Genieten langs de lijn bij A1

In de huidige vorm is dit A1 onverslaanbaar! Ondanks de koude wind waren de trouwe supporters weer aanwezig en die kregen een heerlijke pot voetbal te zien.

Na de derbywinst bij VOC volgde een vrij weekend, een afgelaste oefenwedstrijd bij Be Fair en slechts 2 trainingen. Sinterklaas had op de vroege zaterdagochtend (3 december) vlak voor zijn verjaardag een aantal grapjes voor de spelersgroep in petto (de rest is voor de insiders). Een leuk teammoment voor het groepsproces. Afgelopen woensdag kwam oude bekende Mo (één van de spelers van het kampioensteam vorig jaar) weer meetrainen en zal zich vanaf heden weer bij de groep gaan aansluiten. Uiteraard was hij voor de wedstrijd van vandaag nog niet speelgerechtigd.

Coach Wilko Poulie kon vandaag beschikken over een volledig fitte spelersgroep. De blessure van Maarten is voorbij en ook Stefan is inmiddels weer helemaal pijn vrij. Dat betekende echter wel een luxe probleem en dus teleurgestelde gezichten bij een wisselbeurt, wat overigens een prima instelling is! Grensrechter Ulrich Polak moest echter met griep verstek laten gaan, maar Hugo Vos was bereid deze taak op zich te nemen. Bij de verzameltijd van 11.30 uur (Stefan dacht 10.30 uur en was dus een uur te vroeg!) werd er al gespeeld op het kunstgras en dat betekende dat wij vandaag op het gras moesten spelen. Dit viel een aantal erg rouw op hun dak. Vooral omdat we altijd op kunstgras trainen en het 5e (wat nu op kunstgras speelde) altijd op gras traint. Een beetje onlogisch was het wel.

Omdat Excelsior’20 speelt in het zwart/wit moesten we een ander tenue aan en dat werd het oude, maar nog steeds vertrouwde, groen/wit. Na een goede warming-up was het tijd voor de opstelling en wedstrijdbespreking, waarin werd benadrukt dat we de geboden kans om weer helemaal mee te doen in de competitie vandaag niet moesten weggeven. Ondertussen wachtten we in de kleedkamer op de komst van onze scheidsrechter en met enige vertraging konden we tien minuten later dan gepland beginnen aan de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop.

Vooral Rakheem en Simon hadden de boodschap vooraf goed begrepen en gingen meteen vol het duel aan in de eerste twee minuten van dit duel. Dit leverde dan ook zeer verdiend meteen een doelpunt op. Simon gaf de uiteindelijke pass op Rakheem. Hij maakte de 1-0 in de tweede minuut! Slechts een minuut later onderschepte Maarten de bal en stuurde Milan weg. Die leverde een perfecte op maat uitgetekende voorzet af, maar de kopbal van Rakheem ging jammer genoeg rakelings naast het doel. Weer slechts een minuutje later kwam linkshalf Mitchell V in bal bezit. Hij zag de doelman iets te ver voor zijn doel staan. Hij dacht "laat ik het eens proberen” en met succes. Het schot van ruim 25 meter was niet hard, maar totaal onverwacht en zeer effectief. We kwamen hierdoor op een 2-0 voorsprong, wat een droomstart!

Excelsior’20 leek wakker te zijn geschud en probeerde er wat uit te komen. Dat deden ze niet geheel ongevaarlijk. Na een vrije trap haalde Milan de bal weg uit een druk strafschop gebied en even later had doelman Mitchell R een goede redding en in de rebound haalde Stefan de bal van de lijn. De bezoekers bleven echter achterin fouten maken en na exact een kwartier spelen werd de bal heel raar teruggespeeld op de doelman. Simon onderschepte de bal en deed alles goed, het schot passeerde de doelman, maar hij zag de bal op de paal belanden.

We zakten wat in en lieten Excelsior’20 in deze fase soms iets teveel over de middenlijn komen. Tot hele grote kansen kwamen ze echter niet, maar we moesten wel bij de les blijven. Na iets meer dan een half uur spelen gaf Maarten de pass op linkshalf Mitchell V en die maakte zijn tweede doelpunt van de middag en ons derde doelpunt, 3-0!

