Knappe overwinning in het hol van De Leeuw

In de top van de tweede klasse kan iedereen van iedereen winnen. Op deze regenachtige zaterdag laat Neptunus-Schiebroek A1 De Rotterdamse Leeuw (DRL) voorlopig iets minder hard brullen.

Afgelopen woensdag was er de uitschakeling in de beker. De teleurstelling was groot na afloop van het duel bij JHR. Vorige week verloor datzelfde JHR op eigen veld nog van DRL, de tegenstander van deze zaterdag. Het thuisduel tegen DRL werd eerder dit seizoen nog met de pijnlijke cijfers van 0-4 verloren. Een kansloze nederlaag werd toen geleden. Vandaag stond er echter een geheel ander A1 op het veld. Qua inzet en qua motivatie!

Uiteindelijk begon het duel op het kunstgras op Sportpark de Leeuwenkuil pas om iets voor 15.00 uur omdat het programma behoorlijk was uitgelopen. De grasvelden waren overal onder water gelopen door de aanhoudende regen, maar de prachtige kunstgrasmat aan de Spinozaweg zou een heerlijk potje voetbal kunnen verzorgen.

Coach Ron Verschuuren speelde voor Hans Kazan en toverde weer elf basisspelers uit de hoge hoed. Het centrale verdedigingsduo dat afgelopen woensdag in de basis startte was vandaag niet inzetbaar. Aanvoerder Stefan Boers geblesseerd zoals u hebt kunnen lezen en Mitchell Vredebregt vanwege de viering van zijn achttiende verjaardag. Noodgedwongen begon de van een blessure teruggekeerde Jeffrey Vos in de basis en als laatste man. Quincy Suurbach startte als voorstopper en Chakib Rahman werd daardoor midmid. Zoals de tweede helft tegen JHR ook al werd gespeeld.

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van Vliet nam Neptunus-Schiebroek het heft in handen. Het controleerde de wedstrijd vanaf de aftrap en probeerde met goed en verzorgd samenspel het doel van DRL te bereiken. Na 10 minuten spelen werd er nog een doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel, maar vier minuten later was het alsnog raak. Een nieuwe aanval werd vanuit achteruit opgezet door Jeffrey Vos. Hij zag Quinten van Oers op de rechterflank vertrekken en gaf de bal perfect in de loop op hem mee. Quinten controleerde en gaf een even zo perfecte voorzet op Rakheem Shermarkia. De spelmaker trof raak waarmee een uitstekende aanval de verdiende beloning kreeg, 0-1.

De voorsprong werd door A1 niet alleen gekoesterd, maar ook uitgebreid. Enkele minuten na de 0-1 gaf Rakheem Shermarkia een mooie steekpass op spits Jurriën Minke. De spits was sneller dan zijn directe tegenstander en passeerde de doelman op het juiste moment, 0-2. Na de ruimere voorsprong lukte het niet snel genoeg om een derde treffer te maken en werd er opnieuw een treffer afgekeurd vanwege buitenspel. A1 zakte onbewust in en werd slordige in de passing. DRL werd steeds iets gevaarlijker, maar kwam niet veel verder dan een aantal afstandsschoten.

Vlak voor het rustsignaal werd Simon Koeleman diep gestuurd. Hij werd onder de voeten gelopen tussen twee verdedigers en de doelman. Geen vrije trap (of strafschop), maar de doelman van DRL bleek dusdanig geblesseerd geraakt, door de actie van zijn eigen verdedigers en zijn eigen onnodige uitkomen, en moest worden vervangen. DRL had een reserve keeper achter de hand op de bank. De verspeelde tijd werd bijgetrokken en in die blessuretijd scoorde DRL alsnog de aansluitingstreffer na opnieuw een afstandsschot en concentratie verlies aan onze zijde, 1-2.

Halverwege liet coach Ron merken niet tevreden te zijn over het laatste kwartier. We lieten ons weer teveel afbluffen. Zoals dat ook gebeurde in het thuisduel tegen deze tegenstander. We begonnen zo goed en zakte weer zover weg. Dat moest beter in de tweede helft.

Die tweede helft begon toch weer moeizaam. Beide ploegen hadden moeite om echt de juiste weg te vinden richting het vijandelijke doel. Na 9 minuten in de tweede helft kreeg DRL een volledig onterechte vrije trap te nemen op de rand van het zestienmeter gebied. Vanaf de ongunstige positie van de verder uitstekende leidende scheidsrechter moet het erop geleken hebben dat Quincy zijn tegenstander achterover trok, maar de spits leunde echter achterover en liet zich vallen toen onze voorstopper naar achteren stapte. De verkregen vrije trap werd keihard achter doelman Elmar van de Ree geschoten, 2-2.

