Zaterdag 2 behoudt ongeslagen status

Vier duels, twaalf punten, een prestatie boven de algehele verwachtingen in. ARC 3 werd na een goede tweede helft met een nederlaag terug naar Alphen aan den Rijn gestuurd.

De Alphense Racing Club kwam ondanks de 0-4 nederlaag vorige week op eigen veld tegen VVOR 2 met goede moed én vroeg naar Rotterdam voor de vierde competitie ronde. Zoals trainer Piet van Veen al zei, "elke ploeg speelt vanaf nu tegen ons met de doelstelling om ons de eerste nederlaag van het seizoen toe te brengen”. Het is dan aan onszelf om dat te voorkomen.

De trainer kon vandaag niet beschikken over de jarige Thomas van Kan (doorgeschoven naar het eerste), Jurriën Minke, Daniël Baars (beide nog geblesseerd), Gino Looije (vakantie) en Tim Häupler (ziek). De grote selectie betaalde zich dus dit weekend dubbel en dwars uit met nog steeds een sterke reserve bank, waar indien nodig dan van gebruik kan worden gemaakt. Het last minute doorschuiven van Thomas betekende een basisplaats voor de van vakantie teruggekeerde Tim Maat. Het vertrek van aanvoerder Martijn van den Berg betekende een wisseling in de basisopstelling. David van Dijk schuift naar de achterhoede en neemt de aanvoerdersband over. Vooraf kwam er nog een bericht binnen van Martijn: "Piet/Wilko/Michel/Boys, nogmaals dank voor het fantastische afscheid, voor alles. Voor mij persoonlijk onvergetelijk, jullie zijn Simply the best. Zet ‘m op vandaag en in de toekomst, met elkaar en voor elkaar, voor mooie tijden en trots. We horen, en voor res. 1e klasse kom ik terug ;)”.

Mooie woorden van de vertrokken captain die bij moesten dragen aan een positief vervolg na de eerste drie overwinningen. In de eerste helft had de thuisploeg moeite met de bezoekers uit Alphen aan den Rijn. Een tegenstander die precies zo probeerde te voetballen zoals Piet van Veen zijn eigen ploeg wil zien spelen. En dat is even wennen, want we waren nog geen tegenstander tegengekomen die dat deed. We hadden het moeilijk en het voetbal was niet altijd even goed, maar we lieten de tegenstander geen grote kansen creëren. Zelf kregen we na twintig minuten spelen nog de grootste kans. Een hoekschop van Nenad Tanaskovic werd door David Stolk net niet ingekopt. Bij een opstootje even later waar twee schuld hadden kreeg alleen een speler van ARC een gele kaart getoond. Scheidsrechter Gerard Onderwater uit Stompwijk floot een ongelukkige wedstrijd. Wellicht had het ermee te maken dat hij pas 10 minuten voor de aftrap aankwam op het complex omdat hij per racefiets verkeerd was gereden.

De eerste helft was soms hard en fel en vooral de bezoekers maakten zich herhaaldelijk druk om beslissingen van de leidsman en juist op het moment dat we dachten met 0-0 de rust in te gaan kreeg ARC een erg makkelijk gegeven vrije trap net buiten onze zestienmeter. De muur stond goed, doelman Mitchell Romijn koos positie. De bal goed ingeschoten, maar iedereen stond op het verkeerde been toen de bal via de schouder van Tim Maat ongelukkig in de andere hoek van het doel het net raakte, 0-1. Op slag van rust was er voor het doel van ARC opnieuw een klein opstootje. Ook dit keer kreeg slechts één van de kemphanen een gele kaart. Spits Marcel van Eijle kreeg de gele prent en de ARC doelman kwam ermee weg. Nou dat stond dan ook weer gelijk.

Coach Piet van Veen ziet dat zijn ploeg het moeilijk heeft in de eerste helft en bedenkt een tactische omzetting.

Neptunus-Schiebroek had nog 45 minuten in de tweede helft om ook de wedstrijdstand gelijk te trekken. In de rust wisselde coach Piet van Veen spits Marcel van Eijle voor Matty Häupler en liet Nenad Tanaskovic en Simon Koeleman van positie wisselen. Het bleek een gouden greep. De fysiek sterke linksback werd nu in toom gehouden door de ervaren Nenad. En de langzame rechtsback had nu het nakijken bij de snelle Simon.

De aangepaste tactiek kwam al snel tot uiting in het begin van de tweede helft. Verdediger Stefan Boers die deze week de pijn verbeet na de gebeurtenissen van vorige week stond aan de basis van de aanval. Hij speelde Nenad aan die het fysieke duel won en kaatste op Wesley Banis. Hij gaf de bal mee aan Marouane Taouil die de bal perfect voorbij de verdediging legde, precies op maat voor de op snelheid zijnde Simon Koeleman. Hij klopte zijn directe tegenstander en schoot de bal in de verre hoek binnen, 1-1! Een doelpunt uit het tactische boekje van de trainer. En perfect uitgevoerd.

