A1 heeft geen mededogen met JHR

Op deze troosteloze zaterdagmiddag won A1 met veel strijdlust als eenheid van een titelkandidaat, eentje zoals coach Ron Verschuuren hem graag ziet.

Vorige week zorgde Neptunus-Schiebroek A1 ervoor dat het niet verder achterop raakte bij de teams die de eerste ronden van de competitie bovenaan waren gaan meedraaien. Met een 4-0 thuisoverwinning tegen Rijnm/Hgvl.Sp. A1 werd ook meteen een signaal afgegeven aan de andere clubs in deze poule, want de andere uitslagen waren tot nu toe zeer minimaal.

Het doelsaldo van de volgende tegenstander, JHR A1, onderstreepte dat maar weer eens, 4-2. Ze wonnen het eerste duel tegen Jonge Spartaan (3-2), speelde gelijk bij DRL (0-0) en won bij Strijen (0-1). JHR A1 degradeerde vorig seizoen voor het eerst sinds jaren uit de 1e klasse en wil toch zo snel mogelijk weer terug. Het is altijd lastig uit bij JHR en dat zou vandaag ook weer meespelen. In de afgelopen jaren werd er slechts tweemaal een bezoek gebracht aan de RFC-weg. In 2008 verloor de gedoodverfde titelfavoriet Schiebroek’94 C1 van hekkensluiter JHR C2 met 2-1 en in 2011 had het in de titelrace zijnde B1 het lastig in de eerste helft bij JHR B2 (ruststand 0-0), maar won uiteindelijk wel (0-6).

Vandaag stond dus het duel tegen JHR A1 op het programma. Op het verouderde complex aan de RFC-weg, wat er troosteloos bij lag met de mist en het wat miezerige weer, werd er om 15.00 uur afgetrapt onder leiding van KNVB scheidsrechter Vijfvinkel. Coach Ron Verschuuren begon, na de ruime overwinning vorige week, logischerwijs met dezelfde basiself.

Vanaf het eerste fluitsignaal zette Neptunus-Schiebroek meteen druk op de helft van de gastheren. JHR werd overdonderd door de scherpe en jagende Schiebroekenaren. Hard werkend zoals de Rotterdamse voetbalschool voorschrijft. Dat die werklust juist weer eens tot uiting kwam aan de RFC-weg waar ooit de bekendste Rotterdamsche Football Club speelde mag geen toeval heten…

De bezoekers speelde ook goed voetbal. Binnen tien minuten kwam er dan ook al een verdiende voorsprong. Laatste man en aanvoerder Jeffrey Vos nam een vrije trap en bereikte Simon Koeleman. De aanvallende middenvelder gaf de bal prima mee aan spits Jurriën Minke. Hij bereikte op zijn beurt mede aanvaller Rakheem Shermarkia. Rakheem maakte met het linkerbeen op sublieme wijze het doelpunt, 0-1.

JHR probeerde wat terug te komen in de wedstrijd, maar defensief stond A1 er opnieuw goed bij vandaag, onder aanvoering van doelman Elmar van de Ree, gaven Anish Meijer, Jeffrey Vos, Mitchell Vredebregt en Quinten van Oers geen cruciale kansen weg aan de tegenstander. Ondanks dat Anish het moeilijk had tegen de snelle linksbuiten en verdedigende middenvelder Quincy Suurbach en Quinten enkele kleine overtredingen (vasthouden) nodig hadden bleven de bezoekers overeind.

Na ruim twintig minuten spelen soleerde Rakheem langs zijn tegenstander aan de linkerkant van het veld en gaf de voorzet op rechtshalf Lorenzo van Staten die zich in de zestienmeter uitstekend had opgesteld. Lorenzo werd onreglementair onder de voeten gelopen en de scheidsrechter wees onverbiddelijk naar de elfmeter stip, die nog wel even uitgepast moest worden omdat die niet zichtbaar was. Goaltjesdief Simon nam plaats achter de bal en schoot hem feilloos tussen de palen, 0-2.
Bekijk hier de penalty van Simon (helaas iets te laat).

