Der Tod oder die Gladiolen

Vlak voor tijd kreeg men Steeds Hooger alsnog op de knieƫn. Vanaf nu aanhaken of afhaken.

Soms heb je van die weken dat het niet lukt om de titel van een verslag te verzinnen of te bepalen. Het verslag kan dan al klaar zijn, maar er ontbreekt nog een passende titel en daarom duurde het deze week dus wat langer. Daar zijn natuurlijk uiteenlopende redenen voor te bedenken. Vaak komt het door teveel tegenstrijdigheden. In dit geval na een vroege (ach ja 12.00 uur), maar toch een alleraardigste eerste helft. Een tweede helft waar je het liever niet over wilt hebben, maar waarin je toch de drie punten binnenhaalt. En een derde helft waar het bier tijdens het Oktoberfest zo rijkelijk vloeide dat je je vervolgens twee dagen afvraagt waar toch die blauwe knie vandaan komt (inmiddels weet ik het).

Op donderdagavond werd mij ingeseind dat het voor velen wel eens een zware zaterdagochtend zou kunnen worden, vanwege een feest op vrijdagavond. En dat werd het. Na een flink aantal afmeldingen eerder, waren de benodigde voorzorgsmaatregelen al genomen. Martijn en Casper waren bereid gevonden om in te vallen. Dat dit op zaterdag nodig bleek wisten we vooraf al, maar de mate waarop werd ons elk kwartier duidelijker. Invallers starten normaal gesproken niet in de basis (maar zullen overigens altijd ongeveer evenveel speelminuten krijgen), maar vandaag kon het eigenlijk niet anders. Een kwartier voor de wedstrijd hadden we precies elf man. Joshua en Joost-Jan vulden dit aan tot 13 bij de warming-up. Guy kwam vlak voor rust (maar hier was ik van op de hoogte). En Jan-Julius en Mendel hebben extra lang van het warme bedje mogen genieten, maar lieten het team wel in de steek.

Als de wedstrijd zowaar iets eerder aanvangt dan gepland mogen we toch wel zeggen dat meteen duidelijk was dat een bepaalde regel uit de overigens schitterende inleiding op de website van het sinds 1907 bestaande Steeds Hooger, wel degelijk klopte: ..."want even tussen u en ons: eigenlijk kunnen we er niet zoveel van." Genoeg spot over de tegenstander, want eerlijk mogen we ook zeggen: 'waren er maar meer clubs zoals Steeds Hooger', daar waar niet alles draait om het eerste elftal van de club en de derde helft eigenlijk belangrijker is dan de rest. Genoeg over randzaken. In de eerst tien minuten kwamen we al meerdere keren gevaarlijk voor het doel van de tegenstander, maar liet de afronding nog te wensen over. Toch kwamen we al na acht minuten op een voorsprong. Het was de in de eerste helft geheel vrijgelaten Wolf die de bal op schitterende wijze in de loop meegaf aan Casper. De invaller zag zijn kans schoon en rondde mooi af, 0-1!

Er was zoveel ruimte op het veld dat na nog geen kwartier spelen ook laatste man Martijn was doorgeschoven. Net buiten de zestienmeter werd hij onreglementair gestuit en dus volgde er een vrije trap. Aanvoerder Willem, nog geen uur uit zijn bed, nam zijn verantwoording. Weliswaar zag hij zijn poging van richting veranderd door de muur, maar het doelpunt was er niet minder om, 0-2! Als we de ruimtes tot aan de laatste pass benutten, maar in de eindfase toch slordig zijn houden we de thuisploeg in de wedstrijd. Halverwege de eerste helft maken we wel het derde doelpunt. Een verdediger had de snelheid en de te overbruggen afstand van Tim verkeerd ingeschat bij een terugspeelbal op zijn eigen doelman. Tim was eerder bij de bal dan de doelman, omspeelde hem en scoorde vanuit een overigens moeilijk overgebleven hoek, 0-3!

Omdat we het nalieten om meer doelpunten te maken riepen we de problemen aan het einde van de eerste helft al een beetje op ons af en tegelijk was dat ook het enige dat er te verwijten viel. Een bal op de paal bracht redding. Halverwege moest de scherpte bewaakt worden ondanks de redelijk grote voorsprong en het overwicht dat we hadden. Dat brengt dan toch blijkbaar enige nonchalance mee. Als de thuisploeg dan ook in het zadel wordt geholpen met een strafschop door een ongelukkige handsbal van Guy (gebeurde in de eerste helft ook andersom), ging Steeds Hooger er echt weer in geloven (1-3)! De thuisploeg kreeg meer grip op de wedstrijd en het lukte ons eigenlijk niet om daar onderuit te komen.

We hielden de stand vast tot halverwege de tweede helft, maar toen vielen de twee doelpunten dan ook binnen vijf minuten na elkaar (3-3) en we waren weer terug bij af. Casper stoomde zich langs de kant nog even klaar voor een laatste ultieme krachtsinspanning, welke bij de thuisploeg langzaam begon weg te vloeien. We kwamen er weer wat vaker uit en speelden vanuit alles weghalen naar alles of niets, maar echt gevaarlijk konden we nog niet worden totdat Casper zeven minuten voor tijd vanaf rechts in balbezit kwam en rond de zestienmeter Martijn, geheel vrijgelaten, vond. De in de tweede helft als middenvelder spelende invaller had weinig tijd om te beslissen en schoot door de kluwen van spelers de bal langs de op het verkeerde been staande doelman: 3-4! De ontlading weer enorm! "Der Tod oder die Gladiolen", om met Van Gaal te spreken.

Na het laatste fluitsignaal vielen de spelers bij bosjes om vanwege de verrichte inspanningen en kon het plannen maken voor het Oktoberfest op de club echt gaan beginnen. Met een mindere opkomst (vanuit het eigen team) dan vorig jaar was deze, wat mij betreft, niet minder geslaagd. Het bier vloeide rijkelijk na het weer heerlijke eten en ditmaal werd Tim verkozen tot Cappie Derde Helft. Baco, Baco, Baco, maar ik ben geen getuige geweest van wie hij het nou kreeg...helaas geen boetepot dus (nog niet). Ruim na het oorspronkelijke feest-einde fietsten de laatste overgebleven teamleden richting huis na alweer een mooie clubavond.

De overwinning van vandaag en de daarbij behorende andere uitslagen in de poule hebben ons daarmee op een voorlopige derde plaats gepositioneerd. De komende weken komen zowel de nummer 4 als 5 naar de Hazelaarweg, in die volgorde. Waarna vervolgens de uitwedstrijd bij Leonidas gepland staat (nu 6e, maar pas 3 wedstrijden gespeeld). Volgende week dus te beginnen met de thuiswedstrijd tegen Brielle om 15.30 uur. Aanhaken dus bij de ongeslagen koplopers HermesDVS en CION of (voorlopig) afhaken. Laten we voor het hoogst haalbare gaan en dan zien we wel hoe het eindigt. De teamcaptain heeft overigens nog wat ambitieuze uitspraken gedaan tijdens het Oktoberfest, maar als je daar niet bij was dan houden we het zo...