Bloed, Zweet en Tranen in wijkderby

In een spannende en enerverende derby heeft Zaterdag 2 een belangrijke overwinning geboekt op wijkgenoot Leonidas. Laatste man David van Dijk werd matchwinner.

Voor de tweede uitwedstrijd in een serie van 3 op een rij werd dit weekend de confrontatie aangegaan met wijkgenoot Leonidas, een echte derby! Vorig seizoen werd het uitduel in de strijd om een nacompetitie plaats tegen 8 Leonidassers met 4-4 gelijkgespeeld, het bleek uiteindelijk voldoende. Begin dit seizoen won een beter en agressiever Leonidas aan de Hazelaarweg (1-3). Tijd voor revanche! Vorige week pakte het team van coach Piet van Veen de koppositie in het lastige inhaalduel bij CION. Onder leiding van aanvoerder Daniël Baars en een sterk bezette as op het veld is het team geenszins van plan die koppositie nog uit handen te geven.

Neptunus-Schiebroek is na het pakken van die koppositie natuurlijk wel dé te kloppen ploeg geworden. En Leonidas zou de punten absoluut niet cadeau gaan doen. Voor dit duel met Leonidas was iedereen onwijs gemotiveerd, zoals het hoort. Een derby is altijd speciaal. Oorspronkelijk kreeg coach Piet van Veen twee wisselspelers tot zijn beschikking, maar omdat de A1 ook dit weekend vrij was van competitie verplichtingen werden de gedeelde topscorers Simon Koeleman en Jurriën Minke toegevoegd aan de wedstrijdselectie. Verder kon hij beschikken over een basiselftal waar menig eerste elftal jaloers op zou kunnen zijn.

Op het vroege tijdstip van 8.45 uur werd er verzameld aan de Hazelaarweg. Iedereen leek even terug in de tijd te gaan op dit pupillenaanvangstijdstip van 10.00 uur. Onze trouwe gastvrouw in de kantine (Emmy Snoeck) zorgde voor diegene die dat wilden een kopje koffie of een tosti. Ook zij zag het belang van de derby tegen Leonidas. Vlak voor vertrek liet zij het Bloed, Zweet en Tranen van André Hazes door de speakers in de kantine galmen. En het bleek niet voor niets vandaag…

De bezoekers arriveerden zoals gewoonlijk ruim op tijd op het complex aan het Erasmuspad. De spullen werden klaargezet, maar ruimte was er niet voldoende in de "bezemkast”-kleedkamers van de gastheren. Met als gevolg dat de 4 wisselspelers moesten wachten met omkleden. Rond de klok van 9.45 uur dachten 11 Leonidassers dat het ook maar eens tijd werd om te gaan omkleden op het moment dat ze ook eindelijk een compleet team hadden. Neptunus-Schiebroek had ondertussen al een complete warming-up gedaan op een veld dat er ondanks de doorgaans slechte omstandigheden redelijk goed bij lag vanochtend en keerde tegelijkertijd met scheidsrechter Chiadmi terug naar de kleedkamer.

Uiteindelijk konden we om 10.10 uur aanvangen met de wedstrijd. Meteen werden onze vermoedens bevestigd. Leonidas ging hier geen punten cadeau doen en zou met agressief en hard spel proberen om ons uit de wedstrijd te halen. In het begin leek de leidsman hier prima mee om te gaan. Neptunus-Schiebroek had echter besloten om zich er vandaag niet al te veel van aan te trekken. Precies de juiste instelling. De bezoekers zochten naar ruimte en probeerden veel te voetballen op de helft van de tegenstander. Iets wat aardig lukte, maar nog geen concrete kansen opleverde. Het grootste gevaar in de beginfase kwam uit de vrije trappen van Mark van Leeuwen en Nenad Tanaskovic. Even moest Zaterdag 2 met 10 man verder omdat Melvin Lieven in een duel een bloedneus had opgelopen en dat bloeden stopte niet zomaar.

