Column

Een terugblik, een bijzondere gebeurtenis, een apart verhaal...? Als zoiets van toepassing is, dan kan je dat hier terugvinden.


Terugblik 2015 - donderdag 31 december 2015

Dit is Voetbal! blikt terug op 2015: Het is weer vaker feest aan de Hazelaarweg!

Over Rome, Hamont, Blerick (ook al wat het Maasbree), Riga en er werd ook nog gevoetbald, 2015 was weer een bijzonder jaar! In 2015 bleven de tastbare prijzen uit (buiten de promoties van Zaterdag 1 en 2), maar de grootte van Dit is Voetbal! steeg met wéér een nieuwe groep om te volgen en over te schrijven (én af en toe te helpen). Ook al zorgde dat voor een afscheid bij de meest oudgedienden, maar dat zal tijdelijk zijn, dat weet iedereen!

2015 stond verder in het teken van goed voetbal, teleurstelling, vreugde, plezier, bijna tranen, de derde helft, een liefdes verklaring en meer…

JanuariTiki-Taka en meer lof (maar niet altijd punten)
Wauw! Altijd wilde ik al een verslag zo beginnen, in deze terugblik doe ik dat dan. Wat begon Neptunus-Schiebroek C1 goed aan het jaar 2015. Het won eerst de oefenwedstrijd van eerste klasser Alexandria’66 met 1-0 (zelf speelden we 3e klasse). Vervolgens werd heel eenvoudig gewonnen van Hillegersberg (12-1), waarna men aan het Toepad concurrent NOCKralingen kansloos liet met geweldig samenspel, goed voetbal en vooral veel plezier (1-5).

A1 begon het jaar ook goed met een 3-1 overwinning op het vrijwilligersteam tijdens de traditionele nieuwjaarswedstrijd, dat was de eerste A junioren overwinning in de geschiedenis. Lasse Rogie, Ties Verhagen en Ravi Rajcomar maakten de doelpunten. In de drie wedstrijden van januari tegen MVV’27 (ongeslagen koploper), VFC en HBSS kreeg A1 weer wel de lof, maar uiteindelijk niet de punten. Drie nederlagen komen vooral voort uit het feit dat we zelf niet scoren en teveel kansen weggeven: The Story of Our Season. Toch ‘vierde’ men de kleine nederlagen met veel bier, Der Alte Dessauer en maakte kennis met ‘het vijfde elftal’.

Zaal 1 speelde in januari slechts één wedstrijd. Uit bij WIA 8 werd deze ‘concurrent’ eenvoudig op afstand gehouden: 2-6 winst.

FebruariVeni, vidi, vici
A1 en C1 speelden in februari slechts eenmaal in een maand die onstuimig begon met veel regen. A1 verloor weer voornamelijk van zichzelf in een thuisduel tegen HBSS (3-6), waarbij elke scheidsrechterlijke hulp tevergeefs was. C1 overliep NOCKralingen. Het thuisduel werd na een gezellige avond met FIFA toernooi ruim gewonnen (9-1!).

Zaal 1 won in deze maand alle 4 hun wedstrijden en maakte de competitie daarmee spannender dan ooit tevoren. Uit bij WIA werd knap gewonnen met 6-7, waarna Alexandria’66 10 (16-2) en Ommoord 3 (15-1) getrakteerd werden op ruime nederlagen. In de laatste wedstrijd van de maand waren beide coaches (Eric Bronswijk en ik) aanwezig om het team te steunen bij de late en belangrijke uitwedstrijd tegen GZV Watergras 10. Terwijl Mark van Leeuwen het doel moest verdedigen, had men eerder die avond koploper HBSS zien verliezen. Tegen GZV Watergras strooide Max Bronswijk met passes op aangeven en afmaken van Lucas van Kan en maakte zelf het verschil met twee geweldige acties en dito doelpunten. Thomas van Kan maakte het karwei af na een weergaloze solo, 2-6 winst.

Februari was ook de maand van die unieke trip naar het historische Rome met een wedstrijd waarover nog lang (helaas niet altijd positief) werd nagepraat. Ik kwam, ik zag, ik overwon. Bijna tranen én zeker kippenvel op de tribune. Het oude Rome, het Vaticaan, ‘de rellen’, Rome we lopûh of toch een taxi, FLKG, een uitzinnig uitvak, een uniek gelijkspel en een groep die niet met, maar zeker ook niet zónder elkaar kan! Rome was geweldig!

