Koploper met een lach en een traan

Een wedstrijd die geen wedstrijd was, maar toch een matchwinner en een held had. Een dergelijke wedstrijd heeft ook een pechvogel en dat alles rondom het afscheid van Martijn van den Berg.

In sommige wedstrijden gaat het niet alleen om de dingen die op het veld gebeuren, maar draait het ook of vooral om wat ernaast gebeurt. Vandaag was er zo eentje. Op bezoek bij IJVV de Zwervers 2 nam aanvoerder Martijn van den Berg afscheid van Neptunus-Schiebroek. Volgende week gaat Martijn emigreren naar Singapore. Een hele stap en een fikse aderlating voor het team van Piet van Veen. Uiteraard werd er uitgebreid stilgestaan bij het vertrek van de captain. Er werd een kaart (zie foto) gevonden: "Jammer, je gaat ons verlaten!”, maar het ging vooral om de inhoud. Vele succes- en gelukswensen van teamgenoten en de begeleidingsstaf waren in de binnenkant terug te lezen, maar als je de kaart open doet speelt er ook een muziekje, ’t muziekje in deze kaart was echter uniek en toepasselijk: Simply the Best.

Martijn van den Berg neemt met drie punten afscheid van Neptunus-Schiebroek.

Voordat Martijn de kaart ontving kreeg hij ook een sweater met het Rotterdamse wapen en de tekst: "Sterker door strijd”. De ijzersterke verdediger was als een rots in de branding in het kampioensjaar vorig seizoen. Hij ging altijd voorop in de strijd. Spelend op het randje, maar altijd fair. Kreeg slechts twee gele kaarten, deze dan wel weer in dezelfde wedstrijd op bezoek bij CION vorig seizoen. Een voorbeeld voor velen. De woorden van coach Piet van Veen zullen ongetwijfeld deze koers hebben gevaren, waardoor er toch even een traantje werd gelaten bij het afscheid nemen. Vanaf deze plaats nog eens: we wensen Martijn het allerbeste in Singapore! Wij moeten door. Ondanks dat we hem zeer zeker zullen missen.

De afscheidswedstrijd was niet best. Van niemand overigens. Of het moet rechtshalf Simon Koeleman zijn geweest. In de eerste vijf minuten leverde hij drie piekfijne voorzetten af, waar de voor het doel staande voorhoede niet het gewenste resultaat uit wist te halen. Zelf had hij nog pech bij een bal over de doelman, waarbij de bal net voor het doel erover stuiterde. De tegenstander van vandaag. Nog veel zwakker. Na iets meer dan een kwartier spelen kwam de kersverse twintiger Roland van Deelen aan de linkerkant in balbezit. Hij gaf de bal mee aan Marouane Taouil. Na een individuele actie zag en vond hij dat ene gaatje buiten bereik van de doelman, 0-1. Een schitterende vrije trap even later van diezelfde Marouane werd door de doelman met behulp van de paal ternauwernood tot hoekschop verwerkt.

Wedstrijdbeeld uit de eerste helft, vlnr: Stefan Boers, Marouane Taouil en David van Dijk

Vlak voor rust zag David van Dijk de doelman te ver voor zijn doel staan. Schoot, van ruim 30 meter, maar de bal zeilde net over het doel van IJVV de Zwervers. Halverwege was er niets aan de hand. Hoewel er natuurlijk niet echt tevreden kon worden teruggekeken op de eerste helft. Het spel was sloom en traag. We hadden verzuimd om de tegenstander helemaal weg te spelen. De tegenstander was nauwelijks gevaarlijk geweest, of het moet de te korte terugspeelbal van David Stolk zijn geweest.

