Verdiende (ruime) winst op voormalig tweede klasser Nieuwerkerk

In een belangrijke speelronde kwam de B2 een stukje dichterbij koploper Deltasport. De topper Zestienhoven tegen Deltasport eindigde in een gelijkspel.

Om 10.45 uur begon aan de Van Duyn Van Maasdamweg de wedstrijd tussen Zestienhoven en Deltasport. Ik arriveerde iets te laat op het nieuwe complex van Zestienhoven en het stond al 0-1. Beide teams waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd, maar wisten het doel niet meer te vinden. Vanaf de eerste minuut in de tweede helft begon de thuisploeg aan een stormloop richting het doel van Deltasport, maar de werkelijke wil en overtuiging leek er niet te zijn en bij het laatste passje ging het keer op keer mis. Tegen het einde van de wedstrijd stonden 9 Zestienhovenaren in het 16meter gebied van Deltasport en dat leverde zo’n vier a vijf keer achtereenvolgens veel gevaar op, maar geen doelpunt. In de vijfde minuut van de blessure tijd mocht de thuisploeg nog een vrije trap nemen aan de rechterkant van het veld. Je zou verwachten dat er een voorzet zou komen, maar die kwam er niet de linkspoot probeerde het ineens. De bal werd slecht ingeschoten, maar de keeper pakte de bal niet, maar sloeg de bal het eigen doel in. Daarmee hield Zestienhoven zichzelf én ons in de race om het kampioenschap!

Na een moeizame winst bij CKC en een goede en nuttige oefenwedstrijd tegen Capelle stond op 20 maart de uitwedstrijd bij Nieuwerkerk op het programma. Nieuwerkerk is geen hoogvlieger in deze toch sterke derde klasse poule. Ondanks dat de ploeg dit seizoen begon in de tweede klasse. Waarom ze daar niet meer spelen werd vandaag toch wel pijnlijk duidelijk voor de gastheren.

We arriveerden redelijk bijtijds in Nieuwerkerk a/d IJssel. Gelukkig hoefden we niet zo lang te wachten als vorige week en liep het allemaal vrij soepeltjes. Wellicht was ook dat niet het juiste medicijn. Ook de supporters van vandaag (waaronder Ricardo, Roland en Lucas van B1 en de geblesseerde Jonathan) maakten niet hét verschil. Ook al was het natuurlijk zéér fijn en leuk dat ze er waren.

We begonnen redelijk, maar wisten ook op het veld niet hét verschil te maken. De tegenstander kwam ermee vanaf en na iets meer dan een kwartier spelen gebeurde er iets raars op het veld. De spits van Nieuwerkerk had al een waarschuwing ontvangen na een duel met Stefan en was nu in een fel duel beland met Jeffrey binnen onze 16meter. De scheidsrechter floot, mijn inziens terecht, af om de boel te sussen, maar gaf vervolgens Jeffrey een gele kaart en een strafschop…?? Niet alleen wij, maar ook de tegenstanders waren verbaasd over deze beslissing. De strafschop werd bijna feilloos ingeschoten en dus stonden we weer achter, 1-0.

Aan de hand van onder andere aanvoerder Mitchell pakten we het op en zochten keer op keer de aanval. Eigenlijk had te thuisploeg niet veel te vertellen, maar wij misten de werkelijke overtuiging om vandaag de punten te pakken. Na bijna een half uur spelen was die overtuiging er wel. Mitchell joeg goed door op de verdedigers van de gastheren waardoor de goed spelende Jordy kon profiteren. Hij was het die ons weer op gelijke hoogte zette met een uitstekend schot vanaf randje zestien, 1-1.

De rust werd met een gelijke 1-1 stand ingegaan. In de rust was er een donderpreek over de laatste weken dat we het onszelf toch wel erg (onnodig) lastig maken en dat terwijl we voetballend zeker niet onder doen voor de tegenstander(s). Er werd de groep duidelijk gemaakt dat we vandaag belangrijke stappen konden zetten omdat de nummers één en twee (Deltasport en Zestienhoven) tegen elkaar gelijk speelden, maar wij moesten dan wel werkelijk willen winnen!

