Het Negende test zichzelf en wint laatste bekerwedstrijd

Boetepot ingesteld voor laatkomers.

Na de nederlaag van vorige week was de kans minimaal geworden om de volgende bekerronde te halen. De laatste bekerwedstrijd werd dan ook grotendeels gezien als oefenwedstrijd, maar op het moment dat het er echt om ging werd er uiteraard wel voor gekozen om het duel winnend af te sluiten. Ook deze zaterdag was het weer de gehele ochtend nat, veel regen teisterde ook dit weekend onze omgeving. Ditmaal was er echter weinig twijfel over het wel of niet doorgaan van de wedstrijd. Het duel stond gepland op het net opgeleverde, gloednieuwe kunstgrasveld op Sportpark Faas Wilkes. Ruim op tijd arriveerden de meesten langs de Coen Moulijnbaan op het alsmaar fraaier wordende complex in Rotterdam Zevenkamp. Echter waren er enkele die pas kort voor de wedstrijd de kleedkamer opzochten. Eentje, Guus Kooimans, haalde die kleedkamer niet. De schuld ging voornamelijk naar de keukendienst van XerxesDZB, maar dat deerde niemand. De opstelling werd aangepast en Guus mocht vlaggen. De normaal onomstreden opkomende linksback maakte er het beste van door een paraplu te lenen en zo niet doorweekt te raken van de regen.

Als om 12.15 uur de wedstrijd start zijn de meesten toch opvallend fit, maar wordt er niet scherp aan de wedstrijd begonnen. Al na een kleine vijf minuten moet de geblesseerde Ruben So langs de kant lijdzaam toezien hoe een voorzet te gemakkelijk mag worden voorgegeven en de bal voor het doel te gemakkelijk mag worden ingekopt, 1-0. De wedstrijd golft regelmatig heen en weer, maar de bezoekers trappen net iets te vaak in de buitenspelval van de iets meer ervaren tegenstander. Neptunus-Schiebroek heeft in de eerste helft ook heel veel moeite met het stroef lopende veld. De prachtige nieuwe mat is duidelijk nog niet ingelopen. Het kunstgras is erg hoog waardoor de bal alsmaar bleef afremmen. Het Negende weet in de eerste twintig minuten steeds meer de aanval te zoeken en uit één daarvan volgde een hoekschop. Jan-Julius Goeijenbier nam plaats achter de bal en bracht deze perfect op maat bij de eerste paal, waar de inlopende Willem van Dommelen de gelijkmaker scoorde, 1-1! Hierna was het tijd voor het niet onverdienstelijke debuut van Joshua Lieuw On. Hij viel in als rechtsback en wist zich na een moeilijk begin steeds beter te positioneren op die plek.

Afbeelding invoegen
Foto boven: Willem scoort de 1-1 uit een hoekschop van Jan-Julius.
De verbazing bij XerxesDZB is groot.

Foto rechts: Guus met paraplu als grensrechter.

Er waren in de eerste veel fouten aan beide kanten, slordigheden, niet genoeg scherpte, geen strakke passing, vreemde looplijnen. Gelukkig konden we vrij uitproberen in de nieuwe opstelling, maar één van de organisatorische problemen zorgde voor een 2-1 achterstand. En toch wist Het Negende weer terug te komen in de strijd. De bal werd van links naar rechts verdeeld en vanaf daar werd de meegekomen Martijn Tukker aangespeeld. De laatste man twijfelde niet bij de geboden ruimte en schoot de bal strak in de linkerbenedenhoek voor de gelijkmaker, 2-2! Met die stand zochten beide teams de kleedkamer op. Een open en interessante discussie over het verloop van de eerste helft volgde. Een aantal tips, handreikingen en een organisatorische verandering werden georganiseerd. Hierdoor zou het de tweede helft allemaal net wat beter moeten gaan lopen.