De tweede helft begon nog redelijk ondanks een hakballetje van David van Dijk waardoor een speler van de thuisploeg de bal via doelman Ashwin Meijer op de paal kreeg. Het leek voetballend allemaal wat beter tot het noodlot in de twaalfde minuut na rust toesloeg. Zulke wedstrijden zijn gedoemd om een pechvogel te hebben. Met een speler als Stefan Boers in je team weet je al wie dat zal worden. Iets wat ook in Strijen als eerste werd genoemd toen men via spionnen had doorgekregen dat er een speler van het tweede naar het ziekenhuis moest. Stefan was namelijk even mee naar voren. Een speler van IJVV de Zwervers stopte plotseling waardoor hij eroverheen viel en vermoedelijk met zijn hand onder hem terecht kwam. Gevolg: een scheve middelvinger. Een eng gezicht met veel pijn. In het nabij gelegen Maasstad ziekenhuis werd de vinger rechtgezet en bleek deze niet te zijn gebroken, maar ‘gewoon’ uit de kom te zijn geschoten. Gelukkig maar.

Ondertussen viel men op Sportpark De Grote Stee weer terug in het spel van de eerste helft. Er kwamen wel kansen, maar ze gingen er niet in. Patrick van der Gaauw met het hoofd en een schot van Marouane Taouil (gepakt) en Thomas van Kan (voorlangs) leverden niet het verlossende tweede doelpunt. Een oude voetbalwet treed dan in werking: Als je zelf niet scoort, dan doet de tegenstander dat. Deze ploeg was echter niet bij machten om zelf iets te creëren en kreeg dus vijf minuten voor het laatste fluitsignaal hulp van de scheidsrechter. Martijn hield de spits van de thuisploeg keurig voor zich met de armen wijd zodat een overtreding niet gesuggereerd kon worden. De spits bleef op de been, maar de leidsman had iets gezien wat niemand zag. Een strafschop…

Bij ons in het doel. Ashwin Meijer. Nog nooit een strafschop gepakt. Nu de held van de dag. Hij pakte vijf minuten voor het einde de, waarschijnlijk, belangrijkste strafschop ooit. Ondertussen chaos en stress langs de lijn. Een scrimmage voor het doel wordt in de slotseconden nog overleefd. En dus: het heeft zo moeten zijn. Gestolen punten? Nee dat ook weer niet, maar wel, letterlijk, een Engeltje op de lat. Een teamfoto voor het afscheid van Martijn en de uitgebreide kleedkamer ceremonie volgden na afloop. In het ziekenhuis werden de berichten tevreden ontvangen, maar wel met gemengde gevoelens. Dit hadden we niet willen missen. Het zij zo.

Terug op de club is het napraten. De hele middag en avond. Er was te weinig tijd overgebleven om ook nog naar Strijen te rijden (voor een gedeelte dan). Wel wordt via een twitterende CWO-speler vernomen dat Zevenhoven op eigen veld met 1-2 verloor van CWO 2. Voetbal.nl bevestigt het nog steeds niet. Echter lijkt de taart die de Zevenhoven selectie ontving van het eigen bestuur vanwege 2x 6= 12 punten voor de selectie na twee duels slecht te zijn gevallen bij de SVZ’ers.

Als trotse koploper wordt het de komende week vooruit kijken naar volgend weekend. Dan komt ARC 3 op bezoek aan de Hazelaarweg. Het wordt opnieuw puzzelen voor trainer Piet van Veen. Wie is er fit, wie vervangt Martijn en wat zijn de gevolgen door de blessure van Donover Bot bij het eerste. Zaterdag 28 september wordt er in ieder geval om 12.00 uur afgetrapt.

Kortom:
Matchwinner: Marouane Taouil, Held: Ashwin Meijer, Pechvogel: Stefan Boers, het afscheid van Martijn van den Berg, maar wel drie hele belangrijke punten. Neptunus-Schiebroek Zaterdag 2 is weer een stap verder. Niet te nonchalant worden tegen mindere ploegen. Dat moet eruit. Maar het wint dus nu ook de mindere wedstrijden. Dat doet goed. Ook als je de zaterdagmiddag in het ziekenhuis hebt doorgebracht.

Opstelling: Meijer; Van Kan, Boers (J. Taouil ’57), Van den Berg, Van Deelen; Koeleman, Van Dijk, M. Taouil, Stolk, M. Häupler (T. Häupler ’45); Van der Gaauw

Niet gespeeld: Wesley Banis, Marcel van Eijle en Maarten Maissan
Geblesseerd: Daniël Baars, Nenad Tanaskovic en Jurriën Minke
Afwezig: Gino Looije en Tim Maat