Zaterdag selectie trapt af in Zwolle

Ricardo Bruce speler / talent van het toernooi en debutant Jurriën Minke topscorer.

Ter voorbereiding op het nieuwe seizoen ging de Zaterdag selectie van Neptunus-Schiebroek een weekend naar Zwolle voor deelname aan de Hanze Cup. Vrijdagavond werd er verzameld aan de Hazelaarweg en reed de eerste groep naar Zwolle. Een aantal anderen had er de voorkeur aangegeven om op zaterdagochtend te komen. Omdat het niet alleen een voorbereidingsweekend zou worden, maar ook een teambuildingsweekend werd er op vrijdagavond tot in de vroege uurtjes gefeest in het centrum van Zwolle.

Op diezelfde zaterdagochtend was het om 9.30 uur echter al tijd om te ontbijten. De staf, bestaande uit Bas Zweerus, Philippe Berchoux, Piet van Veen en Wilko Poulie, was hiervoor al vroegtijdig naar Albert Heijn gegaan. De spelersgroep had moeite om uit ‘bed’ te komen en ondertussen druppelden de overige spelers aan op het complex van HTC, waaronder de verzorgers Richard Lucas en Michel van Leeuwen.

Het toernooi, de Hanze Cup, werd dit jaar in ere hersteld na een afwezigheid van tientallen jaren. Er was tegelijkertijd ook een Dames Toernooi. Hoofdtrainer Philippe Berchoux had in Zwolle eerder deelgenomen met de voormalige selecties van Soccer Boys en Leonidas. De Hanze Cup begon deze zaterdag om 11.00 uur. Voor Neptunus-Schiebroek (ingeschreven als Neptunes) stond het eerste duel gepland om 11.30 uur. Na het ‘wakker worden’ en het maken van de teamfoto waren er in de warming up al tekenen te zien van een moeizame eerste wedstrijd. Philippe Berchoux wilde dit weekend iedereen zo eerlijk mogelijk inzetten en dus ontstond er een leuke mix tussen eerste en tweede elftal spelers. De 15 veldspelers (t.w. Sander van der Velde, Donover Bot, Jeremy de Hoog, Marciano Deekman, Tim Maat, Ricardo Bruce, Jurriën Minke, Roland van Deelen, Gino Looije, Thomas van Kan, Freek van ’t Land, Mark van Leeuwen, Stefan Boers en Wesley Banis) zouden op zo’n eerlijk mogelijke wisselbasis de wedstrijden spelen. De keepers Dillan Heijnen en Ashwin Meijer verdeelden de wedstrijden onderling. Vermeldenswaardig is de aanwezigheid van de geblesseerde doelman Jelle Visser dit weekend, hij kwam deze zomer over van Excelsior Maassluis.

Het eerste duel was meteen tegen de zwaarste tegenstander van het toernooi: Tweede klasser Hellas Sport uit Zaandam, getraind door oud Oranje doelman Jan Jongbloed. Neptunus-Schiebroek startte de wedstrijd, die op dit toernooi 25 minuten duren, niets eens onaardig. Er was de eerste minuten niets te merken van o.a. vermoeide benen en niet op elkaar ingespeelde spelers. Spits Marchiano Deekman maakte het de doelman van de Zaandammers lastig en speelde debutant Jurriën Minke in de voeten. De oud spits van A1 trof meteen raak in zijn eerste wedstrijd *.

*Note: Jurriën maakte eigenlijk halverwege vorig seizoen al zijn debuut voor Zaterdag 1 in een oefenwedstrijd.

De doelman van Hellas Sport werd na zijn fout bij dit doelpunt meteen vervangen en kreeg de wind van voren van de oud Oranje doelman. De eerste minuten waren nog hoopgevend, maar in het verdere verloop van de wedstrijd ontbrak het veelvuldig aan inzet en motivatie. Het sterke Hellas Sport liep vervolgens eenvoudig uit naar een 3-1 overwinning.

Meteen na afloop van de wedstrijd riep coach Philippe Berchoux de groep bij elkaar, de boodschap was duidelijk: het is logisch dat er vermoeidheid is, maar het gebrek aan inzet kan écht niet!

Om 12.30 uur stond het duel tegen de thuisploeg én derde klasser HTC gepland op het kunstgrasveld. Het veld lag er prima bij en Neptunus-Schiebroek had geleerd van de eerste wedstrijd. Met al iets meer inzet werd het aangezicht ook iets leuker. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam na een assist van Mark van Leeuwen van de voet van Marciano Deekman.

De eerste overwinning was een feit. Nu verder uitbouwen met nog iets meer ‘voetbal’. Om 14.00 uur stond het derde duel van de dag gepland. Swift’64 uit Swifterbant was de derde tegenstander. Er werd al duidelijk beter gevoetbald. De spelers raakten beter op elkaar ingespeeld en dat leverde mogelijkheden op tegen deze tegenstander. Sander van der Velde, die deze wedstrijd voorin speelde, werd halverwege vervangen door Jurriën Minke. Enkele seconden na de wissel kwam Mark van Leeuwen op de helft van Swift in balbezit. Hij speelde de bal perfect in de loop mee aan de ingevallen spits. Jurriën schoot de bal op heerlijke wijze in de korte hoek tegen de touwen! Waarschijnlijk het mooiste doelpunt van het toernooi. Neptunus-Schiebroek kwam niet verder dan dat ene doelpunt, maar won wel weer.

