Winst in enerverende topper

A1 heeft aan de topper om de tweede plaats tegen XerxesDZB A2 in de competitie drie punten overgehouden. Ook deze week werd een achterstand bij rust omgebogen. Het winnende doelpunt kwam vanaf elf meter.

Na het fortuinlijke gelijkspel tegen koploper CKC vorige week (na een 0-4 achterstand) stond vandaag de topper tegen XerxesDZB op het programma. Een belangrijke wedstrijd om de tweede plaats. De twee eerdere ontmoetingen met deze ploeg waren zeer doelpuntrijk (5-4, thuis, beker & 8-5, uit, competitie)! Met exact 11 man stond de A1 vandaag aan de aftrap voor deze belangrijke wedstrijd. Verdediger Mo moest verstek laten gaan vanwege schoolverplichtingen.

Vandaag stond de wedstrijd weer onder leiding van een KNVB scheidsrechter en begonnen we om iets over 11.00 uur aan het duel. Al direct lag er aan beide kanten (teveel) ruimte voor de aanvallers. In de openingsminuut was Rakheem dichtbij en aan de andere kant werd het eerste doelpunt (terecht) afgekeurd voor buitenspel. Iedereen leek gewaarschuwd, maar wij iets meer dan de bezoekers. We waren slechts 3 minuten onderweg toen Rakheem goed doorging in de zestienmeter, Simon vrij zag staan en de bal voorgaf. Simon opende de score (1-0) en dat werd gevierd. Vanaf dat moment leek er ook geen vuiltje aan de lucht. We waren net iets beter, maar creëerden te weinig echte kansen waardoor een tweede doelpunt uitbleef. Dit gaf de bezoekers hoop. We lieten ze de ruimte om te voetballen omdat een aantal spelers verzaakten hun taak uit te voeren. We hadden na een half uur spelen achterin moeite met de opkomende middenvelders. Bij de 1-1 ging laatste man Jurriën in de fout, maar we kunnen ons beter afvragen of dat hem wel echt valt aan te rekenen, want hoe kan het gebeuren dat hij daar 1-op-1 komt te staan met hun spits? Goed 1-1 en er lijkt nog niets aan de hand. Totdat er weer een leger aan blauw-witten ons middenveld mogen passeren. Fout op fout stapelen zich op en ook dit wordt ons fataal, 1-2. Dat gebeurde enkele minuten voor rust en dus gingen we weer met een (onnodige) achterstand de rust in. Wat is dat toch elke keer?

De aanwijzingen in de rust van dit duel kwamen van assistent Ulrich. Het idee dat dat op dit moment meer zo werken in aanloop naar de tweede helft bleek uiteindelijk de juiste zet te zijn.

Toch begon de tweede helft nog moeizaam. XerxesDZB had het betere van het spel. In deze fase creëerden ook zij maar weinig echte kansen. Totdat we ongeveer een uur hadden gespeeld vandaag. Een middenvelder van de bezoekers mocht zo doorlopen richting de zestienmeter daar eenmaal aangekomen werd hij nog steeds niet gehinderd. Gelukkig voor ons liep het goed af. Zijn inzet ging slechts enkele centimeters langs de paal achter doelman Mitchell R. Dit deed iets met de bezoekers. Achterin kregen we meer en meer controle over de snelle aanvallers. Vooral Stefan en Quinten hadden een zware ochtend, maar kregen nu grip en voor de noodrem was Jurriën er nog. De scheidsrechter gaf een vrije trap, maar als je een vrije trap geeft voor een doorgebroken speler…dan hoort daar minimaal geel bij toch? Mede omdat de leidsman te ver van de situatie af stond om het goed te beoordelen en de blessure van Jurriën hield hij de kaarten op zak. We mochten niet klagen in het laatste half uur van deze wedstrijd. Dit alles gebeurde overigens zonder commentaar van de bezoekers.

