Zaal 1 en het verhaal van De Wissel

Een gouden wissel, een wissel die er niet (meer) kwam en een wissel op het juiste moment. Dat zijn wissels die we kennen, maar een blinde wissel…wat is dat eigenlijk?

Na de teleurstellende nederlaag bij Maense moest er deze week een bezoek worden gebracht aan de nummer 2, RS 4. Ondanks die nederlaag vorige week werd nog steeds de derde plaats bezet en dus weer een échte topper. Afgelopen vrijdag was een gedeelte van de spelersgroep ook al toppers, toen ze (sommige) eenmalig wisselden van functie. Ashwin Meijer, Thomas van Kan, Lucas van Kan, Maarten Maissan en Mark van Leeuwen hielpen coach Wilko Poulie met het uitserveren van een 5 gangen diner voor 400 personen in de Van Nelle Fabriek.


Voor de wedstrijd van vandaag waren we op volle sterkte. Alleen de geblesseerden Maarten Maissan en Tim van der Velde zouden (eigenlijk) langs de kant blijven, maar verder was iedereen present. Het duel tegen RS was al vele malen besproken omdat een aantal spelers daar weer spelers kende. Om in de top 3 aan te haken had Neptunus-Schiebroek de lastige taak gekregen om hier bij RS te winnen. Bij een nederlaag zouden alle ploegen (zoals Ommoord, Maense en WIA) weer onnodig dichterbij komen en misschien wel eroverheen gaan.


Vorige week wisselde Zaal 1 nog van tenues, maar vandaag speelde men weer gewoon in het inmiddels vertrouwdere Marine Blauw- Wit. Het duel in Sporthal Woudestein in de Erasmus Universiteit begon iets na zeven uur en stond onder leiding van scheidsrechter Jongenotter. Zoals verwacht mocht worden nam RS het initiatief vanaf de eerste minuten, maar tot echte doelpogingen kwamen de gastheren nog niet. Na een aanval van RS haalde Dimitri Koliakoudakis de bal van de lijn en kon doelman Ashwin de bal pakken en meegeven aan aanvoerder Mark. Via Lucas kon er een goede aanval op worden gezet. Lucas gaf de bal voor aan broer Thomas, die goed timede en de 0-1 tegen de touwen schoot.


De thuisploeg ging niet bij zichzelf te rade en pakte hun spelletje weer gewoon op, maar we hielden stand en deden het niet eens onaardig in deze fase van wedstrijd. Op een beetje knullige wijze kregen we een vrije trap tegen en werd de voorsprong ons ontnomen met een knoeiharde trap, 1-1. Niet veel later viel ook de 2-1 en toen kwam het moment van ‘De Wissel’. Wisselen is een vak apart dat weten we allemaal. In de zaal leerden we hoe belangrijk het is om goed te wisselen. Eerst eruit en dan erin. We kregen er al eens een vrije trap voor tegen, meerdere zelfs. We hanteerden al enkele maanden de ongeschreven regel dat als een speler eruit moet dan we deze dan even roepen en dat de speler die eruit moet dan een geschikt moment zoekt om er ook daadwerkelijk uit te gaan. Vanavond was dat principe niet besteed aan Thomas. Hij kreeg de opdracht om te wisselen en stapte zonder pardon zo het veld uit, zijn directe tegenstander vogelvrij achterlatend en de bal (intrap van RS) zo langs hem het veld in zien gaan… Achteraf was iedereen het er over eens, als deze wissel was gefilmd dan was het wereldnieuws geworden!


Als we verbazend en vol ongeloof De Wissel beleven krijgen we ook een derde doelpunt om onze oren, 3-1. Nog net voor de helftwissel kan Simon Koeleman de bal net op tijd meenemen en op snelheid zijn tegenstander passeren voordat RS weer gevaarlijk kon worden. Simon gaf de voorzet op Lucas voor het doel. De doelman zat er aan en net als een speler van RS kreeg de thuisploeg de bal niet weg. Lucas gaf het laatste tikje op invaller Matty Häupler die de bal goed inschoot, 3-2! We leefden weer!


De geblesseerde Tim van der Velde gaf ondertussen coach Wilko aan dat hij wel in staat was om te spelen en na enige aarzeling liet de coach zijn topscorer toch maar omkleden. Vlak na het begin van de tweede helft begon Mark aan een nieuwe aanval en gaf de bal mee aan Freek van ’t Land, die net als de voorgaande weken vlak voor het begin van de wedstrijd ineens genezen was van de op dat moment heersende kwaaltjes. Freek gaf de pass op Thomas die zijn fout bij De Wissel goedmaakte door de gelijkmaker te scoren, 3-3!