Jurriën kwam aan het begin van de tweede helft Quincy vervangen en met een verder gelijke samenstelling begonnen we de tweede helft. Meteen werd duidelijk dat we dus wel wilden. We tikten zoals we dat kunnen en daardoor maakten we het onszelf een stuk makkelijker. Na een minuut of vier in de tweede helft werd er een prima aanval opgezet en spits Jurriën zette aanvoerder Mitchell met een ‘sleep achter het standbeen’ langs vrij voor het doel. De prima spelende midmid zette ons met een bekeken schot in de linkerbenedenhoek op 1-2. De wedstrijd kantelde meteen ondanks dat Nieuwerkerk het wel probeerde. Vincent had het soms lastig tegen de ingevallen linksbuiten, maar hield zich prima staande.

Eindelijk was er weer de wil, de wil om te winnen! Na zo’n twintig minuten spelen in de tweede helft werd er weer gescoord. Na een pass van Bob was het opnieuw Mitchell die scoorde. Een uitstekende aanval werd door hem netjes afgerond met een schot in de rechterbovenhoek, 1-3. Weer probeerden de Nieuwerkerkers het wel, maar overtuigen konden ze niet. Net als in de eerste helft (vlak na de 1-1) had Bob een strafschop verdiend nadat een doelpuntrijke mogelijkheid met een overtreding teniet werd gedaan. Duidelijk was dat de aanvaller geïrriteerd raakte en daardoor uit zelfbescherming naar de kant werd gehaald. Quincy was zijn vervanger en zorgde toch meteen voor gevaar bij de verdediging van de thuisploeg. Na een hoekshop werd de bal opnieuw ingebracht op Mitchell (volgens iedereen buitenspel, behalve voor de warrig fluitende scheidsrechter). De bal werd uitstekend voorgezet en, de zijn rentree makende, spits Jurriën maakte, in een leeg doel, de 1-4.

Aan de rechterkant van het veld kregen wij een vrije trap te nemen na een gemene charge op Jurriën wat de tweede gele kaart van de wedstrijd opleverde deze voor de linkshalf van Nieuwerkerk. Harold, die uitstekend speelde vandaag, mocht de vrije bal gaan nemen. Met een prima trap maakte hij het de doelman erg lastig, maar het leverde ons helaas geen doelpunt op. Een drietal minuten voor tijd maakte aanvoerder Mitchell zijn derde doelpunt van de dag. Een aanval met Jurriën werd prima uitgevoerd. Quincy was de afleider voor de verdedigers en Mitchell maakte de 1-5.

Al met al een prima overwinning op de nummer 2 van onderaf. Op verliespunten zijn wij vanaf vandaag de nummer 2 in de competitie. We hebben één punt achterstand op Zestienhoven en vijf op Deltasport, maar we hebben één wedstrijd minder gespeeld dan de beide koplopers. Volgende week gaan we eindelijk weer eens op het eigen veld spelen. Om 15.30 uur ontvangen we XerxesDZB. Na afloop zullen we onderling wat eten en daarna zullen we een weekend in België verblijven om klaar gestoomd te worden voor de beslissende fase van deze competitie.

Man of the match: Jordy Polak en Harold van der Lee (het was moeilijk kiezen om één persoon naar voren te schuiven, maar ik denk een terechte beslissing)

Uitspraak van de dag: "Een linkspoot heeft wat extra’s, daar moet je van uitgaan".

Opstelling eerste helft: Van de Ree; Van Stiphout, Boers, Vos, Van Oers; Van der Tuijn, Vredebregt, Van der Lee; Van Grieken, Suurbach (Minke ’40) en Polak.

Opstelling tweede helft: Van de Ree; Van Stiphout, Boers, Vos, Van Oers; Van der Tuijn, Vredebregt, Van der Lee; Van Grieken (Suurbach ’66), Minke en Polak.