Column

Een terugblik, een bijzondere gebeurtenis, een apart verhaal...? Als zoiets van toepassing is, dan kan je dat hier terugvinden.


Terugblik 2016 - zaterdag 31 december 2016

Dit is Voetbal! blikt terug op 2016: Een jaar genieten! 

De terugblik van 2015 eindigde ik met "Drink ik dan bederf ik. Drink ik niet dan sterf ik. Beter gedronken en bedorven. Dan niet gedronken en gestorven.” Dit jaar begin ik ermee. Ik schreef ook: het is weer vaker feest aan de Hazelaarweg. In 2016 groeide dat wederom. 

Wat ook groeide is de passie om iets voor anderen over te hebben. Ik geniet er elke keer weer van hoe is iets wordt opgepakt en vind het leuk dat te ondersteunen, in welke vorm dan ook. Genieten van elke dag beloofde ik mezelf eind 2015. Ik heb me eraan gehouden!


Januari Een moeizame start van het nieuwe jaar
A1 verloor de nieuwjaarswedstrijd van het vrijwilligersteam (1-3), niet dat dat zo bijzonder is, maar het luidde wel een moeizame periode in. Het team, onder leiding van John Jansen, moest eerst een bekerwedstrijd afwerken in Leidschendam bij RKDEO. Men was er in Leidschendam duidelijk beter op voorbereid. Men had vuurwerk en spandoeken voor de cupfighters. Wij stonden erbij en keken ernaar. Het was 5-0 bij rust. Herstel was er in de tweede helft, maar verder dan 1-2 kwam men niet meer. Eindstand 6-2. RKDEO ging er in de volgende ronde (kwartfinale) uit. In de competitie ging het al niet veel beter. in de thuiswedstrijden tegen de twee andere titelkandidaten (Moordrecht en BVCB) werd beide gelijk gespeeld (1-1 en 3-3) en dus konden de titel aspiraties de koelkast in. 

B1 wist ook tijdens de eerste wedstrijden van 2016 geen potten te breken en verliest 3 thuiswedstrijden op rij. Het Zesde elftal brengt licht in de duisternis. Na een uitstekende serie in 2015 werd dat voortgezet met nog twee overwinningen. VVOR (2-1) en Ommoord (6-2) werden aan de zegekar gebonden. '6 op een rij' was een uitgekiende titel van het wedstrijdverslag.

Februari Titels verspeelt
Wow... titels verspeelt? In februari? Vorig jaar vonden we 'titels verspeelt' in maart nog vroeg. Maar de titels werden echt definitief verspeelt in februari. A1 verloor pijnlijk, zeer pijnlijk de uitwedstrijd bij Perkouw (4-2), hier werd wel één van de meest unieke wedstrijdverslagen geschreven uit de geschiedenis. Wel bijzonder dat dat dan juist bij een nederlaag moest gebeuren, maar misschien juist wel ironisch. Een paar dagen later stelde men orde op zaken (CKC uit, 0-8), maar voor de titel was het te laat. Ook het Zesde elftal wist in februari tegen de concurrentie, Hermandad en XerxesDZB, niet te imponeren. Kansloze nederlagen. Tussendoor werd er wel van hekkensluiter SDV gewonnen. 

Voor B1 was er in februari het eerste lichtpuntje van het seizoen. Na de vervelend geëindigde uitwedstrijd bij Sparta, precies daar waar de nieuwe trainer (Rody van Hemert) aanwezig was, werd er bij RKDEO in Leidschendam het eerste seizoenspunt gepakt (1-1). Na afloop van die wedstrijd heb ik de spelersgroep vertelt dat ik aan het einde van het seizoen bij hun ging stoppen als trainer. Tijd voor een nieuwe wind, na twee seizoenen. 

Op 23 februari bestond de website Dit is Voetbal! vijf jaar! Later, in mei, werd dit jubileum gevierd met een (bier)flesopener/sleutelhanger voor alle volgers.

In februari (op de 25e) deed ik ook even een uitstapje naar het Zaalteam, even kijken hoe het gaat. Ik kon meteen als 'coach' invallen en natuurlijk kwam er een verslag.


