Sportief, maar kansloos!

Naar aanleiding van het bezinningsweekend speelde Zaal 1 in speciale tenues en reageerde daarmee passend op de recente gebeurtenissen in de voetbalwereld.

Voetbalminnend Nederland stond afgelopen weekend even stil, een moment van bezinning. Even alle voetballers en liefhebbers van het spelletje die een pas op de plaats maakten, dat gebeurde afgelopen zaterdag en zondag. Normaal zijn er een ontelbaar aantal voetballers actief in een volledige KNVB speelronde en nu…niemand! Terecht! Er moest een daad worden gesteld om dit Zinloze Geweld aandacht te geven, anders had iedereen ‘gewoon’ zijn wedstrijdje gespeeld. Richard Nieuwenhuizen overkwam wat ook jou en mij had kunnen overkomen. Het is één van de redenen waarom je je jaarlijks afvraagt waarom je nog wekelijks op het voetbalveld zou willen staan. De hoofdreden is en blijft: het is zo’n verdomde leuk spelletje, laat het zo blijven!

Dat was de realiteit van de dag. Die realiteit was er ook een 8 tal jaar geleden toen Nederland in het algemeen te maken kreeg met veel Zinloos Geweld. In samenwerking met het toenmalige bestuur van Schiebroek’94 realiseerde de huidige Zaal-coach Wilko Poulie tenues waarop stond te lezen: "Ik ben TEGEN zinloos geweld”. Inspringend op de actualiteit was dat reden genoeg om die tenues weer eens uit de kast te halen en daar het zaalteam van Neptunus-Schiebroek in te laten spelen. Zo gezegd, zo gedaan (zie foto).

Uiteraard moest ook scheidsrechter Kocak van aanvoerder Mark van Leeuwen op de foto!

Het voetbal stond stil het weekend, maar ging door op maandagavond met zaalvoetbal. Zoals alle lezers (waaronder ook de gastvrouw in de kantine en de gastheer in de bestuurskamer) de afgelopen weken hebben kunnen volgen doet Neptunus-Schiebroek het dit eerste zaalseizoen helemaal niet zo slecht. Sterker nog, na 9 overwinningen op rij (incl. beker) stonden de zaaldebutanten ineens op een derde plaats en won het de afgelopen weken de toppers van WIA, Ommoord én PPSC.

Vanavond ging de groep met zeer goede moed weer richting Sportcentrum West om het daar in de vierde topper op rij op te nemen tegen Maense 1. Vanaf het eerste ogenblik was Maense de bovenliggende partij, maar de afgelopen weken hebben we wel vaker meegemaakt dat de tegenstander meer op onze helft was te vinden en dat kwam elke keer tot een goed einde. Ook nu leek dat het geval. Doelman Ashwin Meijer reageerde in de eerste minuten een aantal maal zeer attent op een Maense inzet en aan de andere kant schoot Lucas van Kan de bal op de paal.

Pas halverwege de eerste helft werd de score geopend. Mark van Leeuwen nam een vrije trap en legde de bal klaar voor Lucas. Hij schoot de bal hard op doel en trof, met een van richting verandert schot, doel, 0-1! We konden niet lang genieten van die voorsprong. Maense scoorde meteen de gelijkmaker (1-1). We waren wel wat gewend in deze eerste seizoenshelft en dus rechtten we de ruggen en gingen met veel moed verder. Een diepe bal van Mark werd door Lucas op waarde geschat en met een kopbal achterlangs verschalkte hij de Maense doelman, 1-2! Een mooi doelpunt en natuurlijk had Lucas al lang gezien dat dat hoekie vrij was…

We kwamen enigszins ongelukkig maar moeizaam de rest van de eerste helft door. Een penalty bracht de gelijke stand weer op het scorebord (2-2) en in de minuten die volgden kregen we nog twee doelpunten tegen (4-2). Halverwege de wedstrijd leken we ervan overtuigd dat we vooral ons eigen spel moesten gaan spelen en ons niet uit de tent (verdedigende linie) moesten laten lokken.

Neptunus-Schiebroek in de eerste helft in verdedigende opstelling.

In de tweede helft deden we echter precies het tegenover gestelde. Meteen na rust kregen we 2 doelpunten tegen omdat we té aanvallende waren ingesteld (6-2). We wilden te graag. We konden geen vuist maken tegen deze tegenstander. Ook Dave Bierhuizen, Matty Häupler, Thomas van Kan en Freek van ’t Land konden met wel veel inzet niet het gewenste resultaat realiseren. Maense dat individueel over veel kwaliteiten beschikte kon als team ook niet echt overtuigen. Ze konden ondanks dat wij vaak ongelukkig waren in de passing hiervan niet profiteren en dat was maar goed ook, want dan was de score waarschijnlijk nog veel hoger opgelopen. Halverwege de tweede helft en tegen het einde van de wedstrijd scoorden ze nog wel tweemaal en daarmee werd de eindstand vanavond op 8-2 bepaald.

En daarmee was Neptunus-Schiebroek vanavond; "sportief, maar kansloos”! (Quote: Freek van ’t Land). Kansloos was Zaal 1 vanavond zeker en nostalgisch was het ook in die Groen-Witte shirts. Na afloop probeerde iedereen op geheel eigen wijze de oorzaak te achterhalen van deze kansloze nederlaag, maar zelfs in het Bierhuiziaans werd de oplossing niet gevonden. Geweldige quotes kwamen voorbij zoals ‘verdediging is de beste aanval’ of was het nou omgekeerd? En ‘foto’s brengen ongeluk’ (coach Wilko won immers nog nooit een wedstrijd als er voor de wedstrijd een foto op het veld werd gemaakt). Ook derden brachten geen oplossing, zoals ‘de hoekies moet je raken’. Allemaal waar wellicht, maar misschien zijn we wel gewoon echt allemaal ‘geitenbreiers’ en moeten we weer gewoon even lekker gaan voetballen!

Volgende week staat de laatste wedstrijd voor de winterstop op de agenda. Uit bij RS 4 wordt er in de Erasmus Universiteit opnieuw al om 19.00 uur afgetrapt. Daarna wordt de eerste seizoenshelft passend afgesloten bij sponsor Grand Café Als.