Zou er dan vandaag echt een stunt inzitten. Dat had gekund als we de tegendoelpunten op dat moment niet te gemakkelijk hadden tegen gekregen. Deze slippertjes hadden niets met wisselen te maken, we waren net terug in de wedstrijd en voor we het goed en wel doorhadden stonden we 6-3 achter. Ondertussen was elftalbegeleider Wesley Banis gestopt met het wisselen van de bordjes op het scorebord en overgelaten aan de RS wisselspeler. Bij de 6-3 kwam Tim het veld in en de topscorer liet zich meteen gelden. Hij kwam in balbezit en schoot raak, koud in het veld en meteen scoren, zo zien we dat graag, 6-4! Meteen namen we ons oude spelsysteem aan en werd opnieuw Tim gezocht in de punt van de aanval. Hij legde de bal klaar voor Lucas die de aansluitingstreffer maakte, 6-5!


De thuisploeg moest echt even zoeken naar hoe ze dit nu moesten gaan aanpakken. Wij gingen daar uiteraard niet op wachten en zochten weer de aanval. Tim vond weer het juiste gaatje en scoorde de gelijkmaker, 6-6! Zou dit dan de Gouden Wissel van de avond worden? We kregen een vrije trap tegen na een handsbal van Simon, ja je kan hem geven… net zo hard als in de eerste helft verdween de bal achter doelman Ashwin en dus keken we weer tegen een achterstand aan, 7-6, een achterstand die we dit keer niet meer te boven zouden komen. De laatste minuten etaleerde de thuisploeg hun klasse. Dit kwam mede omdat we te nadrukkelijk op zoek waren naar de gelijkmaker en RS het bij ons zo gemakkelijk kon uitspelen.


De coach twijfelde. Wisselen of niet wisselen. Het ging net zo goed, maar een verse kracht was ook mogelijk geweest. De coach deed niets meer nadat de doelpunten wel heel gemakkelijk vielen. De 8e, 9e en 10e tegentreffer volgden rap achter elkaar in de laatste minuten waardoor er geen redden meer aan was. Een derde reddingsboei was niet vindbaar en dus geen Gouden Wissel, maar alleen eentje op het juiste moment en ook eentje die iets minder op het juiste moment was.


Na afloop was er wel teleurstelling, maar ook het besef dat we goed tegenstand hadden geboden aan een sterke tegenstander. Alle tegenstanders zijn we nu één keer tegen gekomen. Met 3 nederlagen, 3 gelijke spelen en 7 overwinningen hebben we een redelijke tussenbalans. We wisselen de komende weken van jaartal en dat zullen we doen op het juiste moment als de klok twaalf uur slaat in de nacht van 31 december op 1 januari. Daarna gaan we met veel goede moed de tweede competitie helft in.


Voordat het zover is werd het voetbaljaar 2012 afgesloten bij sponsor Grand Café Als. Met een colatje en een biertje werd er geproost op het eerste halve voetbalseizoen in de zaal en een goede voortgang daarvan. Daarna serveerde eigenaar Hans van Staten een heerlijke schnitzel met verse frieten en pepersaus. Vele malen later op de avond hadden we nog één wissel. De enige speler die vandaag niet in actie kwam, Maarten Maissan, was ver na twaalven vergeten dat hij zijn sleutels had verwisseld naar een andere zak en dus werd er onnodig gezocht naar die dingen…ach ja om in het ritme te blijven zullen we maar zeggen.

 


Mop van de avond: Doelman Ashwin na het eten: "Wat is de overeenkomst tussen Thomas en de NS"?
"Ze wisselen beide net zo slecht".
 

Uitspraak van de dag op zijn Bierhuiziaans was inderdaad wel weer passend en hem kennende bedoeld hij er weer meer mee dan jij en ik denken: "Een stempel proberen te drukken maar de inkt vergeten”. De komende week toch maar even vragen of er inderdaad meerdere verhalen achterzitten. De eerste seizoenshelft beschrijf ik als schrijver toch liever in het Cruijfiaans: "Eigenlijk hebben we maar twee problemen. Wij scoren te weinig en de tegenstander scoort teveel”. En dat natuurlijk weer verkapt in diverse oorzaken…


Kortom we zijn er nog niet. In 2013 gaan we door met voetballen en met verhalen schrijven over het wel en wee van Neptunus-Schiebroek Zaal 1. Op maandag 7 januari wordt de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar gespeeld. In Sporthal De Wilgenring wordt er dan voor de tweede bekerronde gespeeld tegen DHZ 1.


Tot slot wensen wij alle volgers fijne feestdagen en een gezellige jaarwisseling. Speciaal voor Thomas om het een beetje goed te maken naar aanleiding van dit verslag (hoop dat dat lukt), maar eigenlijk voor iedereen: "Volg je hart en doe wat goed voelt. Bekritiseerd word je toch wel”. Ook in 2013!