Het duel ging redelijk gelijk op en Leonidas kwam een aantal keer snel over de middenlijn in de richting van het doel van Ashwin Meijer. De doelman redde echter twee keer goed op een inzet van de thuisploeg en weerde het gevaar van zijn doel. Na een half uur spelen kwam een middenvelder van de bezoekers op snelheid over de as van het veld mee op en daarbij werd hij vastgehouden door Maarten Maissan. De Leonidasser trapte echter na onder het oog van de scheidsrechter en kon vertrekken. Maarten kreeg als tweede Schiebroekenaar een gele kaart na Mike Fredriks. De vrije trap die voor Leonidas bleef staan leverde geen gevaar op.

De klok tikte door richting 45 minuten en de tien Leonidassers hielden stand. De druk van Neptunus-Schiebroek nam echter zienderogen toe. Op de rechterflank kregen Tim Maat en Maarten Maissan meer ruimte die de laatst genoemde mooi kon gebruiken in een nieuwe aanval. Maarten leverde een perfecte voorzet af en alleen voor de doelman had Mark van Leeuwen de 0-1 op zijn schoen. Maar het veld waarop hij al vele speelminuten maakte (als Leonidasser) liet hem in de steek. Het welbekende ‘polletje’ zorgde ervoor dat de bal hoog in de ballenvanger belandde.

De weer in redelijk grote getale aanwezige toeschouwers (ondanks het vroege tijdstip) zagen in de extra tijd van de eerste helft nog meer kansen ontstaan voor Zaterdag 2. Een schot van Melvin Lieven werd door de doelman ternauwernood overgetikt tot hoekschop en een trap van Mike Fredriks vanaf randje zestienmeter werd door de doelman knap gepakt. Ondertussen was iedereen begonnen met het kijken naar de scheidsrechter, want iedereen vroeg zich af of het nog geen rust was. Uiteindelijk had de leidsman maar liefst 55 minuten laten spelen in de eerste helft.

Een beter Neptunus-Schiebroek keerde terug naar de kleedkamers alwaar even tijd was voor wat ontspanning tijdens de zware derby. Coach Piet van Veen benadrukte dat er in de tweede helft beter gebruik moest worden gemaakt van de ruimtes op het veld. Ook kondigde hij aan dat hij de A junioren Simon en Jurriën zou gaan brengen voor meer snelheid aan de zijkanten.

Vanaf het allereerste moment in de tweede helft zette Neptunus-Schiebroek druk op de helft van de tegenstander. De 10 Leonidassers zouden toch echt een keer moeten breken, dat was de overtuiging. En als je dan zelf geen of nauwelijks kansen weggeeft dan is het geduldig wachten op dat ene doelpunt. De mogelijkheden kwamen er natuurlijk. Mark van Leeuwen, Melvin Lieven ze waren er dichtbij, maar de brilstand bleef op het bord.

Na 10 minuten in de tweede helft werden Maarten Maissan en Nenad Tanaskovic vervangen voor Simon Koeleman en Jurriën Minke. Laatstgenoemde kreeg de bal enkele minuten na zijn invalbeurt uitstekend in de loop mee, maar de inzet van de topscorer van A1 belandde recht op de doelman. In de rebound was er echter geen Schiebroekenaar om het de doelman nog eens lastig te maken. Even later was een diepe bal op Melvin eigenlijk net iets te hard. Hij en de doelman arriveerden precies op hetzelfde moment bij de bal. Het harde en onbesuisde inkomen van de doelman werd niet bestraft, maar het betekende voor Melvin wel einde wedstrijd. Met een schram en open wond van enkel tot lies werd de spits vervangen door Mitch Hoeneveld.

De scheidsrechter was het even allemaal kwijt. Neptunus-Schiebroek was echter maar voor 1 ding naar het Erasmuspad gekomen vandaag, de drie punten. Dat onderschreef aanvoerder Daniël Baars nog maar eens door het team hierna weer op sleeptouw te nemen, "we gaan ze pakken”. Hij speelde linkshalf Jurriën Minke aan die de bal teruglegde op de opgekomen laatste man David van Dijk. Hij speelde Mark van Leeuwen in de voeten aan. De bal werd moeizaam gecontroleerd, maar toch kreeg Mark de bal uitstekend mee met David van Dijk. De laatste man had intussen het halve veld overgestoken en stond nu in de zestienmeter oog in oog met het vijandelijke doel. Met een perfect geplaatst schot schoof hij de bal buiten bereik van de doelman tegen de touwen, 0-1! Een heerlijk doelpunt waarbij de ontlading op en langs de kant van het veld volledig los kwam.

