Effectief Zaterdag 2 overwintert in de beker

Veerkrachtig Neptunus-Schiebroek behoudt ook in de derde bekerronde de ongeslagen status.

Na de overwinning op Schoonhoven 2, waarin de tiende competitieoverwinning van het seizoen behaald werd, vertrok coach Piet van Veen voor ruim een week naar de Canarische Eilanden. Hij sprak het vertrouwen uit in de staf die achterbleef, assistent en leider Wilko Poulie en verzorger Michel van Leeuwen. De organisatie bleef in takt door de geblesseerde Jurriën Minke door te schuiven als elftalleider en, omdat het eerste vrij was, Hans Brandt mee te nemen naar een uitwedstrijd als grensrechter. Jill O’Neill zorgde vanmiddag voor de foto’s en Stefan Boers hielp ’s morgens met het natellen en verzamelen van alle spullen.

Ook in trainingen en opstelling was er voor de interim staf geen reden om veel wijzigingen aan te brengen. Donover Bot verving de met pijntjes kampende Tim Häupler en Wesley Banis hield een week rust waardoor Matty Häupler weer bij de basiself stond en Maarten Maissan doorschoof naar het middenveld. De basis was hiermee gelegd voor de wedstrijd in de derde bekerronde bij Botlek. Botlek 2 had de Schiebroekenaren enige angst ingeboezemd bij het bekijken van de competitie stand, gemiddeld 5 doelpunten per wedstrijd maakten de Spijkenissers tot op heden. Uiteraard was dat andersom ook zo, met 10 gespeeld, 10 gewonnen. Een gelijkwaardig, interessant duel stond op de rol. Ruim op tijd arriveerde de spelersgroep op Sportpark De Brug, alwaar het programma iets was uitgelopen en de wedstrijd dus met een kwartier vertraging zou starten.

Invalscheidsrechter Nanne begon om 12.15 uur aan deze bekertopper met langs de kant supporters Mark van Leeuwen, Jelle Visser, Dimitri Koliakoudakis, Philippe Berchoux, Bas Zweerus en Leen Wessels. Het vuur stond de Schiebroekenaren vanaf de eerste minuut aan de schenen. Het fysiek sterke Botlek zat er continue kort op en maakte ons het voetbal erg moeilijk. Ons ‘eigen spelletje’ kon nauwelijks gespeeld worden, de verdiensten van de thuisploeg. Kleine overtredingen van verschillende spelers van Zaterdag 2 in de eerste minuten leverde middenvelder Maarten Maissan al na vier minuten een gele kaart op. Een schop op de enkel even later bij Matty Häupler was slechts genoeg voor een vermaning. Diezelfde Botlek speler had even later bijna Daniël Baars over de knie, maar de aanvoerder bleef op de been en spaarde daarmee de Spijkenisser.

Een rommelig begin, maar wel gelijkwaardig. Een dekkingsfout na twintig minuten waardoor een speler van Botlek ongestoord de zestienmeter in kon lopen, liet ook doelman Mitchell Romijn in de korte hoek kansloos, 1-0. Na 221 minuten zonder tegendoelpunt en voor de eerste keer een achterstand sinds mensenheugenis was het even slikken. Maar de achterstand was van korte duur. Slechts 3 minuten. Rechtsback Thomas van Kan mocht halverwege de helft van Botlek een vrije trap nemen. De pass goed, de timing perfect, het inzicht uitstekend, van zowel nemer als afmaker. De inlopende kleine spits Patrick van der Gaauw won het duel van de boomlange laatste man en kopte de bal tegendraads hoog in het doel tegen de touwen, 1-1!

Beide teams kregen in de eerste helft niet meer echte kansen en beide grensrechters pikten in het voordeel van hun team. Halverwege werd het afgesproken strijdplan iets aangepast en bleef Donover Bot in het veld. Met de overtuiging dat het de tweede helft goed zou komen werd er daar rustig naartoe geleefd.

In het tweede bedrijf startte de bezoekers goed aan de wedstrijd en nam nu iets meer zelf het initiatief. Het bleef echter oppassen geblazen voor de snelle tegenaanvallen van de thuisploeg. Stefan Boers maakte vanmiddag zijn rentree en verving Maarten Maissan, waardoor David van Dijk een linie naar voren doorschoof. Vlak na de wissel schiet doelman Mitchell Romijn de bal ver uit, de bal stuitert door en de doorjagende Matty Häupler wint twee keer (voet/hoofd) het duel en verschalkt de doelman in de verre hoek, 1-2! Een paar minuten waarin veel gebeurde volgden. Botlek voerde de druk op en na een hoekschop van ons kwamen de Spijkenissers er snel uit met een lange bal van de doelman. Stefan timede verkeerd waardoor de spits van Botlek alleen doorkon op doelman Mitchell. De spits had echter teveel tijd nodig en wist de opgelegde kans niet te verzilveren.

Patrick van der Gaauw vandaag weer belangrijk voor Zaterdag 2. Een doelpunt en een assist, hier vlak na het doelpunt van Matty (1-2).

