Zaterdag 2 deelt punten na spektakelstuk

De neutrale toeschouwer heeft gesmuld van twee voetballende ploegen die elkaar dwongen hard te werken zoals in een échte Engelse voetbalclash. ARC na afloop de morele winnaar.

Het duel van deze week stond op een aanvangstijd van 14.30 uur en dat betekende dus een zelfde aanvangstijd als het eerste. Coach Piet van Veen moest in vergelijking met vorige week dus spelers afstaan. Dit werden aanvallers Marouane Taouil en Simon Koeleman. Vooral laatst genoemde was een grote aderlating voor Zaterdag 2. In het heen duel was Simon het geweest die na rust het verschil maakte in de moeizaam met 2-1 gewonnen wedstrijd. Een verwoedde poging van aanvoerder Daniël Baars was tevergeefs. De hoofdtrainer bleef bij zijn besluit. Jammer!

Zoals gezegd eindigde de eerste wedstrijd tegen ARC in een 2-1 overwinning. Na een 0-1 achterstand bij rust kon dankzij positiewisselingen in de rust die wedstrijd alsnog gewonnen worden. Destijds was er ook al veel strijd, maar hielden de ploegen elkaar vooral voetballend in evenwicht.

De reis naar Alphen aan den Rijn was te lang en de warming up te kort. En zoals (bijna) altijd is overal waar "te” voorstaat niet goed. Neptunus-Schiebroek start wel goed in het eerste kwartier. Tenminste het veld overwicht is er. Linksback Maarten Maissan krult de bal na 10 minuten de zestienmeter in, maar de bal valt net niet lekker voor aanvoerder Daniël Baars. Dat had een mooie start kunnen zijn. Na een klein kwartier spelen komt ARC voor de eerste keer voor het doel van doelman Ashwin Meijer. De Alphenaren blijken uiterst effectief. Eén kans, één goal, 1-0! Een aderlating en even gaan de koppies omlaag. Het loopt niet lekker, de bal blijft niet in de ploeg en ARC profiteert 4 minuten later opnieuw. Vanaf de zijkant van de zestienmeter wordt de bal schitterend in de verre hoek gelobd, 2-0!

Ach, ja… zeggen de positievelingen onder ons. Vorige week stonden we ook met 2-0 achter, dus schouders eronder en doorgaan. Het duel werd nu fysiek ook een stuk zwaarder. Er werden stevige en soms harde duels uitgevochten. Rechtsback Thomas van Kan werd onderuit gehaald en de nummer 11, die zojuist nog dat schitterende doelpunt maakte, kreeg de eerste gele kaart van de wedstrijd. Maarten maakte een overtreding en kreeg een vermaning.

We bleven overeind en kropen zo nu en dan weer naar voren. We kregen weer een veldoverwicht. ARC moest langzaam weer verder achteruit. Na iets meer dan 25 minuten spelen stuurde David van Dijk de bal over de rechterflank vooruit op de op snelheid zijnde Thomas van Kan. Ondanks het slechte advies van de andere zijde om de bal eerst binnen te houden gaf Thomas de bal in één keer voor het doel alwaar bij de tweede paal linkshalf Marcel van Eijle de bal schitterend tegen de touwen schoot, 2-1. Bij de aftrap wisselt coach Piet van Veen twee spelers van positie. Tim Häupler die op ‘10’ speelde wordt rechtshalf. Nenad Tanaskovic neemt zijn positie in het centrum over. Vlak na de aftrap heeft ARC nog niet geschakeld en kan Tim alleen door op de doelman, met alleen de doelman voor zich en twee medespelers voor het doel mogen we het een teleurstelling noemen dat de bal in het zijnet belandde.

