Zakelijke overwinning op GLZ Delfshaven

Neptunus-Schiebroek A1 stal niet de show op een ijzig koud Sportpark Nieuw Vreelust. Het moest bijna capituleren, maar leverde strijd en pakte in de slotminuten alsnog een ruime overwinning.

Sneeuw, veel sneeuw was er de oorzaak van dat er ruim twee weken niet getraind en gevoetbald kon worden. Afgelopen woensdag kon coach Ron Verschuuren pas weer aan de slag met de groep, maar helaas was slechts de helft van de groep aanwezig… Daardoor liep de voorbereiding op het belangrijke en altijd lastige treffen met GLZ niet op rolletjes en dat mede omdat er maandag nog niet getraind kon worden.

Ook kon Ron slechts beschikken over 12 spelers voor dit duel. Jordy en Mitchell misten het duel om uiteenlopende redenen. Scheidsrechter Kwaytaal had vrijdag afgemeld en dus was de jonge scheidsrechter Van Kampen naar dit duel gestuurd.

Na een redelijke warming-up en een heen en weer voor de lange tocht van kleedkamer naar veld 4 realiseerden we ons ineens dat we het de afgelopen jaren altijd moeilijk hebben gehad op dat vierde veld, maar de laatste twee keer werd er met een uitstekende teamprestatie met ruime cijfers gewonnen (2010/2011: 1-4 en 2011/2012: 1-5). Voor de winterstop werd het thuisduel ook ruim gewonnen: 5-1.

Vandaag begon het duel op Sportpark Nieuw Vreelust om 15.00 uur en nadat Ron had uitgesproken dat er vandaag niet zoveel belangstelling was voor het duel zagen we ineens een hele horde supporters aan de andere kant van het veld. Ook vandaag stond de ijzige kou onze trouwe supporters niet in de weg om A1 te komen supporten, blijft toch geweldig om te zien! Ditmaal konden ze echter niet op tegen de overvolle kantine bij Maense, waar een grote hoeveelheid mensen Kaapverdië zag verliezen tegen Ghana in de Afrika Cup.

A1 begon sterk en gemotiveerd aan het duel met GLZ. Met een aantal goede en versnelde aanvallen verraste de Schiebroekse voorhoede de defensie van GLZ. Het vizier stond nog niet helemaal op scherp zullen we maar zeggen. Na 10 minuten spelen werd Lorenzo op links weggestuurd. Hij gaf de bal af aan Rakheem in de zestienmeter. Het leek allemaal lang te duren, maar tussen 5 man vond Rakheem de ruimte voor een schot. Het schot dat houdbaar leek verdween onder de doelman door in het doel en dus toch een vroege voorsprong, 0-1. Dat is altijd wat lekkerder voetballen, maar het volgende kwartier was voor de thuisploeg. A1 moest terug op eigen helft en zelfs af en toe te ver terug in de eigen zestienmeter, maar door compact te voetballen kon GLZ niet tot veel gevaar komen. Slechts eenmaal kwam een gevaarlijk moment. Een vrije trap belandde boven Elmar op de bovenkant van de lat.

Na een half uur spelen sloeg het noodloot toe. In een sprintduel raakte voorstopper en reserve aanvoerder Jeffrey geblesseerd aan zijn hamstring en zal daardoor voorlopig uitgeschakeld zijn. Na een onderbreking van ongeveer vijf minuten werd het duel hervat. Die onderbreking deed de thuisploeg geen goed. Op het middenveld onderschepte Quinten de bal en gaf de bal uitstekend mee in de loop op Jurriën. De spits gaf de voorzet en een GLZ- verdediger hielp een handje, eigen doelpunt, 0-2. Slecht drie minuten later kwam A1 er na een hoekschop van GLZ snel uit. Stefan verdedigde uit en gaf de bal vanaf de middenlijn mee aan Simon. Hij bereikte op zijn beurt Rakheem die de voorzet gaf op Jurriën, de spits bracht zijn seizoenstotaal op 18 door vandaag opnieuw het doel te treffen, 0-3! Een uitstekend doelpunt.

De laatste tien minuten leken een eeuwigheid te duren. A1 moest weer terug op eigen helft. Het lukte allemaal ineens weer niet. Vlak voor rust scoorde de thuisploeg uit een vrije trap, 1-3. Slordig en onnodig. In de rust werd Jeffrey opgehaald door zijn vader. Vanaf deze plaats heel veel sterkte en hopen op een spoedig herstel! Coach Ron wees de groep op concentratie en scherpte. Ook moest er sneller worden ingegrepen om de verdediging niet voor onnodige problemen te zetten.

