A1 verdiend meer en minder in 4 dagen tijd

Een puntje bij Jonge Spartaan waar A1 goed weg kwam en toch meer verdiende en de winst tegen Strijen waar A1 niet best speelde, maar dankzij Rakheem Shermarkia toch een ruime overwinning pakte.

Vanwege een aantal vakanties in de voorjaarsvakantie werd het duel bij De Jonge Spartaan in Middelharnis (40 minuten rijden) verplaatst naar een doordeweekse dag. Woensdag 13 maart werd de gekozen datum uiteindelijk en dus ging coach Ron Verschuuren met 13 spelers richting Middelharnis. De Jonge Spartaan heeft op eigen veld dit seizoen, als één van de weinigen, nog niet verloren en dus stond er voor A1 een lastige klus op het programma.

In de begin fase heeft Neptunus-Schiebroek een licht overwicht op het middenveld en kunnen de bezoekers een aanval opzetten met Simon Koeleman, Jurriën Minke en Rakheem Shermarkia in de hoofdrol. De één-twee tussen Jurriën en Rakheem mislukt net waarna Jordy Polak alsnog een kans krijgt, maar de bal in het zijnet schiet. De wedstrijd kantelt echter volledig en de thuisploeg neemt het heft in handen. Fout op fout bij de bezoekers, maar Jonge Spartaan profiteert nog niet en schiet hoog over. Rakheem lijkt even later alleen door te mogen op de doelman, maar wordt terug gefloten en gevlagd voor buitenspel na een pass van Jurriën.

De thuisploeg behoudt ondertussen het veldoverwicht en komt terecht op een voorsprong na een half uur spelen, 1-0. Neptunus-Schiebroek is duidelijk niet in goeden doen en tot overmaat van ramp moet Simon ook nog eens geblesseerd naar de kant. De vrije trap die daarop volgde op slag van rust werd genomen door Rakheem. Rakheem schoot de bal in de rechterhoek op schitterende wijze tegen de touwen, 1-1. Een ruststand die weliswaar tegen de verhoudingen in was, maar waarmee de bezoekers uiteraard niets te klagen hadden. Of het moet dan zijn over het zelf vertoonde spel.

In de tweede helft komt Neptunus-Schiebroek na een peptalk van Ron Verschuuren sterk uit de kleedkamer. Quincy Suurbach kan vrij schieten op het doel. De doelman laat de bal los. Jordy is sneller bij de bal en kan uitstekende breed leggen op de meegelopen Lorenzo van Staten. Lorenzo tikt de bal binnen en dus neemt Neptunus-Schiebroek alsnog een voorsprong in Middelharnis, 1-2.

De thuisploeg weet het even allemaal niet meer en moet terug op eigen helft. De bezoekers uit Rotterdam krijgen wel mogelijkheden waaronder een grote kans van spits Jurriën. Coach Ron wil snel de 1-3 en 1-4 binnen zien vallen, maar zijn spelers laten het na. Een speler van Jonge Spartaan raakt geblesseerd en Rakheem denkt dat er is gefloten. Hij pakt de bal met de hand en krijgt een vrije trap tegen, want er was nog niet gefloten. Die vrije trap valt slecht bij de bezoekers en Jonge Spartaan maakt de gelijkmaker, 2-2.

Beide teams komen niet meer tot scoren en delen de punten op een zeer koude woensdagavond. De beide ploegen schieten hier niets mee op al zal Jonge Spartaan zich de morele winnaar mogen noemen. Omdat wij niet dichterbij zijn gekomen.

Zaterdagochtend is het vervolgens alweer vroeg tijd om te verzamelen (9.00 uur). Dit keer voor het thuisduel met Strijen. Niet één van de toppers, maar de ploeg van de Zuid Hollandse eilanden heeft de laatste weken prima resultaten geboekt waardoor afstand is gedaan van de laatste plaats en niet meer de Rode Lantaarn drager is.

Strijen liet echter lang op zich wachten deze ochtend, ze bleken aan de Abraham van Stolkweg te staan. Ongelooflijk hoe je die fout na twee seizoenen nog kan maken. Met een kwartier vertraging begon het duel. Coach Ron Verschuuren kon naast de al geblesseerde Stefan Boers ook niet beschikken over de woensdag geblesseerd geraakte Simon Koeleman en de zieke Anish Meijer moest ook verstek laten gaan. Uit C1 werd Maurizio Verbrugh gevraagd om op de bank plaats te nemen voor een noodgeval.

