Kant en klare overwinning op Kocatepe

"Zelfs wiskunde zou vandaag niet de beslissende factor spelen in de ongelijke strijd”.

Zaal 1 plaatste zich vorige week voor de 3e bekerronde. Waarin de getallen reeks om de uitslag te linken aan de datum leek op een stukje wiskunde. Deze week moest Neptunus-Schiebroek op bezoek bij Kocatepe. De eerste return dit seizoen. Het thuisduel tegen deze ploeg werd met een efficiëntere afwerking en een onderscheidende doelman (Ashwin Meijer) met 7-2 gewonnen.

Het duel in Hoogvliet werd na wat glibberen en glijden in Schiebroek voorafgegaan door een spelerspassen controle. Scheidsrechter Van Diggelen had bij binnenkomst al besloten om dit te doen én terecht. Gelukkig werden augustus en september niet door elkaar gehaald en konden we met alle aanwezige spelers beginnen aan het duel tegen de nummer 2 van onderaf.

De gekleurde schoenen kregen een nieuw hoogtepunt na het trainingskamp met VOC in Lissabon. Ook Lucas (foto links) heeft nu van die gekleurde dingen.

De aanvoerders en scheidsrechter schudden elkaar de hand bij de toss (foto boven).

Neptunus-Schiebroek nam voor de verandering eens het heft in handen en zocht vanaf het eerste ogenblik de aanval en werd gedwongen het spel te maken. De Schiebroekse counterploeg deed dat helemaal niet onaardig en kreeg na enkele minuten een hoekschop te nemen. Nemer Mark van Leeuwen ging een één-twee aan met Thomas van Kan en gaf de bal voor. Simon Koeleman kwam goed voor zijn man en scoorde, 0-1! Het duel ging na de genomen voorsprong even gelijk op, maar initiatief bleef bij de bezoekers. Halverwege de eerste helft gaf Lucas van Kan een prima voorzet. Simon kwam tussen twee tegenstanders door weer als eerste bij de bal en scoorde het tweede doelpunt met de knie, 0-2. Enkele minuten later maakte Simon een loepzuivere hattrick na een assist van Freek van ’t Land, 0-3!

Scheidsrechter Van Diggelen liet al een aantal keer zijn stempel drukken op dit duel en gaf ineens een vrije trap tegen nadat aanvoerder Mark hem alleen maar iets wilde uitleggen op normale wijze én toon over iets geheel onbenulligs, maar goed toch mochten we juist in deze wedstrijd ‘blij’ zijn met deze leidsman. De minuten voor de rust zakten we wat te ver terug. Ashwin had een aantal goede reddingen, maar kon vlak voor de helftwissel toch niet voorkomen dat ook Kocatepe tot scoren kwam, 1-3.

Na een korte rust waren de eerste tien minuten van de tweede helft erg attractief en leuk om naar te kijken. We waren net weer bezig en Lucas schoot de bal van afstand op de lat en aan de andere kant werd bijna een doelpunt goedgekeurd terwijl de bal toch duidelijk was naast gegaan en de bal vanachter het net werd terug gehaald. Gelukkig herstelde de scheidsrechter zichzelf op tijd, maar van sportiviteit was bij de thuisploeg ineens niets meer te merken, en dat terwijl ze er zelf regelmatig om vroegen… Na die situatie hervatte doelman Ashwin het spel en gaf de bal mee aan Dave Bierhuizen. De linkspoot mocht ver komen, doe dat nou niet! Maar dat was aan de Kocatepe- spelers niet meer besteed. Meteen na het geannuleerde Kocatepe- doelpunt schoot Dave de bal zuiver in de verre hoek, 1-4. Een breekpunt in de wedstrijd.

