Goed voetballend A1 pakt eerste competitie winst

De uiteindelijke uitslag iets geflatteerd, maar met goed voetbal heeft A1 de eerste competitiewinst te pakken en verliest daarmee de koplopers niet uit het oog.

Alle ploegen in de 2e klasse 04 (promotie) bleven na twee speelrondes in sprongafstand van elkaar en de uitslagen waren klein met ook een aantal gelijke spelen. Als enige uitschieter was er de winst van Zuidland op XerxesDZB (9-3). Zo ook die van Neptunus-Schiebroek A1, 2-1 nederlaag (XerxesDZB) en 3-3 gelijkspel (SSS). De tegenstander van vandaag Rijnmond Hoogvliet Sport speelde twee keer gelijk (2-2 tegen zowel DRL als Strijen).

Rijnmond Hoogvliet Sport en Schiebroek’94 hadden een aantal jaar geleden een goede band als het ging om het spelen van oefenwedstrijden en toernooien. De toenmalige jeugdbestuursleden Rob Sluiter (RHS) en Wilko Poulie (S’94) hadden regelmatig contact hierover, dit als direct gevolg van een gebroken neus van Max Bronswijk (nu speler in de zondag selectie) in een oefenduel tussen beide clubs. Omdat de clubs een paar jaar later vaker bij elkaar in de competitie kwamen en Rob Sluiter vertrok bij RHS werd dat contact minder. Het was alweer drie jaar geleden, zoals de leider van RHS beaamde, dat een jeugdteam van RHS aan de Hazelaarweg was. De vriendschappelijke band werd vandaag met een nieuwe generatie jeugdspelers niet geschaad in een sportieve wedstrijd.

De warming up vond plaats op het afgelaste derde veld (waarom was dat eigenlijk?), omdat de C1 nog aan hun wedstrijd bezig was op het kunstgras. Iets verlaat floot KNVB scheidsrechter Kraak voor de minuut stilte ter ere van de vorige week overleden Theo van Wijk, erelid van oud-Schiebroek’94. Van Wijk, zoals hij in de volksmond genoemd werd, is 92 jaar geworden en was van jonge tot zeer hoge leeftijd betrokken bij de jeugdafdeling.

Met een kwartier vertraging begon het derde competitieduel voor A1 goed. Coach Ron Verschuuren had gekozen voor twee tactische omzettingen en dat pakte goed uit en betaalde zich terug in het getoonde voetbal. De bezoekers werden gedwongen tot het spelen van lange ballen, terwijl de thuisploeg geduldig de bal rond speelde over de verschillende linies. Het veldoverwicht werd al snel gebruikt voor het creëren van reële doelkansen.

De vanaf het middenveld spelende Simon Koeleman kreeg Jurriën Minke vrij voor het doel, maar de in de buitenspel staande spits zag zijn doelpunt geannuleerd. Een nieuwe aanval volgde. Het samenspel tussen de voorhoede met Simon Koeleman en Rakheem Shermarkia kreeg een geweldig hoogtepunt, maar niet de verdiende beloning. Jurriën Minke schoot de van rechts voorgegeven bal perfect in, maar de even zo goede redding van de doelman van RHS voorkwam een doelpunt.

Halverwege de eerste helft hing het doelpunt voor de thuisploeg in de lucht en dat doelpunt kwam er ook. Jurriën gaf de pass op Rakheem die gehaakt en al door de verdediging soleerde en ditmaal wel de Hoogvlietse goalie kansloos liet, 1-0! Neptunus-Schiebroek kreeg hierbij wel de hulp van de scheidsrechter die niet floot voor de in buitenspel staande Rakheem in de actie ervoor. In buitenspel positie liet hij de bal weliswaar lopen, maar deed dusdanig hinderlijk mee aan het spel dat de leidsman eigenlijk had moeten fluiten, in de actie daarop viel het doelpunt tot (terechte) ergernis van de RHS –coach.

In het vervolg van de eerste helft ging het duel tussen de twee teams gelijk op. Beide ploegen creëerden geen grote doelkansen. De bezoekers begonnen te mopperen op elkaar en op de aanwijzingen vanaf de bank. RHS kreeg nauwelijks kansen in de eerste helft en dat was de verdienste van de thuisploeg, dat er vandaag kort en geconcentreerd bovenop zat.

