Een jaartje ouder, een jaartje wijzer

Net als vorig seizoen door in de beker, ditmaal ten koste van rivaal Berkel.
 
De afgelopen weken bleef het stil rondom Neptunus-Schiebroek 7. De start van de competitie enerzijds en tijdgebrek anderzijds zorgden voor weinige berichtgeving. Het was dus ook niet ouderwets smullen toen er na de wedstrijd bij 's Gravenzande (2-2) nog gelijk gespeeld werd (verslaggever afwezig). Vervolgens volgde er een nederlaag tegen Nootdorp (4-5, geen tijd voor een verslag) en zakte het team door de ondergrens bij Zwaluwen (4-1, waardoor geen verslag wenselijk was). Slechts één schamel puntje uit drie wedstrijden. Dat zorgde ervoor dat de onrust toenam. De hoge verwachtingen na het aantrekken van zoveel nieuwe talent konden niet worden waargemaakt. Als het niet loopt binnen een team verdelen de meningen zich en juist daarom koos de staf (Matthijs van der Wagt en ondergetekende) inclusief aanvoerder Jeffrey Banis voor een overleg voorafgaande aan het beslissende bekerduel bij Berkel. Om de rust te bewaren en de neuzen dezelfde kant op te houden.

De wedstrijd bij Berkel moest namelijk om meerdere redenen worden gewonnen. Niet alleen is Berkel sinds vorig seizoen een echte rivaal geworden, maar kon een winst in Berkel & Rodenrijs er tevens voor zorgen dat Het Zevende zichzelf net als vorig seizoen (toen als Zesde) zou plaatsen voor de knock-out fase van het bekertoernooi. Al vroeg in de week was duidelijk dat de beide gecontracteerde keepers Ashwin Meijer en Jelle Visser niet beschikbaar zouden zijn. Hierdoor werd er een beroep gedaan op Naut Lindeman van Het Derde. Sebastian Cappendijk moest met een hamstring blessure afhaken na een iets te overenthousiaste sprint oefening op de maandagtraining. Op zaterdag tenslotte was het Pepijn Kruseman Aretz die zich ziek afmeldde. Een aderlating voor het oorspronkelijke strijdplan. 
 
Het roer ging om, het roer moest om. Zo ook bij Jeroen van Dorp, die samen met zijn tweelingbroer Michiel (dat gelooft nog steeds niet iedereen), op vrijdag 24 was geworden. "Een jaartje ouder, een jaartje wijzer". Geen gekke dingen meer doen en rustig blijven, beloofde hij zijn teammaten. We herinneren ons immers allemaal nog het uitduel bij Berkel vorig seizoen (op meerdere vlakken uiteraard). We maken er geen woorden meer aan vuil. Wel was coach Wilko Poulie vooraf alert op de scheidsrechter van dienst. De leidsman van heden middag floot vorig seizoen immers nog de wedstrijd van het toenmalige JO19-2 en liet destijds alles toe van Berkel en niets van Neptunus-Schiebroek, en van praten en zeuren houdt hij al helemaal niet. 

Het duel zelf begon stormachtig, maar dan vooral vanwege de wind die dwars over het (overigens uitstekende) veld stond. De openingsfase stond in het teken van zoeken, zoeken naar de juiste positie en de juiste directe tegenstander. Het paste allemaal maar net zo af en toe. Als er maar gecoacht wordt en er dan vervolgens ook naar geluisterd wordt. Na een klein kwartiertje spelen speelde Berkel de bal achterin rond, maar was het Thomas van Kan die daar een stokje voor wilde steken door de defensie af te jagen. Even leek Berkel eruit te komen, maar toen verslikte de doelman zich in de bal. Thomas was er snel bij en werkte de bal tegen de touwen, 0-1! Een snelle voorsprong is ook wat het team nodig had. Neptunus-Schiebroek behield het veldoverwicht en hield het spel rustig onder controle zonder gekke dingen te doen in een steeds betere organisatie. Toen er bijna een half uur was gespeeld kwam Berkel andermaal achterin in de problemen. Ditmaal was het Vincent Veldhuizen die op jacht ging. Hij veroverde de bal vlakbij het doel, schoot en raakte de paal. In tweede instantie schoot hij alsnog raak, 0-2! 

