C1 maakt Hazelaarweg derby onnodig spannend

Winst op rivaal wel een feit. De ultieme overwinning.

De derby tegen VOC. De wedstrijd die altijd speciaal blijft. Hoe de stand op de ranglijst is en op welk moment in het seizoen de wedstrijd gespeeld wordt is daarvoor niet van belang. Aloude clichés worden uit de kast gehaald, zoals "het is een wedstrijd op zich” en "in een derby kan van alles gebeuren”.

Eerder dit seizoen speelden de teams al tegen elkaar in de beker. Na een moeizame eerste helft (2-2) gaf Neptunus-Schiebroek de bezoekers geen enkele kans in de tweede helft. C1 wervelde naar een 6-2 zege en nam revanche op het onsportieve spel van de bezoekers. Al in de tweede competitie ronde stonden de rivalen opnieuw tegenover elkaar. Bij de coaches Ricardo Pors en Wilko Poulie gierden de zenuwen door het lijf als scheidsrechter Sjoerd Kolner voor de tweede maal de derby in beweging zet. Het strijdplan is vooraf met de manschappen doorgenomen.Oog om oog, tand om tand. Met open vizier. De rivaliteit zit ouderwets hoog bij de spelers onderling. Instagram is tegenwoordig het medium waarop spelers elkaar die rivaliteit duidelijk maken. Hier staat dus werkelijk iets op het spel!

De aftrap was vijf minuten later dan gepland. De psychologische oorlogsvoering is begonnen. Neptunus-Schiebroek laat de bezoekers wachten in de kou en komt later uit de warme kleedkamer. Ook de spelers hadden zenuwen en moesten nog even langs het toilet voordat de wedstrijd kon beginnen, het was niet eens bewust. De eerste minuten ging het gelijk op, maar de vele individuele kwaliteiten van de thuisploeg zorgden ervoor dat we net iets beter waren dan de tegenstander. Het eerste doelpunt kwam na een kwartier spelen. Tom Houtschilt schoot de bal van grote afstand op doel. De doelman grabbelde tweemaal. Jordy Oudenalder was er op tijd bij en schoot de losse bal tegendraads over de doellijn, 1-0. Geen mooi, maar wel een lekker begin van wat een lastige derby zou worden.

Exact zeven minuten na de openingstreffer zag de ingevallen Olivier Hermans dat Sercan Alniak aan de loopactie begon en gaf hem een geniale pass/lob. De, met VOC-bril vlaggende, grensrechter zag Jordy buitenspel staan en gooide op hoop van zegen de vlag omhoog, maar scheidsrechter Kolner zag de verwarring en liet doorspelen. Op even zo schitterende wijze, als de assist al was, rondde Sercan een heerlijke aanval op mooie wijze af, 2-0. Tot grote vreugde van zijn moeder, die op de tribune van een heerlijk herfstzonnetje zat te genieten! Richting het rustsignaal liet Neptunus-Schiebroek zichzelf vervolgens teveel richting het eigen doel drukken door de bezoekers. Met veel duw en trekwerk sleurde VOC zich vooruit, omdat het voetballend wederom niet lukte.

Enkele minuten voor rust werd er door VOC een bal op doel geschoten. Normaal gesproken een gemakkelijke prooi voor doelman Thijs Menke. Maar in twee instanties kon hij de bal niet vasthouden en glipte deze uit zijn handen. Een oplettende VOC’er kon de tweede bal raken en inschieten, 2-1. Tot ieders verbazing floot de scheidsrechter vervolgens voor rust, terwijl er nog zeker vijf minuten te spelen waren. Hij erkende de fout en zegde toe deze de tweede helft erbij op te tellen.

De rustbespreking om scherpte en concentratie te winnen was positief en ditmaal stond Neptunus-Schiebroek als eerste op het veld. Vertrouwen hebbend in een goede afloop vandaag. Maar het werd een moeizame tweede helft. We waren vaak ongelukkig in de combinatie en de hardwerkende VOC’ers gaven weinig ruimte prijs.

We moesten het veel hebben van de snelheid voorin van vooral de ingevallen Amado Cahuma. Na een kwartier in de tweede helft counterden we op snelheid naar het VOC doel. De assist kwam van Tom Houtschilt en de meegelopen Amado kon bij de tweede paal het doelpunt maken, 3-1. VOC geloofde er nog steeds in, terwijl wij zelf niet het geluk hadden het beslissende doelpunt te maken. Zo waren onder andere Tom, Amado en Dennis dichtbij een doelpunt. Een kwartier voor tijd van de tweede helft die dus veertig minuten zou gaan duren stonden we er achterin bij en keken ernaar. Hierdoor kwam VOC aan opnieuw een aansluitingstreffer, 3-2.

Het gaf de bezoekers vertrouwen om in dat laatste kwartier op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Tien minuten lang kwamen we niet tot nauwelijks onder de druk vandaan, maar we hielden stand. Bijna kwam onze eigen opmerking over de vijf minuten ons duur te staan, want wat waren we blij geweest als de tweede helft maar 35 minuten geduurd had, maar in de laatste minuut werd Amado vanaf de middenlijn weggestuurd. Op grote snelheid was hij de laatste VOC verdediger te slim af en gaf de bal, oog in oog met de doelman, af op de meegelopen Dennis Snoeck. Na zijn hattrick in de eerste derby van het seizoen, was hij ook nu trefzeker en besliste het duel, 4-2. De ontlading was op en rond het veld groot, heel groot!

Na de aftrap was het snel tijd en brachten we ook deze derby tot een goed einde. Ondanks dat we het ons zelf onnodig moeilijk maakten pakten we wel de verdiende 3 punten. Volgende week wacht ons het nog ongeslagen XerxesDZB C4. Opnieuw spelen we thuis, aftrap om 10.15 uur.

Opstelling: Menke; Lachman, Lamiri (Hermans ’17), El Bouzouiki, Heemskerk; Oudenalder, Houtschilt, Binda, Snoeck; Alniak (Cahuma ’30) en Visser (Lamiri ’50).