Slordig A1 verliest van zichzelf

In de eerste competitie wedstrijd heeft A1, opnieuw op bezoek bij XerxesDZB, een nederlaag geleden.

De afgelopen twee weken werd er niet gespeeld omdat de beker uitgespeeld was en de competitie nog niet bekend was. Coach Ron Verschuuren had besloten om ook geen oefenwedstrijd te spelen vanwege een aantal blessure gevallen. Zelf ging hij er een midweek tussenuit om zijn huwelijksjubileum te vieren. De trainingen stonden deze week dan ook onder leiding van Piet van Veen en Tim Häupler.

In deze ‘rust’ periode kregen de blessures van Simon Koeleman (100%) en Jurriën Minke (80%) de tijd om te herstellen. Aanvoerder Stefan Boers zal echter voor een langere tijd zijn uitgeschakeld. Ondertussen werd ook de competitie indeling bekend. A1 is ingedeeld in een zware competitie. Aan de hand van de prestaties in de beker kwamen de volgende tegenstanders uit de koker van de KNVB: DRL A1, Rijnmond Hoogvliet Sport A1, GLZ Delfshaven A1, JHR A1, Zuidland A1, Jonge Spartaan A1, SSS A1, Strijen A1 en XerxesDZB A2.

A1 werd poulewinnaar in de beker, maar verloor daarin 1 wedstrijd, tegen XerxesDZB. En tegen precies die tegenstander moest er worden gespeeld in de eerste competitiewedstrijd. Ook werd het opnieuw een uitwedstrijd. Op een mooie zonnige middag was het tijd voor de eerste topper en toch was het ijzig koud op Sportpark Faas Wilkes. De spelersgroep blikte vooruit op de klassieker van zondagmiddag (Feyenoord-Ajax), maar verlegde de focus snel op het treffen vandaag met XerxesDZB.

Voor de verandering werd er vanmiddag niet op het kunstgrasveld gespeeld, maar op gewoon gras. Natuurlijk was er weer veel commentaar daarop, maar het veld lag er gewoon prima bij. Net als elk duel met XerxesDZB was het ook vandaag vanaf het begin weer een open wedstrijd met kansen aan beide kanten. Simon kreeg een mogelijkheid, maar vond de doelman op zijn weg. XerxesDZB kreeg een kans, maar de inzet was te slap en haalde er nog wel een hoekschop uit. Na elf minuten spelen maakte laatste man Quincy Suurbach een volledig onnodige overtreding op een speler van de thuisploeg. De scheidsrechter floot en gaf een strafschop, weliswaar zwaar bestraft, maar een andere mogelijkheid was er niet. De strafschop werd verzilverd, 1-0.

Het middenveld van de thuisploeg nam de overhand en de backs mochten steeds verder mee opkomen. Ons middenveld was slordig in de balaanname. De concentratie ontbrak. De omschakeling moest beter gaan worden, vooral aan de zijkanten, om XerxesDZB niet teveel ruimte te blijven bieden.

Na bijna een half uur spelen had Quincy een uitstekende tackle in huis en gaf meteen een steekpass op Simon Koeleman. Hij omspeelde de doelman en schoot raak, 1-1! Voor rust waren er nog twee kleine kansen. De eerste keer schoot Rakheem Shermarkia van ongeveer 25 meter net over het Xerxes-doel. De tweede keer kon Rakheem vanuit een moeilijke hoek toch nog schieten, maar zijn schot ging naast. Voorafgegaan door een uitstekende pass van Lorenzo van Staten.

Coach Ron Verschuuren kon niet tevreden terugkijken op de eerste helft. Er moest beter opgelet worden op de doorschuivende backs. De balaannames waren slordig en er moest sneller gespeeld worden.

Anish Meijer verving halverwege de wedstrijd Chakib Rahman en bij de start van de tweede helft stonden de koppies in ieder geval omhoog en dezelfde kant uit om er een betere tweede helft van te maken.

De betere kansen waren echter voor de thuisploeg. Een Xerxes-speler mocht 1 op 1 door na een flipperkastje. Doelman Elmar van de Ree keert de inzet en Quincy schoot de bal weg. Even later stopt Elmar een afstandsschot. A1 krijgt mogelijkheden om te counteren, maar doet er te weinig mee.

A1 krijgt een hoekschop na een moeilijke bal van Rakheem. En Simon krijgt een kopkans na een vrije trap van Mitchell Vredebregt, maar kopt de bal direct tegen de keeper. Een terugspeelbal van XerxesDZB wordt anders beoordeeld door de scheidsrechter en dus geen indirecte vrije schop na een voorzet van Simon. Een harde overtreding op Rakheem wordt terecht bestraft met een gele kaart.

Even later mag Rakheem door op de keeper en scoort, maar wordt zeer discutabel terug gevlagd en gefloten voor buitenspel. Enkele minuten later krijgt Simon een kans, maar mist. XerxesDZB schakelt snel om en een Xerxes-speler mag alleen door op Elmar en schiet. Elmar zit er nog wel aan, maar helaas, 2-1. De wedstrijd zakt een beetje in na de voorsprong van XerxesDZB. Er zit weinig creativiteit en wedstrijdbeleving in het elftal om de achterstand te boven te komen. Jurriën Minke valt in voor Jordy Polak. Een diepe bal op Jurriën komt helaas net niet aan en Mitchell kan aan de andere kant de 3-1 voorkomen na een halve redding van Elmar.

Vlak voor tijd krijgt A1 een hoekschop die wegdraait, maar de vier (!!) schietkansen leveren niets op en de doelman kan de bal pakken. A1 verliest opnieuw van XerxesDZB, maar heeft deze nederlaag vooral aan zichzelf te danken. Wel staat de groep weer met beide benen op de grond, na de misschien wel iets te makkelijk verlopen bekerfase.

Volgende week nieuwe kansen in een thuiswedstrijd tegen SSS A1. Aanvang is 15.00 uur op eigen veld. Het verslag van vandaag is mogelijk gemaakt door de geblesseerde aanvoerder Stefan Boers, die voor de aantekeningen zorgde. Na afloop deden ook trainer Ron Verschuuren en leider Peter Vredebregt verslag om tot deze verslaggeving te komen.

Opstelling: Van de Ree; Pors, Suurbach, Vredebregt, Rahman (Meijer ’45); Van Oers, Vos, Shermarkia, Polak (Minke ’70); Koeleman en Van Staten.