Maart ...roert zijn staart
Maart 2016 was een maand om niet meer te vergeten. Daarover straks meer. 

Het Zesde won zijn beide thuiswedstrijden tegen PKC (1-0) en Zestienhoven (3-1) en ging door voor een goede eindklassering. B1 verloor in maart niet meer na het punt bij RKDEO. Ook bij AGE (1-1) en VOC (2-2) werd gelijkgespeeld. Al had er wel weer meer ingezeten. Teamleider Frank Franke was des te blijer met de eerste overwinning op DSVP (4-1). Hierdoor hielden we er zicht op dat we de laatste plaats zouden gaan verlaten. Ik blijf erbij dat als de KNVB er een beter speelschema op na had gehouden en we de 4 zwakste teams niet allemaal (zowel thuis-als uit) als laatste zouden moeten treffen we zeker nog veel meer punten hadden gepakt dit seizoen! Helaas kunnen we daar niets meer aan veranderen en is het zoals het is. 

A1 dan...in maart was het voetballend echt niet geweldig en verspeelde het zelfs de derde plaats op de ranglijst met nederlagen bij Schoonhoven (6-3) en Kethel Spaland (2-1). In de derby bij VOC werd er meer dan terecht gewonnen (2-5) en thuis tegen Hillegersberg... ach... laten we het erop houden dat er in blessuretijd op bijzondere wijze met 4-4 werd gelijkgespeeld. 

Vooral het daaropvolgende Paasweekend heeft een ontzettende indruk op mij achtergelaten. Wat is deze groep een eenheid. Echte vrienden. Voetballend deed men het beter dan het A1 team dat jaar ervoor en daar was meteen alles mee gezegd. Tijdens de memorabele avonden kreeg men een zetje in de rug en men maakte er meer dan dankbaar gebruik van. Wil degene die de laatste ochtend het slachtoffer werd van een alle kanten opspuitende waterkraan en natte broek kreeg van water op een stoel mij een appje sturen (of even bellen) voor oprechte excuses??

Zo vlak voor dit weekend overleed Johan Cruijff, een voetbalicoon, ook die van mij. Ondanks dat hij Ajacied is. Zijn verhalen en uitspraken over voetbal zijn bijzonder en heel speciaal. Niet voor niets gebruik ik al jaren als subtitel van de site: 'Je gaat het pas zien als je het door hebt'. Ere wie ere toekomt. Zijn uitspraken zullen 'ons'  altijd bijblijven en ik zal ze altijd blijven gebruiken. 


April Mixed feelings
Ja, april was een maand van mixed feelings. In het begin van het seizoen deed ik A1 en het Zesde 'erbij' en was B1 het team waar ik 'successen' mee wilde halen, naarmate het seizoen vorderde veranderde dat. B1 werd bijzaak, maar in april was het weer even anders. A1 verloor in april 4 van de 5 wedstrijden, waaronder de derby's tegen Hillegersberg (3-1) en VOC (3-4). Die laatste was pijnlijk, maar dat was de kansloze - thuis - versie van het duel tegen CKC ook. Uit werd er nog gewonnen, met 0-8. Thuis verloor men: 0-3... Een lichtpunje was er thuis tegen Kethel Spaland (3-2). De derde helft werd toen tevens in ere herstelt. Daar was men dan wel weer erg goed in. Het Zesde sloot het seizoen met twee nederlagen en een gelijkspel. De derde plaats werd op doelsaldo behouden. Al met al... prima! 

B1 zette de goede lijn voort. Na 3 gelijke spelen en een overwinning werd er nu 3 maal op rij gewonnen. DSVP (6-1), VOC (2-1) en RKDEO (4-2) moesten eraan geloven. Vooral de overwinning op VOC was genieten! Wat is en blijft het toch heerlijk om van de buren te winnen! De uitstekende eindspurt werd helaas niet goed afgesloten. AGE was aan de Hazelaarweg in de laatste wedstrijd toch te sterk (0-3). Op een vierde plaats van onder, terwijl er voor de winterstop geen punt gepakt werd, werd toch gezien als een prima resultaat en iets op voort te borduren als tweede jaars én met een nieuwe trainer een seizoen later.