Neptunus-Schiebroek begon slap en ongeïnteresseerd aan het duel met Strijen. De wedstrijd hobbelde wat heen en weer, maar ook de bezoekers konden geen vuist maken. Tot na een kwartier spelen was er nog geen kans geteld aan beide zijden. Strijen kreeg een paar meter buiten het strafschopgebied een vrije trap te nemen. Een speler van Strijen liep slim weg van zijn directe tegenstander en dus werd deze dekkingsfout de thuisploeg fataal, 0-1. De thuisploeg leek niet wakker geschrokken en speelde, zo mogelijk, het tweede kwartier nog slapper dan de eerste vijftien minuten. Opnieuw uit een doodspelmoment werd een dekkingsfout de defensie fataal, 0-2.

Neptunus-Schiebroek kreeg een opleving en de aanval werd tot hoekschop gepromoveerd door de doelman van Strijen. Rakheem Shermarkia nam de hoekschop die door Jurriën Minke knap nog werd ingekopt en de doelman de bal zelf het doel intikte, 1-2. Een paar minuten later nam Rakheem zijn team opnieuw op sleeptouw. Met een geweldige individuele actie gaf hij 3 tegenstanders het nakijken en schoot hij op schitterende wijze de gelijkmaker tegen de touwen, 2-2. Nog voor de rust had de spelmaker (Rakheem) weer een geweldige actie in huis aan de rechterzijde van het veld. Hij had oog voor de meegelopen middenvelder, Chakib Rakhman, hij schoot A1 alsnog naar een voorsprong op slag van rust, 3-2!

Ondertussen was Strijen al aardig op weg om zichzelf uit de wedstrijd te praten door continue commentaar te leveren op de scheidsrechter. Ook al was het soms een beetje warrig wat hij deed, slecht was het niet. Direct na rust was het weer Rakheem die met een uitstekende actie aan de rechterkant van de zestienmeter twee tegenstanders het bos in stuurde. Zijn voorzet werd dankzij goed storend werk van Quincy Suurbach, die een dag eerder alweer 20 was geworden, door een derde Strijenaar in het eigen doel gewerkt, 4-2.

De frustraties bij de bezoekers liepen hoog op en een aanvaller van Strijen bleef met de benen verstrengeld vastzitten in die van Mitchell Vredebregt. Mitchell deed verstandig niets en de aanvaller maakte onder het oog van de scheidsrechter een trappende beweging. De Strijenaar werd met direct rood weggestuurd. Het verzet van Strijen leek nu echt gebroken.

Het begint een beetje eentonig te worden, maar de feiten liegen nu eenmaal niet, Rakheem passeerde weer twee tegenstanders en had oog voor de vrijstaande Jordy Polak. De linkshalf pakte ook eindelijk zijn doelpuntje mee en vergrootte daarmee de voorsprong naar 5-2. Het spel lag vervolgens even stil vanwege een blessure behandeling bij Strijen. De scheidsrechter werd met herhaaldelijk commentaar gekleineerd als een klein kind.

Na de hervatting onderschepte Rakheem de bal na slecht uitverdedigen bij Strijen. Hij stuurde Jurriën weg die zijn tweede doelpunt van de ochtend liet aantekenen, 6-2. Enkele minuten later werd Jordy in de zestienmeter, na weer een assist van Rakheem, onreglementair onderuit gehaald. Jordy nam zelf plaats achter de bal en schoot raak, 7-2. Na de aftrap werd het aanhoudende commentaar en inmiddels bedreigingen van Strijen-spelers de scheidsrechter teveel en beëindigde hij de wedstrijd voortijdig. De aanvoerder vloog de scheidsrechter nog aan en kreeg ook nog een rode kaart. Met nog slechts zeven minuten te spelen stopte de leidsman mijn inziens terecht met deze wedstrijd.

De uitslag, die nu wel vermeld staat op voetbal.nl, zal daar verdwijnen komende week vanwege dit incident in de slotfase. Omdat de stand dusdanig is zal de KNVB vermoedelijk besluiten de 7-2 tussenstand als einduitslag te behouden. XerxesDZB (5-1 tegen RHS A1) en Zuidland (4-1 tegen DRL) deden wat ze moesten doen. JHR verspeelde dure punten (0-0) bij GLZ Delfshaven en komt volgende week naar de Hazelaarweg. Voor de derde keer dit seizoen staat voor A1 een duel met JHR gepland. Op het wederom vroege tijdstip van 10.15 uur wordt er op 23 maart afgetrapt.

Opstelling zaterdag: Van de Ree; Pors, Vos, Vredebregt, Van Oers; Van Staten, Rahman, Shermarkia, Suurbach, Polak; Minke.