Het Negende slaat dubbel slag na moeizame periode

Twee overwinningen brengen Het Negende terug naar de top van de middenmoot.

Elke keer als Het Negende denkt hoog te kunnen gaan eindigen op de ranglijst dan gaat het daarna helemaal mis. Dus dit keer gaan we niet vooruitblikken op verdere mogelijke eindresultaten. Alle andere plaatsen buiten de top 3 zijn van ondergeschikt belang. Het gaat er nu nog om dat het seizoen zo goed mogelijk wordt afgesloten met nog drie duels te gaan en een afsluitende Barbecue.

Exact een maand voor de doordeweekse thuiswedstrijd tegen Spirit beleefde Het Negende de grootste stunt van het seizoen door uit met 0-1 te winnen bij de gedoodverfde titel kandidaat CVV Zwervers. Vooraf werd gehoopt op een kleine nederlaag, maar het collectief wist een overwinning uit het vuur te slepen. In de week die erop volgende geloofde men weer in een hoge eindrangschikking en er was zelfs een behoorlijke grote trainingsopkomst op de maandag na die historische overwinning. Maar Het Negende droomde iets teveel en moest op eigen veld andermaal capituleren tegen DCV, net als in Krimpen werd er verloren van een toch vrij matige ploeg. Willem scoorde in blessuretijd nog de eretreffer (1-3). Weer een week later moest en zou er revanche behaald worden op DRL. We waren die ene strafschop echt nog niet vergeten, waardoor er uit punten werden gestolen. Willem bracht al snel een vroege voorsprong, maar het collectief faalde en bij een 1-3 achterstand zag doelman Houyu rood en was de wedstrijd gespeeld (1-8). Als we dan, weliswaar na Koningsdag, weer een week later naar laagvlieger Spirit afreizen lijkt er toch weinig mis te kunnen gaan, maar niets was minder waar. In waarschijnlijk de slechtste wedstrijd van het seizoen werd Het Negende kansloos verslagen (3-0).

Als de selectie vervolgens een weekje vrijaf krijgt om de Bevrijdingsfestivals te verkennen staat op maandagavond de return tegen Spirit gepland, zoals al gezegd exact een maand na die bijzondere wedstrijd bij CVV Zwervers. Wonder boven wonder is de selectie meer dan eens best wel compleet, maar wordt vanwege lastminute wijzigingen en twijfels toch nog aangevuld door Pepijn en Ravi. Omdat vrijwel de gehele as van het veld er anders bijstond dachten de bezoekers uit Ouderkerk dat er niemand van het eigen team aanwezig was, maar het was juist precies andersom vergeleken met de wedstrijd precies Negen dagen eerder. Het Negende dat de enkelaanslagen van de eerste wedstrijd nog vers in het geheugen had, begon de wedstrijd op eigen veld furieus. Het middenveld was versterkt en het topscorers duo werd daar naast elkaar neergezet. De voorhoede gold zodoende in de eerste tien minuten als bliksemafleiders. Tot tweemaal toe wist Willem, die nog altijd een te overziene voorsprong heeft op de topscorerslijst, zijn achtervolger Bob in stelling te brengen, voor twee heerlijke doelpunten. Voorafgegaan door een heerlijke aanval, vooral de tweede treffer, over meerdere schijven en snel handelen, was er eentje om in te lijsten (2-0).

De bezoekers uit Ouderkerk waren nog altijd aan het bijkomen van de eerste twee treffers als Neptunus-Schiebroek de druk houd op de helft van de tegenstander. Spirit krijgt niet de kans om te herschikken en dat was de verdienste van het hele team. Na iets meer dan een kwartier spelen wist Pepijn de bal bij de tweede paal bij Wolf te brengen, de buitenspeler schoot schitterend diagonaal raak, 3-0! In dit moordende tempo zou het weleens een monsteruitslag kunnen worden, maar het nog altijd warme weer liet zulke krachtinspanningen niet de hele wedstrijd toe. Spirit trachtte in de eerste helft de schade te beperken en zeldzaam de middenlijn te passeren. De teruggekeerde Ruben en Martijn hadden alles onder controle. Ondertussen liep de frustratie op bij de bezoekers en wisten ze zelfs op ons stroeve kunstgrasveld meerdere keren een gevaarlijke sliding in te zetten, die tot enige vanzelfsprekende angst leidde. Op slag van rust is het Thijs die uitverdedigd en Pepijn die dacht, 'ach, laat ik er achteraan gaan'. Met een solo vanaf de middenlijn, hardhandig gehinderd (rijp voor minimaal geel), vocht hij zich een weg over de vijandelijke helft en rondde ook af: 4-0!

