Zaal 1 ontsnapt aan het sneeuwbaleffect

Ken je het verhaal van het missen van kansen!? Wij hebben het voorgedaan! Normaliter stort in de laatste minuten het kaartenhuis in elkaar, vandaag moest hier de derde helft aan te pas komen.

Aan het begin van dit seizoen speelde Zaal 1 het allereerste officiële duel tegen WICO 1. Dat duel eindigde toen in een gelijkspel (5-5). Gezien de resultaten dat het eerste team van zaalvereniging WICO later boekte vroegen we ons af hoe het mogelijk was geweest dat we tegen hen gelijk hadden gespeeld. Vorige week werd van Kocatepe, dat dus bijna onderaan staat, nog met ruime en overtuigende cijfers gewonnen. Tegen WICO, dat slechts 1 puntje (10) meer had verzameld dan Kocatepe werd minimaal hetzelfde verwacht. De aanvoerder van WICO beaamde dat ook zelf ook nog eens tijdens de toss.

Het eerste "probleem” was er al vooraf, want in tegenstelling tot de afgelopen weken hadden we weer een erg sterke bankbezetting met 4 wissels, maar het grote punt is altijd: wie moeten er als eerste op de bank plaatsnemen. Deze week was dat extra beladen omdat we vorige week op 99 competitiedoelpunten bleven steken en dus de eerste doelpuntenmaker vandaag de jubileumtreffer op zijn naam mocht schrijven. Coach Wilko had oorspronkelijk besloten het lot te laten bepalen door te loten, maar datzelfde lot bepaalde anders.

Als eerste kreeg Wilko de melding dat Matty te laat was vanwege een metrovertraging, dat was één. Bij vertrek richting Sportcentrum West waren Freek, Dave en Mark terug in de kinderschoenen door de in ruime mate aanwezige sneeuw te gebruiken voor het gooien van sneeuwballen. Zij deden dit echter richting, op én in de nieuwe auto van coach Wilko, die zelf ook werd getroffen door een sneeuwbal. Tja…toen was de wisselkeuze makkelijk gemaakt natuurlijk.

De bankzitters probeerden tijdens het wachten op WICO, dat de tenues was vergeten, de coach nog op andere gedachten te brengen, maar tevergeefs, terwijl de basisspelers hun basisplaats meermaals bevestigd wilden hebben. Een onrustig begin, maar ja dachten we allemaal, we spelen tegen WICO…

Dat was dus erg gemakkelijk gedacht, bleek later. Na 8 minuten filmen vond coach Wilko het wel best, want na 8 minuten spelen was het nog steeds 0-0. We waren slordig, onrustig en niet zuiver in de afwerking. Elftalbegeleider Wesley nam het filmen over en coach Wilko stond op het punt om de eerste wissel te gaan uitvoeren. Totdat Thomas een uitstekende actie maakte op het middenveld en helemaal door kon naar de achterlijn. Hij gaf de voorzet op broertje Lucas, die goed voor zijn man kwam en het 100ste competitiedoelpunt maakte, 0-1. Neptunus-Schiebroek is daarmee na koploper het tweede team deze competitie dat de grens van 100 doelpunten bereikt. Klik hier voor de video.
Echter was de verkregen voorsprong in deze wedstrijd op dit moment veel belangrijker. Die voorsprong werd echter niet lang vastgehouden, want WICO maakte een minuutje later al de gelijkmaker, 1-1. In de daarop volgende minuten werden alle basisspelers vervangen, maar het missen van kansen ging door. Ook speelden beide teams nog even met een man minder (tegelijk). Een tegenstander had Lucas grof onderuit gehaald en kon vertrekken en Tim mocht ook even afkoelen vanwege zijn reactie daarop. Alle spelers (alle 8) kregen meerdere kansen, maar de doelman van WICO pakte de bal vandaag uit alle hoeken en kreeg ook nog eens hulp van paal en lat. Hieronder waren ook nog eens drie vrije trappen op ongeveer 5 meter van het doel van WICO. Het waren zelfs teveel kansen om ze hier allemaal op te noemen.

De klok tikte door naar het rustsignaal. Op zowel de tijdswaarneming van coach Wilko als die van de zaalwacht/secretaris was het al even rust toen Freek aan de rechterkant van het veld werd aangespeeld. De middenvelder die afgelopen nacht waarschijnlijk het beste van iedereen had geslapen na de winst van zijn cluppie op Feyenoord afgelopen zondag leek niet altijd even serieus vanavond, maar had een geweldige trap in huis om de doelman in de verre hoek te verrassen in de extra tijd van de eerste helft, 1-2! Meteen na de aftrap van WICO was het dan wel rust.

De teams wisselden van kant en begonnen weer aan de wedstrijd. De thuisploeg startte goed aan de tweede helft. Na 3 minuten spelen lag de gelijkmaker erin (2-2) en waren we weer terug bij af. In de aankomende minuten hadden we het niet makkelijk en hadden we toch eigenlijk wel moeite met laagvlieger WICO. Enkele minuten na de gelijkmaker van WICO en wat kleine kansjes van de thuisploeg onderschepte de terug ingevallen Lucas de bal op de helft van de tegenstander en vond dat ene gaatje. Met een geplaatst schot zette hij ons voor de derde keer op voorsprong, 2-3. Terwijl iedereen nog de voorsprong vierde, al dacht aan uitbreiding daarvan en coach Wilko de statistieken nog verwerkte was WICO al aan een nieuwe aanval begonnen en trof meteen raak, 3-3.

