A1 toont veerkracht in Schiedam

In de tweede helft van de confrontatie tegen Excelsior’20 in Schiedam heeft A1 zich knap hersteld van een matige eerste helft.

Om kwart voor elf was de groep mooi op tijd compleet aanwezig op het complex en vertrokken we richting Excelsior’20 in Schiedam. Ruim op tijd arriveerden we en deden we rustig aan in de kleedkamer. Een half uur voor aanvang van de wedstrijd (12.00 uur) gingen we richting kunstgrasveld, alvorens we hadden besloten niet meer terug te gaan naar de kleedkamer. De wedstrijd voor ons begon pas net aan de tweede helft namelijk. Op het intrapveldje naast het kunstgrasveld werd de warming-up gedaan. Hier werd ook de opstelling bekend gemaakt en de wedstrijdbespreking gedaan. De taken waren toch duidelijk: meer voetbalruimte creëren en verbeteren van de veldbezetting.

Tien minuten te laat begonnen we aan de confrontatie met Excelsior’20, dat maar net genoeg spelers op de been had kunnen brengen. Heel even misten we toch het leger aan toeschouwers dat vorig seizoen was meegereisd naar Schiedam voor de toenmalige kampioenswedstrijd. De wedstrijd van vandaag begon rommelig van beide kanten en het was even zoeken naar de juiste tegenspeler. Wij hadden veel moeite met de continue van positie wisselende spelers bij de thuisploeg. In het eerste kwartier waren er wat speldenprikjes aan beide kanten, maar tot echte kansen leidde dat niet. Ook niet toen Excelsior’20 na ruim een kwartier op voorsprong kwam. Een, naar het leek, ongevaarlijke voorzet werd door de spits met een schitterende omhaal prachtig tegen de touwen gewerkt, 1-0.

Aan de hand van de hardwerkende Rakheem kwamen we er hierna wat vaker uit. Heel gevaarlijk konden we nog steeds niet worden en we moesten uitkijken, want we verloren teveel duels op de as van het veld en doelman Mitchell R. moest zich helemaal strekken bij een nieuwe poging van de gastheren. Gelukkig kon hij de bal tot hoekschop keren! Milan en Quinten werkten ook hard aan de rechterkant van het veld, maar moesten teveel achteruit om voorin echt het verschil te kunnen gaan maken. Jordy kreeg een geweldige kans toen hij binnen de zestienmeter werd aangespeeld en alleen door kon op de doelman, maar zijn inzet was te nonchalant om deze keeper te passeren. Ook de keeper van Excelsior’20 moest nog voor de rust gestrekt naar de hoek om een afstandsschot van Mitchell V. te keren. Ook hij hield zijn ploeg overeind en verwerkte de bal tot hoekschop.

Na exact 45 minuten vond de leidsman van de KNVB het welletjes en zochten we de kleedkamer op met een 1-0 achterstand. Hier was het sleutelwoord "communicatie”, maar ook de gemakzucht en werklust werden besproken. Je kunt een wedstrijd niet in je eentje winnen!

Bij het begin van de tweede helft stond er een ongewijzigd A1 aan de aftrap, maar wel met een andere instelling. Er werd meteen druk gezet op de bal en de spelers van Excelsior’20 hadden hier duidelijk moeite mee. Na vijf minuten spelen leverde dat ook de eerste grote kans op. Simon schoot de bal op doel via de scrimmage. De keeper keerde de bal, maar deed dit volgens bijna iedereen een meter achter de doellijn. De clubgrensrechter hield (uiteraard?) zijn vlag naar beneden en de goedleidende scheidsrechter had het niet kunnen waarnemen. Het bleef dus 1-0. Echter zagen we nu wel een team dat wilde winnen en liet zien goed te kunnen voetballen. Kreeg dus ook vanaf de kant te horen: gewoon zo doorgaan dan komt dat doelpunt vanzelf. Vooral het aanvalskwartet met Jordy, Rakheem, Simon en Milan presteerde buitengewoon goed in de tweede helft.