De bezoekers zette een puike partij voetbal neer tegen deze sterke tegenstander. De thuisploeg was nog altijd niet verder gekomen dan een paar schoten van ruim buiten de zestienmeter en Neptunus-Schiebroek begon na de 0-2 aan een aanval zoals je die normaal gesproken alleen ziet bij Barcelona in de Champions League. Met snelle en korte passing werd het gehele team van JHR weggespeeld. Het was Simon die á la Iniesta een steekbal gaf op Jurriën. De spits schoot de bal op knappe wijze heerlijk tegen de touwen, 0-3!

Enkele minuten later mocht de topscorer van de Schiebroekenaren aanleggen voor een vrije trap net buiten de zestienmeter. Het was niet de mooiste van deze middag, maar ook die tellen. Via de muur verdween de matig ingeschoten bal alsnog net langs de goede kant van de paal in het doel, 0-4! Een ongekende weelde tegen een team dat pas slechts twee doelpunten tegen kreeg in drie duels en binnen een half uur was het nu dus 0-4.
Bekijk hier de vrije trap van Jurriën.

Dat sloop er toch ongemerkt in bij Neptunus-Schiebroek. Het ging te gemakkelijk. Er werd na de 0-4 teveel voor ons zelf gevoetbald en het liet zich teveel meeslepen in het felle spel van de tegenstander. Wij zijn te lief en als we dan wat feller zijn ziet het er meteen onhandig uit en dus een overtreding tegen. Na bijna 35 minuten spelen ging het stappen voor buitenspel niet goed en konden de gastheren scoren, 1-4. Er leek niets aan de hand, maar concentratie verlies zorgde vijf minuten later voor de 2-4 door de spits die eerder na 2 minuten zogenaamd geblesseerd van het veld was gegaan (gelukkig had de scheidsrechter dat vooropgezette theater ook door gehad).

Enkele minuten voor de rust hield invaller Ricardo Pors zijn tegenstander vast in de zestienmeter. Heel ligt, maar binnen de zestienmeter is het een strafschop. Elmar zat er nog even aan, maar kon de aansluitingstreffer niet voorkomen, 3-4. Met deze stand gingen de ploegen de kleedkamer opzoeken voor de welverdiende 15 minuten rustpauze.

Coach Ron Verschuuren was duidelijk in zijn betoog. Zeer tevreden over het eerste half uur, maar veel belangrijker, zeer ontevreden over de laatste 15 minuten. De spelersgroep wist dat ook wel, maar had er in het veld niet veel aangedaan. De groep moest als eenheid blijven spelen, moest hard blijven werken, want je ziet wat er tegen een tegenstander van het kaliber JHR gebeurd als je verslapt.

De eerste helft was al iets later begonnen en was ook nog uitgelopen, hierdoor begon de tweede helft pas om bijna 16:15. Neptunus-Schiebroek moest vanaf het eerste fluitsignaal achteruit. Het had de boodschap van de trainer echter goed in de oren geknoopt, strijden als team en dat deed het dus ook. Het team stond als één man achter elkaar. JHR probeerde alles, maar dan ook echt alles. Schoten van afstand, maar doelman Elmar redde een drietal keer uitstekend en kreeg twee maal hulp van de lat. Voetballend lukte het de gastheren ook niet, telkens zaten of Jeffrey, Mitchell of Quincy ertussen. Opbouwen werd bemoeilijkt dankzij het harde werk van de flankspelers, Chakib, Lorenzo, Ricardo en Quinten. Via Simon, Rakheem en Jurriën werd er geprobeerd er snel uit te komen, wat soms even wat lucht gaf. A1 moest bijna capituleren toen een geweldig afstandsschot van ruim 20 meter door grensrechter Wilko Poulie al werd geteld, maar doelman Elmar pakte de bal met een geweldige katachtige reflex en had de bal klem tegen het lichaam vallend op de grond, wat een redding! Ook Reginio Resida (nr.10) speler van TPP 1 (eredivisie zaalvoetbal) kon vanmiddag het verschil voor JHR niet maken tot grote verdienste van zijn bewaker, Quincy Suurbach. Een JHR supporter merkte op dat Neptunus-Schiebroek het moeilijk had, dat had het ook maar het bleef overeind.