Mei Een voetballoze maand met veel transfers
In mei gebeurde er dit seizoen vrij weinig. Alhoewel er vonden wat mutaties plaats. Rody van Hemert begon met B1 op de voorbereiding van een nieuw seizoen. Gijs de Graaf en Stijn van Rooijen begonnen onder leiding van eerst genoemde een nieuw team voor het nieuwe seizoen. De rest van het A1 elftal besloot te stoppen. Alleen Leander Barendse sloot zich aan bij de selectie. Het Zesde viel deels uit elkaar en dus was het aan regelaar Sjoerd Kolner met hulp van selectie-speler Nick Erkelens om een aantal nieuwe spelers te strikken. Ook enkele oude bekenden keerden terug. Milan Koster en Jack Kuipers werden door Sjoerd toegevoegd aan het team. Aan het einde van de maand werd Sjoerd verrast met de tussentijdse overgang van Jesse Swagemakers naar de selectie. Sjoerd vond een nieuwe doelman in juni...

Juni - Dit is Voetbal! Cup voor A1
Nu de site vijf jaar bestaat en het succes blijft groeien werd het tijd voor de Dit is Voetbal! Cup. Een echte Champions League troffee werd uit de stoffen kasten opgepoetst met een nieuw plaatje erop. Na twee eerdere wedstrijden stonden A1 en het Zesde (beide 1 winst) voor de derde maal tegenover elkaar op 11 juni. We hadden de afsluiting van het seizoen gepland tijdens het EK voetbal zonder het Nederlandse elftal. Na de onderlinge wedstrijd zou de BBQ aangaan, vervolgens voetbal kijken en feest vieren! De wedstrijd werd na een gelijkopgaande strijd gewonnen door A1. Het Zesde kon dat maar moeilijk verwerken. Tijdens de laatste 'derde helft' van het seizoen sloot Sjoerd een contract met A1-doelman Willem Lugard en probeerde ik zelf, tevergeefs, om Pepijn Kruseman Aretz nog een jaar voor de club te behouden. De prijzen werden uitgereikt, de dankwoorden werden uitgesproken, de cadeautjes uitgedeeld, de BBQ aangestoken, het eten opgepeuzeld, het bier vloeide en het seizoen werd zo traditioneel goed afgesloten. Over de barkrukken zullen we het niet meer hebben...oeps! 

Later in juni was er nog één keer het Neptunus-Schiebroek Zaalteam, men besloot er na 4 seizoenen mee te stoppen. Blessures, studie-en werkdrukte, selectievoetbal en andere interesses zorgden ervoor dat er geen toekomst meer was voor het team. De 4 mooie jaren werden uiteraard met Spare-ribs afgesloten bij Eetcafe De Jonkheer.

En ook daarna was het nog niet helemaal voorbij. De 3 nieuwe A teams werden uitgenodigd op het complex van Neptunus-Schiebroek voor een onderling toernooi. Daarmee werd de volgorde 1 - 2 - 3 bepaald. Het eerdere B4 werd winnaar en mocht zich JO19-1 (A1) gaan noemen.

 
Juli Bezinning?
Juli zou een maand moeten zijn van bezinning, maar afgelopen zomer kwam daar niet veel van terecht. Na het EK begon al de voorbereiding op een nieuw seizoen. Ik dacht dat het wel leuk zou zijn als ik weer als elftalleider aan de slag zou gaan bij het tweede elftal. Ook had ik me eerder laten overhalen om plaats te nemen in het jeugdbestuur en na de toezeggingen om ook als trainer aan te blijven bij het Zesde en vervolgens ook het nieuwe A1 en A2 (deels) te trainen kwam er een overvolle agenda op me af. Tussendoor besloot ik om een huis te kopen en te verhuizen én ik liet me door Mark van Leeuwen en Dave Bierhuizen overhalen om mee te gaan naar Stockholm voor Zweden - Nederland in september.  Veel, heel veel dus...

