Zaterdag 2 in de nacompetitie: de eerste stap is gezet

Maar Zaterdag 2 geeft een riante voorsprong uit handen en komt met de schrik vrij.

In de eerste ronde van de nacompetitie werd Zaterdag 2 gekoppeld aan Oude Maas 2. De derde periode kampioen (en derde plaats) van de tweede klasse D. Eerder het seizoen won Zaterdag 2 voor de beker bij Botlek 2 (1-3), de uiteindelijke kampioen van die competitie. Naast die graatmeter fluisterde Leen Wessels coach Piet van Veen enkele details in over het team uit de Albrandswaard, dat op zéér bijzondere wijze alsnog die derde periodetitel wist te pakken.

De dag startte niet zoals gewenst. ’s Morgens was niet alleen de kantine gesloten, maar zelfs het gehele complex was afgesloten. Gelukkig heeft Zaterdag 2 met leider Wilko Poulie en speler Tim Maat twee mensen met een sleutel. Maar de voorbereidingen liepen enige vertraging op mede omdat de spullen nog in de wasmand lagen. Leider Wilko Poulie stapte vervolgens in de auto bij de gebroeders Häupler (Tim reed), die via Barendrecht en de Oldegaarde uiteindelijk ook aankwamen op sportcomplex Albrandswaard. Verzorger Michel van Leeuwen haalde, samen met de trainer, aanvoerder Daniël Baars op, die plots geen auto had. En dus nam reserve aanvoerder David van Dijk de honneurs in Poortugaal waar, door de kleding klaar te zetten.

Uiteindelijk was er nog voldoende tijd voor de warming up. Maar het weer was vandaag volledig tegenovergesteld aan dat van vorige week. Toen waren we nog volledig doorweekt van de vele regen maar vandaag scheen er een heerlijk zonnetje die zelfs tegen het warme aanzat. Scheidsrechter Bisot besloot vooraf tot het inlassen van drinkpauzes terwijl hij op zijn assistenten wachtte. Op het moment dat de leidsman besloot dat iemand van Oude Maas moest gaan vlaggen kwam tot onze opluchting de tweede assistent aan (inmiddels was het 11:08 uur). Het kan dus nog altijd erger, Tim Häupler…

Uiteindelijk konden we startten aan de wedstrijd. Een behoorlijk aantal supporters was naar Poortugaal gekomen om Zaterdag 2 te steunen in de nacompetitie. Die zagen dat Neptunus-Schiebroek goed begon aan de wedstrijd. Aanvoerder Daniël Baars had vooraf aangegeven dat als we gaan druk zetten dan doen we dat allemaal. Na acht minuten spelen probeerde Oude Maas uit te verdedigen. Rechtshalf Wesley Banis zette druk en blokte de bal toen deze door de verdediger werd weggeschoten. De geblokte bal kwam voor de voeten van Maarten Maissan die naar voren was doorgeschoven, zoals de opdracht was. Maarten schoot de bal eenvoudig binnen, 0-1.

De bezoekers hadden het veldoverwicht. Oude Maas moest volledig achteruit. Na een kwartier spelen ging Wesley Banis achter een verloren bal aan, met zijn rug naar het doel en de bal op de achterlijn kon hij weinig uitrichten. Doch werd hij door de verdediger in zijn rug gelopen. De scheidsrechter was resoluut, strafschop. De Schiebroekenaren keken elkaar aan, strafschop? De thuisploeg leek echter gelaten en leverde weinig commentaar. Scheidend eerste elftal trainer Philippe Berchoux vond dat Sinterklaas wel heel vroeg was dit jaar. Eerst een cadeautje van Oude Maas en nu van de scheidsrechter. Wesley Banis verklaarde na afloop: "had niet eens de tijd om na te denken over een schwalbe, ik werd echt omver gelopen”. Toch blijft de straf een zware. Spits Patrick van der Gaauw nam plaats achter de bal en schoot feilloos raak, 0-2.