Het middenveld met Quincy en Mitchell V kreeg meer ruimte om te voetballen. Ditmaal dachten ze niet té aanvallend en werkten ze hard. Mede omdat we allemaal voelden dat er toch weer meer inzat vandaag. De buitenspelers Milan en Jordy hadden het zwaar met de opkomende backs, maar toen Jeffrey aan onze zijde hetzelfde ging doen werden die rollen ineens omgedraaid. Er werd hard gewerkt voor elk duel. Ongeveer een kwartier voor tijd kregen we een vrije trap te nemen aan de linkerkant van het veld. Mitchell V. ging achter de bal staan. In eerste instantie leek het vanaf de kant een matige vrije trap omdat de bal al snel daalde, maar daar stond ineens Jordy. Met een kopbal achterover verlengde hij de inzet van Mitchell en viel de bal in de verre hoek in het doel, 2-2.

Nu de gelijkmaker zomaar was binnengevallen gingen we nog harder werken. De spits van XerxesDZB kreeg geen kansen meer en Rakheem zocht opnieuw de aanval aan de andere kant. Simon was voor het doel, maar er was geen kans de bal voor te geven en de bal zou over de achterlijn rollen aan de zijkant van de zestienmeter. De verdediger van XerxesDZB had echter niet gezien dat het gevaar was geweken en hield Rakheem vast. Onze spelmaker ging gewillig naar de grond en de scheidsrechter (die er weer ver vandaan stond) gaf de strafschop. Ach, mogen we ook eens een mazzeltje hebben dit seizoen…!? Rakheem nam zelf plaats achter de bal en schoot de bal langs de doelman die er nog dichtbij zat, 3-2!

De laatste minuten van dit duel waren ook voor ons. Opeens ontstond er ook voor Jordy aan de linkerkant meer ruimte en zelf had hij vleugels gekregen na zijn doelpunt. Bij een voorzet op Simon kwam de spits vervelend in botsing met de doelman. Na enige verzorging konden beide gelukkig weer door. Simon nog wel wat trekkebenend nam wat gaf terug. Op rechts kwam Jeffrey er nog een keer door, maar zijn inzet was niet goed genoeg om de keeper te verassen. Rakheem had ook nog een perfecte voorzet in huis en had Milan daarbij maar geweten dat hij zoveel tijd en ruimte had. Nu schoot hij te gehaast en bleef het 3-2. In de blessuretijd werd het nog één keer lastig. De rappe spits van XerxesDZB ontsnapte heel even aan onze aandacht. Zijn shirt werd vastgehouden en zelfs op de hockeyvelden van buurman HCR kon je zijn shirt horen scheuren, maar de scheidsrechter liet doorspelen. Door het oog van de naald heet zoiets toch? Na enkele minuten blessuretijd sleepten we de overwinning uit het vuur na opnieuw een enerverende topper.

We zijn na vandaag nog niet zeker van de tweede plaats, maar we staan er nu wel en met de teamgeest van de laatste twee wedstrijden en daarvan vooral de laatste 20 minuten mogen we dat nooit meer uithanden geven. Vooral de conditie, uithoudingsvermogen en fitheid was één van de ouders opgevallen. Sommige teams zakken gewoon in dat laatste kwartier omdat ze helemaal leeg gespeeld zijn. Bij Neptunus-Schiebroek A1 krijgen we dan juist vleugels, dat is ook een kwaliteit!

Volgende week staat de uitwedstrijd bij NOCKralingen op de rol. Ook dan wordt er om 11.00 uur afgetrapt. Onder de rook van de Van Brienenoordbrug verspeelden we vorig seizoen hele dure punten, dat zal ons toch niet nog eens overkomen…

Opstelling: Romijn; Vos, Minke, Boers, Van Oers; Koster, Vredebregt, Shermarkia, Suurbach, Polak; Koeleman. Afwezig: Mokhtari

Note: CKC werd vandaag de terechte kampioen van deze 2e klasse poule na een 5-1 winst op Hillegersberg. Vanaf hier feliciteren wij CKC A1 met het behaalde kampioenschap!