Een flinke streep door de rekening was het dan ook dat een speler van de thuisploeg vlak na rust iets te veel vrijheid kreeg en vanaf behoorlijke afstand op doel schoot. De enigszins onverwachte doelpoging glipte door de handen boven het hoofd van doelman Houyu Shih, waardoor we opnieuw tegen een achterstand aankeken (3-2). De overige minuten van het eerste kwartier na rust waren daarna steeds meer voor Neptunus-Schiebroek en juist op dat moment begon de doelman van XerxesDZB met het uitdelen van cadeautjes. Of dat iets te maken had met de luidde aanmoedigingen van de inmiddels ook aanwezige, maar ongelukkig geblesseerde, Mendel Boset laten we in het midden. Hij, de doelverdediger, raakte de bal helemaal verkeerd, maar net genoeg om deze in de voeten van Willem te brengen. De goaltjesdief wist de bal snel te controleren en de doelman andermaal te verschalken, 3-3! Slechts enkele minuten later waren Tim Bieshaar en Casper van Peijpe van positie gewisseld en wist Casper als linksbuiten te ontsnappen aan zijn directe tegenstander. Even leek hij de bal te ver voor zich uit te spelen, maar ditmaal profiteerden we van het afremmende veld en kon Casper de bal controleren en voorgeven. Willem had zichzelf vrijgelopen en schoot opnieuw heerlijk raak, 3-4! Halverwege de eerste helft had Het Negende sowieso steeds meer grip op de wedstrijd en wist ook voorstopper Vos Wijnen regelmatig het middenveld over te steken om daar een bijdrage te leveren aan nieuwe aanvallen.

Het laatste kwartier werd het toch nog even spannend. Martijn sprintte alle gaten dicht, maar zat er tegen het einde van de wedstrijd duidelijk doorheen. Jan-Julius werd de nieuwe laatste man, waarna hij samen met Thijs Nivard en Stijn van Rooijen de deur achterin definitief sloot. Ook de backs werden opnieuw ingebracht. Timber Johnson en ditmaal Wolf Kaan kregen de opdracht om vooral te controleren. Geen onnodige risico's meer nemen. Toch wist Neptunus-Schiebroek nog een prima aanval door de as van het veld op te zetten. Het loopwerk van dit moment en het harde werken gedurende de hele wedstrijd van centrale middenvelder Bob de Jager werd nu beloond. Hij kon alleen door op de doelman en besliste de wedstrijd met de vijfde treffer, 3-5!

Terug in de kleedkamer werd tevreden terug gekeken op de tweede helft en lijkt het team klaar voor de start van de competitie over twee weken. In de kleedkamer werd er allereerst gestemd op een nieuwe vaste aanvoerder. Met een grote meerderheid van de stemmen werd Ruben door het team gekozen als de nieuwe teamcaptain. Het kiezen van de aanvoerder derde helft werd nog even uitgesteld. Vervolgens werd er nog een boetepot geïntroduceerd. Bij zowel trainingen als wedstrijden zal er vanaf heden een boete volgen voor te laat komen. Daarnaast zullen er voor stomme dingen, die eigenlijk logisch zouden moeten zijn, ook boetes uitgedeeld. Bij het eerste biertje in het clubhuis van XerxesDZB werd coach Wilko Poulie nog even toegezongen naar aanleiding van zijn verjaardag afgelopen woensdag. Eenmaal terug bij Neptunus-Schiebroek ontstond er een vrij onverwachte nieuwe derde helft. En daarbij heeft Thijs als eerste gezorgd voor het vullen van de boetepot... iemand moet tenslotte de eerste zijn.

Ondanks de winst op XerxesDZB haalt Het Negende de volgende bekerronde niet. Later op de middag won Berkel met (slechts) 5-1 bij Leonidas. Volgend weekend spelen de mannen van Het Negende niet tijdens de eerste competitie ronde. DCV heeft verzocht de wedstrijd uit te stellen en met het oog op de afwezigheid van doelman Houyu Shih en het daarmee weer besparen van de zoektocht naar een andere doelman, misschien maar beter ook. Op 30 september start voor Het Negende de competitie met een thuiswedstrijd tegen CVV Zwervers 3 om 16.45 uur aan de Hazelaarweg. De Capellenaren wonnen beide van hun tot nu gespeelde bekerwedstrijd. De laatste beslissende tegen Capelle 11 werd dit weekend afgelast. Neptunus-Schiebroek 9 is inmiddels ook te volgen op Instagram. Onder @neppienegen kunt u alle verrichtingen volgen van dit team!