Het team stond ook achter elkaar toen de Jeffrey een klap in het gezicht kreeg en de scheidsrechter dit beoordeelde als theater. Jeffrey zijn kaak zat vast daardoor en kon dus ook niet duidelijk maken dat het geen theater was. Ook JHR deed alsof er niets aan de hand was en de scheidsrechter dreigde met een gele kaart als Jeffrey niet zou opstaan. De gastheren die er een veldslag van maakten en zelf af en toe last hadden van de vallende ziekte maakte zich druk langs de kant toen Ricardo een keer doorspeelde. Een woordenwisseling tussen de beide coaches volgde. De bezoekers lieten zich niet gek maken door alles wat er op en langs de kant van het veld gebeurde, chapeau daarvoor!

Doordat het spel een aantal keer had stil gelegen hadden we pas 20 minuten gespeeld in de tweede helft toen we er eindelijk weer echt eens uitkwamen. Een miscommunicatie bij JHR achterin zorgden ervoor dat Simon slim kon wegdraaien in de zestienmeter en de bevrijdende 3-5 binnenschoot!

Er gebeurde nog van alles, de scheidsrechter hield het kort en trad goed op tegen het harde spel van de thuisploeg en had geen boodschap aan het irritante commentaar vanaf de zijlijn. De bezoekers hielden stand. Het was inmiddels vijf uur en de schemering was ingeslagen en door het mistige weer was het grauw en grijs op het JHR-complex. We hadden echter nog ruim acht minuten te spelen.

Een overtreding op Mitchell, die mee opgekomen was leverde een JHR’er een gele kaart op en daarna besloot Rakheem na de zoveelste overtreding op zijn persoon te wisselen. Jeffrey nam de vrije trap die daarop volgde en Chakib kon doorkoppen. De bal viel bij de tweede paal perfect voor spits en topscorer Jurriën. Hij nam de bal met links in één keer op de slof en schoot de bal snoeihard in de kruising, 3-6! Een werelddoelpunt!! De alles beslissende treffer tot grote tevredenheid van de meegereisde supporters. Voor wie het een leuke wedstrijd was zo merkte de vader van Simon op: "Het is een leuke wedstrijd, er gebeurd van alles!”

Hét team (!!) heeft vanmiddag gewonnen maakte coach Ron Verschuuren na afloop duidelijk. Hij had zichtbaar genoten van de strijd- en werklust die zijn ploeg toonde tegen JHR. Ook de geblesseerde aanvoerder Stefan Boers vond het heerlijk om het team te zien winnen van JHR, zo twitterde hij na afloop.

Een fantastische overwinning die ook weer indruk zal maken bij de overige teams in de competitie. Toch zijn we er na vier wedstrijden nog niet. De komende competitie tegenstanders DRL en Strijen zullen ook hun punten nodig hebben om niet al vroegtijdig af te haken in deze vrij gelijkwaardige competitie. Neptunus-Schiebroek staat nu tweede en is nu "de te kloppen tegenstander”. Het is koploper Zuidland A1 tot op 1 punt genaderd door het gelijke spel van hen bij Rijnm/Hgvl.Sp. A1.

Volgende week staat om 10.15 uur het thuisduel tegen DRL A1 gepland. De Rotterdamsche Leeuw won dit weekend met 4-2 van Strijen en staat nu op 2 punten van Neptunus-Schiebroek om maar weer eens aan te geven hoe dicht de ploegen allemaal bij elkaar staan.

Opstelling: Van de Ree; Meijer (Pors ’35), Vos, Vredebregt, Van Oers; Van Staten, Suurbach, Koeleman, Rahman; Shermarkia (Meijer ’81) en Minke.