Halverwege was er maar eigenlijk één boodschap te vertellen: 'niet nonchalant worden in de tweede helft'. Toch was het Spirit dat al snel scoorde (4-1) en daarna weliswaar beter in de wedstrijd zat dan Neptunus-Schiebroek, maar niet tot echt hele grote kansen kwam. Het Negende controleerde beheerst en zocht met een aantal counters naar meer doelpunten, maar ook aan de andere kant van het veld kwamen geen echt hele grote mogelijkheden. Toen de druk op de helft van de thuisploeg zienderogen toenam besloot de wedstrijdleiding om toch ook in de tweede helft nog even een drinkpauze in te lasten. Als dan de wedstrijd weer begint is iedereen op adem gekomen voor de laatste 20 minuten. Spirit behoudt de druk, maar het was allemaal goed te controleren. Captain Ruben wordt naar de kant gehaald op het moment dat we ervan overtuigd zijn dat de bezoekers niet meer drie keer gaan scoren, de aanvoerdersband wordt geclaimd door zijn vervanger en trotse Guus, dat was toch de eerste keer dat hij op maandagavond ons terrein bezocht dit seizoen. Het venijn van de bezoekers zat hem in de staart. Een afstandsschot werd vijf minuten voor tijd door Houyu schitterend uit de kruising gehaald, iedereen telde hem al en in de allerlaatste seconde wist Spirit toch nog een tweede keer te scoren ten behoeve van de statistieken (4-2).

Zoals vertrouwd, en weliswaar op maandagavond, was er na afloop weer een mooie derde helft. Nog twee te gaan dit jaar... Midweeks (Hemelvaartsdag) stond het jaarlijkse Adema 7vs7 toernooi op de agenda (niet meegerekend als derde helft, want daar bestaat er maar één helft). Met veel kunst-en vliegwerk en slechts twee doelpunten voor (Ruben en Willem) wist FC Porrie toch vijf punten bijeen te schrapen en dat was meer dan vooraf was verwacht. De traditionele volgorde bier, muziek, voetbal werd weer in ere gehouden.

Twee dagen later volgde de uitwedstrijd bij Gouda. Zonder verwachtingen. Anish, die het inmiddels leuk begint te vinden, zorgde voor één wissel. Nou ja, dat dachten we. Guus zijn trein was uitgevallen en dus moest hij met een omweg in Gouda zien te komen. Op het warme complex en dito kunstgras had Neptunus-Schiebroek toch weinig te duchten van de thuisploeg. Na een klein kwartier spelen was het Willem, die nu weer in de punt van de aanval speelde, die zijn topscoorder concurrent Bob in de diepte wegstuurde. Bob kon alleen door op de doelman en schoot raak, 0-1! Het Negende behield het overwicht en kreeg enkele aardige kansen om de score te verdubbelen, maar de afronding op het laatste moment liet te wensen over. Na de drinkpauze kwam Gouda iets beter in de wedstrijd en kreeg het één hele grote kans. Houyu tikte de bal tegen de voor hem rechter paal, waarna de bal achter hem langs bij de linkerpaal over de achterlijn ging. Een engeltje op de lat. Saillant detail is dat we na afloop van het thuisduel tegen Gouda voor het eerst waren begonnen over 'hete kroketten'. En nu dit...

Halverwege was Guus dan eindelijk gearriveerd en besloten we tot meerdere keren doorwisselen voor vooral het middenveld in deze onaangename voetbaltemperaturen. Guus erin brengen was dan ook de enige omzetting die we deden in de tweede helft, maar we waren beducht van omzettingen bij de thuisploeg. Het tegenovergestelde gebeurde echter. Gouda had de linies opgetrokken, maar dan wel achteruit. Ze graafden daarmee hun eigen graf. Neptunus-Schiebroek zette aan en Anish was dichtbij een doelpunt, maar raakte de paal. Enkele momenten later brak Bob door aan de rechterzijde, zijn voorzet was op maat afgemeten. Tim hoefde alleen de bal nog de goeie richting mee te geven en deed dat: 2-0! Even later valt Joshua uit met een enkelblessure en valt het wisselplan in duigen. Tot teleurstelling van Stijn, vooraf voelde hij de kramp al opkomen, maar toch speelde hij de wedstrijd weer helemaal uit. Jan-Julius valt in en laat niet veel later een vrije trap over aan Anish. Vanaf ruim 20 meter knalt hij de bal op de lat. Deze poging had meer verdiend.

Wederom werd Gouda wat sterker na de drinkpauze, mede door de vermoeidheid aan onze kant. Het spel golfde af en toe wat heen en weer, maar in de laatste minuten was Gouda toch heel dichtbij de aansluitingstreffer. Eerst wist Houyu opnieuw schitterend redding te brengen en in de laatste seconde waren het Thijs en Martijn die de bal letterlijk van de doellijn haalde. Had die Houyu toch een Engeltje op de lat, hopelijk is het geluk vandaag niet verspeelt met de examens in aantocht. Het laatste fluitsignaal - de 0-2 overwinning en de laatste redding op de lijn - werd door Martijn met gebalde vuisten ontvangen, schitterend! Martijn had na afloop nog een klein cadeautje voor Joshua die afgelopen donderdag jarig was geweest (zie foto).  De 3 Pitchers, door de scheidsrechter bij verkeerd ingooien al in de eerste helft aangenaaid, werden dankbaar genuttigd. Na wat napraten op het Goudse terras was het tijd om te vertrekken en vooruit te blikken op de laatste 3 wedstrijden van het seizoen. Alle 3 in één week, laten we er zowel in de eerste-als tweede maar zeker en vooral ook in de derde helft iets moois van maken, zonder te kijken naar de ranglijst.