Warrige beslissingen van de scheidsrechter zorgde een paar keer voor onrust op het middenveld aan onze zijde. David van Dijk krijgt geel voor commentaar op de leiding en David Stolk ontsnapt eraan na een overtreding. Controleur Daniël Baars hield de manschappen bijeen. Een paar minuten later had men niets geleerd van een eerdere hoekschop en stonden we achterin weer 1-op-1, echter wist Botlek er weer niet van te profiteren. Bij een derde identieke situatie op rij organiseerde men het beter en werd het gevaar van de thuisploeg eerder in de kiem gesmoord. Een aanslag op Matty Häupler en een botsing van Thomas van Kan doen besluiten om Tim Häupler te laten warmlopen.

Een kwartier voor tijd komt Neptunus-Schiebroek steeds meer onder druk te staan en moet het met de rug tegen de muur. De verdedigende taak lijkt soms te worden vergeten en daar kan Tim ook nog voor gebruikt worden. Vanaf de zijlijn ziet men met lede ogen aan hoe Botlek het doel van Mitchell steeds meer op zoekt. In een counter onthoudt de scheidsrechter Matty (nu op links) een overtreding slash strafschop. Botlek krijgt daaropvolgend een hoekschop aan de andere kant nadat doelman Mitchell het gevaar weerde. De bal wordt gevaarlijk ingekopt en achter de verdediging ingekopt, maar grensrechter Hans Brandt staat met de vlag omhoog. Te midden van het feestgedruis neemt de leidsman het vlagsignaal over. Buitenspel. Botlek komt niet tot 2-2.

Als Tim klaar staat om in te vallen voor Nenad zoekt Neptunus-Schiebroek weer de aanval. Met een snelle combinatie geeft de goed spelende Patrick, vier minuten voor tijd, een slim balletje op Simon Koeleman (nu op rechts). De topscorer speelt de bal door de benen van de tegenstander en puntert de bal in de verre hoek binnen, 1-3! De wedstrijd gespeeld, de opluchting groot, het feest compleet. Alsnog wordt de wissel doorgevoerd en wordt Nenad, verbolgen over het moment van wisselen, naar de kant gehaald. De bezoekers spelen het duel keurig uit en komen niet meer in de problemen. Met nauwelijks extra tijd maakt de scheidsrechter een einde aan de wedstrijd en overwintert Zaterdag 2 met een keurige overwinning in de beker.

Simon Koeleman (niet zichtbaar) ontvangt de felicitaties van zijn medespelers na de 1-3. De verslagenheid bij de thuisploeg is zichtbaar groot.

David van Dijk krijgt felicitaties, maar ziet een potentieel vrij weekend in het water vallen. De berichtgeving naar Piet van Veen op de Canarische Eilanden gaat als een lopend vuurtje. De coach reageert zoals verwacht: "Mooi, weet gelijk iedereen dat het team het doet en niet wie er op de bank zit, ben blij en trots!”

Onder genot van een biertje blikken Tim Maat, Patrick van der Gaauw, Matty Häupler, Simon Koeleman, Stefan Boers en Jurriën Minke samen met Michel van Leeuwen en Wilko Poulie in de eigen kantine vooruit op het vervolg van het bekertoernooi. Geconcludeerd wordt dat het uniek zou zijn de dubbel te pakken in ongeslagen status, maar realiteit en droom liggen hier nog ver uit elkaar. Het kannetje van Sander van der Velde (uit de fooienpot na de bardienst met Freek van ’t Land) doet de mannen besluiten nog wat langer te blijven zitten.

Er zijn in de beker nu nog 9 zaterdag teams en na de zondag wedstrijden, nog 9 zondag teams in de beker. Uit beide afdelingen zal er één team moeten afvallen in een tussenronde. De achtste finales worden nog gespeeld per afdeling, waarna er vanaf de kwartfinale gemixt zal worden tussen zaterdag en zondag teams.

Volgende week staat er voor Zaterdag 2 weer ‘gewoon’ een competitie duel op de agenda. Er zal dan een bezoek worden gebracht aan het, te verwachten, stugge CWO 2. De enige tegenstander waar tegen we dit seizoen nog niet speelden. De aftrap op sportpark Het Nieuwelant in Vlaardingen is om 12.00 uur.

Klik hier voor alle foto's van deze wedstrijd.

Opstelling: Romijn; Van Kan, Van Dijk, Bot, Stolk; M. Häupler, Baars, Tanaskovic (T. Häupler ’86), Maissan (Boers ’57), Koeleman; Van der Gaauw.

Bijzonderheden:
* Valken’68 2 is de koploper in de 2e klasse A, dat nu één keer gelijkspeelde.
* Competitiegenoot IJVV de Zwervers 2 won verrassend bij de koploper in de 2e klasse D, Zuidland 2.
* De 2e klasse A (Valken’68 – Ter Leede – FC ’s Gravenzande 3) en 2e klasse C (Sportlust’46 – IJVV de Zwervers – Neptunus-Schiebroek) zijn het beste vertegenwoordigd.
* De 2e klasse B heeft Excelsior M. nog in de race en kan daar FC ’s Gravenzande 4 bij krijgen.
* De 2e klasse D richt de hoop na uitschakeling van Botlek en Zuidland op Hellevoetsluis.
* DSO is de enige derde klasser dat hier won van tweede klasser Oegstgeest.