Sterk A1 verslaat koploper in spannende kraker

Heerlijk vertoeven was het op Sportpark Groot Nibbeland voor Neptunus-Schiebroek A1. Het zonnetje scheen. Het won de kraker bij koploper Zuidland. De competitie spannender dan ooit.

Vorige week kwam Neptunus-Schiebroek A1 niet in actie tegen Jonge Spartaan. Dat duel werd verplaatst naar 4 mei. Koploper XerxesDZB verspeelde dure punten bij JHR (0-0). Zuidland A1 won met 0-2 bij Strijen en won daarna ook doordeweeks van hen (5-2) waardoor het de virtuele koppositie overnam van XerxesDZB. Immers Zuidland speelde nog een duel minder.

Deze week moest Neptunus-Schiebroek als nummer 3 naar Zuidland. Zoals in vorige verslagen al gezegd zijn het elke week belangrijke wedstrijden, maar dit was er wel eentje van dusdanige aard dat bij een nederlaag de rol een beetje zou zijn uitgespeeld. Met nog 3 wedstrijden zou dan een achterstand van 6 punten opgelopen worden. Gelukkig kwam het niet zover.

De Schiebroekenaren verzamelden vroeg aan de Hazelaarweg om op tijd aan de aftrap te kunnen verschijnen in het verre Zuidland. Niet alle ogen waren helemaal open, maar in het verleden is gebleken dat daar ook een behoorlijke kracht in schuil gaat bij de ploeg van coach Ron Verschuuren. Het was krap in de auto's, maar na wat passen en meten en een rit van ruim 30 minuten arriveerden we heel en ruim op tijd op Sportpark Groot Nibbeland. Aldaar volgde ditmaal geen standaard praatje met de clubmensen van de ontvangende vereniging en scheidsrechter. De leidsman van vandaag is de oom van een collega van elftalleider Wilko Poulie. Dat leverde dit keer een ander gesprek op. En een leuke binnenkomer.

Ondertussen was de spelersgroep gaan omkleden en was het tijd voor de warming-up. Coach Ron kon vandaag beschikken over alle 14 spelers, maar Mitchell Vredebregt en Stefan Boers waren toch nog twijfelgevallen. De blessures blijven aanwezig. Tijdens de warming-up werd besloten dat Stefan sowieso de eerste helft zou gaan beginnen en we het dan zouden aankijken. Eindelijk kon aanvoerder Stefan weer in de basis startten en het voelde goed. Na de wedstrijdbespreking voelde het bij iedereen goed, vandaag kon het niet mis gaan! We zouden hier 3 punten gaan pakken!

Om 14.30 uur startte het duel op het hoofdveld van Groot Nibbeland. Op het grote veld was het in het begin van de wedstrijd aftasten. Naarmate de wedstrijd vorderde zou het grote veld net als in het duel bij Be Fair te Waddinxveen in ons voordeel gaan werken. In de begin fase lieten we vandaag de thuisploeg nog te ver komen. Een hoekschop in de zevende minuut leverde een vroege achterstand op. De wind pakte de scherp genomen hoekschop en de bal viel bij de eerste paal in het vijf meter gebied tussen alles en iedereen in. De enige die reageerde was een speler van Zuidland, 1-0!

Het zou dan niet toch fout gaan…het was even zoeken om weer het moraal te vinden en gewoon door te gaan. Er was natuurlijk nog tijd zat. De motivatie werd gevonden en veerkracht getoond, maar echt grote kansen kwamen er nog niet. Tot na ruim 20 minuten spelen Jurriën Minke aan de linkerkant van het veld werd weggestuurd. De sterke spits schudde zijn tegenstander af en gaf met links de bal voor. Bij de eerste paal schampte Rakheem Shermarkia de bal. Néé! De kans was niet verkeken. De bal kwam bij de tweede paal voor de voeten van de volledig vrijgelaten Simon Koeleman. Voor de goalgetter was het een koud kunstje om de gelijkmaker tegen de touwen te schieten. Wat een ontlading, 1-1! Nu doorgaan.

Een gemene overtreding op Rakheem (op onze helft) werd niet bestraft en het werd even wat grimmiger op het veld. Quincy Suurbach haalde zijn gram in een duel om de bal en de beide aanvoerders werden los van elkaar aangesproken om het een sportieve wedstrijd te laten blijven. Er kwamen vervolgens kansen. Rakheem kreeg er eentje en Chakib Rahman kreeg zijn hoofd niet goed tegen de bal na een hoekschop. Even later ook Simon die niet vol kon koppen na een voorzet van Jurriën. Neptunus-Schiebroek creëerde zichzelf een wedstrijdoverwicht en verdiende een doelpunt. Dit alles in een tijdbestek van 9 minuten. Na een half uur spelen counterde Zuidland. De buitenspelval werkte niet en twee Zuidlanders konden door richting het doel van Elmar van de Ree. De omschakeling bij ons was niet goed en snel genoeg. Een derde Zuidlander sloot aan en kreeg de bal aangespeeld. Hij schoot van afstand de bal achter Elmar, 2-1. Dat ging wel heel gemakkelijk.

Neptunus-Schiebroek moest weer opnieuw beginnen. De grote kansen van eerder bleven nu uit. Niet alles lukte en even leken we met een achterstand de rust in te moeten gaan. Wel waren we vaker in de aanval dan Zuidland, maar daar heb je niets aan als je niet scoort. Vlak voor rust leek het allemaal weer net niet te lukken na een aanval over vele schijven. Toch kreeg de goedspelende Jordy Polak de bal nog net bij Quincy Suurbach, die de lege ruimte aan de linkerkant voor het doel goed had gezien. De verdedigende middenvelder bedacht zich geen moment en schoot de bal met links hard op doel. Via de binnenkant van de paal krulde de bal heerlijk langs het net in het doel, 2-2! Het doelpunt werd weer uitgebreid gevierd, weer zo'n ontlading! Mooi om te zien.