Het was dan ook niet raar dat deze spelers bij alle doelpunten die gingen volgen een belangrijke bijdrage gingen leveren. De eerste leek wel erg lang te duren, maar na iets meer dan vijftien minuten was die daar dan. Simon kwam rond de middenlijn in balbezit en zag Milan aan de andere kant vertrekken. Hij gaf de bal perfect mee in de loop van Milan. De rechtshalf bleef rustig en behield het overzicht. Met een strak en hard schot schoot hij de bal buitenbereik van de doelman hoog in het doel, 1-1. De ontlading was van ieders gezicht af te lezen. Een zeer belangrijke aansluitingstreffer op een perfect moment in de wedstrijd. We kregen hierna nog meer mogelijkheden. Simon mocht alleen door op de doelman na een dieptepass, maar de doelman was er weer snel bij en keerde de inzet van onze aanvoerder. Mitchell V. kreeg een kans met een afstandsschot, maar ook nu was de keeper de redder van de thuisploeg.

Na 20 minuten spelen kwam Stefan in het veld voor Mitchell V. voor meer controle op het middenveld. Dit kreeg de uitwerking die we wilden en slechts drie minuten nadat Stefan was ingevallen gaf hij een mooie pass op Simon die geheel vrijstaand de zestienmeter in kon en dit maal wel de keeper verschalkte. Met buitenkant rechts wipte hij de bal over de doelman in de verre hoek, 1-2.

Het was vervolgens nog even uitkijken aan de andere kant, omdat Excelsior’20 bij deze stand erg opportunistisch ging spelen en er daardoor weer wat vaker uitkwam. Een vreemd afstandsschot werd goed gekeerd door Mitchell R. en een hoekschop werd na een scrimmage ternauwernood weg gewerkt. Na ruim een half uur spelen kwam de hardwerkende en goed coachende Milan weer in balbezit. Rakheem wilde en kreeg de bal randje zestienmeter aangespeeld van Milan. Hij knokte zich door twee verdedigers en alle agressie zat in het schot van Rakheem, dat zo hard was dat het een onmogelijke opgave werd voor de doelman. De alles verlossende 1-3 lag in het net!

We kregen nog twee kansen, maar gescoord werd er niet meer. Jurriën die als laatste man weer erg goed speelde en zijn verdediging goed leidde was weer eens mee opgekomen en kreeg de bal terug van Rakheem. Geheel vrijstaand (had hij dat maar geweten! "coaching”!) kreeg hij een grote kans, maar de keeper keerde zijn inzet. Even later kreeg ook rechtsback Quinten een mogelijkheid. Van ongeveer 25 meter schoot hij de bal strak en hard richting het vijandelijk doel, maar zijn schot ging jammer genoeg rakelings naast het doel. Dat scheelde niet zoveel! Rakheem werd vijf minuten voor tijd moegestreden naar de kant gehaald en vervangen door Mitchell V.

In de tweede helft heeft A1 vandaag meer dan veerkracht getoond en de onnodige achterstand goed omgebogen naar een mooie 1-3 winst. Ook heeft het laten zien weldegelijk als team te kunnen spelen én communiceren. Daar gaan we de komende weken verder mee werken. Volgende week gaan we weer naar Schiedam. Dan zal op een ander complex VVK onze tegenstander zijn. Aanvang is half drie. VVK won dit weekend met 0-6 bij VOC. Van onderschatting kan dus geen sprake zijn! Dit weekend verraste Barendrecht vriend en vijand door uit bij XerxesDZB met 1-2 te winnen. De titelkandidaat lijkt na de nederlaag bij CKC de weg helemaal kwijt. CKC maakte geen enkele fout bij NOCKralingen en won met 0-9. Het verschil blijft dus ruim, maar de weg is nog lang…

Man of the match: Milan Koster (een doelpunt, een assist, hardwerkend en hele goede coaching, duidelijk dus!)

Uitspraak van de dag: "Het verschil tussen goed en slecht spelen is zo klein. Het belangrijkste is: hard werken”.

Opstelling: Romijn; Van Oers, Minke, Vos, Mokhtari; Koster, Vredebregt (Boers ’61), Shermarkia (Vredebregt ’85), Suurbach, Polak; Koeleman.