Makkelijk gegeven strafschop, de ommekeer in ons voordeel

Zaterdag 4 oktober 2008
Tegenstander: Neptunus C2
2e competitie wedstrijd

Na veel regenval de afgelopen week mochten we toch aftrappen voor de 2e competitie wedstrijd van dit seizoen. We gingen op bezoek bij Neptunus, uit altijd lastig!

Om tien voor twee werd er uiteindelijk pas afgetrapt voor dit duel op kunstgras. Vooraf was er al veel gesproken over dit duel. Met goede moed betraden we het veld en probeerden we lekker te gaan voetballen. De net iets fellere thuisploeg had meer balbezit en drukten ons terug op onze helft met leuk combinatiespel. Dit leidde, gelukkig voor ons, niet tot echte kansen.

We speelden onrustig en leken niet in onze goede doen vandaag. Was het dan toch het late tijdstip, het kunstgras of hadden we de angst van drie jaar geleden nog in de benen? In ieder geval was het tot laat in de eerste helft een zenuwslopende strijd tussen twee teams die op dat moment niet veel voor elkaar onderdeden.

Na ongeveer 18 minuten viel Simon uit met een enkelblessure, waardoor er noodgedwongen een omzetting moest worden gedaan in de opstelling. Kwint werd ingebracht op de voorstopper positie en Mitchell werd midmid. Hierna kregen we eindelijk wat meer grip op de wedstrijd en kregen we de beste kansen tot dan toe. Quincy en Rakheem waren er met afstandsschoten redelijk dichtbij.

In de 26ste minuut van de eerste helft werd Simon terug in het veld gebracht op de verrassende rechtshalf positie. Jeffrey werd naar de kant gehaald. Simon kreeg de opdracht om de zeeën van ruimte, die hier was ontstaan door hun zwervende linkshalf, beter te gebruiken. Na een hoekschop werd hier dan ook dankbaar gebruik gemaakt van de geboden ruimte en kon de ongedekte Simon vrij eenvoudig de 0-1 maken. Dit na een uitstekende (en mooie) voorzet van Mitchell.

Voor de rust kreeg Neptunus nog een hele grote kans na een vrije trap op eigen helft waarbij Lucas en Mo water dronken langs de zijlijn tijdens de blessure behandeling. Gelukkig bracht Kwint op tijd redding.

Niet veel later was het rust en werd in de kleedkamer besproken dat we bang leken en best een duel wat feller in mochten gaan. We leken terug bij af alsof we voor het eerst samen speelden. Verder werden Jeffrey (bij een aanval beter gebruik maken van de geboden ruimte) en Lucas (in dit soort wedstrijden iets meer achter de verdediging spelen) individueel nog aangestuurd om de tweede helft mee aan de slag te gaan. Bovendien veranderden we naar een 4-4-2 samenstelling om meer duels te winnen op het middenveld.

Het begin van de tweede helft stond opnieuw in het teken van de aanvallen en het combinatievoetbal van de thuisploeg. Het beoogde winnen van de duels op het middenveld pakte niet goed uit en tegen een zeer aanvallend ingestelde tegenstander hadden we het best even moeilijk. Er werd slordig omgegaan met balbezit en elkaar coachen was er ook niet of nauwelijks.

Bij een spaarzame tegenaanval werd er opeens een strafschop (voor ons) gegeven door de overigens uitstekend (en niet alleen hierom) leidende scheidsrechter. Over de reden blijkt ook nogal wat onduidelijkheid te bestaan. Volgens sommige werd Rakheem ligt onderuit gehaald en volgens een ander was het een onoverkomelijke handsbal (zelf heb ik het niet kunnen waarnemen). Maar de strafschop stond en werd door Simon feilloos ingeschoten. Dit deed de wedstrijd doen kantelen, Neptunus was gebroken en wij konden eindelijk ons eigen spelletje spelen.

We waren eindelijk meer op de helft van de tegenstander te vinden dan op die van onszelf. De duels op het middenveld werden nu wel gewonnen. Na een uitstekende actie en een pass / doelpoging van Simon was het Quincy die de bal het laatste tikje gaf voor de 0-3.

De show was nog niet voorbij, want vijf minuten na de 0-3 was het vanaf links Roland die de bal afspeelde aan de opgekomen Mitchell. Hij slalomde door de verdediging binnen de zestienmeter en beloonde deze actie en zijn spel van vandaag met een doelpunt, 0-4!

In het vervolg kreeg Dominick nog een uitstekende kans op het vijfde doelpunt, nadat hij na vermeend buitenspel van de scheidsrechter alleen door mocht op de keeper, mikte hij de bal net naast de goal en bleef de teller op 4 staan. Al met al kreeg Neptunus heel weinig kansen door een goed middenveld, een solide verdediging en een mooie redding van keeper Elmar, hierdoor was de uitslag dan ook niet meer dan terecht. Na afloop was er slechts één aanvulling nodig, voortaan niet zo lang wachten met écht voetballen!

Man of the match: Mitchell Vredebregt én Simon Koeleman

(voor twee spelers gekozen omdat de duels op het middenveld erg belangrijk waren net als de door hen gemaakte doelpunten)

Uitspraak van de dag: "Een formatie die wil winnen, moet kunnen verdedigen".

Opstelling eerste helft: Van de Ree; Mokhtari, Van Kan, Vredebregt, Pors; Vos (Koeleman ’25), Koeleman (Van Leersum ’18), Van Deelen; Suurbach, Shermarlia en Van Beelen (Vos ’35).

Opstelling tweede helft: Van de Ree; Mokhtari, Van Kan, Van Leersum, Pors; Vos (Van Beelen ’54), Koeleman, Vredebregt, Van Deelen; Suurbach en Shermarlia.