Neptunus-Schiebroek was echter wakker geschrokken en startte met Quincy Suurbach van achteruit aan een nieuwe aanval. De voorstopper kreeg de ruimte om tot op de middenlijn op te lopen en speelde Rakheem Shermarkia aan in de voeten. Rakheem hield de bal vast en had gezien dat Quincy op snelheid was doorgelopen. Hij gaf de bal met een ingenieuze steekpass op tijd mee waardoor het stappen voor buitenspel bij DRL verkeerd afliep. Quincy, nog altijd op snelheid, schoot de bal voorbij de uitkomende doelman in het uiterste hoekje van het doel. Een heerlijk doelpunt van de goedspelende verdediger, 2-3!

Na de 2-3 probeerde DRL het wel, maar bij elke diepe bal was het of Quincy of Jeffrey die uitstekende voor hun man kwamen en het de aanval van DRL daarmee een hopeloze middag bezorgden. Beide teams kregen kleine en grotere mogelijkheden op een doelpunt in opnieuw een spannende pot voetbal tussen twee topper uit de competitie. DRL schoot van afstand en doelman Elmar van de Ree redde, aan de andere kant schoot Jurriën Minke de bal met links over.

Een kwartier voor tijd mocht Rakheem Shermarkia een hoekschop nemen. Coach Ron riep de spitsen uit elkaar (Simon en Jurriën), maar tevergeefs de hoekschop was al genomen. De bal was eigenlijk net iets buiten bereik gekomen van Jurriën, maar met veel wilskracht kon de topscorer, achteroverleunend, alsnog bij de bal en kopte de bal, buiten bereik van de doelman en de verdediger op de achterlijn, in de kruising, 2-4. De spits heeft daarmee zijn twintigste doelpunt van het seizoen gemaakt!

De bezoekers probeerde hierna het duel te controleren en rustig naar het einde te brengen, maar DRL gaf niet op. Er bleef druk, maar de grote kansen, die ze aan de Hazelaarweg wel kregen, bleven uit. Tot 3 minuten voor tijd toen Quincy de bal verkeerd raakte bij het uitverdedigen en daarmee de spits van de thuisploeg één keer teveel ruimte kreeg. In een halve draai om zijn as nam de spits de bal in één keer op de slof, een mooi doelpunt dat moet gezegd, 3-4.

In de jacht op de gelijkmaker vergat DRL direct na de aftrap dat er ook nog verdedigd diende te worden. Rakheem kwam na de aftrap in balbezit en gaf de bal mee aan Simon Koeleman. Die gezien had dat Rakheem was doorgelopen en hem de b al weer meegaf. Opnieuw gaf de spelmaker een goede pass op Jurriën. De spits was opnieuw trefzeker, slechts 21 seconde na de aansluitingstreffer besliste Neptunus-Schiebroek hier de wedstrijd, 3-5!

De sportieve tegenstander streed nog tot het laatste fluitsignaal, maar kwam niet meer tot scoren. Vandaag zagen we twee gelijkwaardige teams die er een mooie wedstrijd van wisten te maken. De meeste kansen werden gecreëerd door Neptunus-Schiebroek en die stapte dan ook als terechte winnaar van het veld. Er werd vanmiddag door iedereen weer hard gewerkt en goed gestreden voor een goed eindresultaat. Het werd dan weer een echte teamoverwinning! Klasse gedaan!

Met deze nederlaag lijkt de rol van DRL om het kampioenschap voorlopig uitgespeeld. De Rotterdamse Leeuw brult voorlopig niet meer! Het is echter wel een ploeg die het de rest van de concurrentie nog behoorlijk lastig kan gaan maken. Zo gaat DRL volgende week op bezoek bij Zuidland. Voor Neptunus-Schiebroek staat er aankomende woensdag alweer een nieuwe kraker te wachten. Op Sportpark Spartacus in Middelharnis is Jonge Spartaan de tegenstander.

Door de vele afgelastingen de afgelopen periode is er een scheve ranglijst ontstaan, daarom hieronder een stand op basis van geleden verliespunten. Hierdoor wordt het iets duidelijker, maar is er nog steeds geen goede stand weer te geven omdat bepaalde teams ook weer tegen elkaar moeten inhalen.

De verliespunten stand:

1.       XerxesDZB A2                                  9 – 19                    8 verliespunten

2.       Jonge Spartaan A1                           9 – 17                    10 verliespunten

3.       JHR A1                                           8 – 14                    10 verliespunten

4.       Neptunus-Schiebroek A1                   10 – 19                   11 verliespunten

5.       Zuidland A1                                     8 – 12                    12 verliespunten

6.       GLZ Delfshaven A1                           10 – 12                   18 verliespunten

7.       DRL A1                                           12 – 17                   19 verliespunten

Opstelling: Van de Ree; Pors, Vos, Suurbach, Meijer; Van Oers (Van Staten ’73), Rahman, Shermarkia, Van Staten (Polak ’45); Koeleman en Minke.