Ruime overwinning in Schiebroekse derby

Enige dat verwijtbaar is: dubbele cijfers was mogelijk geweest.

Na de valse start in het oefenduel van vorige week stond deze week het eerste officiële duel op het programma. De derby tegen Leonidas. Alhoewel derby's tegen Leonidas tegenwoordig nog zelden voorkomen. Hierdoor zit er ook niet meer zoveel spanning op de wedstrijden als voorheen. Zeker niet voor de teams die deze zaterdagmiddag aan de aftrap verschenen aan het Erasmuspad. Een plek waar de (voormalig) Erasmiaans studenten zich (qua voetbal) wel thuis voelden, maar vooral 'huis hielden'. Twee vriendenteams namen het tijdens de seizoensopening tegen elkaar op. De bezoekers kwamen vandaag nooit in enig groot gevaar en hadden zichzelf misschien wel meer moeten belonen dan dat nu gedaan werd.

Neptunus-Schiebroek 9 kende, ondanks het tweede seizoen bij de club, een groot aantal debutanten. Thijs Nivard, Vos Wijnen, Wolf Kaan en Tim Bieshaar, startten allemaal in de basiself. De laatste nieuweling, Jan-Julius Goeienbier, begon samen met enkele sterkhouders van vorig seizoen, Willem van Dommelen en Guus Kooimans, op de bank. Met hen ook Thomas Becker, de vaste gastspeler was voor de wedstrijd tegen zijn oude club teruggekomen om de gelederen te versterken. Houyu Shih, Martijn Tukker, Stijn van Rooijen en Ruben So vormden alsnog een groot deel van de sterke as van het vorige seizoen. Bob de Jager (rechtshalf), Timber Johnson (linkshalf) en Casper van Peijpe (aanval) maakten de selectie voor vandaag compleet.

Al heel snel zagen we dat de krachtsverhoudingen van deze late zaterdagmiddag groot waren. Heel groot. Heel snel kreeg de controlerende middenvelder Ruben So dan ook al een kans om de voorsprong te laten aantekenen, maar de middenvelder wist niet te scoren. Langs de kant werd de sterke midmid vergeleken met El Ahmadi. De Feyenoord-middenvelder is net als Ruben belangrijk voor het team, maar scoort zelden. Slechts een minuut later logenstrafte Ruben die vergelijking door de bal met een prachtige lange afstand lob bij de tweede paal binnen te schieten, 0-1. Leonidas kwam pas na een kwartier spelen voor de eerste keer over de middenlijn en daarmee overdrijf ik niet! Het vorig seizoen veel scorende Neptunus-Schiebroek kwam echter niet verder dan dat ene doelpunt. De topscorer zat dan ook op de bank. Pas na bijna een half uur spelen was het opnieuw Ruben die een kans wist te verzilveren tot doelpunt, 0-2. Enkele minuten voor rust wist Casper een voorzet van Willem af te maken, nadat laatstgenoemde de kans daartoe geheel zelf gecreëerd had, 0-3.

Dat de 0-3 voorsprong tevreden bekeken werd halverwege mag duidelijk zijn, maar tegelijkertijd besefte iedereen ook dat er vanmiddag veel meer in zat. De opstelling werd aangepast om meer ruimte te creëren voorin en achterin niet onnodige manschappen te positioneren. Na een kleine 10 minuten betaalde zich dat meteen uit. Jan-Julius veroverde de bal op het middenveld en gaf deze dwars door de vijandelijke linies diep op Wolf Kaan. De behendige linksbuiten was iedereen te slim af en schoot raak, 0-4. Opnieuw een kleine tien minuten later was de rappe debutant weer trefzeker. Wolf tekende voor een 5-0 voorsprong. Neptunus-Schiebroek behield een groot overwicht en hield soms nauwelijks mensen achterin. Grote kansen van onder andere Willem en Martijn gingen verloren. Het mooiste doelpunt van de dag kwam van Thomas. Hij volleerde het leer prachtig tegen de touwen voor een zesde treffer! Een kwartier voor tijd was het Willem die een hoekschop nam en voor het doel de lange laatste man Martijn vond. De verdediger scoorde zijn eerste doelpunt in dienst van Neptunus-Schiebroek, 0-7! Na dat doelpunt was Martijn gewisseld, waardoor iedereen vandaag zijn wisselbeurt kreeg. Echter vlak voor tijd was het Wolf die met kramp uitviel. Martijn mocht de resterende speeltijd vol maken als linksbuiten. Hij dat naar behoren en ontsnapte in de laatste speelminuut aan de rechtsback. Hij vond Casper die niet voor eigen succes ging, maar het laatste doelpunt gunde aan Willem. De spits was nu feilloos en schoot oog in oog met de Leonidas-doelman raak, 0-8.

Doelman Houyu verklaarde na afloop dat hij niet één redding heeft verricht en de bal met de handschoenen slechts raakte toen hij de bal oppakte om deze klaar te leggen voor een achterbal. Dat zegt genoeg over het niveau van deze middag. Een waarschuwing geldt echter wel dat deze wedstrijd niet synoniem staat aan de rest van de tegenstanders. Uiteraard werd de eerste officiële wedstrijd van het seizoen afgesloten met een goede 'derde helft' aan de Hazelaarweg. Na een pizza maaltijd vloeide het bier ouderwets uit de tap en werd na twaalven de verjaardag van Thomas gevierd. Volgende week ontvangt Neptunus-Schiebroek Berkel 10. Berkel won ook hun eerste wedstrijd. XerxesDZB werd in Berkel & Rodenrijs met 4-2 verslagen. Bij winst volgende week zet Het Negende een belangrijke stap richting de knock-out fase van de beker. Aftrap is volgende week om 16.15 uur.