Enkele minuten later was de rust aangebroken. In de rust was er slechts één doel, één gedachte in het geheel. Wat een motivatie, wat een wil om te winnen. De aandachtspunten van coach Ron werden dankbaar in ontvangst genomen. Het kon vanmiddag gewoon niet fout gaan. Het belletje rinkelde in de kleedkamer als teken dat we opmoesten voor de tweede helft. Grappig om dat ook eens mee te maken. En het paste wel bij deze topper.

Quinten van Oers en Lorenzo van Staten waren er in de rust ingekomen voor Anish Meijer en Jordy Polak. Meteen vanaf de aftrap probeerde Zuidland een aanval op te zetten, dat lukte niet en Neptunus-Schiebroek nam het heft in handen. Dertig minuten volgden waarin A1 de betere ploeg was, waarin het acteerde op de helft van de tegenstander. De druk op het doel van Zuidland nam zienderogen toe. De thuisploeg was slechts in staat tot speldenprikjes. Het was wachten op het doelpunt. Na bijna een half uur ging de aanval eindelijk eens een keer naar de rechterkant. Veelal werd er geprobeerd over links aan te vallen, maar dat wilde niet echt lukken. Nu verplaatste Rakheem de bal goed en snel. Hij gaf een geweldige bal op Simon die op snelheid zijn tegenstander het nakijken gaf. Oog in oog met de doelman gaf hij de bal breed op de meegelopen Jurriën. De spits raakte de bal echter volledig verkeerd en dus geen doelpunt. Het bleef gelijk en dus bleef het op Groot Nibbeland ongekend spannend en ook oppassen op niet weer zo'n lullig tegendoelpuntje van een machteloze thuisploeg. De verdediging met Ricardo Pors, Stefan Boers, Quinten van Oers, Jeffrey Vos en daarvoor Chakib Rahman en Quincy Suurbach hielden het dicht.

Even na de kans van Jurriën nam Quinten een vrije trap. De bal was perfect genomen en viel precies achter de verdediging van Zuidland en onbereikbaar voor de doelman. Een ideale bal om lekker tegenaan te lopen, maar niemand reageerde en dus werd het voor de doelman alsnog eenvoudig om die bal te pakken. Het doelpunt hing in de lucht. De Zuidland coach kon alleen maar zwijgzaam toekijken en hopen dat zijn ploeg een tegendoelpunt bespaard bleef, maar er was nog ongeveer 13 minuten te spelen. Het was die minuut waarin rechtshalf Simon Koeleman het veld was overgestoken. Hij kreeg de bal aan de linkerkant op snelheid mee en met een heerlijke solo en actie (waar nog lang over werd nagesproken) liet hij ook hier zijn tegenstanders slechts zijn hielen zien. Op de achterlijn gaf hij de bal perfect voor op de inlopende Jurriën. De spits raakte de moeilijke bal goed, de verdediger was te laat en de doelman grabbelde, maar kon niet keren, 2-3!! We zagen bij de vorige doelpunten al een geweldige ontlading, maar nu viel werkelijk alle spanning van de schouders. Het spitsenduo werd bejubeld. De ouderwetse tandem was weer heerlijk op dreef.

Natuurlijk ging Zuidland het nog proberen en bij het uitverdedigen voelde het bij Stefan toch nog niet helemaal goed. Hij ging door en na enkele aanwijzingen werd het advies om het vooral dicht te houden, door het middenveld opgevolgd. Geen onnodige risico's nemen. Doordat het middenveld zich terugtrok kreeg Rakheem nog meer ruimte. Hij gaf vijf minuten voor tijd een fantastische crossbal op Simon. De spits was uiteraard weer te snel voor zijn tegenstander. Een andere verdediger probeerde het nog wel, maar tevergeefs. Simon gaf de doelman van Zuidland het nakijken en schoot de bal tegen de touwen, 2-4. Weer feest! Wedstrijd beslist!

Stefan vroeg een wissel aan en Mitchell kwam hem de laatste minuten vervangen. Een mooie rentree en toch 86 minuten kunnen spelen. Fijn dat de aanvoerder er in de belangrijke slotfase van de competitie weer bij is. In de laatste minuten lag het bij Zuidland achterin helemaal open en mag het aan de zuiverheid van de afronding worden verweten dat de score niet nog veel hoger opliep. De scheidsrechter floot af en de felicitaties werden dankbaar en van alle kanten in ontvangst genomen. Een fantastische overwinning na een geweldige wedstrijd! Een teamprestatie van formaat! Spelend op deze wijze door geen ploeg in deze competitie te verslaan. In de kleedkamer werd er natuurlijk een klein feestje gevierd met een eerste biertje. Een feestje wat op de club werd voortgezet op de clubavond.

XerxesDZB maakte deze middag geen fout en won met 4-2 van DRL. De Zevenkampers hebben daarmee de koppositie weer in handen met een voorsprong van 1 punt. Oftewel wij staan er eentje achter. Zuidland kan aankomende donderdag weer met ons op gelijke hoogte komen als ze de inhaalwedstrijd tegen GLZ Delfshaven op eigen veld weten te winnen. Jonge Spartaan staat daar op verliespunten weer 1 punt achter. De ploeg uit Middelharnis heeft twee wedstrijden minder gespeeld en zal er aankomende woensdag eentje inhalen tegen SSS. De rol van JHR lijkt nu definitief te zijn uitgespeeld. GLZ en DRL waren al afgehaakt. Nog 4 teams die vol strijden voor het kampioenschap.