Neptunus-Schiebroek ging door en behield het veldoverwicht. Op een kleine uitbraak van de thuisploeg na had de defensie en doelman Mitchell Romijn weinig te vrezen. Na de drinkpauze rond de 25ste minuut kwam Maarten rond de middenlijn in balbezit. Passeerde zijn tegenstander en kwam rond de zestienmeter in schietpositie. Op schitterende wijze schoot hij de bal tegen de touwen. Maar wat werkelijk niemand had gezien zag wel de laatkomer assistent. Hij had gezien dat Patrick (die totaal niet meedeed aan het spel) een meter buitenspel had gestaan. Nadat de scheidsrechter eerst, terecht liet doorspelen, kwam hij terug op zijn beslissing. Doelpunt afgekeurd. Vlak daarna kwam er een kansenregen voor de bezoekers. Echter kon geen van de betrokkenen het net vinden. Een grotere voorsprong bij rust had er moeten zijn.

De klok tikte door naar het rustsignaal als Oude Maas eindelijk uit de schulp kruipt en zowaar gaat voetballen. Eerst krijgt Oude Maas nog een grote kans waarna Mitchell redding brengt. Even later gaat de defensie de mist in en weet de thuisploeg, tegen de verhoudingen in, de aansluitingstreffer te maken, 1-2. Vlak voor rust ontsnapt Neptunus-Schiebroek als Oude Maas een strafschop claimt omdat Daniël Baars een tegenstander vasthoudt in de zestienmeter. De scheidsrechter blijft stoïcijns en fluit voor rust.

Na rust kwam Neptunus-Schiebroek sterk uit de kleedkamer. David van Dijk zag Patrick weglopen bij zijn tegenstander en gaf een geweldige pass op de spits. Die kreeg voldoende ruimte om eenmaal aan te nemen en doormiddel van een schitterende lob koelbloedig af te rondden, 1-3. Na twee wissels verloren de bezoekers het veldoverwicht. Tussen die bedrijven door verijdelde doelman Mitchell een nieuwe aansluitingstreffer door de bal schitterend uit de bovenhoek te halen. Een opleving van Neptunus-Schiebroek zorgde na iets meer dan een half uur spelen voor een vergroting van de verkregen voorsprong. Een diepe bal van achteruit leek op niets uit te lopen, maar Tim Häupler jaagde door op de defensie, nam de bal met het hoofd mee en rondde wederom keurig af, 1-4.

Met een stevige voorsprong in handen was de nonchalance echter te groot. Meteen erna scoorde te thuisploeg 2-4 en toen we nauwelijks van die schrik waren bekomen gingen we wederom de mist in en kwam Oude Maas zelfs tot de aansluitingstreffer, 3-4. De laatste minuten was het peentjes zweten en dat kwam niet alleen door de zomerse temperaturen. Vlak voor tijd was er opnieuw een heldenrol voor de doelman Mitchell, toen de rechtsbuiten alleen door kon en hij het overigens slappe schot keerde.

Na ruim 93 minuten floot de zo af en toe warrig fluitende scheidsrechter Bisot af en kon Neptunus-Schiebroek zonder gele kaarten schade met een minieme overwinning terug naar Rotterdam. Volgende week wordt de 3-4 voorsprong op eigen veld verdedigd in de return. Aftrap om 12.00 uur. Overigens tellen dan niet de Champions League regels voor uitdoelpunten. Oude Maas heeft genoeg aan 0-1 om een verlenging af te dwingen. Alleen zover zullen we het toch niet laten komen….?

Typerend voor deze wedstrijd was wel het hele seizoen. Zo merkte Leen Wessels terecht op: Een sterk begin, een mindere tussenfase en een zeer matig einde… Volgende week moeten we laten zien dat we niet voor niets meer dan een half jaar lang bovenaan hebben gestaan! Saillant detail: de winnaar van deze wedstrijd speelt in de volgende ronde tegen de winnaar van VVOR – Rozenburg, eindstand aan de Venhoeve: 3-4.

Opstelling: Romijn; Van Kan (Maat ’74), Van Dijk, Bot, J. Taouil (M. Taouil ’57); Banis, Baars, T. Häupler, Van Deelen; Maissan en Van der Gaauw.

Klik hier voor de foto's van deze wedstrijd.