De thuisploeg speelde in deze fase goed voetbal en ondanks de koude wind was het langs de kanten genieten. Maarten en Quincy hadden het middenveld helemaal onder controle. Echter duurde het nog lang voordat we ons vierde doelpunt konden bijschrijven. Tussendoor kregen de bezoekers een vrije trap net buiten onze zestienmeter. De vrije trap, prima genomen, maar de redding van Mitchell R was er eentje om in te lijsten. Onder applaus van zelfs de Excelsior’20-coaches hield hij zijn doel schoon. Vlak voor de rust kreeg Rakheem het op zijn heupen en slalomde door de verdediging van de bezoekers. De pass was uitstekend en daardoor werd het voor Simon een "koud kunstje” om de 4-0 te maken.

In de rust waren de complimenten op zijn plaats, maar we moesten waken voor gemakzucht. Er werden twee wissels gedaan. Mitchell V en Stefan werden gewisseld voor Jurriën en Ricardo. We kwamen de tweede helft slap uit de kleedkamer. Een poging na ongeveer 10 minuten werd door doelman Mitchell R nog ternauwernood met hulp van de lat tot hoekschop verwerkt, maar drie minuten later was het toch raak. Een afstandschot zorgde voor de 4-1 tussenstand. De grootste storm van de vier ingevallen A1 spelers bij de bezoekers leek nu wel voorbij en was het tijd om ons spel weer op te pakken. Maarten gaf, na een snelle omschakeling, een uitstekende pass op Simon en hij maakte de 5-1!

Vlak hierna was het weer een afstandsschot waarmee Excelsior’20 kon scoren. Een vreemde dwarrelbal verraste Mitchell R in de verre hoek, 5-2. Na dit doelpunt is Excelsior’20 nooit meer in de gelegenheid geweest een doelpunt te maken. Prima verdedigend werk van onder andere Jeffrey, Ricardo, Jordy en Quinten lag daaraan ten grondslag. Lorenzo was ondertussen in het veld gekomen voor Quincy die een prima wedstrijd achter de rug had. Een kwartier voor tijd werden ook Rakheem en Maarten bedankt voor een uitstekende wedstrijd en kregen Mitchell V en Stefan nog wat speeltijd. Ondanks een ruime voorsprong was de gemakzucht er wel uit en werd er hard gewerkt en werden de meest vreemde de ballen goed verdedigd door onder andere Jurriën en Milan.

De ingevallen Mitchell V had acht minuten voor tijd een uitstekende actie in huis en zette spits Simon vrij voor de keeper die de 6-2 aantekende. Ook ons zevende doelpunt kwam van spits Simon. Na een fout achterin bij de bezoekers mocht hij alleen op de keeper af en passeerde deze (7-2), hiermee tekende hij voor zijn vierde doelpunt van de middag! Simon kreeg een publiekswissel en Quincy mocht de resterende tijd volmaken op de spitspositie. Vlak voor het laatste fluitsignaal mocht Jurriën aanleggen en met links schoot hij de bal richting de linker benedenhoek. De keeper vond zeven keer graaien echter genoeg en hield deze inzet uit het doel. In de rebound (omdat Exelsior’20 de bal niet weg kreeg) werd de lob over de doelman van Jurriën helaas van de lijn gehaald.

Het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Patrick Bendenia, die een goede wedstrijd floot, kwam voor de gasten uit Schiedam als een verlossing. De felicitaties waren meer dan verdiend. Het was een uitstekende teamprestatie vandaag aan de Hazelaarweg. CKC won thuis nipt van NOCKralingen en daardoor zijn we met het aantal doelpunten weer wat ingelopen op de koploper. XerxesDZB speelde gelijk bij Barendrecht en daardoor gaan we de winterstop in op de tweede plaats, drie punten achter, maar nog een wedstrijd tegoed tegen VVK. Tegen die tegenstander zullen we de competitie op 7 januari gaan hervatten. Voordat de winterstop echt aanbreekt zullen we nog een week trainen en volgende week een oefenwedstrijd spelen bij mede tweedeklasser Groeneweg A1.

Uitspraak van de dag: "De winterstop is nabij en we staan er heel wat rooskleuriger voor dan vorig seizoen in de winterstop. En we weten allemaal hoe dat is afgelopen.”

Toch zullen we ook na de winterstop elke wedstrijd scherp moeten zijn, want er staan nog een aantal hele zware wedstrijden op de agenda.

Opstelling: Romijn; Van Oers, Boers (Pors ’45), Vos, Polak; Koster, Suurbach (Van Staten ’61), Shermarkia (Vredebregt ’76), Maissan (Boers ’76), Vredebregt (Minke ’45); Koeleman (Suurbach ’88).