A1 zwijnt in de barre kou tegen het stugge JHR

Voor de derde keer spelen tegen zo’n stugge ploeg, geen gemakkelijke opgave. Voor de eerste keer thuis, je kan het jezelf ook moeilijker maken dan noodzakelijk.

Neptunus-Schiebroek moest deze zaterdag voor de derde keer spelen tegen JHR A1. Na de goede overwinning (3-6) aan de RFC weg voor de competitie volgde het gelijke spel (1-1) voor de beker, die na 28 strafschappen werd verloren (13-12). Vandaag werd er voor de eerste keer thuis gespeeld tegen deze tegenstander. Statistisch zegt dat bij A1 overigens helemaal niets. Het blijkt buitenshuis beter te presteren dan op eigen veld.

Als het dan op de vroege zaterdagochtend (10.15 uur) ook ons eens ijskoud is dan weet je dat het wel weer eens een knap lastige opgave kan gaan worden. Ondanks de kou waren er toch weer een aantal trouwe supporters afgekomen op het duel van A1 (weliswaar een helft vanuit de warme kantine, maar dat is ze vergeven). JHR begon het duel stormachtig goed. Het zette snel druk bij ons balbezit en waren vele malen feller in de duels. Echter in balbezit konden de bezoekers nauwelijks iets uitrichten. Ze kwamen niet verder dan de zestienmeter en ze hadden vandaag geen leidsman die ze bij elke valpartij een vrije trap schonk.

Na ruim 10 minuten spelen draaide het spelbeeld van het duel. De thuisploeg kwam er nu vaker uit en creëerde enkele mogelijkheden tot scoren. Het kwam tot de grootste kans van de wedstrijd na een voorzet van Rakheem Shermarkia. Lorenzo van Staten zag zijn inzet op de doellijn gekeerd. Het is en blijft jammer om te zien dat sommige aanvallen niet beter worden uitgespeeld, want anders waren er nog meer van zulke grote mogelijkheden gekomen in de eerste helft. Zonder iets te creëren ging JHR tevreden met een 0-0 ruststand terug richting de kleedkamers.

In de tweede helft begon Neptunus-Schiebroek weer zeer voortvarend. Na 11 minuten spelen in de tweede helft nam het dan ook de verdiende leiding in dit enerverende en spannende duel. Dankzij een actie en uitstekend doorjagen van Rakheem Shermarkia kon Quincy Suurbach binnen de zestienmeter een voorzet afleveren op de vrijstaande Lorenzo van Staten. Ditmaal werd zijn inzet niet meer gekeerd en zette Lorenzo de 1-0 op het scorebord. Een verdiende voorsprong.

Al vaker dit seizoen gebeurde er dan iets vreemds met de A1 van Neptunus-Schiebroek. De Schiebroekenaren laten dan het spel aan de tegenstander. Het zakt in tot ver op eigen helft en laat de tegenstander het spel maken en heel ver komen. Eerder werd het uitduel bij JHR (voor de beker) op die manier alsnog gelijkgespeeld. Had men dan niets geleerd van dat duel? Als het spel maken niet meer lukt, kan je in ieder geval compact gaan spelen en je positie houden. Als dat dan ook niet gebeurd, dan gebeurd het onvermijdelijke. Zo ook vandaag.

Het duurde lang, heel lang, want ook JHR kon niet overtuigen. Na een tweede hoekschop op rij (weer een doodspelmoment) ging de bal dan toch achter de doelman Elmar van de Ree, 1-1. De bezoekers roken nu drie punten en gingen door. Een minuut voor het einde van de officiële speeltijd kreeg JHR de eerste kans uit een goed uitgespeelde aanval. Doelman Elmar van de Ree was kansloos bij de inzet van dichtbij. Quinten van Oers redde op de doellijn. De scheidsrechter leek richting de middenstip de wijzen, maar zag geen vlagsignaal. Na een kort overleg werd er geen doelpunt toegekend. A1 ontsnapte met onverdiend geluk, maar pakte met een punt het maximaal haalbare in de slotfase. En toch had er ook vandaag weer meer ingezeten…

Het moet er ongeveer zo hebben uitgezien...

Door het gelijke spel bij het duel tussen XerxesDZB en Jonge Spartaan (1-1) is de schade voor beide teams beperkt gebleven, al mag JHR dat twee duels minder heeft gespeeld dan ons zich toch de morele winnaar noemen. Neptunus-Schiebroek, voor wie nog steeds alles mogelijk is, staat momenteel vijfde in de rij van de verliespuntenstand nog net voor DRL en GLZ Delfhaven. Dat kan er in deze spannende competitie volgende week weer heel anders uitzien als de interessante duels, XerxesDZB- GLZ Delfshaven en Jonge Spartaan- JHR op de agenda staan.

Volgende week speelt Neptunus-Schiebroek A1 geen competitie. Het gaat voor de laatste keer in de jeugdjaren naar een Internationaal Toernooi. De Easter Open in Nederland heeft gezorgd voor een leuk en interessant internationaal deelnemersveld met o.a. de Deense grootmachten Brondby IF en Koge Boldklub. Ook het Belgische Sint Niklaas is van de partij. Verder nog een aantal bekende en minder bekende Deense, Belgische, Engelse en natuurlijk Nederlandse clubs.

Neptunus-Schiebroek krijgt in de eerste poulefase op zaterdag een lastige opgave voor de kiezen. Het is ingedeeld in Poule E met de Engelse teams Crompton High en St. Edmundton en de Nederlandse hoofdklasser KZC’08 uit Klazienaveen. Het volledige programma is hier te bekijken. Uiteraard zullen de belevenissen van A1 het hele weekend via twitter te volgen zijn (https://twitter.com/Schiebroek_A1).

Opstelling: Van de Ree; Pors, Vos, Vredebregt, Van Oers; Van Staten, Suurbach, Shermarkia, Rahman, Polak (Meijer ’81); Minke.