Na het gebruikelijk praatje van coach Ron Verschuuren in de rust was het afwachten en aftasten wat de tegenstander kon brengen in de tweede helft. Zelf kon er niet veel veranderd worden met elf spelers ter beschikking. Het was ook niet nodig, want de ploeg stond er goed bij.

In het eerste kwartier van de tweede helft had de thuisploeg het wat moeilijker. Het kreeg kleine kansjes en hoekschoppen. Iedereen was geconcentreerd. Jeffrey Vos en Mitchell Vredebregt vormde een stabiel centraal verdedigend duo en de backs Anish Meijer en Quinten van Oers verloren hun tegenstander geen seconde uit het oog. Een geweldige pot mannen! De buitenste middenvelders Chakib Rahman en Lorenzo van Staten verzette veel werk evenals midmid Quincy Suurbach. De organisatie bij Neptunus-Schiebroek hield stand waardoor de bezoekers wel druk konden zetten, maar tot eigen frustratie niet tot scoren kon komen.

Een aantal keer in de eerste helft had doelman Elmar van de Ree al geprobeerd om met een snelle voortzetting de spitsen te bereiken. Halverwege de tweede helft probeerde hij het weer en met succes. Simon kon alleen door op de keeper na een foutje van een RHS verdediger. 1-op-1 met de keeper behield hij het overzicht. Jurriën bleef nu keurig achter de bal en scoorde het verdiende doelpunt, 2-0!

Enkele minuten later moest de keeper van RHS, om voor mij nog steeds onbekende reden, geblesseerd naar de kant. Een aderlating voor de ploeg uit Hoogvliet die hierdoor hun beste man moesten missen. De speler die in het doel moest werd van afstand een aantal keer tevergeefs getest op zijn keeperskwaliteiten, maar verder dan een paar intrapballetjes kwamen de Schiebroekse spitsen niet. Ook was het wat grimmiger geworden op het veld. Belangrijk is om in dit soort situaties niet het recht in eigen hand te nemen wat een enkeling vanmorgen wel deed. De coulante scheidsrechter spaarde de Schiebroekers en slingerde een Hoogvlieter op de bon omdat hij vroeg om een gele kaart voor zijn tegenstander.

Vijf minuten voor tijd begon de thuisploeg aan een goede aanval aan de linkerkant van het veld. Simon kreeg de bal op randje van de zestienmeter aangespeeld en legde de bal panklaar voor Rakheem. Hij krulde de bal vanaf 20 meter op schitterende wijze in de verre hoek buiten bereik van de ingevallen doelman, 3-0! Een ongekende weelde in deze competitie waarin alle teams zo dicht bij elkaar staan. In de blessuretijd (daar heeft de ploeg toch wat mee) speelde Mitchell een lange bal langs de rechter zijlijn op Simon. De middenvelder passeerde op snelheid zijn tegenstander en omspeelde de gelegenheidsdoelman. Vanuit de moeilijke hoek bepaalde Simon de eindstand van deze ochtend op 4-0! Onze doelman, Elmar, was vanochtend duidelijk gebrand op het houden van de nul, wat hem dus ook lukte, chapeau!

Het was in zijn geheel een geweldige teamprestatie deze ochtend aan de Hazelaarweg, misschien nog wel beter dan vorige week na die 0-3 achterstand. In deze zware competitie lijkt ook Neptunus-Schiebroek A1 zijn draai te hebben gevonden. Het sloot in ieder geval aan (op drie punten achterstand) bij de koplopers, Zuidland en JHR. Volgende week gaat het hoogste Schiebroekse jeugdteam op bezoek bij JHR. Er zal om 15.00 uur worden afgetrapt tegen de voormalige eerste klasser, het degradeerde vorig seizoen sinds lange tijd daaruit. Jai Hind Rotterdam, zoals de naam voluit geschreven behoort te worden, wil zo snel mogelijk weer terug naar die eerste klasse.

Opstelling: Van de Ree; Meijer, Vos, Vredebregt, Van Oers; Rahman, Suurbach, Koeleman, Van Staten; Shermarkia en Minke.