De vierde en laatste wedstrijd van de dag zou wederom gespeeld worden tegen Hellas Sport. Dat duel stond echter pas gepland om 16.30 uur en dus werd het wachten in het regelmatig warme zonnetje en ondertussen werd er gekeken naar de wedstrijden. Het Dames toernooi ging ondertussen gewoon door. In de aanloop naar dat laatste duel van de dag was iedereen loom geworden. De benen nu echt vermoeid en dus werden die even aangepakt voor Richard "Opa” Lucas. Het hielp, het werd beter dan de eerste wedstrijd tegen deze tegenstander. Verder werd het een duel die alle kanten op kon. In de wedstrijd die je zomaar had kunnen verliezen of had kunnen winnen werd een doelpunt van Hellas nog afgekeurd vanwege buitenspel. Het duel eindigde zoals het begon, 0-0.

Tijdens het wachten van ons had Hellas de duels tegen HTC en Swift gelijkgespeeld. Na dit laatste gelijkspel heeft Neptunus-Schiebroek 7 punten en Hellas 6 punten aan het einde van dag 1.

Rondom de aansluitende barbecue was het evalueren voor de trainers Philippe Berchoux en Piet van Veen. De trainers hadden leuke, goede én hele goede dingen gezien. De spelers uit de A1, Jurriën Minke en Stefan Boers vonden gemakkelijk hun weg en gaven meer dan hun visitekaartje af. De nieuwelingen vanuit de Zondagselectie, Donover Bot en Roland van Deelen waren er, op ieder hun eigen wijze, alsof ze er altijd hadden gestaan. Jeremy de Hoog, afkomstig van BVCB, kon helaas niet veel in actie komen na een opgelopen blessure in de eerste wedstrijd. En na ruim 1,5 jaar blessureleed kon ook Wesley Banis eindelijk weer echt speelminuten maken. Het niveau stijgt per seizoen en dus zullen de twee kersverse tweede klassers binnen de teams met veel gezonde concurrentie te maken krijgen. Uiteraard zagen de trainers ook voldoende verbeterpunten. In het tweede gedeelte van de voorbereiding zal daaraan veel aandacht besteedt gaan worden in de aanloop naar de competitie.

Zaterdagavond, de feestavond in het clubhuis van HTC. Neptunus-Schiebroek bepaald de sfeer met Der Alte Dessauer, ons nieuwe clublied. Later werd ook het centrum van Zwolle nog onveilig gemaakt. Velen zochten hun ‘bed’ eerder op dan de dag ervoor. Het was wel mooi zo.

Op zondag stonden de laatste twee duels op de agenda. Na het ontbijt, rond de klok van 9.30 uur, kon rustig worden begonnen aan de warming up. Inmiddels hadden ook Jimmy Wessels, Vincent Velt en de van Leonidas afkomstige Gregory Stadwijk zich bij de groep gevoegd. De eerste wedstrijd was om 11.00 uur tegen HTC. Neptunus-Schiebroek speelde goed, zoals de trainer het graag ziet. Het eerste doelpunt komt uit een vrije trap van Mark van Leeuwen. De inlopende Jurriën Minke kopt in de verre hoek de openingstreffer binnen, zijn derde doelpunt van het toernooi. De 2-0 komt van de linkervoet van Thomas van Kan. De pass was goed van Wesley Banis en de loopactie van Thomas was zoals die hoort. De bal belandde in de kruising, vraag alleen niet hoe… Thomas scoorde ook het derde doelpunt in dit duel. De assist ditmaal van Jurriën en de loopactie weer goed.

De laatste wedstrijd om 12.30uur werd gespeeld tegen Swift. Bij winst was de eerste plaats een feit. Bij elk ander resultaat zou men afhankelijk zijn van het resultaat van Hellas tegen HTC. Neptunus-Schiebroek startte uitstekend. Een lange bal van Donover Bot werd door Mark van Leeuwen binnen gehouden. De voorzet was voor Gregory Stadwijk precies op maat en het aanleggen op Jimmy Wessels was goed. Laatstgenoemde scoorde het openingsdoelpunt. Sander van der Velde haalde even later zijn tegenstander neer in de zestienmeter, tenminste dat was het oordeel van de scheidsrechter. De strafschop werd verzilverd. Daarna was de organisatie volledig verdwenen en ging de tijd tegenwerken. De stand bleef gelijk, 1-1. Hellas maakte geen fout tegen HTC (2-1) en pakte de toernooiwinst. Neptunus-Schiebroek dat genoegen moest nemen met de tweede plaats leverde echter wel de beste speler/talent van het toernooi in de vorm van Ricardo Bruce ("die hebben vast zaterdag de eerste wedstrijden niet gekeken”).

 
 

Na de prijsuitreiking, douchen en opruimen werd de reis naar Rotterdam ingezet. Dinsdag start het tweede deel van de voorbereiding. Zaterdag spelen beide selectie elftallen op eigen veld een oefenwedstrijd. Om 12.30 uur speelt het tweede tegen CWO 2 en om 14.30 uur speelt het eerste tegen IJVV de Zwervers.