MaartTitels verspeelt
Het zaalseizoen eindigt dan weliswaar eerder dan de veldcompetities, maar voor maart is de titel "Titels verspeelt” toch wel erg vroeg. Maar het is waar. Het zaalteam verloor 3 van de 5 wedstrijden waaronder tegen de directe concurrent HBSS (3-2). De afstand werd onoverbrugbaar.

C1 moest eerst afrekenen met VOC. De (uit) derby werd gewonnen "in het hol van de leeuw”, 1-2. En vervolgens moest er thuis gewonnen worden van Barendrecht (eerder in 2014 van verloren), maar na een dubieus verkregen strafschop, waardoor het team op voorsprong kwam, was de gelijkmaker in de laatste minuut na een vermeende handsbal (doelpunt á la Maradona) heel zuur (1-1). De Barendrechters bleven virtueel 1 punt voor.  

A1 dat in de thuiswedstrijd tegen Deltasport een voorsprong zag veranderen in de nederlaag verloor vlak voor tijd ook Wouter Jansen met een langdurige blessure en zag de wedstrijd ook nog worden gestaakt. Uit bij BVCB werd ook nu weer verloren (4-0) en op bezoek bij CWO werd een zekere overwinning (3-6 voorsprong) weggegeven (7-6) in de laatste 17 minuten. De troosteloze laatste plaats lijkt onvermijdelijk.

AprilSfeermakers op Easter Open
Het zaalteam sloot met de laatste twee wedstrijden van het seizoen het derde jaar goed af. Tegen RS (5-7) en Margriet (2-0) werd gewonnen en daarmee was de eindklassering een keurige derde plaats.

C1 kreeg vooral de opdracht om zelf de laatste wedstrijden te winnen en te hopen op een misstap van Barendrecht. C1 deed wat het moest doen en daarmee niet meer dan de ‘plicht’ en won achtereenvolgens van CWO (0-8), Soccer Boys (5-2), XerxesDZB (2-8) en Hillegersberg (2-5).

Neptunus-Schiebroek A1 bleef kansloos tegen de titelkandidaten MVV’27 (5-0) en MSV’71 (0-3) en verloor later ‘weer net’ bij VOC (2-1). Wel de lof, maar niet de punten. Tussendoor was het team wel sfeermakers op de Easter Open. Vijf wedstrijden gespeeld, zes verloren. Twintig kratjes bier gedronken en vijftien betaald. Een wandeling naar Blerick (dat anders afliep) was het mooiste mislukte avontuur. Het korte verhaal van het tiende Internationale Toernooi in de lange geschiedenis van Dit is Voetbal! In april verzorgde A1 ook een tweede, memorabel, Bierfest in de kantine aan de Hazelaarweg!

MeiBijzonder weekend in Hasselt
In de maand mei begon een groot gedeelte van C1 al aan het vooruitkijken en dus het spelen van oefenwedstrijden voor het nieuwe seizoen (B1). De trainers (Ricardo Pors en ik) kozen voor enkele zware tegenstanders met wisselend succes. Tijdens het Hemelvaart weekend ging C1 naar het Belgische Hasselt (11e internationale toernooi). De voetbalprestaties waren niet altijd even goed, maar de sfeer en gezelligheid waren Top! Een bijzonder weekend…

Helaas werd er in mei ook een zwarte bladzijde geschreven bij C1. Er werd door een speler gestolen tijdens het toernooi bij Hekelingen. Meer ga ik er niet meer over zeggen.

A1 nam met een uitwedstrijd afscheid van het seizoen (3-0 nederlaag bij VFC). Later in de maand kwam het team bij de halve finale Champions League bij elkaar en besloot nog een seizoen door te gaan. Niet iedereen en daarom werd vervanging gevonden bij ‘het vijfde elftal”. Matthijs van der Wagt, Nick Heikens, Sjoerd Kolner en Jeffrey Banis sloten zich aan samen met Renze Straatsma (afkomstig van VVOR) en het nieuwe 6e was geboren.

Juni Knallend seizoenseinde
De eerste twee weekenden van juni waren zeer bijzonder! Op 6 juni speelden zowel Zaterdag 1 als Zaterdag 2 hun finale wedstrijd voor promotie naar de (reserve) eerste klasse. De hele dag werd op de voet gevolgd en natuurlijk zorgde Dit is Voetbal! voor het bier én champagne na afloop in de kleedkamer van het tweede elftal (het team waar eerder het seizoen afscheid van werd genomen).

Die dag volgde ook de seizoensafsluiting van C1. De topscorer, assistenkoning en de 3 spelers van het jaar werden in het zonnetje gezet en niemand ging met lege handen naar huis! ’s Avonds werden de promoties tot in de vroege uurtjes gevierd. Een 6-tal bracht de nacht in een tent door op Veld 3.

