Subliem herstel na enorme afgang!

SDV maakte geen schijn van kans deze middag!

Rhoon uit, de hekkensluiter, de rode lantaarn drager, 'de slechtste ploeg van Nederland'. Op het tijdstip van aanvang stonden er vorige week pas 8 spelers op het veld van de thuisploeg. De doelman kwam als laatste, zodat we niet konden starten. Een eerste helft die niet eens heel slecht was, maar waarin wel de nodige kansen vakkundig om zeep werden geholpen. In de rust een (te) ontspannen sfeertje, waarin we een 0-1 voorsprong verdedigden na een overigens schitterende kopgoal van Tim na een hoekschop van Jan-Julius. De tweede helft, tja, we voetbalden niet alleen tegen de mateloos irritante tegenstander, maar ook tegen de wind, het veld, de warrig fluitende scheidsrechter (stiekem steeds meer in het voordeel van de thuisploeg). En misschien wel vooral tegen onszelf. We konden de knop niet omzetten, zoals dat eerder bij Egelantier Boys wel gebeurde. Een vrije trap en een soort van doorkopbal werden ons fataal (2-1), geen echte kansen - terwijl we ook nu beste mogelijkheden kregen -, maar wel echte doelpunten. 2-1 verliezen bij de ploeg op de laatste plaats in de competitie...

...dat vroeg om revanche. Revanche op alles wat Neppie Ocho is. En hoe...drie helften lang was de formatie van captain Willem scherper dan ooit tevoren. En dat dreunde de hele zondag na!

Op het prachtige thuistijdstip van 16.45 begonnen we de wedstrijd tegen SDV. Gijs was weer eens neergestreken in Rotterdam en maakte andermaal zijn opwachting. Dit seizoen voor het eerst aan de Hazelaarweg. Neptunus-Schiebroek begon meteen scherp aan de wedstrijd, maar zag in de openingsfase Wolf al uitvallen met een enkelblessure, wat mogelijk enkele weken niet voetballen betekent voor de aanvaller. Gijs was zijn vervanger. De thuisploeg voetbalde bij vlagen makkelijk tegen de Kralingers. Terwijl het echt geen slechte ploeg is, het lijkt alleen geen eenheid. Bij de thuisploeg lukte ook veel. Datgene wat vorige week niet gebeurde. Er was ook meer strijd. José had het in de openingsfase moeilijk tegen zijn directe tegenstander, mogelijk de beste speler van de bezoekers. Hij hield zich met rugdekking van Jesse en Vos knap staande. Als Neptunus-Schiebroek via de linkerzijde steeds vaker de aanval probeert te zoeken met de opkomende Nur, is het na iets meer dan 20 minuten spelen raak voor de thuisploeg. De scherpe voorzet van Nur had een prooi kunnen zijn voor de doelman van SDV, maar hij liet hem los. De attent reagerende Gijs ontfutselde de bal bij de grabbelende doelman en tikte de bal over de lijn: 1-0!

Terwijl Neptunus-Schiebroek nauwelijks kansen weggeeft blijft de thuisploeg gevaarlijk rond de zestienmeter van SDV. Een afgevallen bal komt buiten de zestien voor de voeten van Willem. De doelman is uit positie, maar de bal krijgt de verkeerde richting mee: over de ballenvanger. Jammer voor de goedlopende aanval en de score, maar goed voor de boetepot ;). Ook de hoekschoppen worden steeds beter. Eerder was Jesse al dichtbij een doelpunt geweest na een hoekschop van Willem. Enkele minuten voor rust mocht Jan-Julius er opnieuw eentje nemen. Net als vorige week bereikte hij Tim. Dit keer raakte hij de lat na de goede kopbal. De bal viel echter binnen het vijf meter gebied pardoes voor de voeten van Gijs, voor wie dit buitenkansje opnieuw een doelpunt opleverde (2-0).

Halverwege was er eigenlijk niet heel veel aan te merken op het vertoonde spel. De strijd die werd geleverd was goed, er waren veel goede combinaties. We moesten iets beter letten op de omschakeling en op het middenveld iets centraler spelen. Met Thijs als voorstopper kon Jesse in de tweede helft iets dieper gaan spelen en dat leverde nog meer veldoverwicht op, maar bleef het uitkijken voor die ene counter of aanval van de bezoekers. Tot heel grote kansen kwamen ze echter niet. Houyu moest één redding maken en zette nog eenmaal de vuist tegen de bal bij een hoog ingeschoten poging. De weer onvermoeibare Jurriaan leverde zoals eigenlijk altijd zijn belangrijke bijdrage op het middenveld en bracht zowel verdedigd als aanvallend weer heel veel voor het team. Gijs deed tot tweemaal toe een smeekbede naar de scheidsrechter, maar een strafschop kwam er niet. Terecht denk ik ook eigenlijk wel.

Een kwartier voor tijd kwam aan alle onzekerheid een eind. Invaller (vervangen voor Tim) en supersub Bob schatte een (te korte) terugspeelbal van de verdediger van SDV op zijn doelman wél goed in, om vervolgens op schitterende wijze de 3-0 tegen de touwen te schieten! Laatste man Vos, die vandaag niets had weggeven kon ook in de laatste fase met andere samenstelling: José, Joost-Jan en Timber, sterk voor de dag komen. Verdedigen is een kunst, schreef ik na de uitwedstrijd bij SDV, dat bleek ook nu. Chapeau voor degene die altijd daar het vuile werk op mogen knappen. Des te jammer was het dan ook dat in de laatste minuut alsnog de 3-1 viel. Na de aftrap was het vrijwel meteen tijd en kon Neppie Ocho in de kleedkamer beginnen aan 'de derde helft'. Drie punten rijker, na een overtuigende overwinning en op weg naar het behoud van de vierde plaats in de competitie. En ook al klinkt dat wellicht vreemd, het is wel nog een uitdaging gezien het resterende programma. Jesse als cappie derde helft betekende heel wat solidaire momenten, wat iedereen wel heeft geweten ook. Bij de spellen verloor iedereen veel. De nacht kort, de zondag lang...

Volgende week ontvangt Neptunus-Schiebroek 8 aan de Hazelaarweg, Pernis 5 voor de eerste ontmoeting van dit seizoen. Een tegenstander die relatief weinig doelpunten maakt en er ook eigenlijk weinig tegen krijgt. Waar hebben we dat eerder gezien? Enige verschil is dat ze een stuk minder punten hebben. Als we volgende week hetzelfde kunnen opbrengen als vandaag, dan komt het helemaal goed, aftrap: natuurlijk om 16.45 uur.