Halverwege staan we met 2-1 achter. Coach Piet van Veen geeft de nodige aandachtspunten mee voor de tweede helft. Daniël Baars pept de boel nog een keer op en we gaan ervoor in de tweede helft. ARC start echter met druk zetten. We zoeken naar het veldoverwicht van de eerste helft. Totdat ARC dat ene foutje maakt. Tim Häupler onderschept en zet een geweldige counter op. Wederom is er een hoofdrol voor rechtsback Thomas. Hij krijgt de bal weer op snelheid mee en ziet spits Patrick van der Gaauw voor het doel. Thomas geeft de bal voor en Patrick scoort diagonaal de gelijkmaker, 2-2! Een lekker begin van de tweede helft.

Maar een paar minuten later gebeurd er iets wat nooit mag gebeuren. De tot dan toe redelijk (maar niet goed) fluitende scheidsrechter Kiebert gaat gruwelijk in de fout. Een aanval van ARC eindigt bloedeloos en David van Dijk wil de bal wegschieten, maar de verdediger raakt de bal totaal verkeerd waardoor de bal achteruit gaat naar doelman Ashwin Meijer. David die met zijn rug naar de doelman stond kan de bal op zo’n manier nooit "bewust” (want daar gaat het om) terugspelen. Ashwin pakt de bal dan ook in zijn handen. De scheidsrechter fluit voor een terugspeelbal. Het levert zelfs een lachsalvo op bij de ARC supporters schuin achter het doel. Belachelijk! Beamen zij ook! Dit heeft niets te maken met "een eigen interpretatie van de regels” of "je geeft hem de mogelijkheid om te fluiten”, nee dit is gewoon je eigen eigenwijze stempel drukken op een wedstrijd!

Neptunus-Schiebroek houdt zich op het veld keurig in en accepteert de genomen beslissing. Er valt toch niets aan te doen. De indirecte vrije trap gaat via de muur in de kruising en dus kijken we wederom tegen een achterstand aan, 3-2. We rechtten de ruggen en gaan weer op zoek naar de gelijkmaker. Die komt er twee minuten later. De bal komt via de voet van David van Dijk in de kluts voor het doel. De bal valt uit de zestienmeter door een ARC verdediger en vanaf randje zestienmeter schiet Marcel de bal hard in de verre hoek, 3-3! De aanvoerder van ARC vindt vervolgens dat onze spits (Patrick red.) hinderlijk en in de baan van het schot buitenspel loopt. Hij achtervolgt de leidsman tot aan de middenlijn agressief door zowel verbaal als fysiek verhaal te halen. De leidsman die best het voorbeeld van Gözübüyük (fysiek contact van Roda JC speler Nemeth) had mogen volgen gaf niet eens een gele kaart. En dat alles terwijl de eigen ARC –grensrechter niet een vlagde voor dat vermeende buitenspel.

De strijd neemt toe, evenals de spanning. Neptunus-Schiebroek heeft wel een licht veldoverwicht, maar creëert niet voldoende kansen. Toch valt de bal via een scrimmage op het middenveld precies goed voor de goedspelende Marcel van Eijle. Op randje van buitenspel mag hij door. Hij denkt niet na en schiet de bal hard met links in de verre hoek, 3-4! Wat een ontlading! Gaat het dan toch gebeuren vanmiddag?

De strijd blijft. Beide ploegen willen winnen! Wij doen weer een beroep op de ervaring van Nenad. Diverse pogingen om hem hard aan te pakken lopen mis, omdat hij het zelf slim aanpakt. Hij overleeft zo halverwege de tweede helft ook een aanslag van de ARC aanvoerder. Daarbij heeft hij wel balverlies. Als de aanvoerder van ARC de bal echter wilt wegschieten zet Nenad zijn voet er net even voor. Er ontstaat een opstootje voor onze dug-out. Coach Piet van Veen bewaart de rust en de scheidsrechter geeft beide kemphanen een gele kaart. Voor de ARC captain had dit dus al zijn tweede moeten zijn…

