Ook Zaterdag 2 blijkt niet onfeilbaar

Ondanks de enige competitie nederlaag dit jaar mag men zich op de laatste speelronde van 2013 wel herbstmeister noemen. Het verschil met nummer 2 Deltasport blijft 6 punten.

Ruim een jaar lang bleef de ploeg van Piet van Veen ongeslagen en dat leverde tussendoor de titel op in de reserve derde klasse. Er werd een voortvarende start gemaakt in de tweede klasse waarin er tien duels op rij werden gewonnen. Er kwamen steeds meer ploegen die deze ban wilde breken. Op zaterdag 17 november werd de laatste nederlaag geleden in Maassluis bij MSV’71. Alwaar destijds een 1-3 voorsprong bij rust werd weggegeven tot een 4-3 nederlaag. Vierentwintig duels verder ging het mis. Het 25ste duel op eigen veld tegen Zwaluwen 3 moest een vanzelfsprekendheid zijn nadat Zaterdag 2 deze in de heenwedstrijd volledig overklast had.

Maar de laatste twee weken zijn er al geen vanzelfsprekendheden meer. Grote kansen worden eerst nog gemist, nu worden ze niet meer gecreëerd. De voorhoede miste vandaag de juiste inspiratie en straalde een soort machteloosheid uit. Dat was vorige week gedeeltelijk ook al zo. Matty Häupler en Simon Koeleman, begin dit seizoen nog de schrik van elke back, maar de klad zit erin. Karim el Mahjoubi stond vandaag in de spits, maar bracht ook geen verlossing. Nenad Tanaskovic werkte hard, maar dat was niet voldoende vanmiddag. Op het middenveld wordt de geblesseerde Wesley Banis node gemist.

Vandaag krijgen we nog wel de eerste grote kans, alhoewel de voorzet van Matty via een Zwaluwen been bijna in het eigen doel verdween. Eén van de eerste keren dat Zwaluwen een paar minuten later in onze zestienmeter komt krijgen ze net daarbuiten een vrije trap te nemen. Het duel in de zestienmeter wordt slap aangegaan en de 0-1 verdwijnt in het doel achter doelman Jelle Visser. Twee minuten later krijgt Neptunus-Schiebroek een vrije trap te nemen net buiten de zestienmeter voor commentaar op de leiding. Het herhaaldelijke commentaar zorgt ervoor dat de bal negen meter naar voren mag en daardoor in de zestienmeter komt te liggen. Nenad legt aan en David van Dijk schiet, maar de Zwaluwen-spelers lopen te snel in en de bal moet worden overgenomen. Nenad legt weer aan en ditmaal vliegt de bal via de carambole in de verre hoek het doel in, 1-1. Voor de tweede week op rij is het laatste man David van Dijk die het doelpunt scoort.

Halverwege heeft Piet van Veen uiteraard het nodige te vertellen. Ashwin Meijer vervangt halverwege, volgens afspraak, Jelle Visser. In de tweede helft heeft de thuisploeg ruim 40 minuten een veldoverwicht. Achterin geven de backs Thomas van Kan en de uitblinkende Jaouad Taouil niets weg. Centraal staat David, als de rust zelf, met de van het eerste teruggekeerde Stefan Boers hun mannetje zonder al te veel problemen. Er worden geen kansen weggegeven. Totdat na meer dan een uur spelen er niets aan de hand lijkt, maar middenvelder Maarten Maissan zijn tegenstander vastpakt en er daardoor een onnodige, maar terechte strafschop wordt gegeven. De aanvaller was doorgebroken en dus ontsnappen we aan, ook nog, een rode kaart. Scheidsrechter Van Everdink uit Schiedam hield de kaarten gelukkig op zak vanmiddag. De strafschop wordt verzilverd en dus kijken we tegen een 1-2 achterstand aan.

Een paar minuten later, een streep door de rekening van de trainer, aanvoerder Daniël Baars grijpt naar zijn hamstring en moet worden gewisseld. Tim Häupler valt in. David schuift door naar het middenveld en neemt de band over. Een paar minuten later is het alles of niets en volgt de meest logische wissel. Spits Patrick van der Gaauw erin voor middenvelder Maarten Maissan. Er volgen nog wat kansen, maar het is veelzeggend als de grootste kans ontstaat uit een vrije trap van Karim el Mahjoubi. De doelman pakt de bal uit de kruising waarna nog een hoekschop volgde. Op de Zwaluwen bank lijkt de extra tijd een eeuwigheid te duren, maar deze Vlaardingse tegenstander nam op de laatste speelronde van dit jaar drie punten mee uit Schiebroek.

En heel onverdiend was dat niet, misschien was gezien het spelbeeld een gelijkspel beter geweest, maar een overwinning heeft Zaterdag 2 vandaag sowieso niet verdiend en dat dan weer in tegenstelling tot vorige week bij VVOR. Zo laat Zaterdag 2 zeven punten liggen in drie weken. En dat is gewoon teveel. Later op de dag verliest nummer 2 Deltasport bij Sportlust’46 (4-1) en dus blijft het verschil 6 punten.

De ploeg van coach Piet van Veen gaat nu, "met beide benen op de grond”, de winterstop in. Tijd voor herstel. Op- en naast het veld. Een kritische nood met het gevoel dat er nog steeds niets aan de hand is. Na de winterstop wordt er allereerst geoefend tegen Brielle 2 op 11 januari, waarna op 18 januari de competitie hervatting is op eigen veld tegen hekkensluiter IJVV de Zwervers 2. Hekkensluiter of niet, er telt dan slechts één ding: 3 punten.

Neptunus-Schiebroek Zaterdag 2 wenst alle volgers hele fijne feestdagen, een veilige jaarwisseling en alvast een gezond 2014. Een jaar waarin wij ons best gaan doen om weer leukere verhalen na afloop te kunnen melden en op jacht gaan naar de titel in de reserve tweede klasse.

Opstelling: Visser (Meijer ’45); Van Kan, Van Dijk, Boers, Taouil; Koeleman, Baars (T. Häupler ’72), Tanaskovic, Maissan (Van der Gaauw ’77), M. Häupler; El Mahjoubi.

De basiself met geheel links grensrechter Hans Brandt.