Het Topsportcentrum als inspiratiebron

Een bijzondere prestatie werd maandagavond een feit! Ongeslagen door naar de 2e bekerronde met een monsterscore waarin alle deelnemende spelers tot scoren kwamen.

Na de twee eerdere overwinningen in de poulefase van de beker werd er tegen de laagvlieger uit de 3e klasse, NOCKralingen 3, wel wat verwacht van het zaalteam van Neptunus-Schiebroek. Aanvoerder Mark van Leeuwen en elftalbegeleider Wesley Banis moesten vanwege ziekte allebei verstek laten gaan evenals de nog altijd geblesseerde Matty Häupler en de studerende Dimitry Koliakoudakis.

Zoals gebruikelijk werd er verzameld bij sponsor Grand-Café Als voor het vanavond wel heel late duel, aanvang 22.00 uur! Freek van ’t Land en Dave Bierhuizen maakten van de gelegenheid gebruik om in het stamcafé eerst een paar potjes te poolen. Dave maakte coach Wilko Poulie al snel duidelijk dat hij vanavond in vorm was. Wilko vroeg zich echter af of dit wel betrekking had op de zaalwedstrijd, maar na een blik te hebben geworpen op de poolkunsten van Dave moest dat wel, want aan de pooltafel werd deze avond zeer weinig gepresteerd.

Dave presteerde vanavond meer in de zaal dan aan de pooltafel.

Nadat alle spelers (behalve Tim van der Velde, die met lief eerst naar de film was) waren gearriveerd en de sterke zaterdagavond verhalen (iets van een smash, planking en geheugen verlies) hun ronde hadden gedaan werd het tijd om te vertrekken. Het werd al eens eerder benadrukt in een wedstrijdverslag, maar ook vandaag konden er twee auto’s achterblijven onder toeziend oog van sponsor Hans van Staten van Grand-Café Als, omdat er weer voldoende bolides beschikbaar waren voor het vervoer naar de uitwedstrijd. Vanavond stond het duel gepland in het Topsportcentrum naast De Kuip.

De jonge spelersgroep kwijlde bijna bij aankomst met een blik in de hoofdzaal van de prachtige accommodatie. Na de mededeling geloofde men Wilko niet dat er echt daar gespeeld zou gaan worden. Met een speciale pas kon je de afgesloten kleedkamer bereiken, dit was pas goed geregeld. De omstandigheden waren dus optimaal voorafgaand aan het laatste beker poule duel. Echter bij enkele spelers (lees: vooral Dave) begon er een beetje ‘Kuip-vrees’ te komen nadat de zaal werd betreden.

Na het, overigens niet bijzondere, eerste klasse duel van TPP 2 mocht het hoofdveld van de Topsportzaal dan eindelijk echt betreden worden, daarmee verdween ook het aanwezige publiek als sneeuw voor de zon. Wat zullen die later spijt hebben gehad. Esther, de vriendin van Tim, bleef als enige supporter achter, waar waren toch al die trouwe volgers?

Esther, als enige supporter in dat grote stadion.

Het was stil in die grote zaal bij aanvang van het duel. Het was ook even aftasten in het begin. NOCKralingen had duidelijk besloten om zich niet al in de eerste minuten naar de slachtbank te laten leiden. Iets wat overigens niet te voorkomen viel vanavond. Toch waren de beste kansen voor Neptunus-Schiebroek in de eerste minuten. Lucas van Kan en Tim van der Velde waren dicht bij de openingstreffer, maar na vijf minuten spelen was het Freek van ’t Land die de score dan eindelijk opende. De openingspass was van Tim op Thomas van Kan, die op zijn beurt de bal prima terug legde op Freek, 0-1.

De paal stond zowel Freek als Tim in de weg voor een verdubbeling van de score, waarna een kleine miscommunicatie én dekkingsfout de inleiding waren voor de gelijkmaker, 1-1. Nog binnen het eerste kwartier maakte Tim aan alle onzekerheid een einde. Hij nam zelf een hoekschop en ging een één-tweetje aan met Maarten en verschalkte de keeper op schitterende wijze door de bal snoeihard in de kruising te schieten! Ook onze derde treffer kwam van de voet van Tim, 1-3! Tussendoor was er nog even een communicatie momentje waardoor de bal via de scrimmage plotseling op de doellijn van het doel van Ashwin Meijer belandde. Ashwin redde echter voordat een Kralinger het laatste zetje kon geven.

De inspiratie van de Topsporthal moet de inleiding zijn geweest van ons vierde doelpunt van de avond. Dave Bierhuizen kwam in een oogwenk vrij in de buurt van het doel van de tegenstander. Hij zag en vond dat ene gaatje, schoot én scoorde…, 1-4! Na de aftrap kwam er toch een klein smetje, want de gastheren scoorde hun tweede doelpunt, 2-4.