Augustus - Een drukke nieuwe start
In augustus begon het nieuwe seizoen voor het tweede elftal. In de voorbereiding van de nieuwe trainer Han van Leeuwen nog niet beschikbaar en begon men onder leiding van Jan Everse. Beide partijen waren niet helemaal op elkaar afgestemd, maar de voorbereiding had voldoende positieve, wel zware, kanten. Han had het allemaal wel kunnen aanschouwen. Ook de trainingen van het Zesde en A1 en A2 (nu JO19-1 en JO19-2) begonnen. Alleen JO19-2 won in augustus, met 2-4 bij Soccer Boys. Een goed clubdebuut.

Eind augustus vond er iets bijzonders plaats. In tenues van Dit is Voetbal! namen de voetballers dit jaar deel aan een vrienden handbal toernooi bij De Meeuwen. Normaal voetbalt de handballer... nu waren de rollen eens omgedraaid. Een geslaagde dag, mede georganiseerd door Bastiaan van Weijen.

September - Orange is the New Black
Tja...september dus. Het is vaak al de drukste maand van het jaar, maar dit jaar was het wel héél bizar! De competitie begon met het tweede elftal, waar Han van Leeuwen inmiddels de leiding had overgenomen van Jan Everse, en waar het Zesde begon aan de eerste bekerwedstrijd (3-0 thuis tegen Spirit). Men gaf er een week later bij VVOR een goed gevolgd aan (1-4) en plaatste zich vrij eenvoudig voor de volgende bekerronde. 

Op 4 september stapten we in het vliegtuig naar Stockholm. Een trip waarvan ik, ondanks dat ik me ervoor had laten overhalen, geen spijt van heb. Wesley Banis voelde zich weer een clown in Oranje. Het was een lange reis, team Baco schreef opnieuw geschiedenis door de Stockholm Knäckebröd Cup op zijn naam te schrijven met een weergaloos doelpunt van Wesley Banis, maar de Gouden Schoen ging naar Matchwinner (door shoot-outs) naar Dave Bierhuizen. Bij de volgende trip nemen we echt dat perenijsje, Bastiaan van Weijen, aka 'Ed'. Oja... de uitslag van Zweden - Nederland: 1-1.

JO19-2 won (daarvoor) de eerste thuiswedstrijd van Kethel Spaland (7-1) en manoeuvreerde zich naar een goede positie op de (beker)ranglijst. Op 13 september werd het team tijdens de uitwedstrijd bij VVOR (winst: 0-16!) officieel welkom geheten bij de club. Een kratje Heineken stond op mijn verjaardag klaar voor de studenten van het Erasmiaans. Ook thuis tegen BVCB (4-2) won het team van coach Marcel Vroon. JO19-1 kon, na een overdondert seizoen hiervoor, nog geen potten breken en verloor 2 duels. Het Zesde startte goed in de competitie (3-2 winst op Nootdorp), maar moest een nederlaag slikken bij Soccer Boys (2-1).

Oktober - Veel overwinningen, veel goede hoop!
Oktober was dé maand voor het Zesde. Achtereenvolgens werden DSVP (2-1), Celeritas (0-7), Wippolder (2-1), VELO (beker, 6-2) en Oliveo (3-7) aan de zege kar gebonden. Men ging op jacht naar koploper Vitesse Delft dat tot op heden alles wist te winnen. Zou het dit seizoen dan gaan gebeuren...

JO19-1 herstelde zich van een matige seizoensstart en wist in oktober óók alle 3 de te spelen wedstrijden winnend af te sluiten. JO19-2 maakte een pas op de plaats in oktober. Het moest de meerdere erkennen in Nieuwerkerk én TOGB (4). De competitie tegen TOGB (5) werd dan wel weer goed begonnen (3-5). Ondertussen speelden het Zesde en JO19-2 tegen elkaar. Nadat de eerste helft voor JO19-2 was, stelde het Zesde in de tweede helft op ervaring orde op zaken: 3-1.
 
November - Uitersten in 'alles of niets' én sensationele ontsnappingen
JO19-1 herstelde zich andermaal en won 3x op rij, maar verloor de topper bij Blijdorp. Voor het Zesde was het letterlijk alles of niets. Eerst werd koploper Vitesse Delft verslagen (2-0), maar een week later was de euforie weg na de thuis nederlaag tegen VUC (2-4). Herstel was er tegen Zestienhoven (8-0), maar Berkel deelde met een twaalfde man een harde tik uit in de strijd om de bovenste plaatsen.