Het doelpunt viel in de 23ste minuut na rust en dus zou het nog ruim 20 minuten billenknijpen worden en dat werd het ook. De kansen die bleven komen voor de bezoekers werden niet benut. Het lukte gewoon niet om dat net nog eens te vinden. De thuisploeg was echter al stuk gespeeld en kon alleen nog met een zeldzame counter over de middenlijn komen. De achterhoede met Tim Maat (rechts), David Stolk (links) en centraal Martijn van den Berg en David van Dijk stond er vanmiddag zeer solide bij en gaf nauwelijks mogelijkheden weg. Na de enige hoekschop van Leonidas in de tweede helft kreeg de thuisploeg een vrije trap te nemen net buiten de zestienmeter na een domme overtreding. De spanning nam verder toe, maar de vrije trap leverde totaal geen gevaar voor doelman Ashwin Meijer.

Het duel werd harder en harder. Veel werk voor Hoofd Verzorging Michel van Leeuwen. David Stolk kreeg geel en overleefde daarna een aanslag van een Leonidasser wat ook hem geel opleverde (dat zat toch wel dicht tegen rood aan scheids!). Invaller Jurriën werd met een gestrekt been op zijn enkel geraakt, maar de leidsman liet doorspelen!? Vijf minuten voor tijd moest Mike Fredriks het veld verlaten. Het was de scheidsrechter totaal ontgaan wat daar gebeurde. Marcel van Eijle was nog achtergehouden op de bank en kon direct invallen. Mark van Leeuwen zakte een positie en kwam nu naast Daniël Baars te spelen. Een vooruitziende blik en de gemakken van veelzijdige en makkelijke inzetbare spelers kwam coach Piet van Veen weer goed van pas.

De klok tikte door en er leek geen einde te komen aan een spannende strijd. Leonidas kwam er in de extra tijd nog eenmaal uit en de Leonidas aanvaller kreeg balbezit aan de zijkant van de zestienmeter. Doelman Ashwin Meijer kwam inglijden en leek de speler mee te nemen of...niet? Precies hetzelfde als uit bij PPSC. Toen ging de bal onverbiddelijk naar de stip en nu, je zag iedereen schrikken en de Leonidassers vragend kijken naar de scheidsrechter, maar nu…nu niet! Door het oog van de naald heet zoiets, toch...? Na 49 minuten in de tweede helft kwam er dan eindelijk een einde aan een enerverende derby!

Het enige wat echter telde na afloop waren de drie dikverdiende, zwaarbevochten en belangrijke punten! Victoria’04 gaf en zal de strijd voorlopig niet opgeven. Het won dit weekend met 13-2 bij hekkensluiter Zuiderpark. Baas boven baas moesten ze gedacht hebben in Vlaardingen (na onze 11-1), maar Neptunus-Schiebroek liet geen punten liggen bij Leonidas, dat wat Victoria’04 wel deed (2-2).

Alles bij elkaar genomen werden vandaag drie meer dan verdiende punten gepakt, beaamde toch ook de thuisploeg. De derby was weer een echte derby gebleken. Eerst nagenieten van een geweldige zege en de komende week het opnemen van de schade, want volgende week staat de derde uitwedstrijd van een trilogie lastige duels op het programma. Om 11.45 uur wordt er dan afgetrapt op Sportpark Kethel als VVK de tegenstander is. Geduld en uithoudingsvermogen zullen ook dan weer een grote rol spelen.

Opstelling: Meijer; Maat, Van Dijk, Van den Berg, Stolk; Maissan (Koeleman ’55), Fredriks (Van Eijle ’85), Van Leeuwen, Baars, Tanaskovic (Minke ’55); Lieven (Hoeneveld ’64).