De maandag erna ging het zaalteam, traditie getrouw, naar Eetcafé De Jonkheer voor Spareribs. Het laatste moment van het seizoen. Dit seizoen was echter alles anders. Coach Wilko Poulie nam na drie seizoenen afscheid. De trainingen van Zaterdag 6, B1 en later A1 zouden in het nieuwe seizoen niet meer te combineren zijn met het Zaalteam. Thomas van Kan schreef een geweldige terugblik op drie mooie zaalseizoenen met als titel: "Stopt trainer Poulie te vroeg?!” Het team promoveerde naar de eerste klasse en werd bij Eric Bronswijk in goede handen achtergelaten.

Eind juni speelden het nieuwe Zaterdag 6 vriendschappelijk tegen het nieuwe A1. Zaterdag 6 won met 2-1. De toon was gezet…

JuliRustmaand
In de juli rustmaand werden de competitie indelingen bekend gemaakt. Tevens werd de website onderhanden genomen. De hele lay-out en pagina indelingen werden aangepakt. De diverse onderdelen van de site zijn nu beter te vinden. Ook al was het een ‘verplichte’ aanpak door updates van de site-host, ben ik zeer tevreden over het eindresultaat!

AugustusNieuw seizoen met nieuwe kansen
Begin augustus liet ik Reinier Jansen uiteindelijk toch weten het door hem geïnitieerde nieuwe A1 ook te willen gaan trainen, naast B1 en Zaterdag 6. B1 begon uitermate goed aan het nieuwe seizoen, het was de eerste helft vele malen beter dan VOC B2 en toch was de ruststand ‘slechts’ 2-1. Het uiteindelijke gelijkspel (2-2) kwam als een teleurstelling.

Aangezien coach John Jansen de eerste wedstrijd bij A1 afwezig was werd ik direct als interim naar voren geschoven. Captain Hessel Tromp verzorgde de opstelling en A1 won de uitwedstrijd bij Capelle gemakkelijk (3-10), een goed begin is altijd lekker! En de nieuwe groep werd meteen verrast met een wedstrijdverslag, waar inmiddels elke zondag naar uitgekeken wordt.

SeptemberMixed feelings
B1 speelde bij vlagen (telkens één helft) heel goed en uitstekend bij NOCKralingen (twee doelpunten tegen in de laatste minuut, 5-4 nederlaag), maar stond telkens met lege handen.

Zaterdag 6 startte het seizoen met een gelijkspel en won vervolgens bij Berkel (0-5). Euforie alom. Het derde duel bij Soccer Boys werd verloren (7-1) en dus stonden de manschappen weer met beide benen op de grond. Het team bezorgde trainer Wilko Poulie voor zijn verjaardag wel een mooi cadeau in Bleiswijk. Een Feyenoordshirt en een fles ‘rotzooi’ die die avond nog soldaat gemaakt werd.

A1 was het eerste weekend van september op een schooltrip naar London waardoor de thuiswedstrijd tegen Hillegersberg werd opgeschoven naar maandagavond. Het werd een lastig avondje, maar gewonnen werd er wel door twee doelpunten van topschutter Pepijn Kruseman Aretz (2-1). De derde wedstrijd bij BVCB werd verloren (5-1) en vervolgens werden DSO (9-3) en CVV Zwervers (0-8) eenvoudig opzij gezet.

OktoberFeest aan de Hazelaarweg én teambuilding
 B1 won de laatste bekerwedstrijd tegen koploper JHR op karakter (3-2) en versloeg Quick (2-1) waardoor men met vertrouwen richting de eerste competitie wedstrijd ging. Daarin ging men echter pijnlijk onderuit tegen BVCB (1-5).

Zaterdag 6 startte goed aan de competitie tegen SDV (5-1), maar verloor daarna onnodig bij Zestienhoven (6-3). ‘Idols’ was die avond het startpunt van een avondje teambuilding, dat het laat werd is logisch…

A1 moest, als derde, de laatste twee bekerwedstrijden tegen de nummer 1 en 2 van de ranglijst. Uit bij Schoonhoven was het genieten en was het spitsen duo Jasper Meyboom en Pepijn Kruseman Aretz op dreef (4-7). Thuis tegen Nieuwerkerk moest het karwei worden afgemaakt, met hulp uit ‘onverwachte’ hoek, werd er een 2-0 overwinning behaald waardoor A1 zich als nummer 1 plaatste voor de knock-out fase van de beker. Het was die avond feest aan de Hazelaarweg.

Een week later was het dat opnieuw toen A1 de broederstrijd tegen ‘het zesde’ won met 4-3 en de beloofde Pitchers dus voor A1 waren. A1 geeft ‘de derde helft’ een nieuwe dimensie, met succes!