ARC komt er daarna één keertje doorheen en doelman Ashwin Meijer moet noodgedwongen uitkomen om redding te brengen. Bij twee pogingen achter elkaar lukt het de doelman het gevaar te laten wijken, maar daarbij raakt hij zelf geblesseerd aan de schouder. Verzorger Michel van Leeuwen lapt de doelman voor de eerste keer op en hij kan door, maar na meerdere blessurebehandelingen moet er toch gewisseld worden. De eerste keer dat we dit seizoen geen tweede doelman op de bank hadden gebeurd dit (ja, nu was een doelman van het tweede wel ineens goed genoeg voor het eerste). Daardoor ging Martijn de Bruijn het doel in. De speler van het derde die tijdens het afgelopen trainingskamp in Antwerpen het doel verdedigde in een zaaltoernooitje kon nu aan de bak in de laatste tien minuten officiële speeltijd. De ARC’ers die ook wel door hadden dat er nu een speler het doel in ging moesten lachen toen de eerste achterbal werd genomen. Martijn die aan David aangaf die bal wel te nemen raakte de bal totaal verkeerd en schoof de bal zo in de voeten van de ARC spits (aanvoerder). Het herstel was er snel en dus leverde het verder geen gevaar op.

ARC kwam even niet verder dan twee/drie afstandsschoten die doelman Martijn niet konden verontrusten. Aan de andere kant werd Thomas weer weggestuurd. De laatste verdediger trok aan de noodrem en haalde Thomas, die vrije doorgang naar het doel had, neer. De scheidsrechter toonde echter de verkeerde kaart kleur. De verdediger kreeg ‘slechts’ een gele kaart. De vrije trap leverde niet het gewenste resultaat.

Dit was het sein voor ARC om te beginnen aan het slotoffensief. Wesley Banis en Tim Häupler moesten mee achteruit. David van Dijk en Stefan Boers stonden met de ruggen tegen de muur. Tegenhouden, niet laten schieten en weghalen was de enige opdracht in de slotfase. De scheidsrechter die bij elke blessurebehandeling zijn horloge stilgezet had liet doorspelen (terecht overigens, alleen dit was misschien iets teveel van het goede). De grote kansen bleven uit, maar het doelpunt en dus de gelijkmaker hing in de lucht. Zeven minuten in blessuretijd krijgt ARC een hoekschop, die keurig hard en tegendraads wordt ingekopt, 4-4…

Het is niet meteen tijd en dus probeert David van Dijk het nog eenmaal. Hij komt er vrij gemakkelijk doorheen, maar voor het doel krijgt de actie niet het gewenste vervolg. Over de hele wedstrijd gezien is een gelijkspel misschien wel terecht, beamen alle betrokkenen, maar ook volgens de ARC’ers mogen we ons enigszins bestolen voelen door bepaalde beslissingen van de scheidsrechter.

De eindconclusie: we creëren te weinig voor het veldoverwicht en we krijgen teveel en te gemakkelijk doelpunten tegen. ‘Te’, ik zal er niet meer op terugkomen… Voor nu vrede hebben met een punt en vooruit kijken naar volgende week als Zevenhoven de lange reis naar de Hazelaarweg komt maken.

De tweede periode zit erop. Sportlust’46 won die vorige week al door bij WDS met 0-2 te winnen. Onze felicitaties zijn op z’n plek. Hierbij! De felicitaties waren er ook voor Jill O’Neill (vriendin Patrick) en reserve speler Matty Häupler die een dag eerder verjaarden. Laatstgenoemde trakteerde bier en AA door eerstgenoemde tot aan de kleedkamerdeur gebracht ;). Piet van Veen dankte invallers Martijn de Bruijn en Marck Ackermans evenals de naast Matty, niet ingevallen Sjoerd Kolner en Miki Tanaskovic.

Opstelling: Meijer (De Bruijn ’80); Van Kan, Van Dijk, Boers, Maissan; Tanaskovic, Baars, T. Häupler, Banis, Van Eijle; Van der Gaauw (Ackermans ’86).