Lucas van Kan, Thomas van Kan, Freek van ’t Land en Tim van der Velde
houden druk op de helft van NOCKralingen.

De nog niet gescoorde Simon Koeleman had een goede actie in huis, maar trof de paal op zijn weg. De teruggekomen bal ging via de verdediger van NOCKralingen echter alsnog in het doel, 2-5. Met nog een derde doelpunt van Tim (2-6) voor de rust waren we onderweg naar een nieuwe monsterscore. Terwijl de laatste seconden van de eerste helft wegtikten gaf Tim een uitstekende pass op Lucas. Hij had ‘de sleep van de week’ in huis om de keeper van NOCKralingen volledig op het verkeerde been te zetten en zo eenvoudig te scoren, 2-7! Nee, hij struikelde echt niet…

Halverwege straalde het plezier er vanaf, was het wel even goed uitblazen, maar had iedereen zin in de tweede 25 minuten. In de eerste minuten waren de Schiebroekenaren slordig, maar werd de score toch al snel verder uitgebreid. Na een goede pass van Tim, die meer dan eens een hoofdrol speelde, wist Thomas ook zijn doelpuntje mee te pikken, 2-8. Enkele minuten later werd Tim onderuit gehaald binnen de cirkel en dus een meer dan terechte strafschop. Doelman, en vandaag opnieuw aanvoerder, Ashwin vroeg of hij hem mocht nemen en kreeg toestemming. Met de goed en zuiver ingeschoten bal had de keeper van NOCKralingen geen schijn van kans, 2-9.

De penalty van Ashwin.

De tiende treffer van deze avond was er wederom eentje van bijzonder kaliber. Tim was weer goed bezig en zette Dave met een goede pass helemaal vrij. De, dus toch echt, in vorm zijnde linkspoot twijfel geen moment en scoorde opnieuw! Meer dan terecht vierde Dave zijn tweede treffer en gaf een cynisch knikje richting de coach op de bank, 2-10! Tim speelde ook vanavond weer een hoofdrol, maar zou het vanavond iets te maken hebben gehad met onze enige supportster? Hij was weer de aangever bij het volgende doelpunt dat door Freek gemaakt werd, 2-11.

Simon mocht na een goede actie alleen door op de keeper en was niet zelfzuchtig en schonk het doelpunt aan de mee aangesloten Maarten Maissan, die ook zijn doelpuntje meepakte, 2-12. Simon was vervolgens zelf verantwoordelijk voor de 13e en 14e treffer deze avond (2-14).

Simon maakt het veertiende doelpunt (2-14).

Een hard schot van Thomas werd door de keeper van NOCKralingen weliswaar gesmoord, maar het harde schot was niet houdbaar. Tim gaf het laatste tikje op de doellijn, 2-15. Enkele minuten volgden waarin er wat minder concentratie was en NOCKralingen liet zien toch ook te kunnen voetballen. Er volgden twee tegendoelpunten waar tussendoor Lucas ook nog scoorde op aangeven van, jawel, weer Tim (4-16).

Vijf minuten voor het einde hadden een aantal aanvallen misschien iets beter uitgespeeld kunnen worden, maar ja de stand was er nu eenmaal wel een beetje naar dat er soms voor eigen succes kon worden gegaan. Lucas en Tim wisselden van rol bij de zeventiende treffer. Lucas (die nu wel struikelde) aangever en Tim de afmaker, 4-17. Tim had ook hierna nog steeds een hoofdrol, gaf de keeper te kijk en met een intikkertje kon Thomas staande op de doellijn het doelpunt maken in het lege doel, 4-18.

In de laatste minuut botste Freek met zijn tegenstander (alweer planking?), maar liet de scheidsrechter doorspelen. Simon kon alleen door op de keeper en gaf de bal, weer niet zelfzuchtig, af op Tim die in het lege doel het nieuwe record vestigde, 4-19!

Een nieuw record qua uitslag en de Kuipvrees werd overwonnen. Tevens werd het bereiken van de 2e bekerronde een onomkeerbaar feit! De scheidsrechter telde de streepjes helemaal juist en de over het algemeen sportieve Kralingers werd de hand geschud. De komende weken staan er een aantal toppers op de zaalvoetbal agenda. Achtereenvolgens zal er worden gespeeld tegen WIA (3e), Ommoord (4e) en RS (2e). Volgende week staat eerst het thuisduel met Kocatepe gepland. In de Wilgenring zal er voor de hervatting van de competitie om 21.00 uur worden afgetrapt.

Quote van de avond: Op den duur speel je alleen nog maar tegen de lege stoeltjes in het stadion. DWB.