Frankrijk - Nederland, The Orange Army On Tour

Als Mark van Leeuwen ‘A’ zegt, dan zegt Wilko Poulie ‘B’. Van idee tot uitvoering. Een unieke trip naar Parijs met als hoogtepunt: "20 man in een Oranje pak lopen de polonaise over de Champs-Élysées”. 

Na de, in successie, wisselende tripjes naar Duitsland en België kwam nu het idee om naar Parijs te gaan, alwaar het Nederlands elftal het zou gaan opnemen tegen Frankrijk. "Het is toch gaaf om met een grote groep te gaan”, zei Mark op een, waarschijnlijk, dinsdag ‘Bon’ avond tegen Wilko. De eerste 10 man melden zich, tot verbazing van Wilko, vrij snel aan. Het vertrouwen steeg om het rond te krijgen en dus volgden er meer deelnemers. De teller stokte op 19 man, maar vanwege het maximum te bestellen kaarten werden er 20 kaarten gekocht voor de wedstrijd.

In de aanloop naar de wedstrijd werden de kaarten geregeld, het hostel en het vervoer, maar er moest nog iets bijzonders zijn. Wat gingen we aandoen? Het eerste idee was van Wilan Verheijen: een sumopak. Wat door een aantal man al snel werd afgeschreven. Het tweede idee van Thomas van Kan: een Oranje maatpak. Te duur bleek dat idee voor een gedeelte van de 19 man. "Dat moet goedkoper kunnen” vond Mark en hij kreeg gelijk. Hij verkreeg een offerte met ruim 25% korting bij een afname van 20 pakken of meer. En dus ging iedereen overstag. Passen en meten bij de eerste pasronde, extra pakken voor niet deelnemers én eentje extra voor degene die gebruik zou gaan maken van dat laatste kaartje.

Het was nog een hele klus om die laatste deelnemer toe te voegen aan de groep. Wilko zei: "Het komt wel goed”. Mark kreeg er hoofdpijn van. Totdat we anderhalve week voor vertrek ineens van Dave Bierhuizen kregen te horen: "Waarom hebben we Sjors te Duits nog niet gevraagd?” Mark en Wilko keken elkaar aan en zeiden bijna in koor, "geen idee”. Dave benaderde Sjors, die meteen enthousiast was. Het extra pak bleek echter niet in Sjors zijn maat en dus werd er nog eentje besteld. De laatste plek opgevuld…

Op woensdagochtend, 5 maart, was het dan eindelijk zo ver. Thomas, Wilko en Matthijs waren eruit gekomen, over de auto verdeling, en haalden op wie bij wie was ingedeeld. Bij de Shell in Ommoord werd er verzameld en trok men bekijks. Immers 19 man in Oranje pak maakt wel indruk, alleen Thomas had zijn pak nog niet aangedaan. Na een lange, maar voorspoedige reis kwamen we mooi op tijd in Parijs aan, alwaar we de auto’s parkeerden en lopend naar het Hostel gingen. We kregen pas één kamer toegewezen, zette de spullen neer en verkasten naar het stadscentrum. 

We liepen de polonaise over de Champs-Élysées met voorop Matthijs van der Wagt en Sjoerd Kolner. Diverse Fransen vroegen ons waar we van waren. Ze begrepen niet dat we voor de wedstrijd kwamen van die avond, een enkeling wist niet eens dat die wedstrijd er was. Typisch Frankrijk. Na een kleine maaltijd in de McDonald’s van één van ’s werelds duurste winkelstraten was het tijd om terug te gaan richting het hostel. Aldaar kregen we de overige kamers en verzamelden we ons in de lobby om naar het feestje van en georganiseerd door de Oranje supporters vereniging, op steenworp afstand van ons hostel, te gaan. 

Er werd een goed feestje gevierd en een enkeling haalde het SBS 6 nieuws. Gegeten werd er ook nog een keer, want we moesten met een gevulde maag naar het Stade de France. In een Oranje optocht was het dringen om de metro in te komen in de Parijse avond spits. Het was een mooie tocht. Bij het stadion vielen de ’20 Oranje pakken’ weer op tussen alle Fransen. Het stadion was indrukwekkend. Volledig gevuld. 80.000 man voor een oefenwedstrijdje. Tijdens het de opkomst toverde Mark de grote Rood-Wit-Blauwe vlag tevoorschijn en tijdens het volkslied kwamen de ‘20 Oranje pakken’ op TV, als eerste gespot door thuisblijver Wesley Banis. De foto, op zijn Facebook pagina, werd meer dan 500 keer bekeken en 271 keer geliked. 

Over de wedstrijd willen we het niet meer hebben. Nederland presteerde het net als in Duitsland en België om werkelijk niets te laten zien. Wat dat betreft wederom teleurstellend. Nederlanders als we zijn gingen we na een moeizame terugreis nog even wat drinken bij de Ierse pub waar eerder het Oranje feestje was. Sommige zochten daarna hun bedje op en anderen gingen nog even door. De volgende dag was het tijd om naar huis te gaan. Een ervaring rijker, een unieke ervaring!

Nauwelijks terug uit Frankrijk besloten we om ook naar Praag te gaan, waar het Nederlands elftal het na het WK in Brazilië het voor de EK Kwalificatie 2016 als eerste zal opnemen tegen Tsjechië. Het zal weer een mooi tripje worden. 
 
Kijk hieronder naar de filmpjes...
 

Staand vlnr: Ashwin Meijer, Wilan Verheijen, Sjors te Duits, Stefan Stassen, Lucas van Kan, Sjoerd Kolner, Rohan Meijer,
Jurriën Minke, Matthijs van der Wagt, Roland van Delen, Simon Koeleman, Mark van Leeuwen, Matty Häupler,
Raymond Maissan, Dave Bierhuizen en Maarten Maissan.

Gehurkt vlnr: Stefan Boers, Thomas van Kan en Dimitri Koliakoudakis.