Tim Häupler hielden de schade in de tweede helft samen met rechtsback David van Dijk beperkt. Op de achtergrond het handje vol supporters dat de kou had doorstaan.

Meteen vanaf het fluitsignaal na rust zette Neptunus-Schiebroek druk op de helft van VVOR en het creëerde kansen. Meerdere kansen waren er, maar het spitsenduo Tim en Patrick kreeg de bal aanvankelijk niet tegen de touwen. Ook een afstandsschot van aanvoerder Daniël Baars behaalde niet het gewenste resultaat. Het verlossende doelpunt liet lang op zich wachten. Na bijna een half uur in de tweede helft, toen het inmiddels lichtelijk was gaan sneeuwen, kwam rechtsback David van Dijk over de flank weer mee en gaf de voorzet. Ditmaal trof Tim van der Velde wel het net (1-2) en dat ging natuurlijk gepaard met de welbekende ‘oerschreeuw’: "Ein-de-lijk!! COME-ON!!”

Even later verslikte de scheidsrechter zich even in het gemakkelijke vallen van de irritante ingevallen VVOR spits (dat is hij overigens ook voor zijn eigen teamgenoten). De leidsman gaf een vrije trap aan de thuisploeg. De boomlange spitsen toornden hoog uit boven alles wat Neptunus-Schiebroek was, die er ook een beetje bij stonden te kijken, de spits die de vrije trap versierde kopte de gelijke stand weer tegen de touwen, 2-2. Het mocht toch niet gebeuren dat er hier vandaag opnieuw punten zouden worden verspeeld.

Aanvoerder Daniël Baars doorziet de pass op zijn directe tegenstander.

De bezoekers togen weer richting de helft van VVOR en kwamen vlak na de gelijkmaker opnieuw op voorsprong. Nenad Tanaskovic gaf de voorzet en Patrick van der Gaauw stond opnieuw op de juiste plaats om de bal in te schieten, 2-3! A junior Simon Koeleman kwam hierna als rechtsbuiten Maarten Maissan vervangen en zorgde meteen voor veel gevaar aan de rechterzijde van het veld.

Het zachtjes sneeuwen was inmiddels voorbij. Grote vlokken sneeuw vielen ons ten deel. Het zicht werd minimaal mede dankzij een stevige wind.

Negen minuten voor tijd maakte het spitsenduo een einde aan alle onzekerheid. Een bijna identieke treffer als die van de eerste helft volgde. Tim van der Velde gaf de bal vanaf links prima voor en Patrick van der Gaauw kwam uitstekende voor de doelman en kopte de bal tegen de touwen, 2-4. Een geweldig doelpunt! Vlak voor het laatste fluitsignaal gaf aanvoerder Daniël Baars de score een nog beter aanzien. Hij startte zelf de aanval op eigen helft en zag op rechts Gino Looije vrijlopen en gaf hem de bal mee. Gino gaf de bal op Tim van der Velde. Zelf afwerken lukte niet en dus legde hij de bal terug op de meegelopen Daniël, die de bal keurig inschoot en de eindstand bepaalde op 2-5.

Het was vanmiddag weliswaar niet altijd even goed, maar de overwinning was meer dan verdiend. Scheidsrechter Kok had de wedstrijd goed in de pocket en hield de kaarten daar dus ook vanmiddag of was hij ze nou echt vergeten thuis (zoals hij vooraf liet merken)?

Volgende week wordt het voor coach Piet van Veen opnieuw puzzelen, maar dan om een andere reden. Het eerste is namelijk vrij en zelf moet het tweede op eigen veld tegen hekkensluiter Zuiderpark. De aan het eerste afgestane spelers keren waarschijnlijk allemaal terug en ook de zieke en geschorste tweede elftal spelers zullen zo goed als zeker weer aansluiten. Een luxe probleem dus! Op zaterdag 16 februari wordt er om 12.00 uur afgetrapt aan de Hazelaarweg.

Opstelling: Meijer; Van Dijk, Häupler, Maat, Stolk; Maissan (Koeleman ’77), Baars, Looije, Tanaskovic; Van der Velde en Van der Gaauw.