Voor de thuisploeg leek de strijd even gestreden. Ook captain Mark mocht ver doorkomen na de herovering van de bal nadat Kocatepe de aftrap had genomen. Mark schoot de bal met links hard op het doel, maar via de voet van de doelman, de paal en de lat ging de bal op onverklaarbare wijze niet over de doellijn en kon de keeper de bal alsnog op tijd pakken. Slechts een minuutje later kwam Mark toch tot scoren nadat hem de bal prima werd aangespeeld door Lucas, 1-5. De thuisploeg kwam er nog eenmaal uit, maar kon geen ruimte vinden tegen een compact spelend Neptunus-Schiebroek. De gastheren besloten het dus maar eens van afstand te proberen en helemaal niet onaardig. De geschoten bal was hard, heel hard, maar trof slechts de lat. De terug gekomen bal bracht Lucas in de gelegenheid meteen een nieuwe aanval op te zetten, maar in een twee-tegen-één situatie met broer Thomas werd het niet goed uitgespeeld en dus geen doelpunt gescoord. In de daarop volgende situatie wist Lucas alsnog te scoren nadat hij de bal had aangespeeld gekregen van Thomas, 1-6.

Neptunus-Schiebroek liet ondertussen steeds meer het initiatief aan de thuisploeg. Die konden echter vrij weinig creëren en als dat al zo was, dan redde Ashwin op tijd. Simon veroverde de bal na een mislukte Kocatepe- aanval en kon er samen met Thomas snel uit. Na een dubbele één-twee kwam ook Thomas vandaag tot scoren, 1-7. Het mooiste doelpunt van de avond kwam hierna. Mark zette de aanval op en speelde Simon aan. Met een geweldige actie passeerde Simon zijn tegenstander en gaf de bal mee aan Lucas. Hij was geheel vrij gelaten en liep recht op de doelman af. Lucas schoot de bal zo hard tegen de touwen dat de doelman veiligheidshalve een stap opzij had gedaan, 1-8.

Het initiatief lag weer bij de bezoekers, maar dat is nou eenmaal niet de sterkste kant van Neptunus-Schiebroek Zaal 1. Freek kwam Dave vervangen, maar betrad het veld te vroeg. Gelukkig had de scheidsrechter het niet waargenomen. We hadden misschien wel met een man minder verder gemoeten. Een geniepige lach richting de bank was voldoende om te weten dat hij zelf ook wel wist dat het niet zo handig was. Even later had ook Kocatepe een counter in huis, maar de Schiebroekenaren waren op tijd met drie man terug, wat ook werd opgemerkt door de laatste Kocatepe verdediger. Dat was ook meteen het moment dat er weer inspiratie kwam voor een Bierhuiziaanse uitspraak: "Tellen kennen ze wel”.

Vijf minuten voor het eindsignaal kregen we toch nog een tegendoelpunt. Doelman Ashwin grabbelde naar de ingeschoten bal die in de rebound alsnog werd verzilverd, 2-8. Het "loop ‘ns mee” van Ashwin was alleen ter afleiding van de bal die hij eigenlijk had moeten pakken, maar dat wist hij zelf ook wel. Na alle ballen die hij vanavond wel pakte was dit moment hem vergeven. Na de aftrap kwam Kocatepe weer in balbezit, maar verloor de bal weer aan Mark. In een één-twee met Simon kreeg hij de bal precies op tijd terug en scoorde de captain zijn tweede doelpunt van de avond, 2-9. In de slotminuten gingen de spelers die op dat moment in het veld stonden wanhopig op zoek naar de 100ste competitietreffer, maar tevergeefs. Freek was nog het meest dicht bij een doelpunt, maar oog in oog met de doelman ging de bal hoog over het Kocatepe- doel.

Dat honderdste doelpunt wordt bewaard voor volgende week als Zaal 1 op bezoek gaat bij WICO. Voor de derde keer dit seizoen zal er dan gespeeld worden in Sportcentrum West in Delfshaven. Aftrap van dat duel is om 19.00 uur.

We merkten het al tijdens de wedstrijd, maar ook 2013 kunnen we dus weer genieten van Bierhuiziaanse uitspraken. Voor het duel met Kocatepe bracht dus ‘zelfs wiskunde niet de beslissende factor in een ongelijke strijd, een klink klare overwinning’. En dat is precies zoals het was… Na afloop leerde hij ons in ‘de Bon’ ook nog dat kaartschuld een ereschuld is en hoe hij aan die wijsheid komt. Respect!