Nog voor rust had Het Zevende een grotere voorsprong kunnen nemen, maar de opkomende Dave Bierhuizen raakte de paal. Halverwege keek men tevreden terug op de eerste helft. De positiviteit was terug, net zoals de wil om te winnen. Wel werd iedereen tot scherpte gemaand, want de 0-2 voorsprong was nog niet helemaal veilig gesteld. Ondanks dat de thuisploeg nauwelijks kansen kreeg en niet verder kwam dan een paar scherpe hoekschoppen. De opdracht voor de tweede helft was duidelijk, snel dat derde doelpunt maken zodat er misschien wel iets 'knakt' bij de thuisploeg. 

Dat derde doelpunt bleef echter lang uit. In het begin van de tweede helft had Neptunus-Schiebroek soms even wat moeite met de aanvalsdrift van de thuisploeg, maar juist de veranderende samenstelling van Berkel speelde Het Zevende in de kaart. Het spel was weer onder controle en de bezoekers gingen weer denken aan aanvallen. Laatste man Sjoerd Kolner schoot de bal vanuit een hoekschop op de paal en Hessel Tromp miste oog in oog met de (nieuwe) doelman na een assist van Thomas. De scheidsrechter was ondertussen begonnen aan een handje toesteken. Kleine duwtjes worden eenzijdig en oneerlijk bestraft en alleen als iets overduidelijk is wijst hij onze kant op. Als Thomas op avontuur gaat en met twee handen wordt gepakt door de doelman rekenen we op een strafschop. Zelfs iedereen van Berkel en omstreken deelt die mening. Als de leidsman dat onverschillig wegwuift zijn de rapen zuur. Matthijs van der Wagt wordt weggestuurd, van het terrein: "U moet weg", omdat hij iets te hard 'hhéééé' riep. De leidsman die de andere coach vervolgens toesprak duldde absoluut geen tegenspraak en liet in de slotfase ook zien zijn kaarten te zijn vergeten nadat Hessel hard werd (na)geschopt. 
 
In de dying-seconds van de wedstrijd kwam dan eindelijk het verlossende derde doelpunt. Nadat rechtshalf Jeroen eerder nog een balletje keurig breed gaf en hij Thomas hoog zag overschieten, ging hij nu voor eigen kans en met succes. In tweede instantie schoot hij met links hard raak en pikte zo zijn doelpuntje mee. Hij bleef uit alle verhitte momenten en hield dus woord: "Een jaartje ouder, een jaartje wijzer". Samen met broer Michiel zorgden ze voor Pitchers in de kleedkamer en vierde men (weliswaar matig) de plaatsing voor de volgende bekerronde. Uiteraard werd doelman Naut bedankt voor zijn diensten in deze pot. Voor de eerste keer de 'nul' dit seizoen, goede coaching en rust achterin.
 
Na de alleraardigste bekerserie van vorig seizoen smaakt dat dit seizoen naar meer. Eerst smaakte het bier uitstekend op de verlate verjaardag van captain Jeffrey Banis. Nagenoeg het hele team was aanwezig, wel een ****-end weg, maar dat mocht de pret niet drukken. Tijdens die avond volgde er een belofte. Coach Wilko Poulie zal voorafgaand aan de wedstrijd in de tweede bekerronde, net als vorig jaar, zorgen voor een ontbijtje (of lunch) op de club. Bij winst is dat de 'wedstrijdpremie', bij verlies betalen de spelers zelf...
 
Volgende week gaat Het Zevende voor eerherstel in de competitie. Tegen tegenstander Deltasport zal moet worden gewaakt voor onderschatting. De Vlaardingers staan immers met 0 punten troosteloos onderaan, maar dat willen we graag zo houden. Die avond zal het team andermaal nagenoeg volledig bijeenkomen voor het Oktoberfest in ons eigen clubhuis. Aftrap tegen Deltasport is al om 12.30 uur aan de Hazelaarweg.