C1 ‘vriendschappelijk’ voorbij eerste klasser

Trainers genieten van uitstekende teamprestatie en zijn lovend over het vertoonde spel.

Neptunus-Schiebroek C1 kreeg bij de hervatting na de winterstop een late afmelding van competitie tegenstander VVOR. Omdat er ook al voor de winterstop een paar weken niet gespeeld werd was er een oefenwedstrijd geregeld. Eerste klasser Alexandria’66 C2 was bereid gevonden om voor een vriendschappelijk potje voetbal naar de Hazelaarweg te komen. De spelers werden, omgekleed en wel, echter pas in de kleedkamer verrast met de wisseling van tegenstander. Een hele andere soort tegenstander. VVOR staat immers nagenoeg onderaan in de competitie, dat moet normaal gesproken een ‘makkie’ zijn. Het duel tegen eerste klasser Alexandria’66 zou dat allerminst gaan worden.

Het moeizaam bespeelbare veld en de ijzige kou zouden de wedstrijd omstandigheden mede gaan bepalen. Dat zijn echter situaties waar de tegenstander ook mee te maken heeft. Onder leiding van scheidsrechter Ruud van Oers begon om iets na half elf de oefenwedstrijd. De meeste ouders langs de kant van het veld werden snel op de hoogte gebracht van de andere tegenstander, anderen waren ernstig verbaasd over de wisseling van clubkleuren door onwetendheid.

Na een drietal goede trainingen in het nieuwe jaar begon Neptunus-Schiebroek ook goed aan de wedstrijd. De tegenstander die tot nu toe slechts 8 punten verzamelde in de eerste klasse toonde zich ook niet eerste klas waardig. Het veldoverwicht was voor de thuisploeg met vooral een hardwerkend vijf mans middenveld onder leiding van aanvoerder Tom Houtschilt. De trainers zagen leuke dingen in duels en samenspel. Een paar kleine kansen aan beide zijden leverden geen doelpunten op en net op het moment dat het leek alsof Alexandria’66 het veldoverwicht zou gaan overnemen kon, de net ingevallen, Amado Cahuma op snelheid uitbreken. Hij gaf de bal mee aan Jordy Oudenalder en kreeg hem weer terug. Amado gaf vervolgens de assist op spits Tomas Visser die in de verre hoek de 1-0 liet aantekenen. De bezoekers, verbaasd over hetgeen er gebeurde, zochten naar oplossingen, maar die werd er niet gevonden. Een minuut na de openingstreffer stonden Tomas Visser en Dennis Snoeck vrij in de zestienmeter. Laatstgenoemde stond er beter voor, maar dat had Tomas niet gezien. Het schot ging naast het doel van de tegenstander.

Halverwege stonden er twee tevreden trainers in de kleedkamer en lieten dat ook merken. De bezoekers uit de Alexanderpolder hadden weinig in te brengen en dat was mede de verdienste van een goedspelende thuisploeg. De trainers gaven nog een aantal handreikingen voor de tweede helft. De trainers voerden twee wijzigingen door en zagen in de tweede helft wederom een sterk voor de dag komend Neptunus-Schiebroek.

Er werd een felle strijd geleverd en dat irriteerde de bezoekers. De achterstand speelde daarin echter ook een grote rol. Een vriendschappelijke wedstrijd mag best op het scherpst van de snede zijn, want ondertussen is het ook een oefenwedstrijd, een testcase voor de teams. Dus waarom anders spelen dan dat je normaal zou doen in de competitie? Een overdreven reactie van de coach van Alexandria’66 (voorbeeldfunctie!), die zichzelf duidelijk belangrijker vond dan de spelers op het veld, haalde zijn spelers van het veld. Bemiddeling zorgde ervoor dat het duel toch kon worden uitgespeeld. Het duel werd er niet vriendelijker op en dus wisselden de coaches aan beide kanten hun kemphanen.

Er werd niet meer gescoord. Dat kwam mede door goed verdedigend werk van Achraf el Bouzouiki en Karim Lamiri, ook doelman Thijs Menke kreeg terechte complimenten voor goed keeperswerk en het, op tijd, meedoen aan het spel.

De uiteindelijke overwinning had de smet van een vervelende stiekeme tegenstander, maar was daarom niet minder verdiend. Daar ligt de nadruk op te midden van een vol overgave luisterende kleedkamer met spelers. Tevreden over de testcase laten de trainers weten ‘momenten te hebben gezien, zoals we het graag hebben’ en ‘trots over het feit dat gezien de omstandigheden hier een overwinning is gepakt’.

Hopelijk gaan we nu echt richting de hervatting van de competitie, waarin nu pas vijf wedstrijden zijn gespeeld. Op sommige teams lopen we nu al twee wedstrijden achter. Koploper Barendrecht maakte dit weekend geen fout en won op eigen veld ruim van VOC (5-1). De overige ‘concurrentie’, NOC Kralingen en CWO, deelden de punten (0-0). Volgende week ontvangen we om 10.15 uur een andere ploeg uit de onderste regionen. Hillegersberg C2 komt dan naar de Hazelaarweg.

Opstelling: Menke; Lachman, Lamiri, El Bouzouiki, Heemskerk (Houtschilt ’61); Oudenalder, Houtschilt (Binda ’56), Binda (Hermans ’35), Snoeck; Hermans (Cahuma ’22) en Visser.