De tweede helft begon en het werd vijfendertig minuten billen knijpen voor de Schiebroekse fans. Nauwelijks kwam A1 over de middenlijn, sterker het kwam nauwelijks uit de eigen zestienmeter. Met man en macht werd er verdedigd en gestreden voor lijfsbehoud. Ondanks het veldoverwicht kwam GLZ niet tot hele grote kansen. Bij snelle counters leverde de snelheid van de voorhoede A1 nog meer gevaar op, maar die mogelijkheden werd niet echt doelrijk. De thuisploeg raakte (zoals gewoonlijk) gefrustreerd over de eigen prestaties en liep tegen meerdere (geheel onnodige, maar wel terechte) gele kaarten op. De jonge leidsman hield de wedstrijd werkelijk prima in de hand, al leek hij naarmate de wedstrijd vorderde iets teveel onder de indruk van het manipulatieve gedrag van de thuisploeg, maar wie kan hem dat kwalijk nemen?

Even leek het erop dat we moesten capituleren. Een wild en volledig onverwachts afstandsschot van een GLZ’er verdween in de korte hoek in het doel, 2-3. De aanvoerder, de beste speler van de thuisploeg, kwam erbij in de spits en kwam liggend op de grond even later met de grootste kans. Op vijf meter van het doel kreeg hij de bal alsnog gevaarlijk richting doel, maar Elmar ging gestrekt en pakte de gevaarlijke inzet. De verdediging onder leiding van Stefan met Chakib, Ricardo en Anish bleef overeind. Het middenveld met Lorenzo, Simon en Quincy kwam nauwelijks over de middenlijn. Ook Rakheem moest vaak terug waardoor Jurriën als enige eenzame aanvaller overbleef. Het compact spelende Neptunus-Schiebroek bleef overeind en voorkwam de gelijkmaker.

Negen minuten voor tijd werd aan alle onzekerheid een einde gemaakt. In een counter werd Rakheem aangespeeld die de bal in de zestienmeter met de borst aannam. Hij gaf een uitstekende steekpass op Quincy die daardoor vrij kwam voor de doelman. Het schot ging onder de doelman door (leek weer houdbaar) en de verlossende treffer was een feit, 2-4. Twee ruziënde GLZ’ers werden na dit doelpunt door de scheidsrechter vermanend toegesproken. Wat een gekkigheid toch weer op dat veld. Vijf minuten later stond opnieuw Rakheem aan de basis van het doelpunt. Zijn pass werd door de snelle Simon op waarde geschat. Simon soleerde de zestienmeter in en in een ultieme poging de bal te veroveren maakte een GLZ- verdediger al vallend hands in de zestienmeter. Simon nam zijn verantwoordelijkheid en schoot de elfmeter trap feilloos tegen de touwen en blijft daarmee op gelijke hoogte bovenaan de topscorerslijst. De eindstand werd daarmee ook bepaald op 2-5.

In de laatste minuut kwam de irritatie over hun eigen spel bij de gastheren weer eens tot een hoogtepunt. Bij het uitverdedigen werd, de net van een zware blessure herstelde, Stefan hard geraakt op de kuit. De scheidsrechter had het niet helemaal (kunnen) waarnemen en besloot met slechts geel, maar als hij dit goed had kunnen zien had de GLZ- speler donkerrood gekregen en een paar maanden langs de kant mogen blijven. Dit sloeg werkelijk helemaal nergens op! De blessure behandeling en de lichte commotie omdat gevreesd werd voor dezelfde blessure als voordien besloot de leidsman verstandig om de blessuretijd te laten voor wat die was en de wedstrijd te beëindigen.

De complimenten waren voor de scheidsrechter. Die dit lastige duel tot een goed einde bracht. De felicitaties waren voor de gehele A1 dat vandaag niet altijd best speelde, maar wel bleef strijden voor een goed resultaat. De thuisploeg, die droop weer af, zullen ze het ooit leren? Zichzelf uit de wedstrijd spelen? Het was de laatste keer vandaag, realiseren we ons dan ineens. De laatste keer GLZ, tenminste zij zijn een zondag vereniging.

Zakelijk, dat was het vandaag. Niet altijd goed, vaak in de eigen zestienmeter (misschien wel meer dan 60 minuten op eigen helft), maar toch een ruime winst én door het verrassende gelijkspel van koploper De Jonge Spartaan op eigen veld tegen Zuidland pakt A1 ook de koppositie. Weliswaar met een wedstrijd meer gespeeld, maar De Jonge Spartaan en JHR moeten die punten nog maar zien te pakken. Volgende week speelt A1 om 10.00 uur op eigen veld tegen XerxesDZB. Dit seizoen werd er al twee keer (beker, 5-3 en competitie, 2-1) uit verloren van die tegenstander. In die wedstrijd valt er een gaatje te slaan met hen qua punten aantal en dus weer een belangrijke wedstrijd. Graag tot dan!

Opstelling: Van de Ree; Pors, Boers, Vos (Van Staten ’30), Meijer; Koeleman, Suurbach, Shermarkia, Van Oers, Van Staten (Rahman ’28); Minke.