10 km Marathon loop, 20 clubvrienden: HARTstikke goed!

Netto opbrengst: 4.000 euro voor Stichting Hartekind

door Wilko Poulie

In september 2013 kwam er een idee. Ergens bedacht, op een boot waarschijnlijk. Wesley Banis liep, ter bevestiging van zijn definitieve herstel na een kruisbandblessure, op 22 september de halve Marathon van Den Haag binnen twee uur en de bal ging rollen (om in voetbaltermen te blijven). Maat Dave Bierhuizen deed mee. Jan D. Swart werd teammanager met een clubgebonden goed doel als vooruitzicht: Stichting Hartekind. Wilko Poulie als organisator, werd tevens toegevoegd als teammanager. Een Whatsapp groep werd gestart (Jan D. moet er nog steeds aan wennen). Mede lopers werden geënthousiasmeerd. We kwamen uit op 20 man. We waren bij voorbaat al trots. 

De vierkoppige organisatie trommelde het geheel bijeen op een vroege zaterdagmorgen in oktober voor een teamfoto. De croissants stonden na afloop klaar, want het moet in zijn geheel kloppen. Tijdens het Kerstklaverjassen doneerden barkeepers Emmy Snoeck en Frans van Beek de eerste gelden in de collectebus en onze G-keeper David Jas deed als Kerstman (met witte baard) de ronde langs de tafels. 

Het "Marathon-team” speelde de traditionele nieuwjaarswedstrijd tegen de vrijwilligers en de aftrap was definitief gegeven. David Jas ging weer rond met de collecte bus en het bedrag steeg mede dankzij de Facebook acties van Dit is Voetbal! Het Schiebroekse nieuwjaarsfeest bracht de "winst” over in de totaalpot voor het Goede Doel. Albert Heijn Goudserijweg doneerde de emballage bonnen van die periode. Het start bedrag was binnen. Doelstelling: 3.000 euro.

Familie, vrienden, clubleden, iedereen moest eraan geloven. En natuurlijk deden de deelnemers zelf een duit in de zak. De teller liep op. Heel bijzonder om te zien waar het geld vandaan komt. Enkele bijzonderheden willen we eruit pikken: Ashwin Meijer stond met Mark van Leeuwen (Goudserijweg) en Jelle Visser (Peppelweg) in Albert Heijn om losse euros te verkrijgen van voorbijgangers. Neptunus-Schiebroek droeg een mooi bedrag bij, dat tikte aardig aan. Veteranen 1 doneerde een één met twee nullen met de boodschap: "Namens Veteranen 1 (zat) heel veel succes gewenst met deze mooie aktie”. Alle, ook de niet genoemde, veelal anonieme donateurs worden natuurlijk van HARTe bedankt voor hun financiële bijdrage! 

Begin maart kwam de Marathon daadwerkelijk in zicht. Wesley Banis organiseerde, zoals een echte initiatiefnemer behoort te doen, enkele trainingen om de mindere lopers goed voor te bereiden. Met succes… In de aanloop kregen we te maken met blessures en ziekte, 4 man moesten afhaken. Maar met de nodige inspanning van de organisatoren werden die plaatsen moeiteloos opgevuld. De donderdagavond voorafgaand aan de Marathon zag Jan D. Swart vanaf de raamtafel hoe Wesley Banis en Wilko Poulie de laatste puzzelstukjes met gemak op de juiste plaats legden zodat iedereen goed voorbereid en met de juiste info aan de start kon verschijnen.

Zondagochtend, de wekkers gaan. Wel vroeg voor de zondagochtend. Het Goede Doel geeft de kracht en motivatie. Op de fiets naar het Hofplein. Jan D. Swart parkeerde zijn auto (bijna) midden op het parcours en schreef uit voorzorg een briefje: "Bekeur me niet svp. Ik fotograaf de lopers voor een goed doel”. Ondertussen sprak invaller Wilan Verheijen, op het verzamelpunt: Shell Hofplein: "Nu al spijt dat ik me heb laten overhalen”. Aldaar kwamen de warming-up met de trimgroep, de groepsfoto en het Wilhelmus (2x) voorbij. De sfeer was goed. Het team is goed. Het weer was goed. Het doel is goed. Wat willen we nog meer…

Wilko Poulie en Emmy Snoeck lieten de lopers los naar hun startpunt en begonnen zelf aan de, onmogelijke, tour naar het afgesproken supporterspunt op het Oostplein. Met de grootste wil om alle supporters bij naam te noemen, gaan we ons er toch niet aan wagen. Het waren er simpelweg teveel om op te noemen. Maar ze waren er in alle vormen: familie, vrienden, clubleden (trainers, leiders, supporters, barmanagers etc.) én 3 lopers die noodgedwongen moesten afhaken: Mark van Leeuwen, Stefan Boers en Jurriën Minke. Zoveel steun, zoveel support! Ongekend…

Aan het Oostplein zagen we de 20 clubvrienden (19 mannen en 1 dame) twee maal voorbij komen, waarna een groot deel van de supportersschare verhuisde naar de Coolsingel om de lopers bij de finish op te vangen. De lopers kwamen binnen tussen de 55 en 105 minuten. Een uitstekende prestatie! Zij mochten de medaille in ontvangst nemen evenals een zeer origineel geschenk van Anu Meijer. Een rode roos met een HARTensnoepdoosje waarop stond: "HARTstikke goed!” Nog eenmaal moest de groep eraan geloven: Een teamfoto voor Stichting Hartekind.

Daarna was het tijd voor een broodjeslunch met veel zorg voorbereid door Hellen van Hoorn in de kantine. De lopers douchten thuis en kwamen in de zon tot rust toen het bier op tafel kwam. Ook Wilan Verheijen had geen spijt meer van zijn deelname. De laatste gelden werden geteld, waarna het bedrag dat is opgehaald kwam op een totaal van 3226,45 euro! De teammanagers straalden van oor tot oor, evenals de initiatiefnemers. Helemaal nadat dat bedrag anoniem werd aangevuld tot een totaal van 4.000 euro. Om er een totaalsucces van te maken zullen we maar zeggen! Een groot compliment aan de lopers, initiatiefnemers, organisatoren, supporters en donateurs! Een groot gedeelte zag Zondag 1 winnen van Nieuwkoop. Tot hoe laat de uiteindelijke afterparty duurde weten we niet, maar heel vroeg zal het niet zijn geworden. 

Tot slot, nog één taak te gaan. Aart Visser zorgt ervoor dat alle geleende kleding, waardoor het team als eenheid de Marathon kon lopen, weer gewassen en al wordt teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren, de G voetballers en B junioren van Neptunus-Schiebroek. Klasse!
 
En Geef.nl zorgt ervoor dat de gelden bij Stichting Hartekind terecht komen. 
We hebben het gefikst. Bravo.

Klik hier voor alle foto's. En hier voor het filmpje.

 
De lopers. Achtsterste rij: Sjoerd Kolner, Teun Kolner, Robin van Roon en Thomas van Kan.
Middelste rij: Stijn van 't Land, Wesley Banis, Nick Heikens, Wilan Verheijen, Sami Charaff, Dave Bierhuizen, Jeffrey Vos,
Simon Koeleman, Tim Maat, Denise Heemskerk, Matty Häupler en Freek van 't Land.
Voorste rij: Ashwin Meijer, Roland van Deelen, Jelle Visser en Tim Häupler.