Zaterdag 2 veert 9 minuten op en wint

Na 3 maal achtereenvolgens puntenverlies in 2013 kwam Zaterdag 2 ook moeizaam uit de winterstop. Uiteindelijk waren 9 minuten voldoende om toch de volle winst te pakken.

Nadat er dus de laatste wedstrijden van het oude jaar ineens veel punten werden verspeeld begon na een geslaagd ‘trainingskamp’ in Antwerpen de tweede helft van het seizoen. Vorige week moest de oefenwedstrijd tegen Brielle noodgedwongen worden afgezegd omdat de selectie in zijn geheel te weinig spelers tot zijn beschikking had. Deze week leek het er even op dat we met hetzelfde probleem te maken kregen. Maar de coulance van hoofdtrainer Philippe Berchoux, door slechts 1 verse wissel te nemen, leverde Zaterdag 2 toch voldoende spelers op.

Daniël Baars sinds de winterstop geen last meer van de hamstring waarvoor hij de laatste wedstrijd voor de winterstop voortijdig naar de kant voor moest. Wesley Banis keerde terug op het middenveld en Marouane Taouil, wiens contributie werd voldaan, startte na een lange periode weer in de basis. David Stolk en Nenad Tanaskovic ontbraken wegens blessures. Jurriën Minke is de revalidatie gestart en zal waarschijnlijk vanaf aankomende week weer op het trainingsveld te vinden zijn voor looptrainingen.

Het eerste duel na de winterstop is altijd lastig. Je moet er weer even inkomen na vier weken zonder wedstrijd. In het achterhoofd de nederlaag tegen Zwaluwen op eigen veld en dan komt de hekkensluiter naar de Hazelaarweg. Een tegenstander waar we het uit al behoorlijk lastig hadden gehad (0-1). Een niet te onderschatten tegenstander. Het was dan ook niet best de eerste helft. Coach Piet van Veen zag met lede ogen aan dat zijn team niet in het spel kwam. Van achteruit was de opbouw slordig en op het middenveld draaide de motor (nog) niet. Een wellicht onnodige overtreding (maar ook slim gevallen van de spits) leverde IJVV de Zwervers een vrije trap op aan de zijkant van het veld. Eentje die langs de kant behoorlijk bediscussieerd werd. De vrije trap werd genomen en zonder dat er verder iemand aan te pas kwam zeilde de bal in de verre hoek het doel in. Doelman Mitchell Romijn, die wellicht iets te ver voor zijn doel stond, kansloos latend, 0-1.

Neptunus-Schiebroek kon tot aan de rust niet echt een vuist maken. Halverwege wisselde coach Piet van Veen twee maal. Volgens afspraak doelman Mitchell eruit en Ashwin Meijer er in. En noodgedwongen Tim Häupler voor Stefan Boers centraal achterin.

In de tweede helft begon de wedstrijd met een zelfde spelbeeld. IJVV de Zwervers zette druk waardoor de thuisploeg moeite had de opbouw juist te verzorgen. Een diepe bal werd na bijna een kwartier achterin niet goed opgepakt. Doelman Ashwin riep los, Wesley raakte de bal half en de aanvaller profiteerde, 0-2. Omlaag hangende koppies en teleurgestelde gezichten. Een logisch gevolg. Aanvoerder Daniël Baars nam de manschappen bij de hand. De coach stuurde langs de rechterflank Thomas van Kan vooruit, waardoor er achterin bijna 1-op-1 gespeeld werd. Het leverde het gewenste resultaat. Vier minuten na het doelpunt van IJVV de Zwervers kreeg Zaterdag 2 een vrije trap op het randje van de zestienmeter na een overtreding op Thomas die door 3 man in de sandwich werd genomen. Marouane nam plaats achter de bal en de op één na kleinste man van het veld, Daniël, kopte de bal tegen de touwen, 1-2. Daniël nam de bal onder de arm en motiveerde zijn team nog eens. Als "één voor allen en allen voor één” ging Zaterdag 2 door. IJVV de Zwervers kwam niet meer onder de druk vandaan. Zes minuten na de aansluitingstreffer wordt Simon Koeleman in de diepte gestuurd en de voorzet wordt gesmoord, maar niet voldoende. Daniël was er snel bij om de bal te heroveren en schoot de bal in de verre hoek binnen, 2-2!

Het onoverwinnelijke straalde weer van het team af. De bank veerde op toen er meteen na de aftrap een nieuwe aanval werd opgezet. Marouane kwam in balbezit. Hij keek eens om zich heen, liep nog even door en Wesley dacht: "geef mij die bal”. Marouane had echter iets heel anders in gedachten. Hij zag de doelman iets te ver voor zijn doel staan en lobte de bal van ruim 20 meter in de linkerbovenhoek. Een schitterend doelpunt, 3-2! IJVV de Zwervers nam de aftrap en schoot de bal tegen de scheidsrechter op. Zaterdag 2 profiteerde. Simon werd weggestuurd en binnen de zestienmeter licht aangetikt. Scheidsrechter De Jonge was na, waarschijnlijk, een optelsom, resoluut: Strafschop! Spits Patrick van der Gaauw nam plaats achter de bal en zette ons feilloos op een veilige 4-2 voorsprong. Exact negen minuten na het aansluitingsdoelpunt van Daniël Baars.

De resterende twintig minuten waren voor de statistieken. Het waren ook twintig minuten waarin rechtsback Thomas een hoofdrol speelde. Opkomend vanaf die positie kwam hij al in scoringspositie bij de stand van 1-2. En nu ineens opduikend als linksbuiten kwam hij net te laat met een sliding om de score een nog beter aanzien te geven. Hij werd ook slachtoffer van een gemene overtreding, maar kabbelde weer op. De positiviteit van het goede spel, de enige die de eerste helft zijn niveau haalde, werd verbloemd met een gele kaart toen hij de bal verloor en zijn tegenstander vasthield. Dat na afloop alleen daar nog over gesproken werd mag misschien logisch zijn, maar niet helemaal terecht.

De supporters namen Zaterdag 2 enigszins (terecht) op de hak: "Jullie maken het wel spannend”, "was wel even billenknijpen” en "doen jullie dit voor de supporters, eerst spannend maken?” waren veelvuldig gehoorde uitspraken. "Ja", was het enige en meest logische antwoord. Zeker als de staf na afloop leest dat Deltasport gelijk speelde bij Zwaluwen (1-1) en er daardoor ondanks het mindere spel wel een overwinning werd behaald en ook nog twee punten werd uitgelopen op de concurrentie. Hierdoor mogen we toch spreken van een geslaagde eerste zaterdag na de winterstop.

In de kleedkamer tekenden alle spelers een kaart voor Hans Teijn die werd geopereerd en een nieuwe heup kreeg. De man van het complex, materialen en de zaterdagdienst wordt node gemist, gelukkig was Helle Verschuuren er om vandaag veel op te vangen! Leider Wilko Poulie wacht nog op de laatste euro’s om Hans namens de selectie te verblijden met een aardigheidje!

Volgende week brengt Zaterdag 2 een bezoek aan Alphen aan den Rijn. Om 14.30 uur is ARC de tegenstander. De heenwedstrijd verliep enigszins moeizaam tegen deze stugge tegenstander. Een duel waarin topscorer Simon Koeleman matchwinner werd met twee doelpunten. Positief als altijd zullen we met veel vertrouwen afreizen naar Alphen.

Opstelling: Romijn (Meijer ’45); Van Kan, Van Dijk, Boers (T. Häupler ’45), Maissan; Koeleman, Baars, Taouil, Banis, M. Häupler (Van Eijle ’71); Van der Gaauw.