Football's coming home

Lastige uitwedstrijd bij Leonidas levert ook de 'herbstmeister' titel op.

Zaterdag, Derby Day. Eén van de belangrijkste finales voor Neptunus-Schiebroek 6 op weg naar het grotere doel van dit seizoen. Op derby's zit altijd een extra lading spanning en nu Het Zesde als ongeslagen koploper de ranglijst al enige tijd aanvoert is men ook 'de te kloppen tegenstander' geworden. De derby van vandaag was ook extra speciaal omdat het voor maar liefst 4 spelers van Het Zesde ooit allemaal begon aan het Erasmuspad bij Leonidas. Jelle Visser, Mark van Leeuwen en de broers Jeffrey en Wesley Banis begonnen allemaal ooit voor het eerst in competitieverband met voetballen bij de tegenstander van deze zaterdag. Leonidas. Derby Day. Football's coming home (maar dan wel voor even).

Derby's staan, hoe de stand in de competitie ook is, altijd bol van spanning en rivaliteit. In het seniorenvoetbal is dat niet minder dan bij de jeugd, als klasgenoten tegenover elkaar staan. Al is het gevoel bij een ieder toch voor zich. De Schiebroekse wijkderby is altijd goed voor veel spanning en strijd. De eerste helft van deze derby was niet anders. Veel spanning en veel strijd. Met een goed gevulde reservebank had Het Zesde voldoende vertrouwen in het duel van vanmiddag. Ook #teamknie was goed vertegenwoordigd en met een versnapering in de vorm van blikjes Schultendinges, verzorgd door Wouter - die later met bidons mocht rennen over het veld - was het ondanks het grauwe en natte weer aangenaam vertoeven langs het veld. Neptunus-Schiebroek had, zeker in het begin, vaak moeite met de snelle voorhoede van de thuisploeg en was zelf iets te vaak onmachtig voorin. Beide teams kregen het eerste deel wel grote kansen, maar dat leverde nog geen doelpunten op. De echte grote kansen voor Het Zesde kwamen na een half uur spelen. Invaller Wesley zag een voorzet vanaf rechts aan hem voorbij gaan en Nick had net niet voldoende controle om een goede assist van Mark goed te verwerken.

Het spel ging lekker heen en weer met veel strijd en af en toe een warrige beslissing van de dienstdoende leidsman tussendoor. Beide teams hadden er weinig boodschap aan, maar toonde wel al voor het genoemde half uur een gele kaart aan onze zijde. De persoonsverwisseling tussen Sjoerd en Sebastian, niet vervelend bedoeld, kwam ons op dat moment niet slecht uit. Een minuut voor het verstrijken van de speeltijd van de eerste helft was het Nick die vanaf het middenveld de bal perfect meegaf aan Vincent. De altijd hardwerkende en 'in dienst van het team' spelende aanvaller bedacht zich slechts een enkele seconde, maar het schot met sublieme afronding in de verre hoek staat voorlopig hoog op de lijst met mooiste doelpunten van het seizoen. De voorsprong (0-1) een feit. De koekoeksklok van de scheidsrechter had denk ik last van druilige weer als hij maar liefst 4 minuten bijtelt aan de eerste helft. De thuisploeg zoekt daarin de aanval en diep in de blessure(?)tijd fluit de beste man voor een strafschop voor werkelijk helemaal niets en komt voor de eerste keer de middencirkel uit. Jelle verkiest links boven rechts en het doelpunt een feit (1-1).

Halverwege doet coach Jeroen een gezelligheidspraatje met de scheidsrechter die een lang kwartier pauze neemt. De neuzen bij Het Zesde blijven echter dezelfde kant op staan en dus starten we met veel goede moed aan de tweede helft waarin we ergens weten dat het beste nog moet gaan komen. De thuisploeg is beperkt tot enkele snelle uitbraken, maar achterin had de defensie de zaakjes weer goed op orde en op enkele afstandspogingen na en eentje...ach die vergeten we, komt de thuisploeg niet heel dichtbij een doelpunt. Heel even houden we onze adem in als doelman Jelle ineen wordt gelopen door een speler van Leonidas, maar de goalie kon gelukkig door. Neptunus-Schiebroek groeit vervolgens echt in de wedstrijd, gaat steeds beter spelen en geeft de grip niet meer weg. Het meters en meters sleurwerk van het middenveld was ook vandaag weer van ongekende waarde. Soms dachten we langs de zijlijn: 'nu staan ze te diep', maar in een mum van tijd was men weer terug om de verdedigende taak uit te voeren.

Toch knaagde die gelijke stand en tikte de klok rustig door. Twee keer een gele kaart voor Leonidas en dus een man meer situatie leverde geen extra progressie op. Ondertussen werd de scheidsrechter in een duel op het middenvelder onderste boven gelopen en raakte geblesseerd, enkele minuten later kon hij toch verder, maar nu maakte hij al helemaal geen meters meer. Een kwartier voor tijd probeert een verdediger van de thuisploeg de bal halverwege zijn helft te onderscheppen, maar hij raakte de bal dusdanig dat hij bij zijn eigen doelman in de handen viel. Tenminste...dat dacht hij. Thomas was doorgelopen en de doelman liet de rare hoge bal glippen (en kon grabbelen), zo voor de voeten van de jagende kracht van de dag. Controleren leek nog even lastig, maar het doelpunt een feit, 1-2! Neptunus-Schiebroek rook nu bloed en joeg door en door. Drie minuten na de verkregen voorsprong mocht Marcel een hoekschop nemen en net als vorige week liet hij de bal heerlijk neervallen op het randje van de vijf meter. Dit keer was het Thomas die er tegenaan liep en, met weliswaar een kleine hapering, werd zo een verbeterde voorsprong aangetekend, 1-3!

Kansen op een definitieve beslissing volgden voor Thomas, Marcel, Mark en de grootste voor Wesley die de lat deed trillen tot aan ons volgende bezoek aan het Erasmuspad (en dat duurt - gelukkig - nog even). Leonidas doet een ultieme poging, maar tevergeefs - en behalve een gele kaart voor Thomas geen gekke beslissingen meer. Het laatste fluitsignaal klonk en ik was trots... en dat gevoel van trots is heerlijk! Nadat de terechte felicitaties in ontvangst waren genomen werd het bier binnengehaald en mede omdat concurrent Nieuwerkerk vanmiddag verloor bij Berkel (2-0) smaakte dat heel goed. Een Blijdorpsfestival doet de feestgangers snel vertrekken. Matthijs, Michiel, Sebastian, Jeroen, Sjors en ondergetekende drinken er nog 1, 2, 3... in de verder uitgestorven kantine.

Met tien gespeelde wedstrijden heeft Neptunus-Schiebroek 6 een voorsprong van 6 punten op naaste belager BVCB. Met nog één volledige speelronde voor de winterstop is daarmee de titel herbstmeister ook officieel een feit. Echter is het juist BVCB dat volgende week op bezoek komt aan de Hazelaarweg. Niets kan deze eerste seizoenshelft een beter slot geven dan de voorsprong nog verder op te voeren. Aftrap is om primetime: 14.30 uur. Zorg dat je erbij bent!

Football's coming home. Zoals gezegd voor even. De punten gaan mee naar Schiebroek Noord. Football's coming home, next week!