Zaterdag 2 wint het zware en lastige uitduel bij CION

Met behulp van A junioren kon er een voltallig team op de been worden gebracht. En juist die A junioren hielpen Zaterdag 2 over het ‘dode’ punt tegen CION heen.

Het duel bij CION werd dit seizoen al twee keer afgelast en door de regelmatige afgelastingen op het CIONDROOM had het wedstrijdsecretariaat ter plaatse besloten om de beslissing ditmaal bij de KNVB neer te leggen. Terwijl beide coaches al overeenstemming hadden bereikt over het aflasten van dit duel gooide de dienstdoende scheidsrechter roet in de plannen van de trainers. De leidsman kwam pas een kwartier voor aanvangstijd aan en keurde het veld na een korte inspectie onverbiddelijk goed.

De teams togen als een speer richting de kleedkamer, want men had toch wel zin om een balletje te trappen en eerlijk is eerlijk, zo slechts was dat veld nu ook weer niet (als scheidsrechter had ik ook laten spelen vandaag). Koud, dat was het wel. Een gure Noorderwind stond over het kale en kille complex van CION.

Met een uitloop van 20 minuten begon de wedstrijd. Neptunus-Schiebroek begon noodgedwongen met debutant Marcel van Eijle en A junior Simon Koeleman in de basis. De tweede A junior, Rakheem Shermarkia, nam als enige wissel plaats op de reserve bank. De wedstrijd was goed en wel precies 2 minuten aan de gang of een communicatiefout achterin werd de bezoekers fataal. De CION-spits greep zijn kans en scoorde, 1-0.

Even lieten de bezoekers het kopje hangen en ontsnapten aan een grotere achterstand dankzij een afzwaaier bij de thuisploeg. Na een kwartier spelen kreeg Neptunus-Schiebroek wat meer grip op de wedstrijd en kwam het een aantal maal al gevaarlijk op de helft van CION. Na enkele minimale pogingen werd rechtshalf en A junior Simon Koeleman aan de rechterkant aangespeeld. Met een uitstekende individuele actie passeerde hij zijn tegenstander en zette spits Patrick van der Gaauw alleen voor de keeper. Als een echte spits met een neusje voor de goal liet hij die kans niet onbenut en trok daarmee de stand weer gelijk, 1-1.

De wedstrijd werd vervolgens door beide teams een beetje aangekeken. Een aantal forse overtredingen en een opstootje leverden aan beide kanten 2 gele kaarten op. De wedstrijd leek in slaap gesust, want aan beide kanten volgden niet meer echte kansen op een voorsprong.

Na de verdiende en broodnodige, warme, thee toog Neptunus-Schiebroek meteen richting het CION-doel. Patrick van de Gaauw speelde Nenad Tanaskovic in de voeten aan en met een geplaatst schot krulde Nenad de bal bij de tweede paal schitterend binnen, 1-2. Na dit doelpunt keken beide teams elkaar weer aan. Niemand leek echt te durven of te kunnen. Na een kwartier in de tweede helft kwam Rakheem Shermarkia niet zoals gepland Marcel van Eijle vervangen, maar de geblesseerde Patrick van der Gaauw.

De passiviteit in deze wedstrijd leek door te zetten en ondertussen had ook Nenad Tanaskovic (na Melvin Lieven en Martijn van den Berg in de eerste helft) een gele kaart ontvangen. Dit duurde totdat Rakheem Shermarkia op het middenveld de bal meekreeg. Rakheem gaf de bal op sublieme wijze met buitenkant rechts mee aan Simon Koeleman. De snelle rechtshalf kwam eerder bij de bal dan de uitgekomen doelman en schoof de bal tussen de palen, een heerlijk doelpunt van de A junioren, 1-3, waarmee ze Zaterdag 2 over het dode punt heen hielpen. Hierna liep het toch wat makkelijker bij de bezoekers, al leverde het verder vooralsnog geen doelpunten op.

Enkele minuten na de 1-3 kreeg de thuisploeg wel heel gemakkelijk een vrije trap te nemen net buiten de zestienmeter. De snel genomen vrije trap belandde achter doelman Mitchell Romijn, ondanks dat hij er nog wel aan zat, 2-3. De bezoekers hielden echter de overhand en zochten naar een nieuwe treffer. Die kwam er niet.

Vijf minuten voor tijd kreeg Martijn van den Berg zijn tweede gele kaart na een lichte overtreding op het middenveld. De laatste vijf minuten leken ondanks de Siberische temperaturen een paar hete minuutjes CIONDROOM te worden. Een vrije trap (die over zou gaan) werd door Mitchell Romijn nog getoucheerd en de daaropvolgende hoekschop werd na een kleine scrimmage weggetrapt.

De thuisploeg kon gewoon niet beter zo leek het en toen ging ook de vlag bij de bezoekers nog eens geheel onterecht de lucht in. Het leek er niet eens op. Tot terechte woede van de CION bank nam de scheidsrechter het vlagsignaal onverbiddelijk over en dus weer gevaar geweken.

In de slotseconden speelde CION alles of niets (ofwel een puntje), maar het werd niets. De A junioren Rakheem Shermarkia en Simon Koeleman namen een nieuwe aanval op hun schouders, waarbij de eerste genoemde weer de aanval begon. Simon mikte precies goed voorbij de uitgekomen doelman en zag zijn doelpunt op de doellijn gestolen door debutant Marcel van Eijle. Het vlagsignaal voor vermeend buitenspel (het leek er inderdaad wel op) werd door de scheidsrechter ditmaal genegeerd en dus was dit het verlossende doelpunt op CIONDROOM, 2-4.

Ook al zijn er pas 6 wedstrijden (halve competitie) gespeeld in Vlaardingen is het niet veel teams gegeven hier te winnen. Het is pas de eerste nederlaag op eigen veld voor CION 2. Neptunus-Schiebroek zet de koers richting titel voort en pakt met dit inhaal duel nu officieel de koppositie. Met een voorsprong van 1 punt wordt Victoria’04 terug gewezen naar de tweede plaats. Victoria’04 won deze middag overigens hun bekerduel in de 4e (tussenronde) met 1-6 bij tweede klasser Hellevoetsluis 2. De volgende tegenstander van Zaterdag 2 in de 1/8 finale is mede derde klasser DSVP 3 op zaterdag 30 maart (Pasen). Of die datum en tijd (14.30 uur) handig is gezien de wedstrijd van 't eerste bij Perkouw zal nog worden besproken.

Volgende week gaat Zaterdag 2 proberen om voet aan de grond te krijgen op de velden van wijkgenoot Leonidas. Niet alleen de vele afgelastingen aan het Erasmuspad zorgen ervoor dat dat twijfelachtig is, maar ook het duel van vorig seizoen staat nog altijd in ons geheugen gegrift. Het duel dat we met 11 tegen 8 Leonidassers niet konden winnen (4-4). De Schiebroekse derby begint om 10.00 uur.

Opstelling: Romijn; Maissan, Van den Berg, Maat, Stolk; Koeleman, Baars, Tanaskovic, Van Eijle; Van der Gaauw (Shermarkia ’60) en Lieven.