De Tourteam selectie 2014

Het Neptunus-Schiebroek Tourteam – "Blue-White Army On Tour”

Louis van Gaal mag dan met het Nederlands elftal onderweg zijn naar Brazilië, maar coach (en verzorger en organisator) Wilko Poulie is minstens net zo trots om met het Neptunus-Schiebroek Tourteam op pad te gaan.
Een tourteam? Ja, een tourteam.

Dat is een elftal waar nu eens geen trainer aan te pas komt. Een zomerelftal dus. Naar zeer oud gebruik bij oud-Neptunus: briljance en hotseknots vermengd onder het motto: "we gaan het gezellig hebben”. De deelnemers democratisch gekozen. Volgende week de eerste bestemming: Düsseldorf. Uitgaansstad bij uitstek. En om te zorgen dat we tijdens het internationale voetbaltoernooi niet helemaal een flater slaan hebben we entertainer (en supporter) Theo Bierhuizen en initiator (en fotograaf) Jan D. Swart bereid gevonden om, indien nodig, ‘s nachts NL-alerts uit te zenden. We stellen de selectie van 2014 dagelijks (m.u.v. zaterdag 7 juni) aan u voor in acht gelijk delen (elke dag 2 spelers).

"When you start supporting a football club, you don’t support it because of the trophies, or a player, or a history, you support it because you found yourself somewhere there; found a place where you belong” – Dennis Bergkamp



Ze waren het beoogde spitsenduo van coach Wilko Poulie. Niet aan de zijkanten, maar samen in de punt van de aanval voor het maken van die o zo belangrijke doelpunten. Door blessures moeten we nu hopen op een paar speelminuten. Op hun eigen verzoek ging de coach niet op zoek naar vervangers. Als je al sinds mensenheugenis bij de club speelt, zonder uitstapjes, dan bepaal je dat zelf.
 



De goalies, de keepers, de doelverdedigers uit de Tourteam-selectie. De één begon ooit, lang geleden als speler bij de club. De ander is er pas één jaar, 14 juni zo’n beetje op de kop af, maar niet meer weg te denken. Door het wegvallen van het spitsenduo kan de coach wel eens kiezen voor een verrassende wending. De keepers in de spits. Ze bewezen het immers al. Bij de nieuwjaarswedstrijd scoorde ‘spits Bombarda’ als invaller. De ander bewees het bij de 7-vs-7 toernooitjes als ‘Robben op rechts’, maar ‘Graziano Jelle’ klinkt leuker.

 



Talenten van de club (!!), met een uitroepteken erachter aan. Beide uit hun eigen leeftijdsgroep. Ze ‘moesten’ het proberen buiten de deur. Maar inmiddels allebei weer terug op het vertrouwde nest. Tenslotte: "dit is mijn club”. Ze zijn de werker, de denker, het genie, de spelverdeler. Belangrijk voor elke ploeg en dus ook onmisbaar voor Wilko Poulie’s tourteam. Ook in de derde helft weten ze van wanten. En of het dan de volgende ochtend op het veld nog wel lukt? Daar maakt de coach zich geen zorgen over: "kein geloel, fussball spielen”.

 



Elk team heeft ze nodig. De water(”bier”)dragers. Spele...nd met het hoofd omhoog. Hij corrigeert de mislukte acties van de held. Controleren is zijn streven. Op schitteren rust een verbod. Hij mag niet hoger dan een zeven. Maar is behoeder van de nederlagen. Zéér selectief en overduidelijk was coach Wilko Poulie naar leider Jan D. Swart voor het opvullen van de open plaatsen. "We hebben deze jongens nodig!” Of gaat de nieuwe Gareth Bale dit weekend op staan…

Sjoerd Kolner, foto vanwege privé redenen verwijderd!
 



Beter bekend als de "Van Kannetjes”. De gebroeders Van ...Kan (ook weleens op z’n Engels uitgesproken), in voetballend opzicht: tegenpolen. Thomas bleef de club altijd trouw en Lucas moest even een uitstapje maken, maar komt deze zomer gelukkig weer naar de goede kant van de Hazelaarweg. Beide houden graag de vriendengroepen bij elkaar (ieder op zijn eigen wijze). En vooral daarom mogen ze niet ontbreken in het tourteam. De coach houdt van experimenteren en dus is het nog maar de vraag op welke positie de broertjes worden opgesteld.






Linksback is een klote plek. "It’s a dirty job, but someone’s gotta do it”. Niemand wil er spelen, want linkervleugelverdedigers zijn net parkeerwachters: ze doen het nooit goed. Ook deze, twee, mogelijke linksbacks van het tourteam willen er liever niet spelen. Linkshalf, centraal op het middenveld of misschien als spits heeft hun voorkeur. Democratisch zoals het team werd gekozen, zo zullen ook de posities ingevuld moeten worden. Hoe de coach dat gaat doen door iedereen tevreden te houden? We gaan het zien in Düsseldorf…

 



Vrienden voor het leven, kameraden tot de laatste dag. ...Vrienden voor het leven, als ’t kan, als ’t lukt, als ’t mag. Soms is er wel onenigheid, maar dat duurt gewoon maar even. Ondanks alles zijn ze vrienden voor het leven. In Düsseldorf zal de vriendschap opnieuw getest worden, zowel op het veld als daarbuiten. Of vooral op het veld of vooral daarbuiten. Twee geen oorspronkelijke Schiebroekenaren en eentje juist het toonbeeld ervan. Wel allen ‘clubjongen’, ieder op zijn eigen wijze. Ze zijn de onmisbare schakels binnen het team, alle drie een met een belangrijke ‘leiders’ taak. Wie voert die dit weekend het beste uit? En hoe gaat de coach deze spelers inpassen in het team? Eén ding is zeker, we gaan sowieso weer wat meemaken.




 



De laatste der Mohikanen. Eerst was er de twijfel en de discussie tussen de coach en de leider. Een Spartaan die bij Aeolus speelt, waarom nemen we die mee met het Neptunus-Schiebroek Tourteam? "Hij is toch gezellig?”, zei de leider. "Ja, maar…”, zei de coach. "Geen gemaar, dit zorgt er wellicht voor dat hij terugkomt”. De coach was om. Daarna was er nog wel de twijfel of hij wel zou meegaan. Dat kwam op tijd helemaal goed. Tevens verraste hij iedereen door een week voor vertrek het overschrijvingsformulier te laten invullen. Zaterdag op zondagnacht is hij net als Lucas weer officieel Schiebroekenaar. De coach was, naast dat alles, tijdens het Adema toernooi dusdanig onder de indruk van zijn leiderschapskwaliteiten, en onder druk van enkele bepalende spelers, dat hij heeft besloten om de enige échte Spartaan binnen de tourteam selectie, nu hij toch weer ‘clubjongen’ is, tot aanvoerder te benoemen.