Soms is winst het enige dat telt

Slechte passing, matige concentratie en meer drukte in de kleedkamer dan in de zaal, maar toch de eerste drie punten in de beker.

Waar een aantal teams van de club zich al hebben geplaatst voor de tweede en zelfs derde bekerronde, begon voor de zaalteams pas deze week de 1e ronde (poulefase) van de beker. Zaal 1 is ingedeeld bij VZ’81/ Bascule 4, PPSC 2 en NOCKralingen 3, dit zijn allemaal derde klassers. En daar begon de eerste fout van de avond al. Zelf spelend in de tweede klasse, en daarin doen we toch redelijk mee, was er vanaf het eerste moment in de kleedkamer ongemerkt gemakzucht. Diverse spelers waren met van alles en nog wat bezig behalve met de wedstrijd van vanavond.

Mooi op tijd begonnen we om 20.00 uur aan de wedstrijd. De scheidsrechter floot, Dave Bierhuizen onderschepte de bal en gaf de pass op Tim van der Velde. Tim nam aan en schoot! Na 14 seconden was het, op overigens schitterende wijze, al raak, 1-0! Het zal ongetwijfeld een nieuw record zijn, in ieder geval in onze wedstrijden, maar de ongemerkte gemakzucht werd alleen maar groter hierdoor. De snelle voorsprong bevestigde in de hoofden van onze spelers de zwakte van de tegenstander. Niets van dat was echter waar.

De derde klasser, VZ’81 /Bascule 4 (hoe verzin je zo’n naam eigenlijk?), beet van zich af en kwam terug in de wedstrijd, 1-1. We hadden het moeilijk en waren onzuiver in de passing. Geen enkele bal kwam aan en na een kwartier spelen werd het ook onrustig in het veld. De individuele kwaliteiten van Lucas van Kan kwamen eraan te pas om ons weer op voorsprong te zetten. Zijn schot van afstand eindigde in de verre hoek, 2-1. De opmerking (lees: citaat) vanaf de bank die hierbij ontstond zullen we op verzoek ditmaal achterwege laten in het verslag…

Slechts een minuutje later kwam Lucas vlak voor de doelman weer in balbezit en was de bal even kwijt, maar met een hakje kreeg hij de bal alsnog bij Mark van Leeuwen, in een leeg doel kon hij onze marge op 2 doelpunten brengen, 3-1. Ondanks de voorsprong lukte er vanavond niet veel. Freek van ’t Land schoot de bal hard op de paal, dat zit dan ook niet mee, maar het was vooral de zwakte van de tegenstander die ons overeind hield. Op slag van rust scoorden de bezoekers toch nog de aansluitingstreffer, 3-2.

We wisselden van kant en iedereen wist wel dat het echt anders moest in de tweede helft. Toch lukte dit niet echt. We scoorden wel als eerste in de tweede helft. Tim was in balbezit, maar kreeg niet voldoende ruimte voor een schot. Een voorzet was een uitstekend alternatief op de meegelopen Thomas van Kan, die scoorde, 4-2! Meteen na de aftrap kwam VZ er bij ons helemaal doorheen en wisten ze ook te scoren, 4-3.

Het kwartier dat hierop volgde werd het echt een wedstrijd die niet om aan te zien was. Er werd slecht ingespeeld, te kort, te hard, te zacht, gewoon helemaal scheef…het gebeurde allemaal. Het gebrek aan concentratie werd pijnlijk duidelijk. Met een hele goede actie hield Dave ons op de been en had Ashwin Meijer een goede redding om schade te voorkomen, maar na 18 minuten in de tweede helft konden ook zij het tij niet meer keren. In twee instanties (via de lat) scoorde VZ de gelijkmaker, 4-4. We zagen nog net niet onze supporters vertrekken bij deze wanvertoning.

We moesten na de gelijkmaker wel beter voetbal laten zien en ondanks dat we nog vaak slordig waren kreeg Freek een grote kans, maar zijn schot eindigde wederom op de paal. Dave probeerde ook te schieten, maar hij schoot de bal bijna de hal uit. Bij de 5-4 had Thomas zijn tegenstander uitgespeeld en gaf de bal keurig af op de meegelopen Mark, die scoorde en ons weer op voorsprong zette! Een paar seconden later had Lucas de bal op dezelfde wijze iets beter moeten afspelen op Mark om de aanvoerder opnieuw te laten scoren, maar de zuiverheid miste weer volledig bij deze aanval.

Freek kreeg even later de kans om vrij voor de keeper de wedstrijd te beslissen, maar raakte de doelman ‘slechts’ op de edele delen. De bal ging sportief naar de zijlijn en de doelman kreeg de gelegenheid om te herstellen. Even later toen Thomas een arm in zijn gezicht kreeg ging de bal echter niet over de zijlijn en ook de warrig fluitende scheidsrechter greep niet in. Wel werd een gedeelte van de naamsbetekenis van onze bezoekers hiermee bekend. Bascule is namelijk een weegschaal gebaseerd op een hefboom met een arm. Deed de speler van VZ niet precies zo’n hefboom na met zijn armen? Alleen zag de scheidsrechter dat niet…

Het horizontale gedeelte van de weegschaal wordt Bascule genoemd!

Thomas leek na een assist van Lucas de wedstrijd te beslissen, 6-4. In dezelfde minuut kwam VZ weer gevaarlijk voor ons doel. Mark raakte de bal ongelukkig en scoorde in eigen doel (6-5). Dat konden we er ook nog wel bij hebben in een, voetballend gezien, zeer teleurstellende avond. VZ rook mogelijkheden in de laatste twee minuten en stuurde zelfs de doelman als extra veldspeler mee naar voren. We stonden onder druk. Gelukkig maakte Tim in de laatste minuut aan alle onzekerheid een eind door te scoren, 7-5.

Met drie punten in de eerste bekerwedstrijd was er toch nog iets positiefs te halen uit deze zaalvoetbalavond. Als je met matig voetbal toch drie punten haalt moet je afwegen (met een Bascule) wat belangrijker is…soms is winst het enige dat telt.

Gespeelde spelers: Ashwin Meijer, Thomas van Kan, Dimitry Koliakoudakis, Lucas van Kan, Dave Bierhuizen, Freek van ’t Land, Mark van Leeuwen en Tim van der Velde.