Voor het doel van ARC ontstonden in de tweede helft een aantal gevaarlijke momenten.

Nu moesten we door en er kwamen kansen. Op een assist van Simon schoot Marouane de geplaatste bal op de paal. Vier minuten later kwam Simon er weer binnendoor langs bij zijn tegenstander. Op snelheid zag en vond hij de ruimte om (eindelijk) te schieten. Een geweldige trap van ongeveer 20 meter van het ARC doel. Buiten bereik van de doelman kwam de bal op de onderkant van de lat en stuiterde zo uit de doelmond. Net als vorig week het schot van David van Dijk had dit genomineerd kunnen worden voor het doelpunt van het jaar, maar de bal ging er niet in en dus geen nominatie. Weer vier minuten later gaf David Stolk de bal perfect mee op de vertrokken Matty Häupler, maar oog in oog met de doelman ging de bal er niet in. Net iets eerder dacht Matty nog recht te hebben op een strafschop toen hij in de zestienmeter werd vastgehouden, maar de scheidsrechter wilde er niet aan.

De druk op het doel nam, naar mate de tweede helft volgde, toe. Hier moesten alle ARC’ers terug op eigen helft.

De klok tikt door en het spel van, vooral, de bezoekers wordt weer feller en harder. Het leverde een ARC speler een terechte gele kaart op. Nadat eerder Tim Maat op snelheid door was gekomen, kwam 10 minuten voor het einde Stefan mee op. Het leverde hem een ingooi op die hij zelf nam ondanks de pijnlijke vinger. De verre ingooi kwam precies op het hoofd van Matty Häupler die kon doorkoppen. Simon kwam in het vijf meter gebied goed voor zijn man en verschalkte de doelman voor de tweede keer vanmiddag, 2-1! Wat een ontlading, wat een feest!

Neptunus-Schiebroek viert het winnende doelpunt. Lachend weglopend: Stefan Boers, hij stond aan de basis van beide doelpunten vandaag.

ARC dat er in de tweede helft nauwelijks aan te pas was gekomen zette nu nog eens aan om toch nog een puntje aan dit duel over te houden. Echter kon men niet voorkomen dat eerst Tim Maat weer kon opstomen. Hij gaf een 7-tal ARC’ers het nakijken en moest een aanslag incasseren. Vijf minuten voor het einde was het de beurt weer aan Stefan. Een verdediger van ARC zag het gebeuren en stak het veld over om hem op grove wijze een halt toe te roepen. De, niet aanwezige, televisie beelden kan je er tien keer op nakijken en waarschijnlijk is het alle keren rood. En dat was ook de kleur die de leidsman toonde. Stefan viel echter weer precies op de zere vinger en werd onder het mom: geen risico’s nemen, vervangen door Jaouad Taouil.

Het werden nog vijf hachelijke minuten. ARC kreeg nog twee kansen. Eerst een gevaarlijk schot dat van richting werd veranderd en vervolgens door een ARC’er van dichtbij naast gekopt. Een paar seconden later dook doelman Mitchell Romijn onder de bal door na een lage voorzet van de rechterzijde. Voordat de ARC’er voor het doel de bal kon inschieten bracht Tim Maat op de doellijn redding. Ook aan de andere kant telden we nog twee gevaarlijke kansen. Marouane raakte weer de paal en Simon vond opnieuw de lat op zijn weg naar een hattrick. In een rebound kon linksback Roland van Deelen nog de score vergroten, maar ook hij kon de bal niet in het doel krijgen.

Na een paar minuten blessuretijd konden we concluderen dat we ondanks een matige eerste helft het in de tweede helft een stuk beter hadden gedaan en terecht drie punten aan dit duel over hadden gehouden. We kunnen nog beter en dus mogen we halverwege de eerste periode voorzichtig gaan dromen van de periodetitel (over acht duels). We voelen echter nog altijd de hete adem van de eerste tegenstander, VVOR 2, in onze nek. De Oost Rotterdammers wonnen vandaag op eigen veld van Zevenhoven 2 met 4-1, onze tegenstander van volgende week. Echter, we kijken nog steeds van wedstrijd tot wedstrijd.

Op de grens van Zuid Holland met Utrecht en Noord Holland en onder de rook van Aalsmeer wordt er volgende week om 11.30 uur afgetrapt in Zevenhoven. Vroeg verzamelen dus…

Opstelling: Romijn; Maat, Van Dijk, Boers (J. Taouil ’85), Van Deelen; Koeleman, Banis, M. Taouil, Stolk, Tanaskovic; Van Eijle (M. Häupler ’45).

Niet gespeeld: Ashwin Meijer, Patrick van der Gaauw en Maarten Maissan
Afwezig: Tim Häupler en Gino Looije
Geblesseerd: Jurriën Minke en Daniël Baars