Ondertussen waren de basisspelers weer teruggekomen in het veld. Lucas werd, deze keer op onze eigen helft, weer onderuit gehaald. Thomas nam de vrije trap en bereikte topscorer Tim. De spits schoot heerlijk raak, 3-4! Twee minuten later gaven de voorsprong weer uit handen. Een beetje ongelukkig dat wel. Een verloren voorzet van WICO werd door de grote schoenmaat van Simon gepromoveerd tot kansrijk. De aanvaller uit A1 die het doel altijd wel weet te vinden trof vandaag alleen het eigen doel, 4-4.

De doelpunten vielen ineens snel achter elkaar. Ashwin gooide de bal, een minuutje later, snel in de richting van Tim die de meegelopen Matty bereikte. Matty wist de bal in de netten te krijgen en we stonden wederom op een voorsprong, 4-5. Aanvoerder Mark kwam in het veld en bij zijn eerste balcontact verloor hij het duel en de WICO- speler trof raak achter doelman Ashwin, weer gelijk, 5-5. De eindstand van het heen duel.

Er vielen niet alleen doelpunten, maar er werden ook nog steeds veel kansen gemist. Buitenkant paal, reddingen van de doelman of 2-(Dave en Matty) tegen-1 (doelman van WICO) de kansen (na eindeloos overspelen) alsnog niet afmaken. Meestal graaf je daarmee je eigen graf, want een overbekend voetbalspreekwoord zegt tenslotte: als je de kansen zelf niet maakt dan doet je tegenstander dat wel.

Tegen het einde van de wedstrijd kreeg Simon de bal op rechts aangespeeld en speelde Tim aan in de voeten. Tim zag aanvoerder Mark komen en gaf hem de bal. Mark zorgde met een hard schot voor een nieuwe voorsprong tot ontlading van de Schiebroekse bank, 5-6. Diezelfde bank hield het hart vast toen een WICO- speler op onverklaarbare wijze alsnog 1-op-1 door kon op doelman Ashwin op slechts vijf meter van het doel. De doelman kwam echter op tijd uit en keerde de inzet in twee instanties, daar werd de ban en het verzet gebroken.

Vaak gebeurde het dit seizoen dat wij de laatste minuten inzakten en daarin veel tegendoelpunten moesten incasseren. Vandaag gebeurde dat dan weer niet. Sterker, voor het eerst behielden we vanavond de voorsprong en wisten we in de allerlaatste minuut alsnog een betere stand op het scorebord neer te zetten. Doelman Ashwin gooide de bal ver het veld in. Matty nam de bal, zoals het leek, onhandig aan, maar kreeg de bal goed mee door de lucht en daarmee was hij zijn tegenstander kwijt. Vervolgens was Matty eerder bij de neerkomende bal dan de doelman en kon hij in een leeg doel de eindstand laten aantekenen, 5-7!

Het laatste fluitsignaal was zelden zo’n verlossing als vanavond. Uiteraard werd er in de kleedkamer op positief kritische wijze met elkaar gediscussieerd over wat er vandaag allemaal misging waardoor het tegen een laagvlieger als WICO zo moeilijk werd. Volgens mij zijn ze er niet uitgekomen en kunnen we volgende week weer een mooi verhaal schrijven als NOCKralingen naar de Wilgenring komt. De enige tegenstander waarvan we geen tegendoelpunt incasseerden in de heenwedstrijd (0-4). De aftrap is volgende week om 20.00 uur, een mooie tijd om weer eens een wedstrijdje zaalvoetbal te komen kijken voor onze supporters!

Niet alleen de overwinning kwam vanavond moeilijk tot stand, maar ook was er lange tijd geen uitspraak van de dag te bespeuren. Totdat er in de loop van de avond er ineens twee verschenen op twitter en facebook. Quote van doelman Ashwin: "Ken je het verhaal van het missen van kansen!? Wij hebben het voorgedaan!” Die mocht er al zeker zijn en was al helemaal waar. "Gelukkig wel gewonnen” sloot hij mee af. Grootmeester Dave kwam pas na drie persoonlijke overwinningen in ‘de Bon’ tot één van zijn inmiddels befaamde Bierhuiziaanse uitspraken. "Normaliter stort in de laatste minuten het kaartenhuis in elkaar, vandaag moest hier de derde helft aan te pas komen”. Ook dat was waar, zoals we al vertelden, normaal hebben we het de laatste minuten erg lastig. Nu moesten spelers, coach en elftalbegeleider pas in de derde helft tijdens het kaartspelletje buigen, behalve Dave…

Tot slot ontsnapte Zaal 1 daarmee in alle toonaarden aan het sneeuwbaleffect. Waar ingezette problemen meestal alleen maar erger worden heeft Zaal 1 dat vandaag ondanks dat het niet geweldig speelde weten te voorkomen. Begon deze avond niet ook met sneeuwballen...?