C1 laat ook Hillegersberg ‘beven’

Een halve wedstrijd voorkwam de tegenstander doelpunten, maar in de tweede helft was er geen houden meer aan.

Na een vrij weekend, omdat Leonidas C2 zich al vroeg terugtrok uit de bekercompetitie, mocht de C1 van Neptunus-Schiebroek vandaag aantreden tegen Hillegersberg C2. Een "beladen derby” zoals de grensrechter van Hillegersberg het noemde. Dat was het op meerdere fronten. De eerste, zoals de grensrechter het bedoelde, voormalige teamgenoten van Leonidas stonden tegenover elkaar. Afgelopen zomer viel een team daar uit elkaar. Een tweetal spelers (Karim Lamiri en Jay Lachman) koos voor Neptunus-Schiebroek. Een paar kozen er voor Hillegersberg.

De tweede reden was er voor doelman Thijs Menke. Hij maakte vandaag zijn officiële debuut voor C1, nadat hij deze overschrijvingsperiode de overstap maakte van… Hillegersberg. Spelen tegen je oude club blijft altijd bijzonder. De derde is de revanche van vorig seizoen. Hillegersberg C2 won toen aan de Hazelaarweg met 1-4. Achraf el Bouzouiki en Jordy Oudenalder kwamen onderling niet uit de uitslag van die wedstrijd, maar één ding was duidelijk: dit zou vandaag niet weer gaan gebeuren. Ondanks al deze rivaliteit werd het een sportieve derby vanmiddag.

Ruim op tijd arriveerden we op Sportpark Duivesteijn. We keken nog de eerste helft van Neptunus-Schiebroek D2 en konden rustig omkleden en een goede warming-up doen op het tweede (gras) veld. Het gras was hoog, maar er werd goed mee omgegaan. De wedstrijdbespreking en de opstelling volgden, waarna de wedstrijd mooi op tijd (om 12.45 uur) kon beginnen. Neptunus-Schiebroek had in de eerste helft van de eerste tot de vijfendertigste minuut het betere van het spel. De bezoekers zette goede aanvallen op en combineerde goed over het middenveld van Hillegersberg. De thuisploeg had de eerste twee bekerwedstrijden gewonnen (7-3 en 3-0) en leek er volledig vanuit te gaan dat er voor hun vandaag geen vuiltje aan de lucht zou zijn. Toen dat niet lukte kwam de ergernis en de irritatie. Iets wat zich niet uitte in nare overtredingen, maar in onderling gemopper.

Een aantal spelers waren dichtbij een doelpunt en als spits Tomas Visser (en als iemand het gefilmd had) zijn slalom Zlatan-actie had afgerond en zichzelf had beloond met een doelpunt dan was dat doelpunt de hele wereld over gegaan. Nu waren er de C1-critici: "hij had eerder moeten afspelen” of "alsnog moeten breed leggen”. Niet terecht vinden wij als trainers. Het enige puntje van kritiek was het ‘treurmoment’ daarna, want de aanval ging door, waaraan Tomas zich onttrok. Leermoment, zo noemen we dat! De omschakeling van aanval naar verdediging kon beter in de eerste helft, maar echt heel gevaarlijk werd het niet voor het doel van doelman Thijs.

Halverwege stond het vanwege de gemiste kansen nog 0-0. Heel bijzonder gezien het grote aantal kansen wij zelf hadden gekregen. In de kleedkamer werd dan ook besproken niet in paniek te raken, dat doelpunt zou echt wel gaan vallen. Nog iets slimmer omgaan met de omstandigheden (lichte bal) en het ook een keer van afstand te proberen. Het positiespelletje zoals dat in de warming-up bij de aanvallende partij goed ging werd nog even benadrukt. Zo mag dat ook best in de tweede helft in deze wedstrijd, "maak ze maar gek”, was het advies met een knipoog.

Vlak voor rust hadden de coaches besloten om aanvoerder Tom Houtschilt door te schuiven naar het middenveld. Dat leverde meer druk naar voren op. De tweede helft was goed en wel begonnen of Tom kwam mee op en leverde de assist aan spits Tomas. Hij zette ons meteen na rust op een 0-1 voorsprong. Vlak erna kwamen we op het middenveld weer in balbezit en gaf Sercan Alniak een uitstekende diepe bal op Jordy Oudenalder. Hij passeerde de defensie op snelheid en bleef 1-op-1 met de doelman, onder toezicht van de hele familie (zoals gewoonlijk), koelbloedig en scoorde ons tweede doelpunt, 0-2. Dennis Snoeck viel uit met een enkel blessure en Sercan werd gewisseld voor Jayson Binda.

We moesten wel blijven opletten en niet verslappen. Heel even lieten we tegenstander teveel vrijheid. Dat was ook meteen het moment dat oud-Schiebroekenaar Daan Michilsen aan ieders aandacht ontsnapte en de aansluitingstreffer maakte, 1-2. Hillegersberg kreeg vleugels. Heel even had Karim moeite met de organisatie van zijn defensie. Twee schoten van afstand, waarvan 1 gekeerd door Thijs en eentje overgekeken, en een bal op de paal zorgden ervoor dat de scherpte terugkwam. De, onverdiende, gelijkmaker bleef uit. Aanvoerder Tom nam zijn team bij de hand en verkreeg een hoekschop. De hoekschop werd perfect genomen door Jordy, die de bal precies afleverde op het hoofd van Tom die kracht en macht uitstraalde om deze in te koppen, 1-3. Een heerlijk doelpunt!

Na de aftrap maakte invaller Amado Cahuma aan alle onzekerheid (als dat er al was) een eind. Hij passeerde op snelheid vier, vijf man en schoot hard binnen, 1-4. Deze tussenstand zorgde ervoor dat de coaches besloten om aanvoerder Tom naar de kant te halen voor zijn broertje Bas. Tom werd bedankt voor bewezen diensten en keek de slotfase vanaf de bank. Enkele minuten later gaf Olivier Hermans van net buiten de zestienmeter een geniale steekpass op Jordy. Een strak schot van hem werd door de doelman nog gekeerd, maar in de rebound stond Amado klaar om alsnog in te schieten, 1-5. Vlak voor tijd kwam linksback Julian Heemskerk mee op, zoals al vaak besproken. Hij passeerde zijn tegenstander en werd in de zestienmeter onreglementair neergehaald. De goedleidende scheidsrechter was onverbiddelijk (kon ook niet anders) en gaf een strafschop. Omdat eerste keus strafschop nemer Tom op de bank zat ontstond er een kort overleg tussen de trainers. Jordy werd aangewezen als nemer. Hij schoot feilloos binnen en maakte zijn tweede doelpunt van de middag en bepaalde de eindstand van vandaag op 1-6.

Een uitstekende overwinning waarin C1 in de tweede helft het verschil van de krachtsverhoudingen goed tot uiting bracht. Volgende week ontvangt C1 aan de Hazelaarweg koploper VOC C3. De Hazelaarweg derby staat ook in het teken van die koppositie. VOC is, net als wij zelf, nog ongeslagen na drie wedstrijden (2x winst, 1x gelijkspel). De aftrap is volgende week al om 10.00 uur.

Klik hier voor de foto's van deze wedstrijd.

Opstelling: Menke; El Bouzouiki, T. Houtschilt (B. Houtschilt ’59), Lamiri, Heemskerk; Oudenalder, Hermans, B. Houtschilt (Lachman ’25), Snoeck (Cahuma ’40); Alniak (Binda ’40) en Visser.