NovemberDe ene (keer) door het stof, de andere (keer) –viert– feest  
B1 was het team dat de hele maand november door het stof moest. Pijnlijke nederlagen en een gebrek aan motivatie brachten een zware maand. Licht puntjes waren er zeker! Zoals het duel tegen hoofdklasser Nieuwerkerk B1 dat pas in de laatste minuut werd verloren (2-1). Met Dit is Voetbal! schonk ik het team trainingspakken en Jagerbouw verzorgde tassen. Nadat een anonieme sponsor de tenues verzorgde, met op de borst Stichting Hartekind, loopt het team er nu keurig bij!

Zaterdag 6 verloor eerst nog op eigen veld van Hermandad (0-4), maar speelde uitstekend tegen Barendrecht en won (5-2). Vervolgens werd er ook bij PKC’85 gewonnen (2-4) en dus vierde men feest. Terecht!

A1 begon nog slecht aan de competitie en verloor, alweer, bij BVCB (6-3) en speelde gelijk tegen Gouda (2-2). Vervolgens won het op eigen veld van Schoonhoven (5-4) en Perkouw (6-3) en dus… vierde men feest. Hellen van Hoorn had de tafel klaar gezet en bakte de hamburgers (geregeld door de moeder van Berend Knol). Pitchers waren er in overvloed en de kantine sloot, voor een ‘normale’ zaterdag, later dan ooit tevoren!

DecemberEre wie ere toekomt
De doelmannen Thijs Menke en Jesse Swagemakers werden de helden van december. Vooral op 5 december gaven de keepers geen cadeautjes weg. Eerst pakte Jesse een strafschop in de laatste minuut tegen Ommoord waardoor ‘het zesde’ de overwinning uit het vuur sleepte (1-2). Zijn teamgenoten verklaarden hem de liefde! Een week later pakte Jesse weer een strafschop en weer won ‘het zesde’, nu weer bij PKC (1-2). Het team won nu vier overwinningen op rij en ging met een uitstekend gevoel de winterstop in.

A1 speelde nog slechts één keer in december, maar won de uitwedstrijd bij Moordrecht wel (1-4). Doelman Thijs Menke van B1 (en nog C junior) onderscheidde zich in het doel bij de oudere clubgenoten. B1 kreeg zelf wel lof over het gespeelde spel bij en tegen de nummer 1 (TOGB, 4-2) en 2 (Zoetermeer, 2-1), maar bleef opnieuw met lege handen achter.

2016Elke dag genieten!
Dat het op het veld dit voetbalseizoen nog niet altijd even goed gaat en daardoor de prestaties soms achterwege blijven, betekent niet dat we niet elke dag kunnen genieten. Op elk hun eigen wijze zijn de drie teams uniek in zijn soort en is de sfeer overal toch goed te noemen!

Voorspellingen doe ik niet meer, maar B1 zal vooral moeten leren, leren en hard blijven werken. De betere prestaties komen dan echt wel nog dit seizoen en kan er (als tweedejaars) worden toegeleefd naar volgend seizoen. Zaterdag 6 droomt van een platte kar rit naar Idols via de Peppelweg. Daarvoor moeten nog wel aardig wat hordes worden genomen. A1 vergezelt hen dan graag en heeft ook nog voldoende mogelijkheden daarvoor. Ze doen ook nog mee in de kortste weg daar naartoe, de beker. Echter staan er ook écht nog wedstrijden op de agenda die niet zo ‘eenvoudig’ zullen zijn.

Wat we verder nog gaan doen? Het staat nog niet zo vast als eind vorig jaar, maar Overloon (Easter Open, met A1) komt er zeker. Verder staan de opties voor Norhalne (Denemarken, B1), London (Engeland-Nederland) en Dublin (Ierland-Nederland) nog open. Daarnaast zullen we een EK gaan zien zónder het Nederlands elftal en dat zal vreemd zijn!

Eén ding weten we zeker, het zal gezellig blijven! En dus genieten we… Ik gebruikte een epigram in het verslag na onze trip naar Rome en die gebruik ik hier nog een keer: "Drink ik dan bederf ik. Drink ik niet dan sterf ik. Beter gedronken en bedorven. Dan niet gedronken en gestorven.”

Proost! Op een gezond en zorgeloos jaar
vol geluk, gezelligheid en warme vriendschap voor elkaar!


Voor plezier, gezelligheid en steun! Meer dan voetbal…
Dit is Voetbal!
"Je gaat het pas zien als je het door hebt”

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam dertien + 14 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >