Huiverig Zaal 1 effectiever dan de tegenstander

Na de drie overwinningen in de beker werd de competitie succesvol hervat tegen Kocatepe.

Het zaalteam van Neptunus-Schiebroek draaide de laatste weken goed mee in de competitie en na drie overwinningen in de beker blaakt het team van het zelfvertrouwen. Dat werd vorige week overduidelijk met een nieuwe recordwinst tegen NOCKralingen (19-4).

Deze week stond de hervatting van de competitie op het programma. In de Wilgenring stond het duel tegen Kocatepe gepland. Zondag 1 speelde een dag eerder ook tegen de Turkse club uit Rotterdam Zuid. Naar aanleiding van de gebeurtenissen in de laatste minuut van dat duel zat de schrik goed in de benen bij het Schiebroekse zaalteam. De beide begeleiders van het zaalteam maakte zich terecht enigszins wat zorgen, maar besloten na overleg met Zondag voorzitter Jan D. Swart toch te spelen.

De aftrap in de Wilgenring stond deze avond gepland om 21.00uur, het duel stond onder leiding van de heer Wijgand (die we ook in de eerste wedstrijd hadden tegen WICO). In de eerste minuten begonnen de bezoekers uit Zuid fel aan het duel. De scheidrechter floot een aantal maal al in ons voordeel waartegen de bezoekers fel appelleerden. De gedachten van de spelers en begeleiding gingen al meteen uit van het ergste scenario en er werd zelfs overwogen om de nog onderweg zijnde oma af te bellen. Het antwoord van de Schiebroekenaren was echter zoals een antwoord moet zijn. Na een aanval van Kocatepe gooide doelman Ashwin Meijer de bal over alles en iedereen heen richting Lucas van Kan. Hij schoot vanuit een moeilijke hoek zeer hard op de paal. De bal die terug kwam in het veld werd door Freek van ’t Land subliem gecontroleerd en hard ingeschoten, 1-0!

Oma en de overige supporters, die vandaag weer massaal waren komen opdagen (vast en zeker na het resultaat en verslag van vorige week), mochten blijven en die zagen in de eerste helft een sterker Neptunus-Schiebroek en een duel op het scherpst van de snede. Doordat de kansen (nog) niet benut werden bleef het spannend in de Wilgenring. Na 10 minuten spelen raakte Tim van der Velde de paal en bleef een betere voorsprong uit. Ondertussen werd Kocatepe ook een aantal keer gevaarlijk voor het doel van Ashwin, maar de doelman hield zijn doel schoon met hulp van de spelers in het veld.

Na een geweldige pass van Thomas van Kan passeert Simon Koeleman de keeper van Kocatepe en moet hij scoren. Hij wil het doelpunt echter met rechts maken terwijl links een betere optie was geweest. De bezoekers hielden hoop omdat wij die twee grote kansen niet maakten. Zelf behielden ze ook mogelijkheden, maar wisten ze ook het doel niet te vinden. Een snelle uitbraak van de, van een blessure en ziekte teruggekeerde, aanvoerder Mark van Leeuwen maakte het verschil na ongeveer 18 minuten spelen. Hij gaf de pass waarna Simon alsnog zijn doelpunt kon maken, 2-0.

De druk van Kocatepe hield ondertussen aan en het misbaar wat ze soms konden maken maakte indruk en dat zorgde er mede voor dat we inzakten tot ver op onze eigen helft. We hielden het doel schoon, maar bij het uitverdedigen raakte Maarten Maissan geblesseerd en schreeuwde het uit van de pijn. Hij kon niet meer verder vlak voor rust die gehaald werd met een 2-0 voorsprong.

In de tweede helft wilden de gasten duidelijk het een en ander rechtzetten en probeerden op allerlei manieren om de thuisploeg uit het spel te halen. Dat lukte aardig, want de passes kwamen niet aan en de druk op het doel van Ashwin nam toe. Een nieuwe doodgebloede aanval van Neptunus-Schiebroek werd toch doelrijk. Freek joeg door op de doelman en nam daarmee het nodige risico gezien wat hij achterliet op onze helft, maar de doelman verslikte zich in de bal en schoof de bal zo in de voeten van Freek, die zo eenvoudig de 3-0 kon maken. Freek was duidelijk in zijn betoog toen de bank hem wees op het risico wat hij nam: "dat moet je lezen”, wijzend op een zogenaamde vooruitziende blik.

Het makkelijk verkregen doelpunt stak af bij het huidige spelbeeld. De bezoekers waren sterker en kregen kansen. Lang, heel lang hield doelman Ashwin zijn doel schoon, maar enkele minuten na de 3-0 moest hij toch de bal uit het net halen, 3-1. De bezoekers werden van gewoon vervelend nu zwaar irritant en de aanvoerder van de gasten haalde Thomas neer buiten een spelsituatie. De leidsman (waarschijnlijk ook onder de indruk) trad steeds minder op tegen het irritante gedrag en koos ook regelmatig partij voor de tegenstander.

Thomas passeerde vervolgens de doelman voor de achterlijn en scoorde, maar de scheidsrechter die op ruim 12 meter stond floot voor een achterbal, iets wat hij nooit had kunnen zien. Even later kregen we een vrije trap en terwijl de spelers van Kocatepe nog stonden te bakkeleien met de scheidsrechter had Dave Bierhuizen een gaatje gezien naast de niet helemaal oplettende doelman, maar de snel genomen vrije trap ging helaas ver naast het doel. De gedachten waren beter dan de uitvoering, wat hij later zelf ook beaamde.

We moesten door, maar waren slordig in passing en in communicatie, we leken te bezwijken onder de druk van de tegenstander. Keeper Ashwin hield ons echter op de been. Met een aantal goede reddingen hield hij onze voorsprong in stand. De acties van de bezoekers waren goed, maar de afronding moest beter en dat frustreerde hen des temeer.

Na een kwartier spelen in de tweede helft kwam Simon in balbezit op onze helft, de ver vooruitspelende bezoekers waren een stap te laat toen de snelle Simon het op een lopen had gezet. Hij speelde de bal af aan de meegelopen Mark, die de bal op het laatst weer terug gaf aan Simon. Hij kreeg zijn verdiende doelpunt na een uitstekende actie, 4-1. De ontlading was op de tribune nog lang te horen, en terecht!

Enkele minuten later onderschepte diezelfde Simon de bal op de middenlijn en kon alleen door op de Kocatepe doelman. Met enkele schijnbewegingen had hij voldoende oog voor de opnieuw meegelopen Mark. De aanvoerder scoorde bij zijn rentree, 5-1! De wedstrijd leek gespeeld en Lucas mocht ver komen, maar werd op dezelfde wijze als zijn broer even hiervoor terug gefloten (de bal was achter geweest en dat kon hij zien vanaf ruim 12 meter). Lucas protesteerde echter dusdanig dat hij een gele kaart ontving en een tijdstraf van 2 minuten, een beetje krom natuurlijk wel als je hebt gezien wat de Kocatepe-spelers vanavond allemaal uithaalden.

Neptunus-Schiebroek moest verder met 3 veldspelers en werd opnieuw onder druk gezet. Doelman Ashwin hield zich echter weer staande en kroonde zich inmiddels tot Man of the Match, terwijl het eindsignaal nog niet eens had geklonken. Thomas en Tim kwamen terug in het veld om 2 van het moegestreden drietal te vervangen. Tijdens die wisseling scoorde Kocatepe (5-2) wat ongelukkig van onze zijde. De invallers bewezen echter hun waarde in de laatste minuten. Thomas kreeg de bal bij Tim na een snelle uitbraak. De spits wist vanavond toch nog zijn doelpunt te maken, 6-2. Even later gaf Tim de pass op Thomas, waarna ook hij nog kon scoren en daarmee de eindstand op 7-2 bepaalde!

Een riante overwinning in een duel waarin Neptunus-Schiebroek Zaal 1 duidelijk effectiever was dan de tegenstander. Lazen we datzelfde niet in het verslag van Zondag 1…?

In de kleedkamer werd het duel na afloop uiteraard weer besproken en was iedereen het er uiteindelijk wel over eens dat Dave gelijk had met zijn snelle twitter bericht: "De beste man van het veld droeg vandaag een ander kleur shirt”, waarmee hij doelman Ashwin bedoelde en dus niet de tegenstander. De doelman speelde ook in de derde helft tijdens de nabespreking een hoofdrol. We bespraken de tegenstander en dachten terug aan de eerste minuten waarin de spelers van Kocatepe gingen appelleren tegen de beslissing van de scheidsrechter. Ashwin versprak zich echter door ‘eppelleren’ te zeggen. Wel logisch (App-pelleren), een verspreking zonder betekenis of het moet toekomst muziek zijn waarin je je protest via een App kunt indienen? Ook al zo’n vooruitziende blik? Maar snel een patent op aanvragen dan… Het leidde in ieder geval nog tot veel hilariteit.

Tevreden verlieten de Schiebroekenaren de Wilgenring na een goede overwinning op Kocatepe. De komende weken staan er een aantal toppers op het programma. Inmiddels zelf gestegen naar de vierde plaats ontmoet het bijna de gehele top van de ranglijst, achtereenvolgens wordt er gespeeld tegen WIA (derde, uit), Ommoord (zesde, thuis), PPSC (vijfde, thuis in Kralingen), Maense 1 (zevende, uit) en RS (eerste, uit) en dat allemaal nog voor de winterstop. Met de teamspirit van de laatste weken en het als vriendenteam iets voor elkaar over hebben moet het helemaal goed kunnen komen.

Het enige negatieve nieuws van de avond kwam later. Maarten was voor controle naar het ziekenhuis geweest, alwaar het vermoedde van een gescheurde enkelband werd gevreesd. Veel sterkte de komende weken met het herstel daarvan!

Volgende week spelen we voor de verandering op woensdagavond. In de Zevenkampse ring zal Tim van der Velde zijn laatste duel in 2012 spelen omdat hij die donderdag erop geopereerd zal worden. Er wordt tegen WIA pas om 22.00 uur afgetrapt.