JO19-2 won in november alle 4 de competitie wedstrijden, maar zo makkelijk als het de eerste twee wedstrijden gingen tegen Zoetermeer (1-4) en BVCB (8-0), zo moeizaam ging het de laatste twee wedstrijden tegen DSO en hekkensluiter Stompwijk, beide duels werden met 5-4 gewonnen. Vooral het duel tegen DSO was bizar. Halverwege was de stand 1-4 in het voordeel van de ploeg uit Zoetermeer en twintig minuten voor tijd was dat nog steeds zo. JO19-2 zette echte een eindspurt in. Vlak voor tijd miste aanvoerder Rex Vroon een strafschop bij 4-4, waarna Willem van Dommelen een vrije trap het doel in krulde. Een sensationele ontsnapping! Ook in het duel bij hekkensluiter Stompwijk kwam er een ontsnapping in de slotfase na een 2-0 en 4-2 achterstand werd ook hier een minimale overwinning uit het vuur gesleept.

In november ondernamen we ook de pas gepubliceerde unieke roadtrip naar Manchester. Old Trafford was bijzonder. De stoet naar het stadion en de Feyenoord supporters in dat grote stadion waren indrukwekkend. De uitslag helaas minder, maar dat mocht de pret onderling niet drukken! 

Inmiddels besloot ik een paar functies (leider 2e, jeugdbestuur en toernooicie) bij de club neer te leggen. Je moet en kan niet alles alleen doen!

December
 - Cupfighters
JO19-1 moest ook in december een nederlaag slikken, maar herstelde zich in de slotwedstrijd voor de winterstop tegen Kethel Spaland. Door verlies van de concurrentie is de titelstrijd weer geheel open. JO19-2 startte met een eenvoudige zege tegen BSC'68 en moest de laatste wedstrijd voor de winterstop spelen om het winterkampioenschap tegen Berkel. De opgefokte thuisploeg kreeg hulp van de leidsman en dus moest JO19-2, ondanks opnieuw een sterke comeback, een nederlaag slikken en de titel 'Herbstmeister' aan Berkel laten. Ach, die mogen ze hebben...

Het Zesde kwam in december weer beter voor de dag en zette tweemaal een zevenklapper op de kaart. Bij Zestienhoven werd het 1-7 en thuis tegen Ariston'80 werd 7-2 genoteerd als eindstand. Op de laatste speeldag van 2016 kwam het team (grotendeels) vroeg bij elkaar voor een ontbijtje aan de Hazelaarweg. Een Sinterkerst-en Paasontbijt voor de bekerwedstrijd bij Poortugaal. Het werd een echte klassieker. Met veel strijd, inzet en passie counterde het Zesde de tegenstander uit de beker, 1-2 winst! Hierdoor overwintert men in de beker en zal de eerste wedstrijd na de winterstop opnieuw een bekerwedstrijd zijn, men ontvangt op 21 januari op eigen veld: Perkouw 3.

2017 - Geen voorspellingen
Voorspellingen doe ik niet meer (deed ik vorig jaar ook al niet meer), maar met 3 teams nog in strijd voor het kampioenschap en daarnaast zit het Zesde nog in de knock-out fase van de beker geloof ik dat 2017 hoe dan ook een mooi jaar gaat worden. In alle opzichten! Zowel binnen- als buiten het veld. Voor 2017 staat uiteraard de Easter Open weer op de agenda en dit jaar zo goed als zeker met 2 teams! Gaat het Zesde nog iets ondernemen? Hoe gaat Feyenoord het doen en gaan ze misschien Champions League spelen? Waar gaat het Nederlands elftal nog naartoe? Vragen waar ik allemaal nog geen antwoord op heb, gelukkig maar ook...

En het is een beetje afgezaagd misschien, maar vorig jaar hielp de slotzin en dus herhaal ik deze nu ook: 
Eén ding weten we zeker, het zal gezellig blijven! En dus genieten we…elke dag!

Proost! Op het nieuwe jaar!

Voor plezier, gezelligheid en steun! Meer dan voetbal…
Dit is Voetbal!
"Je gaat het pas zien als je het door hebt”

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam een + drie = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >